old fashion men je napisao:
Meni treba ime filma kojeg ću pokušati opisati;
uglavnom radnja je u uslovno rečeno u današnje vrijeme, a radi se o tome da u nekoj američkoj selendri, poput nekog teferiča obilježava se neki događaj iz prošlosti, pa indijanci i kauboji tradicionalno obučeni simuliraju neku bitku.
U toku te priredbe i pucnjave ćorcima neki bledoliki stavi u pušku pravi metak i skenja drugog bledolikog, te se potrude da za ubistvo optuže tri indijanska mladića koje čini mi se i uhapse.
Kasnije ti momci pobjegnu iz pritvora i kreće potjera za njima, da skratim ta potjera ide toliko daleko da je dignuta i nacionalna garda (rezervisti), a vrhunac i kraj filma je kad ti momci budu opkoljeni na jednom brdu i bledoliki helikopterom šalju starog poglavicu iz njihovog plemena da ih nagovori na predaju, i sad ide dio filma gdje se uvijek naježim kad ga se sjetim, sjede ta tri momka i poglavica oko vatre na vrh tog brda i stari poglavica im kaže na indijanskom jeziku jednu rečenicu; "bolje umrijeti u borbi nego ostariti", slijedeća scena, momci i sebe i konje mažu ratničkim bojama, rana zora je, na konjima vitlajući tomahavcima jašu prema bataljonu vojnika poredanih u strelce, kako se približavaju vojnicima stiže naredba da nišane i nakon toga pucaju (ovaj dio ide usporeno) momci pogođeni jedan za drugim padaju sa konja koji također posrću, a vojnici suznih očiju obaraju gleve i spuštaju oružje i tu je kraj filma.
Davno sam ga gledao, mislim da je ovaj
http://www.imdb.com/title/tt0098619/