banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 22:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sekte
PostPoslato: 20 Jul 2011, 22:23 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Talija je napisao:
Bilo koja vjerska organizacija koja bilo kojim svojim činom ili stavom ugrozi ma i jednog čovjeka je sekta ili ako ima ikakvu materijalnu korist ili bilo kakvu drugu korist a na štetu pojedinca je sekta.
Svi vjerski spisi bi trebalo da su napisani tako da pomognu ljudima da se opredijele na stranu dobra, ali znamo da se svaki tekst, zakon, mora izvrnuti pa i taj.
Nije do teksta nego do onoga koji ga "tumači" ili misli da ga razumije.

Loša ti je definicija sekte....Sekta je zatvorena skupina ljudi koja se "odvaja" i slijedi neki svoj put,najčešće religijskog karaktera....Po tvojoj definiciji islam je sekta,a on to nije...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 07:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
_zoka je napisao:
Talija je napisao:
Bilo koja vjerska organizacija koja bilo kojim svojim činom ili stavom ugrozi ma i jednog čovjeka je sekta ili ako ima ikakvu materijalnu korist ili bilo kakvu drugu korist a na štetu pojedinca je sekta.
Svi vjerski spisi bi trebalo da su napisani tako da pomognu ljudima da se opredijele na stranu dobra, ali znamo da se svaki tekst, zakon, mora izvrnuti pa i taj.
Nije do teksta nego do onoga koji ga "tumači" ili misli da ga razumije.

Loša ti je definicija sekte....Sekta je zatvorena skupina ljudi koja se "odvaja" i slijedi neki svoj put,najčešće religijskog karaktera....Po tvojoj definiciji islam je sekta,a on to nije...

Mogu ja naći definiciju sekte na npr. Wikipediji, ali sam napisala ono što ja mislim da je.
Po čemu Islam ugrožava pojedinca? Šta se to poklapa sa mojom definicijom?

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 08:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Nije ugrožavanje pojedinca odsjecanje ruku,nogu i glava za manje prekršaje?Nošenje burke nije ugrožavanje pojedinaca?Kamenovanje zbog preljube nije ugrožavanje?

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 09:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Nije ugrožavanje pojedinca odsjecanje ruku,nogu i glava za manje prekršaje?Nošenje burke nije ugrožavanje pojedinaca?Kamenovanje zbog preljube nije ugrožavanje?

Ti misliš da je to pravilo? Nađi gdje to piše u Kuranu?
Je li Turska islamska zemlja? Koliko tamo ima odsječenih ruka, noga, glava? Koliko u BH gdje živi islamski živalj ima istih slučajeva?
Čitaj šta pišem! U prvom postu sam navela da su sve svete knjige u osnovi dobre a druga stvar je što ljudi pogrešno te iste riječi shvataju i tumače kako im volja.
Navedi mi jednu jedinu priznatu religiju u čije ime nije neki poremećeni pojedinac ili više njih činilo zlodjela?

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 09:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Je li ovde riječ o tome šta piše u svetim knjigama,a ni jedna religija se ne ograničava na samo jednu knjigu i ne upravlja se samo njom,ili o sektama?Pogledaj kako se živi u državama koje se drže islamskog prava.
Mormoni su sekta,a ne ugrožavaju nikoga,čak napritiv.Isto tako i amiši.....Sekta,a ne ugrožavaju ni sebe,ni okolinu...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 09:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Koja je tvoja definicija sekte? "Oni koji su se odvojili od..."?
Koja religija po tebi nije sekta?

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 09:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Grupa koja se odvojila od matične religije,koja "ispravnije i bolje" tumači istu materiju,koja nije prerasla iz zatvorene grupacije u religiju za "široke narodne mase",koja kompletan identitet gradi na negaciji matične vjerske doktrine....
One gluposti tipa sajentolozi i sl ne računam kao sekte,nego kao kultove,recimo....

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Grupa koja se odvojila od matične religije,koja "ispravnije i bolje" tumači istu materiju,koja nije prerasla iz zatvorene grupacije u religiju za "široke narodne mase",koja kompletan identitet gradi na negaciji matične vjerske doktrine....
One gluposti tipa sajentolozi i sl ne računam kao sekte,nego kao kultove,recimo....

Hoćeš reći samo zatvorene grupacije su sekta, jer čim prerastu u nešto za široke narodne mase postaju religija? Bez obzira na način kako tumače izvornu religiju?
Za mene je isto; bilo to grupacija ili neki širi pojam za neko društvo ako ijednim svojim stavom nanese štetu pojedincu (pri tom ne mislim na obične pripadnike koji krivo tumače nego na glavne duhovnike tog pokreta/sekte/religije).

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 10:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
_zoka je napisao:
Hoćeš reći samo zatvorene grupacije su sekta, jer čim prerastu u nešto za široke narodne mase postaju religija? Bez obzira na način kako tumače izvornu religiju?
Da.Mislim da su hrišćanstvo i islam dovoljan dokaz tome.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
_zoka je napisao:

Ti misliš da je to pravilo? Nađi gdje to piše u Kuranu?

U Kuranu pise da muz smije tuci zenu.
Stari zavjet ne treba ni pominjati.

Drugo, sto se tice karakterizacije, kultovi su najmanje religijske organizacije a sajentologija definitivno nije kult. Kultovi su obicno okrenuti mistici i danas se kultovi skoro i ne upotrebljavaju u socioloskoj terminologiji vec se sekte i kultovi svrstavaju pod "nove religijske pokrete" ili "male vjerske zajednice".

Kada sekta dostigne odredjeni broj clanova, kada vec postigne odredjeni stepen organizacije ona postaje denominacija, ne religija.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 10:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Dobro Elvise,ja nisam sociolog niti me to zanima.Ja sam napisao kako ja stvari tumačim sebi...Denominacija je pojam i u ekonomiji...barem nama to nije strano...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 15:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ako ćemo pravo i ako uzmemo u obzir šta definiše riječ sekta,
onda su katolicizam i pravoslavlje dvije najveće samoprozvane hrišćanske sekte, dakle uvidom u Bibliju i u vjerovanja, službu i rad Hrišćana iz 1 stoljeća vidimo da su se Rimokatolička, Pravoslavne i mnoge druge nazovihrišćanske crkve odmakle od Biblije i izvornog hrišćanstva i da s istim nemaju nikakvih dodirnih tačaka, dakle ako uđemo u dubinu problema i analiziramo značenje riječi sekta onda su crkve koje sam pomenuo sekte u punom značenju te riječi.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2011, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
onda su katolicizam i pravoslavlje dvije najveće samoprozvane hrišćanske sekte, dakle uvidom u Bibliju i u vjerovanja, službu i rad Hrišćana iz 1 stoljeća vidimo da su se Rimokatolička, Pravoslavne i mnoge druge nazovihrišćanske crkve odmakle od Biblije i izvornog hrišćanstva i da s istim nemaju nikakvih dodirnih tačaka, dakle ako uđemo u dubinu problema i analiziramo značenje riječi sekta onda su crkve koje sam pomenuo sekte u punom značenju te riječi.

Pa i jesu. Ako cemo bukvalno onda se sve nakon izvornog animizma i totemizma moze svrstati pod sektu.
I Biblija odstupa od recimo raznih mesopotamijskih epova pa bi se mogla smatrati kao "odvajanje" od prave istine.

Termin sekta je stvorila i zloupotrijebila crkva kao institucija da bi zadrzala svoju moc.

@spavac - Stari zavjet ako posmatras i kroz prizmu vremena kada je nastao opet mozes svrstati u, recimo, neku vrstu tiranije jer Bog u SZ je sve samo ne milosrdni cikica koji siri ljubav.

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2011, 14:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Jezikom ateista i agnostika...sekta je sve ono sto ogranicava covjeka u bilo cemu (apsolutna sloboda je sveta)....cak i oni ljudi koji su "vjerovali" (namjerno koristim tu riječ) da rat nije rješenje za bivšu Jugu su sektaši i zbog njih je po agnosticimu i ateizmu bilo potrebno pokrenuti rat jer se trebalo iskorijeniti takvo vjerovanje... :D
Sektom cemo nazvati onu skupinu ljudi koja ogranicava pojedince u njihovom ponašanju radi zastite ostalih...a drzave koje su izrasle iz "sektaskog" vjerovanja treba pljuvati i gledati u njima sve negativno i to isticati na najgori moguci način....

Lakse je reci sta nije sekta....upri prstom i biraj ... sekta je sve ono sto ja kazem da jest...jadi moji, jadi moji... :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2011, 09:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
old fashion men je napisao:

Ne, one su samo Majka bludnicama a kćeri bludnica ima ......
One se NISU odvojile od jedinstva vere jer još upražnjavaju Vavilonsko nasleđe a ostale ih slede.
Lukavo, optužuju majku a same gaze Pismo i izvrću tekstove praveći svoju istinu.
Judaizam i Islam kad bi prihvatili Isusa kao Mesiju odnosno žrtvu pomirnicu sa Bogom bi bile jedine ispravne.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2011, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pljuvaj, pljuvaj, u velikom stilu!

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2011, 13:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2003, 17:28
"Živjela cenzurA"

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i toljagom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2011, 13:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Za mene su sekte u vjeri kao disidenti u određenoj dominantnoj političkoj opciji.Kao odvojili su se ,misle NEŠTO drugčije ali opet o onome od čega su se samo pokušali odvojiti.Misaoni sadržaj ostaje isti,samo se donekle mjenjaju pravila -forme.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2011, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
lavić je napisao:
Judaizam i Islam kad bi prihvatili Isusa kao Mesiju odnosno žrtvu pomirnicu sa Bogom bi bile jedine ispravne.

Кога, чега?
:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2011, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Daljac je napisao:
lavić je napisao:

Кога, чега?
:lol: :lol: :lol:

Takmicenje sa oficirom ko ce vecu glupost izjaviti.
To je jedino moguce objasnjenje ovih postova.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 85 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]