banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 16:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jul 2011, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
Kao sto sam naslov kaze, ne mogu da pristupim D patijici, a tamo su mi sve najvaznije i najbitnije stvari.

Sve se to desilo kad sam pokusaoi da zastitim D partijicu, jer ne koristim komp sam ja a ne volim da mi cackaju po stvarima.
Uglavnom, sad kad pokusam da udjem u D pojavi mi se ova "D:\ is not accessible. Access is Denied" poruka, googlao sam vec par sati, vidim da su mnogi imali problem sa tim, ali nisam nasao rijesenje, cak mislim da sam dodatno zeznuo stvar jer cak sad ne mogu da vidim kolicinu podataka (oko 60Gb inace) koju mi zazuzimaju stvari iz D.

Pa eto, ako neka mudra glava ima neki prijedlog, bio bi zahvalan..

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 17:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Prvo objasni kako si to pokusavao da "zastitis" particiju? Enkriptovanjem?

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 17:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
Mozda ista stvar kao kod mene. Virus, izgubis sva administratorska prava...
Ipak sacekaj dtb-a, ako ti on ne pomogne nece niko...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Imam dva "proflla" na laptopu, pokusao sam da zastitim: Desni klik,security..pa sam tu nesto cackao, ne sjecam se tacno ali iako mi je sad namjesteno da admin ima full kontrolu za D, ja nemam pristup, tj uspio sam u toku dana da pristupim nekim podacima, ali npr nisam ih mogao u wordu da otvorim, nisam ni fotografije mogao da otvorim ni nista, mada mi je sad potpuno onemogucen pristup D...

Virus nije...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 17:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Hmmm..Sta kaze Disk Management, pod Administrative Tools za tu particiju?

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 17:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Probaj na log on screen-u (ono gdje biras koji ces nalog) ctrl+alt+delete pa probaj uci u pravi Administrator nalog (username: administrator) i onda iz njega vratiti prava na ostale user-e.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 17:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Slika

Slika

Slika

Sa Admin naloga i pristupam...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
Mnogo je opcija na tom mjestu koje si mogao s*ebati!
Kao prvo, gdje ti je drugi User osim administratorskog na sistemu? Viđao sam da se instalcija XP-a zaglupi ponekad na nekim mašinama pa ne nudi kreiranje primarnog korisnika već samo prođe i otvori sistemski administratorski nalog, ali na Sedmici to nisam sretao.
Da li si ti obrisao neki nalog i ostavio samo administratorski? Ako jesi nemoj to ubuduće raditi. Ako nisi - čudi me to sve. Odnosno ne bi me čudilo samo ako je Ghost-ovan sistem, ali sumnjam da je to rađeno sa Sedmicom.

Elem, hajde da pokušamo to riješiti:
1. Ukoliko ti je uključen System Restore, iskoristi to. Kod XP-a to nije puno pomagalo (na početku malo, kasnije nikako), ali kod sedmice odradi zaprepašćujuće dobro. Znaš li to odraditi? Ako ne znaš, prvo pitaj. Ako znaš, izaberi neki checkpoint koji je dva - tri dana prije nego si počeo čačkati. Ovo bi stvarno trebalo riješiti problem. Ne brini se za podatke kreirane u tom periodu, System Restore utiče samo na postavke sistema i aplikacije, na "suve" podatke ne utiče.
2. Ako ovo ne pomogne, a brisao si neki nalog osim administratorskog, napravi ga ponovo, onakav kakav je bio. Teško da će proći, ali ko zna.
3. Ako nisi brisao naloge već čačkao taj, tu bi se trebalo igrati sa permisama samog administratorskog naloga, jer se vjerovatno to uz*ebalo, ali to se ne može dok ne sjednem za mašinu.
4. Pristup podacima blokiraju trenutne postavke postojećeg Windows-a. Ako su ti svi podaci na D, a imaš vremena i želju, onda sruši sistem i reinstaliraj ga ponovo. Generalka ionako dobro dođe, lijepo instaliraš "frišak" sistem i nove programe, a riješiš problem.
5. Nemaš vremena za 4, a ništa drugo ne pomaže... Vrati se na opciju 3 - iskoristi džoker "Zovi" ili nađi sebi neki LiveCD (ne znam koliko si vičan) i Boot-aj s njim. Ja uvijek preporučujem Hiren's. Podigni sa CD-a sistem, otvori tu particiju, prikači neki externi disk ili ubaci u kućište prije ovoga neki dodatni i onda na njega prebaci sve podatke. U ovom slučaju je pristup podacima sigurno moguć. Zatim upali računar, izbriši prokletu particiju (izbriši pa onda napravai novu pa je formatiraj, a ne samo formatiraj) jer to će da ubije sva ograničenja na njoj. Zatim prištekaj ponovo onaj pomoćni disk i vrati podatke.

Nadam se da sam pomogao.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

System Restore sam odradio, nije pomoglo.
Brisao sam naloge, tj dva sam obrisao...ali ne mogu da ih vratim sad.
Opcija 5 mi fino zvuci, ali nisam siguran da bi to znao bez nekih detaljnijih upustava.

I hvala na pomoci. :)

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 19:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

System Restore nije pomogao jer si obrisao naloge sa kojima su kreirani oni podaci i koji su imale permise nad njima. A ne vjerujem da System Restore može toliko da vrati (izbrisane naloge). Pretpostavljam da si vratio na checkpoint sa datum koji je prije datuma brisanja tih naloga. Dakle, *ebo si mu kevu brate! :-)

Šta je sa opcijom 4?

Opcija 5 - uputstva:
- skini i nareži: http://www.hirensbootcd.org/download/
- podesi računar da prvo buta sa CD-a
- butaj Hiren's CD
- izaberi opciju Mini Windows XP i zvekni enter
- podigne se najnormalniji portable windows- ljepota jedna
- odatle je sve isto kao i na tvom windows-u, otvori i vidi da li možeš prići podacima i otvoriti neke (mini windows ima podršku za mnoge vrste file-ova, odnosno dosta portable aplikacija na sebi) od njih
- ako može - divota - posudi od nekoga externi disk, prikači ga i prebaci sebi podatke
- restartuj komp i odradi ono što sam ti već napisao pod 5.

Može sad?

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2011, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Znam da spamam momku po temi, ali moram pitati. Dtb, koliko se ti bavis ovim? Radis u nekoj firmi ili solo?
Dugo nisam "upoznao" nekog sa tako kompletnim znanjem iz neke oblasti...

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 10:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam imao pristup D ni sa ostalim nalozima, iako je na njima podeseno da imam pristup. Cak i sa kreiranim novim nalogom, nemam pristup iako mu dozvolim da ima pristup svim opcijama te je problem.
Nisam za opciju 4, jer sam skoro reinstalirao sistem.
Tako da cu da se drzim opcije 5, hvala na pomoci, pa javim vec kako je sve proslo. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 11:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@siki2086

Vjerovatno se nešto uz*ebalo u ovom području:

Slika

Ali ima tu još mjesta koja treba pogledati. Zaboravio sam te pitati da li si podizao sistem u Safe Mode-u i da li tada imaš pristup D particiji?

@GTK_Marko

Koristim se računarom još tamo od '99-e (ne računam eru Commodore-a), krenuo čačkati negdje prije nekih 7-8 godina, počeo se ozbiljnije zanimati prije nekih 5 godina, radio to profesionalno u jednoj firmi od 2007.-2010. Sad sam nažalost solo, nastojim da što prije prekinem solo karijeru :roll:
I nije to neko znanje vjeruj mi (nije lažna skromnost u pitanju već zbilja). Ima dosta ljudi koji to znaju isto tako dobro kao i ja, a ja sam ovdje "upoznao" i nekoliko njih koji su na ovoj i srodnim temama daleko jači od mene (što mi je dosada x puta pomoglo da naučim nešto). Ja samo imam "šmeka" za detaljno objašnjavanje nekih stvari, pokušavam to spustiti na nivo običnog krajnjeg korisnika pa onda svima postane razumljivo (ja sam recimo "napredni krajnji korisnik") i imam živaca sve to lijepo otkucati u postu. I to bi u suštini bilo to.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 12:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Pokušaj ovako.
U CMD unesi:

cacls d:\ /t /e /g Administrators:f

Pokušaj nakon toga pristupiti.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 12:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
...a ja sam ovdje "upoznao" i nekoliko njih koji su na ovoj i srodnim temama daleko jači od mene (što mi je dosada x puta pomoglo da naučim nešto)...

Kao što rekoh:
danijell je napisao:
Pokušaj ovako.
U CMD unesi:
cacls d:\ /t /e /g Administrators:f
Pokušaj nakon toga pristupiti.

Vidiš siki kako to ide. Uzgred:

http://technet.microsoft.com/en-us/libr ... 90872.aspx

Veoma korisno.

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 14:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ma nemam ja pojma :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pokusao sam vec preko CMD..nije uspjelo..googlao sam...to prije postavljanja ove teme...

Uglavnom problem sam rijesio Boot-anjem..mini xp..copy sve foldere sa D i paste ih na C, format D i sad vracam podatke na D sa C i definitivno ne diram u ono sto i izgleda jednostavno... xD

Hvala puno na pomoci. :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2011, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
siki baksuze,pametnije bi ti bilo da se uhvatis knjige i ucis a ne da unistavas taj jadni komp,ubuduce prosetas,doneses komp,popijemo kavu i rijesimo "probleme"

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2011, 00:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
siki baksuze,pametnije bi ti bilo da se uhvatis knjige i ucis a ne da unistavas taj jadni komp,ubuduce prosetas,doneses komp,popijemo kavu i rijesimo "probleme"

Dogovoreno :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]