banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 06:48

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: RTRS i reklame
PostPoslato: 05 Jul 2011, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Aj' samo zamislite kada bi se desilo d HRT pusti reklamu na srpskom...

nece, jer je na nivou cijele drzave jedan jezik.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2011, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
Aj' samo zamislite kada bi se desilo d HRT pusti reklamu na srpskom...

nece, jer je na nivou cijele drzave jedan jezik.

sa vise narjecja: imamo reklame na čakavici, ikavici...

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2011, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Da ali ima li pravo RTRS uraditi svoju verziju?

Naravno da nemaju pravo čačkati po reklami koju im dostaviš i platiš njeno emitovanje.
RTRS (i svaka druga televizija) nema nikakve veze sa prevodom reklama. Reklame se emituju onako kako ih klijent dostavi. Ja mogu da napravim reklamu na engleskom i oni će je emitovati (osim ako naravno nije uvrijedljivog sadržaja) na engleskom, ako ja mislim da će engleski da pokrije najveći dio moje ciljne grupe.
Što se tiče prevoda reklama iz Srbije, mi smo par puta radili adaptaciju njihovih reklama jer je tako tražio klijent iz Srbije, da se originalni glasovi glumaca iz Srbije, zamijene glasovima iz BiH (po mogućnosti sarajevski naglasak), jer oni smatraju da će na taj način lakše prići potrošačima u BiH. Dakle, reklamu nije prevodio neko tamo sa FTV-a zato što im se ne sviđa ekavica.

Reklame koje se kod nas emituju neprevedene, su takve iz dva razloga:
1) klijent nema para da plati adaptaciju
2) klijent ima para, ali smatra da je to bespotreban trošak jer svi razumiju hrvatski/srpski (ekavicu)

Pustiti reklamu snimljenu na ekavici bi bilo suludo puštati na hrvatskom tržištu, ne zato što ti hrvatska televizija ne bi dala, već zato što bi se automatski mogao pozdraviti sa hrvatskim tržištem.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2011, 15:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Mene ne nerviraju reklame na hrvatskom koliko me nerviraju ove silne reklame sa raznim Denisima,Damirima,Šabanima i sl....Ne zbog toga što su to muslimani nego što su tako nadsinhronizovane kao da su likovi iz reklama najgori sarajevski hahari kakve ni TLN ne iskarikirala....A taj potez klijenata koji smatraju da će se lakše udvoriti federalnim kupcima je žešće glup jer na konto mogućeg osvajanja nekog tržišta gube ono tržište što već imaju.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2011, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Uvijek su ta imena koja kao mogu proći i kod drugih kao Denis i Damir :lol:
Ali fkt nema odvratnijih reklama :pukeright:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Ali RTRS treba da pušta reklame po verziji koja se emituje u Srbiji a ne u Federaciji iili Hrvatskoj. Znači reklame koje se emituju ovde, a postoje već i u Srbiji i sinhronizovano na srpsku ekavicu treba stavljati na RTRS i to je to, nema dodatnih troškova, a gledaocima u RS se neće smučavati na reklame i neće automatski sa njih prebacivati jer im paraju uši.

Takođe, veliki su problem i titlovi prevoda serija i filmova na RTRS-u jer nemaju svoj prevod i obradu i većinom uzimaju hrvatski, naravno na latinici, a trebalo bi da sami rade prevod na ćirilicu ijekavsku srpsku verziju, ali ako su lenji i aako nemaju para nek uzimaju od televizija iz srbije (RTS, Pink, B92, Happy itd.).

Šta kažete na to da ovde napravimo jednu temu-peticiju u kojoj ćemo tražiti sinhronizaciju reklama i titlove serija i filmova na srpskom?! ;)

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 07:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
guess who je napisao:
Da ali ima li pravo RTRS uraditi svoju verziju?

Naravno da nemaju pravo čačkati po reklami koju im dostaviš i platiš njeno emitovanje.
RTRS (i svaka druga televizija) nema nikakve veze sa prevodom reklama. Reklame se emituju onako kako ih klijent dostavi. Ja mogu da napravim reklamu na engleskom i oni će je emitovati (osim ako naravno nije uvrijedljivog sadržaja) na engleskom, ako ja mislim da će engleski da pokrije najveći dio moje ciljne grupe.
Što se tiče prevoda reklama iz Srbije, mi smo par puta radili adaptaciju njihovih reklama jer je tako tražio klijent iz Srbije, da se originalni glasovi glumaca iz Srbije, zamijene glasovima iz BiH (po mogućnosti sarajevski naglasak), jer oni smatraju da će na taj način lakše prići potrošačima u BiH. Dakle, reklamu nije prevodio neko tamo sa FTV-a zato što im se ne sviđa ekavica.

Reklame koje se kod nas emituju neprevedene, su takve iz dva razloga:
1) klijent nema para da plati adaptaciju
2) klijent ima para, ali smatra da je to bespotreban trošak jer svi razumiju hrvatski/srpski (ekavicu)

Pustiti reklamu snimljenu na ekavici bi bilo suludo puštati na hrvatskom tržištu, ne zato što ti hrvatska televizija ne bi dala, već zato što bi se automatski mogao pozdraviti sa hrvatskim tržištem.

E tu je poenta...znaci mi smo stoka koja ce prihvatiti sve onako kako mu se servira.

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 07:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E tu je poenta...znaci mi smo stoka koja ce prihvatiti sve onako kako mu se servira.

znaci, u Cacku ces cuti reklamu na ikavici? ili cakavici? ajde jadan...
bezze je komentirati...
i ovo mijenjanje imena, hoce da kakaju kod Karla, DAmira, Pere... a joj, toliko je to nisko i bezze. no kad vidim mentalitete pojedinih ljudi, vjerujte da i ne moze bolje... kriza smo burazeru... onda, pusti ih neka kakaju... :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam ja govorio nista za Srbiju...pricam o RTRS. Puna su im usta uvijek srpskog jezika, otimaju pretplatu a ne mogu uraditi nesto da reklame budu na srpskom.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa nemoj biti stoka i nemoj kupovati taj proizvod.Ja odavno ne kupujem ovo što mi reklamiraju sa tom jalijaškom "đes ba" nadsinhronizacijom.Kad dovoljno ljudi iz RS ne kupi te proizvode možda će se prodavac tog proizvoda zapitati da li mu je trebalo to....

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Pa nemoj biti stoka i nemoj kupovati taj proizvod.Ja odavno ne kupujem ovo što mi reklamiraju sa tom jalijaškom "đes ba" nadsinhronizacijom.Kad dovoljno ljudi iz RS ne kupi te proizvode možda će se prodavac tog proizvoda zapitati da li mu je trebalo to....

a sta ti onda jedes? :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Pazi...ne smetaju meni hrvatski proizvodi uopste, hrvatski jezik, hrvatska imena...meni smeta sto RTRS pusta reklame na hrvatskom jeziku a ovamo kao drzavna televizija prodaju fazon da su za ocuvanje naseg jezika. To je poenta.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Jesi li ti pročitao šta je napisao Guess who?Oni su obavezni da puste reklamu onako kako im klijent dostavi.Najbolje bi bilo da još odbijaju reklame jer im se ne sviđa nadsinhronizacija....

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Jesi li ti pročitao šta je napisao Guess who?Oni su obavezni da puste reklamu onako kako im klijent dostavi.Najbolje bi bilo da još odbijaju reklame jer im se ne sviđa nadsinhronizacija....

bola, novac ej pitanje, ako je proizvodjac plati, samo ne smije biti nacionalnog, rasnog i ostalog vrijedjanja.
u BiH priznata 3 sluzbena jezika.
kojim se god koristis ne kosis se za zakonom, unutar granica ove drzave...
stoga...
svidjalo se tebi ili ne to ti je tako...

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Trebali bi odbiti...kada bi odbili neku reklamu par puta vjeruj da bi onda proizvodjac, zastupnik, distibutr, sta li vec...sledeci put dostavio reklamu na srpskom jeziku. Ali jbg...pare su bitnije od jezika izgleda.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Pustaju li u Federaciji reklame na ekavici?

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Mislim da bi moj predlog imao veći efekat nego odbijanje RTRS da im emituje reklamu.Ili organizovati kontra kampanju poput one "Ne kupujmo slovenačko" na Big radiju.
giometar je napisao:
Pustaju li u Federaciji reklame na ekavici?
Vjerovatno ne.Ili ne većinu reklama....Zato te reklame i dolaze na rtrs,jer se "srede" za FBiH....

EDIT
I ovo što cicak kaže je tačno,ne bi mogli odbiti reklamu zbog ravnopravnosti jezika na teritoriju BiH...Mogao bi ih još tužiti neko zbog toga....

Poslednji put menjao _зока dana 06 Jul 2011, 08:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 08:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28

Upravo tako.
Očigledno na našem tržištu sve prolazi. (Ili možda i ne prolazi, a klijent baca pare na reklame. To možemo samo nagađati, jer ne znamo da li se proizvod sinhronizovan na bosanski dobro prodaje u RS.)
Ako klijent osjeti da je neophodno uraditi sinhronizaciju na srpskom da bi se njegov proizvod prodavao u RS, onda će to početi i da radi.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 09:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Proizvođači reklama su svjesni da ništa što ima prizvuk srpskog ne prolazi u federacij, a da u RS-u i kod srpskog naroda prolazi sve pa se tako i ponašaju, dakle oni što se tiče BiH imaju samo potrebu da to prilagode onim fašistima po federacij, dok Srbe vide kao narod koji boli kua za te pizdarije.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2011, 09:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Proizvođači reklama su svjesni da ništa što ima prizvuk srpskog ne prolazi u federacij, a da u RS-u i kod srpskog naroda prolazi sve pa se tako i ponašaju, dakle oni što se tiče BiH imaju samo potrebu da to prilagode onim fašistima po federacij, dok Srbe vide kao narod koji boli kua za te pizdarije.

ama nije tako!
ne da mi se maaajke mi objasnjavati.
nisi u pravu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]