Potpuno se slažem i sa Džontronom i sa svih 65% kritičara na RottenTomatoesu koji su napisali negativnu recenziju ovog besramnog, megaskupog a jeftinog, plitkog, BUČNOG, iritantnog, ružnog i negledljivog holivudskog junk proizvoda! Ovo je zaista nizak udarac za sve koji su ionako navikli na smeća čiju se vrijednost komotno može isčitati iz običnog trailera i tako uštedjeti dragocjenih 5-7 KM.
Ako ste imali neugodno iskustvo sa prijethodnicima, posebno drugim dijelom iz 2009. koji je bio ne samo primitivan već i nekoherentne tehničke izvedbe, ona bolje zaobiđite TF3 jer, koliko god se Bay i ekipa trudila, opet vas čeka neuredno frenetična audiovizualna orgija grotesknih robotina, a između makljanja tu je gužvanje ljigavih ljudskih likova i malo toaletnog humora (srećom ne primitivnog kao u prijethodniku). Kako je dobro rekao Džontra, 95% prve trećine filma nije ništa drugo negoli smaranje publike, a tek zadnjih sat vremena prepun non-stop akcije i oživotvorenja onih najprimitivnijih dječijih snova tokom igranja plastičnim transformerima... To što je mračnije i zrnce nasilnije od prijethodnika ne znači da je u pitanju i bolje. Jednostavno, meni je ovo bilo teško podnošljivo iskustvo u kojem nisam našao čak niti kojekakav simpatičan zabavni detalj.
I da, kolega je gore pitao zbog čega, kad se već radi o robotima koji se pretvaraju u vozila i letjelice, nema neke poštene scene jurnjave - koliko se sjećam ima je u prvom filmu kad transformer-bager kupi aute na autoputu, ali scena se završava borbom u gradu kada film opasno počinje gubiti na dinamici. To još jednom potvrđuje najveću manu kod Bayja, uspije dovesti gledaoca do ''orgazma'' ali umjesto ejakulacije ostavi ga mlitavog

Takvi su nam kiksevi prodati u Armageddonu, omraženom Pearl Harboru i većini ostalih filmova.
Razočaran sam u Johna fu*kin' Malkovicha i Frances McDormand, zbilja je sramota što su se karakterni glumci njihovog kalibra prodali za ovako poražavajuće nastupe u skupim produkcijama. John Turturro napravio je budalu od sebe (posebno u drugom dijelu gdje je prodefilirao u tangama ili pod robotskim mošnjama) dozvoljavajući da ga se ponižava na najprimitivniji mogući način. Što se Rosie tiče, za razliku od white trash beautiful Megan Fox, ipak je u pitanju jedna classy engleska mlada dama, međutim njenu je glumu nepotrebno komentarisati.
Ne da mi se više pisati, zbilja je nezahvalno udijeliti novac ovakvom skupom smeću, holivudskom otpadku i lažnoj zabavi bez imalo srca i duše, koje mogu voljeti samo geekovi bez dobrog ukusa. Sa druge strane, mislim da je cijeli ovaj serijal ponižavajuć po same TransFormere, crtani film i njegove simpatične likove, koji su i danas, pa čak i prije prvog filma, imali kultni status u Americi, Japanu i ostatku svijeta. Film kao film neocjenjiv, Michaelu Bayju 1 iz životne lekcije
P.S.:
Jedna mala digresija - zbog čega su TransFormers filmovi uopšte bili popularni, zbog toga što su djetinjasti akcioni SF eskapizam, ili možda zbog prostitutke Megan Fox koja ih je promovisala svojim provokativnim photo-sessionima u GQ i Maximu?
Iako to mnogi ne žele priznati, TransFormers 2 ostvario je rekordnu zaradu u 2009. upravo zahvaljujući njoj, jer je publika navalila na film u želji da je vidi u akciji i sa što manje odjeće.
Ako se sjećate, Megan je do prije 2-3 godine izgledala neodoljivo, nedostižno i ''jače'' od Angeline

, velika većina je slinila na nju i bila ljubomorna na Briana Austina Greena, ali njene nepromišljene izjave i svojeglavost učinili su da se njena zvijezda u Hollywoodu počne gasiti. Istina je i da više ni fizički nije privlačna, nakon brojnih plastičnih operacija i otkrića da ima ružne palčeve na rukama
Deda Spielberg naredio je Bayju da je najuri iz TF3 zbog primitivnih ispada u medijima, pa me zanima koliko bi film bio privlačan širokoj publici da je ostala u ekipi. Čudi me da zadobija veliku pažnju i bez nje