banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 20:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 199 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Maj 2010, 11:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
laoce je napisao:
Ja ne poznajem ni jednog Austrijanca koji ima LK, oni kazu da tako nesto postoji, ali niko od njih to nema ,jer se to placa.
Svi koriste ili pasos ili vozacku, cak i kad ti za nesto treba dokument sa slikom, oni traze jedno od tog dvoje, nikad licnu.

Ma i ovdje je isto, posto vecinom raja ima vozacke koje odgovaraju standardima, medjutim Lk jos uvijek koriste penzioneri i omladina koja nabavku vozacke odlaze za bolja vremena u sopstvenoj ekonomiji, posto je jako skupa... Pasos je "kabast" za nositi u dzepu za svakodnevne potrebe, a i vecu cijenu ima na crnom trzistu u slucaju gubljenja...
Ovdje je takodje velika rigoroznost na snazi po pitanju svakodnevnih potreba i kontrole punoljetnosti, npr. prilikom kupovine cigareta, alkohola, ulaska u nocne barove i sl., tako da omladina vecinom fura Lk...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 13:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
O svašta nisam ni sanjao da postoji takva raznolikost, pasoš bitniji od lične karte. Čuo sam da ni u UK nemaju lične, ali mislio sam da su to samo oni.

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2010, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2008, 15:42
može li mi ko pojasnit "naslov teme" ? :oops:

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 10:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Pa bilo je i vrijeme da nam mijenjaju dokumente, u ovom slučaju lične/osobne karte/iskaznice. Činjenica da u tehnologijama uvijek nešto novo i meni je fakat drago što naša država prati momenta koji će nam uzeti i ovo malo para iz džepa. Pravo patriotski. No veći je izgleda problem što je netko napisao "iskaznica"? Kad vidim ove jajare koje kao neznaju pročitati hrvatski stičem utisak da su rođeni u Parizu. Pa eto vam i na Francuskom pa fino čitajte šta je. Koliko nama škole treba a pogotovu kućnog odgoja.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 18 Maj 2010, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Stavi cirilicu na dokument negdje u Sarajevu pa ces vidjeti ko ne zna sta citati i ko je polupismen/nepismen. Ne radi se ovdje o "znanju" hrvtaskog jezika. Ovdje se NIKADA nije govorilo iskaznica. U tom je fazon. I sad su svi jajare kad kazu da im smeta iskaznica. Nema sta. 99% ljudi u R.S. su jajare. Osim tebe i jos par "mudrih" ljudi naravno...

:roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 21:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Stvar je u tome što se namjerno neće priznati šta su iskaznice. I kao da je ta riječ od jučer? Izvini ako si se prepoznao u jajarama i ti i tih 99 posto sranovnika RS.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 19 Maj 2010, 21:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
To sa cirilicom je fakat, pogotovo medju mladjim generacijama...imam dosta prijatelja iz Hercegovine i Krajine, muce se sa cirilicom, vecina njih. Za ro nisu krivu oni vec skola u kojoj su izbacili cirilicu iz nekog debilnog razloga. Srecom, ima ih i koji su je naucili "na svoju ruku", jer su svjesni da je to elementarno obrazovanje...
A za "iskaznicu"... Manite se price, zar se morate kaciti za takve gluposti, kao da vam nije jasno o cemu je rijec...nije cak ni tudjica.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2011, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je u proceduru Zakon o izmjenama i dopunama zakona o ličnoj karti državljana BiH, kojim se predviđa uvođenje novih ličnih karata koje će sadržavati elektronski memorijski čip sa biometrijskim podacima.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH, Srni je rečeno da je okvirnim planovima predviđeno da uvođenje nove lične karte počne 2013. godine, te da će ih građani mijenjati onda kada im bude istekao rok važenja starog dokumenta.

Zakonom su predviđene izmjene koje će omogućiti primjenu propisa vezanih za elektronski potpis i zaštitu ličnih podataka, kao i usklađenost propisa sa evropskim zakonodavstvom.

Cijenu nove lične karte, prema prijedlogu izmjena zakona, utvrdiće Savjet ministara BiH.

Iz Ministarstva ističu da će takva lična karta biti, između ostalog, korištena i za elektronsko potpisivanje i upotrebu elektronskih usluga u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH i propisima donesenim na osnovu tih podataka.

Predviđeno je da se određene potvrde mogu dobiti i elektronskim putem na osnovu zahtjeva stranke postavljenog na portalu nadležnog organa, čime se olakšava procedura licima koja će koristiti elektronske usluge.

Kada je riječ o spremnosti MUP-ova za izdavanje novih ličnih dokumenata, očekuje se njihovo kadrovsko i tehničko osposobljavanje do termina kada će se krenuti u izdavanje novih dokumenata.

S obzirom da je riječ o sistemu koji je vrlo sličan sistemu biometrijskih pasoša dosadašnja iskustva u primjeni tog sistema biće korisna i za uvođenje novih dokumenata, naveli su iz Ministarstva.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je zakon uputilo u proceduru i nije u mogućnosti da tvrdi kad će proći proceduru u Parlamentoj skupštini BiH i početi njegova primjena.

(Srna)

Mrs bagro. Ne dam pare.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2011, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Ja ne vidim u čemu je problem. Ako se ne varam, aktuelne lične i vozačke se koriste negdje od 2003. godine i važenje im je 10 godina. Svejedno moram vaditi nove dokumente za dvije godine, i iskreno me zaboli jesu li čipovani ili ne.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2011, 19:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja ni ovu LK BiH nisam vadio dok mi stara LK RS nije istekla, pa čak ni pod prijetnjom da ću plaćati kao da je vadim prvi put. Moja vrijedi do 2016 tako da je neću mjenjati pa makar me u inostranstvu čekalo nasljedstvo.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2011, 18:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Да не отварам нову тему...
Пријатељ који није из БЛ хтио би да извади личну карту овде, па ме занима да ли неко има искуства с тим?
Колико сам видио на сајту МУП РС он би требао да изврши замјену ЛК на основу промјене података (мјесто пребивалишта) и на основу тога поднесе захтјев, уплати харач и тако то.
На коју адресу се мора пријавити (пошто живи у дому)? Да ли може на моју? Уопште, ако неко зна и има искуства с тим да ми објасни.
Хвала унапријед.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
manitu uci da svira je napisao:
sta je to "osobna iskaznica"

Filozof napisao "osobna iskaznica". To je isto kao da Silvio Dante pise ijekavski ili latinicu :lol:
Ali on je to vjerovatno samo kopirao tekst posto mu se nije dalo pisati :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 14:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2010, 10:03
Evil_Dead je napisao:
Пријатељ који није из БЛ хтио би да извади личну карту овде, па ме занима да ли неко има искуства с тим?
Колико сам видио на сајту МУП РС он би требао да изврши замјену ЛК на основу промјене података (мјесто пребивалишта) и на основу тога поднесе захтјев, уплати харач и тако то.
На коју адресу се мора пријавити (пошто живи у дому)? Да ли може на моју? Уопште, ако неко зна и има искуства с тим да ми објасни.
Хвала унапријед.

Treba da se odjavi u mjestu iz kojeg je i ode u CIPS (medicinska elektronika, podrum) tamo će ga dallje uputiti

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

man_who_wants_to_fly je napisao:
Treba da se odjavi u mjestu iz kojeg je i ode u CIPS (medicinska elektronika, podrum) tamo će ga dallje uputiti

На сајту МУП РС пише да се не мора одјављивати:
Citiraj:
"Држављанин није дужан да се лично одјави у претходном мјесту пребивалишта или боравишта. Одјаву ће извршити службено лице у претходном мјесту пребивалишта и боравишта."

Њега интересује како да пријави пребивалиште овде, на коју адресу, пошто се не може пријавити на своју собу у Студентском дому.
А, чини ми се да ЦИПС више није у М. Електроници, већ преко пута Суда.
Хвала у сваком случају. :)

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 14:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jul 2011, 19:48
Covjek je samo kopirao text. Cemu prozivanje?

man_who_wants_to_fly je napisao:
Evil_Dead je napisao:
Хвала унапријед.

Cips vise nije u medicinskoj elektronici, nego gore u supu. Imaju "klime'... Opremljeno. Bakute koje su zaduzene da samo kuckaju na tastaturi kuckaju sa 2 prsta, a nas ovoliko mladih ne zaposleno.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2011, 15:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jul 2011, 19:48
Ali i to je dobro. Kad vidim one CIPS-ove u srednjeafrickim zemljama, znam da imamo nade. :DD

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2011, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Evil_Dead je napisao:
На сајту МУП РС пише да се не мора одјављивати:
Citiraj:
"Држављанин није дужан да се лично одјави у претходном мјесту пребивалишта или боравишта. Одјаву ће извршити службено лице у претходном мјесту пребивалишта и боравишта."

Њега интересује како да пријави пребивалиште овде, на коју адресу, пошто се не може пријавити на своју собу у Студентском дому.
А, чини ми се да ЦИПС више није у М. Електроници, већ преко пута Суда.
Хвала у сваком случају. :)

Koliko je meni poznato on mora navesti razlog mjenjanja prebivališta.

Razlog je:
preseljenje (ugovor o kupovini stana, kuće...) rentiranje ne podliježe ovome, jer nije trajno promjenio adresu.
udaja/ženidba...

sigurno je da ne može da se prijavi na dom ili na tvoj stan.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2011, 00:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evil_Dead, ovo više nije ni Istočna Njemačka ni SSSR, gomila mojih kolega sa fakulteta je fiktivno prijavila boravak u BL, radi zaposlenja, nikakvih problema u prijavljivanju nove adrese i vađenja LK nisu imali.

Citiraj:
Замјена личне карте

Лична карта се мора замјенити:
ако је истекао рок њеног важења,
у случају промјене пребивалишта (или промјене боравишта код расељеног лица),
ако је дошло до промјене података који су о имаоцу личне карте наведени у личној карти,
ако је податак у личној карти нетачан или погрешно уписан,
ако је лична карта оштећена или из других разлога подаци нису читљиви у толикој мјери да лична карта не може служити својој намјени,
када је изглед имаоца личне карте толико измјењен да више на одговара фотографији на личној карти.

За замјену личне карте потребно је приложити:
захтјев за замјену личне карте,
раније издату личну карту (уколико исте нема идентитет се доказује јавном исправом са фотографијом или изводом из матичне књиге рођених и увјерењем о држављанству БиХ),
доказ о уплати накнаде за замјену личне карте - 10,00 КМ,
лице које је рођено на територији БиХ уз раније издату личну карту дужно је приложити и доказ о држављанству (извод из Књиге држављана).

http://www.esrpska.com/ContentPage.aspx ... &page_id=8

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2011, 06:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Koliko je meni poznato on mora navesti razlog mjenjanja prebivališta.

Razlog je:
preseljenje (ugovor o kupovini stana, kuće...) rentiranje ne podliježe ovome, jer nije trajno promjenio adresu.
udaja/ženidba...

sigurno je da ne može da se prijavi na dom ili na tvoj stan.

Па, зато и питам. Мада ми никако није јасно на који начин то није у супротности с Уставом? Слобода кретања и настањивања и те форе...Нисам правник, али некако ми се чини да та слобода отприлике значи да не мора ништа да објашњава, једноставно се слободно креће и настањује на територији државе чији је држављанин... Па, није кмет да не смије напустити баронско имање...
Ако мора посједовати имовину у мјесту у ком борави испада као да још увијек постоји институција имовинског цензуса. И, каква би била разлика између пријављивања на адресу пријатеља у односу на пријављивање на адресу рецимо тетке, бабе, супружника...који живе у другом граду?
filozof sa vrbasa je napisao:
Evil_Dead, ovo više nije ni Istočna Njemačka ni SSSR, gomila mojih kolega sa fakulteta je fiktivno prijavila boravak u BL, radi zaposlenja, nikakvih problema u prijavljivanju nove adrese i vađenja LK nisu imali.

А, на које адресе су се пријављивали, ако знаш? Рођака, пријатеља...? Кад кажеш "фиктивно" јел мислиш на то да не живе на тим адресама или...?

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2011, 12:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Ja sam skoro mijenjala LK i mjesto prebivališta. Jednostavno odeš tamo i kažeš na koju adresu i niko te ništa ne pita. Odjavljivanje sa jednog mjesta i prijavljivanje na drugo se automatski odradi i nema potrebe da ide u matični grad da se nešto odjavljuje.

Ako se mijenja adresa stanovanja u istom gradu, to je začudo besplatno i samo je potrebno otići u cips i prijaviti novu adresu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 199 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]