banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 11:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jun 2011, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
izvini leba ti a gdje ti susis ves u spajzu sa sunkama ili na vikendici

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Jašta. Volim kad mi čarape mirišu na slaninu.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 14:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
chils je napisao:
a sto se tice gaca jebem li ga gace ko gace moraju se ponekad i oprat inace pocnu da skripe kad hodas (ustirkaju se )

Kakav si ti ludak :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
tanka nit je napisao:
Treba uvesti malo reda, jer to stvarno izgleda ružno. Ja to ne bih ni sama radila, bez obzira postoji li neko pravilo ili ne, jerbo je meni estetika jako bitna. :D

Заблуда је да се естетика бави само лијепим и хармоничним. Ето ти позног Гоје (махнита фаза :lol: ), фовиста, атоналне музике, Екове "Историје ружноће"...

Мени су ове chils-ове слике баш лијепе. Некако...подсјећају ме на дјетињство и живот са још 10 чланова породице у истом дворишту... :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jesu, te su slike napravljene da budu lijepe, i kad odeš na takvo mjesto to nikom ne smeta. Sjećam se jedne fotografije koju je Block Out kačio na forumu, prizor iz Venecije, sve divno i krasno. Ok. Ali stvarno ljudi, meni je uvijek upadao u oči taj vašar po balkonima. Jesu kod nas stanovi većinom mali, neuslovni, ali ljudima baš nije ni stalo da se potrude, pa da bar budu uredniji.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Али тиме елиминишеш из живота оно што је живљење. То је исто као када би рекли: зашто се шума не потруди да расте мало уредније, да ми не квари идилу шетње...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka

evil dead BRAVO :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 15:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Upravo to, a suma kao suma, moras se malo ograbti da udjes u nju ;)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Evil_Dead je napisao:
Али тиме елиминишеш из живота оно што је живљење. То је исто као када би рекли: зашто се шума не потруди да расте мало уредније, да ми не квари идилу шетње...

zašto ja onda nosim papirić u ruci 10 minuta i bacam ga u kantu kad ga mogu baciti odmah na zemlju :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 15:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
DaVinci je napisao:
Evil_Dead je napisao:

zašto ja onda nosim papirić u ruci 10 minuta i bacam ga u kantu kad ga mogu baciti odmah na zemlju :wink:

Zato sto kad bisvi tako radili, ne bi bilo paprica na cesti i sve bi izgledalo urednije i ne bi morao gaziti po papiricima i zvakama i manje bi se para izdvajalo za gradsku cistocu.
A to sto ja susim gace na balkonu ( svi se uvatili tih gaca, k'o da se ostali ves ne susi, a poneki bas i vole da vide te gace) ne bi trebalo da smeta nikome, ako ne zeli da gleda u moj balkon, ne mora. Uostalom, zasto bi neko uopste gledao u moj balkon?
Poredjenje sa glasnom muzikom ili crvenim svjetlom na semafuru nema nikakve veze , jer te dvije stvari ometaju, tj. u drugom slucaju su opasne po druge ljude, dok oprane gace na striku ne ometaju nikoga.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 15:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako je to vama 'šarmantni nered', ok, bujrum. Meni je samo ružno.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
tanka nit je napisao:
Treba uvesti malo reda, jer to stvarno izgleda ružno. Ja to ne bih ni sama radila, bez obzira postoji li neko pravilo ili ne, jerbo je meni estetika jako bitna. :D

Meni su pominjali da je prije rata postojalo neko pravilo (ne znam da li pisano ili nepisano) da se veš ne suši na balkonu koji gleda na ulicu, ono na štriku visine 2m, tako da se kod mene to i danas poštuje.
Držači su praktični za stanove, ljeti na balkon, zimi unutra - taman da se ne mora stavljati posuda sa vodom zbog isušenog vazduha od grijanja. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma muškarci našli pričati o vešu, mis'iiiim... :D :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:21 
Stara kuka
Stara kuka

to je bilo birvaktile i dan danas kod mene na balkonu stoje drzaci za strik u visini koljena (dobro nije bas koljena al ne zelim da budem vulvularan )
sad pitanje za tanku nit
imas li ti svoj stan ili si jos kod roditelja (nadam se da nije previse licno)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Odgovor je bitan... zbog čega?

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2004, 00:59
To je odprilike isto kao da zabranis ruznim ljudima da se setaju uzom gradskom zonom :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 16:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Joj al' vi nalazite poređenja...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Rđavom qrcu i dlake smetaju!

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Možda je stvarno ružno... nekome jeste, nekome svakako nije... k'o što neko reče: ljepota je u oku posmatrača - a ako je tamo ljepota, onda je i ružnoća valjda na istom mjestu. Možda je stvarno ružno, kao što su mnoge druge stvari ružne, pardon, kao što mnoge druge stvari nekome mogu da izgledaju ružne. A ko je taj koji ima pravo da za druge određuje šta je zapravo ružno a šta nije? Da se razumijemo, ovdje se radi o subjektivnom pristupu ljepoti i ružnoći, a ne o nekim mnogo bitnijim i realnijim problemima, koljima smo okruženi.

Ne želim da zalazim u priče o ekonomskoj krizi, posrnuću privrede, nezaposlenosti, političkom haosu itd. Želim da se ograničim probleme koje se tiču kvaliteta života u gradu: neki od ovih problema su kratkoročno nerješivi (ali bi se, bez obzira na to, moralo razmišljati i raditi na njihovom rješenju) - to su, na primjer: zagađenost vazduha otrovima iz mašina i industrije, zagađivanje voda kanalizacionim odvodima, pretrpanost ulica i javnih površina automobilima, rasipanje električne i ostale energije na sve i svašta, loše rješena infrastruktura u zgradama itd... to su kratkoročno nerješivi problemi s kojima moramo živjeti i dio su gradskog života.

Zatim, postoje problemi koji se mogu direktno rješavati i za koje je moguće uvesti potpuno opravdane zakonske odredbe: na primjer, zakonom bi moralo biti zabranjeno, šta ja znam, puštanje glasne muzike noću, parkiranje automobila po javnim površinama, držanje životinja koje stvaraju neugodne mirise, buku ili su potencijalni izvor zaraze i opasnosti po ljude, loženje vatre po javnim mjestima, bacanje smeća na sve strane itd. itd. - valjda shvatate šta hoću reći, ovde mislim na one probleme koji su realni, postojeći i koji zapravo zaista mogu da ugrožavaju normalan život naroda, a mogu se riješiti zakonskim odredbama. Ovakve stvari stvarno moraju da budu regulisane na sličan način na koji je regulisan, recimo, saobraćaj.

E sad, sušenje veša na balkonu očigledno ne spada ni u jednu od ovih kategorija. Sušenje veša na balkonu zapravo uopšte nije problem, jer veš na balkonu ne ugrožava baš nikoga - zapravo, zabrana toga stvara niz problema, kao što sam naveo u ranijim postovima. Dakle, veš na balkonima je samo pitanje ljepote i ružnoće, i činjenice da neko određuje šta je lijepo a šta je ružno i primorava ostale da to prihvate. Pa dobro, reći će neko, veš na fasadama zgrada je "stvarno ružan prizor". OK, ako idemo tom linijom, možemo reći da smo zapravo okruženi ružnoćom, ali je ne primjećujemo dok nam neko ne skrene pažnju na to. Eto, neko je pomenuo klima uređaje - nikome ne smetaju, al se može reći da su ružni. Idemo dalje, ružno je i to što po gradu, umjesto drveća, niču bilbordi s neukusnim i agresivnim reklamama. Ružno je što nestaju zelene površine a dižu se građevine sumnjive estetske vrijednosti. Nisam jedini kojem se često čini da je savremena arhitektura mnogo više nekakvo takmičenje u ružnoći, a mnogo manje primjenjena umjetnost... Neću ići dalje u nabrajanju, ali nikome neće biti problem nastaviti nabrajanje stvari koje mogu da se smatraju "ružnima", a na koje niko nije obratio pažnju i na koje niko ne bi obratio pažnju sve dok ih neko "odozgo" ne proglasi ružnima i počne da naplaćuje kazne...

Evo, javljaju se ljudi sa Zapada i kažu kako je tamo crno na bijelo zabranjeno staviti bilo šta na fasadu, ne samo veš nego i antene itd... zato što je to ružno??? Kome je ružno, i kako to da prije nije bilo ružno? Zašto je baš to ružno, a ne neka od 100 drugih ružnih stvari? OK, evo polazim od sebe: prođem kroz grad i vidim masu likova koji nose trenerke i air max patike... što mi je strašno ružno (ali to sam samo ja)... E sad, zamislite da sam ja na vlasti i imam mogućnost da donesem zakon da se zabrani furanje trenerki i ljakserica po gradu, jer je to užasno ružno i neestetski... Apsurdno? Jednako apsurdno koliko i zabrana kačenja veša po balkonima, rekao bih... Ali kad bih uspio da uvedem tu zabranu, zar se ne bi pojavili oni koji bi me podržali i rekli da imam pravo, jer, bože moj, i oni misle da je stvarno ružno tako se oblačiti...

A eto, neko se negdje na zapadu dosjetio da je baš kačenje veša vrlo ružna stvar (ne štetna, ne pogubna stvar, već jako RUŽNA), uspio to da zabrani, to se ukorjenilo i možda dođe i do nas koji jurcamo za evropskim standardima... Možda će neko reći da je ova tema potpuno nebitna sitnica, ali baš ta sitnica prilično dobro ilustruje paradoksalnost situacija u koje smo se kao civilizacija uspjeli nekako uvući. Kad se zamislim nad problematikom jedne ovakve "sitnice" i skontam koliko je apsurdna i glupava situacija oko svega toga, pomislim na to koliko je tek apsurdnih i glupavih stvari koje tek tako uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljajući o tome da nam one oblikuju živote u morbidnom i neprirodnom pravcu... K'o što neko reče: "mind is terrible thing to waste", a posljedice upravo tog "traćenja uma" su nešto s čim se sudaramo svaki dan i što je najgore, uopšte to ne primjećujemo, ili samo želimo da se pravimo da je tako...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 17:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Mislim da je način sušenja veša stvar bontona, tj. kulture življenja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]