Amniocentezu bi trebale da urade sve trudnice starosti preko 35 godina, jer se sa starenjem jajnih ćelija povećava rizik rođenja djeteta sa Daunovim sindromom, mada statistički gledano veći procenat beba oboljelih od ovog sindroma su rodile mlađe majke.
Amniocenteza je u svakom slučaju doborovoljna, ne može te niko natjerati da je uradiš.
Mene je moj ginekolog, na moje insistiranje, poslao u genetsko savjetovalište, gdje mi je genetičarka odobrila amniocentezu, na osnovu porodične anamneze. Naime, u porodici moga muža je bilo oboljelih od Daunovog sindroma.
Analiza horionskih resica se vjerovatno radi ako postoji veći stepen rizika obolijevanja bebe od nekih nasljednih bolesti i Daunovog sindroma. Koja vrsta analize će se sprovesti, na Paprikovcu određuje gđa. Profesorica Genetičar, mada nisam sigurna da li na Paprikovcu rade biopsiju posteljice. Koliko je meni poznato ovaj postupak se radi samo u Beogradu, ispravite me ako griješim.
Sam postupak je više neprijatan nego bolan i prilično stresan za trudnicu. Ja sam, da ubijem tremu, zbijala šale sa sestrom i doktoricom koja mi je radila amnio, dok nismo stigli do pripreme igle i bockanja. Tu sam prestala da dišem, al bukvalno, sve dok mi doktorica nije rekla da je gotovo

.
Rezultati se na Paprikovcu čekaju čitavu vječnost, pet-šest nedelja i kad konačno stignu prirede ti ovakav šok tipa: dođite sa mužem da vam pročitamo nalaze i da porazgovarate sa Profesorkom. Ne razumijem razlog takvoj proceduri, ali eto i to smo istrpjeli.