ja mislim da se to gleda jer je cinjenica da je program ocajan a posebno petak subota nedelje,valjda da se vise izlazi van....
To se gleda zbog mnogo razloga koji su se akumulirali tokom prijethodnog vijeka. Gleda se prvenstveno jer je BB, kao i jos mnogo ostalog sadrzaja na TV-u produkt industrije kulture, onoga na sta je upozoravala frankfurtska skola (i citava kriticka teorija uopste) jos prije 50-60 godina. TV sadrzaj je ciljano popunjavan beznacajnim, bezvrijednim i zatupljujucim sadrzajem koji zaglupljuje mase i ubija kriticko razmisljanje u covjeku (sto savrseno pogoduje vladajucoj eliti, jer njima je u cilju da narod gleda glupe i apsolutno nebitne emisije nego emisije u kojima se gledaoci pozivaju na razmisljanje, jer razmisljanje moze dovesti do pobune, pobuna do revolucije a revolucija znaci rusenje vlasti). Na televiziji nema sadrzaja koji bi se doticao bitnih socioloskih, kulturnih ili cak filozofskih pitanja, skoro nista na televizji ne moze natjerati covjeka da kritikuje neke segmente drustva ili vlasti, nista ga ne moze natjerati ili osposobiti da sam razmislja i racionalizuje neke stvari koje mozda nisu bitne za njega kao pojedinca ali jesu bitne za citavo drustvo.
Umjesto toga imamo samo dno na kojem su mediji i medijska publika. Imamo milione ljudi koji sjede ispred TV-a i gledaju 15ak ljudi koji zive zajedno u jednoj kuci, gledaju njihove odnose, koji su izmanipulisani samo sa jednim ciljem, da budu sto skandalozniji i grotesktniji jer je to ono sto prolazi kod sire publike. Zato se prodaje Svet plus, Skandal, zato se gleda Big Brother. Ljudi su potpuno otupljeni da nemaju pojma sta raditi sa sopstvenim zivotom te se zato okrecu pracenju zivota drugih preko televizije. Apsurdno, da apsurdnije ne moze biti ali je ipak tako.
Tu se jos dodaje i moralna anomija odnosno prelazak iz jednog sistema vrijednosti u drugi, koji je zadesio sve zemlje u tranziciji. Zbog toga je ljudima bitnije ono sta drugi misle, rade, kako se drugi ponasaju i kako postupaju. Misli i rijeci obicnog covjeka su ispunjene zivotima drugih, nepoznatih i nebitnih ljudi umjesto da budu ispunjene sopstvenim zivotom, sopstvenim brigama, sopstvenom razmisljanju, individualnosti.
E sad, mnogi dok citaju ovo sto napisah mogu vrlo lako da pomisle da mnogo serem. To je jos veci problem, sto se za emisije tipa Big Brother moze na prvu pomisliti da i nisu toliko strasne koliko se cine i da je sve ovo sto sam naveo samo neka paranoja i da stvari nisu toliko crne.
O ali jesu, itekako jesu.