banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 23:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Apr 2011, 21:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 19:12
Pozdrav svima, maloprije sam se registrovao na forum (iako sam pasivni pratilac već duže vrijeme). Naime, nedavno sam kupio HTC telefon sa Android platformom, pa sam morao namjestiti i podešavanja pomenuta u naslovu. Naravno, na sajtu našeg telekoma, nema automatskih podešavanja, pa sam zvao call centar, da bi mi ona djevojka rekla kao i svim ostalima "Morate doći kod nas da vam to napravimo.." ..

"Dobro.." rekoh.... :confused2:

Nakon par dana sam otišao dole kod njih (u Ivana Franje Jukića) i pitao da mi to urade, međutim, osoba koja je zadužena za takve poslove mi kaže da "momak koji podešava HTC telefone (mislila je telefone na Androidu vjerovatno) je trenutno u radnji u Boriku, pa će poslije podne doći da pokrije malo ovaj dio grada"... rekoh opet "dobro, navratiću poslije..."...

I navratim poslije.
Sretnem osobu u Telekomu koja je zadužena da "podešava telefone"... i uzme moj telefon i kaže mi kako ja nemam aktiviranu mms uslugu (iako isti šaljem od kako sam kupio broj !!) i dok je isti moj telefon držao u ustima (ozbiljno) i gledao YouTube clip kod kolegice pored, i pregledao mi malo galeriju slika.. i nakon debelih 40 minuta čekanja, on to kao "namjesti" i reče da to neće odmah proraditi, no u "toku noći" hoće...

Naravno, nije to proradilo ni nakon par dana, kako sam mogao i pretpostaviti...

Do parametara m:tel-a nije tako teško doći na netu, po starim temama i forumima, pa sam sjeo i sam namjestio (što sam trebao i odmah u startu napraviti)...

Evo svima kome trebaju podešavanja:

1. Settings->Wireless & Networks->Mobile networks->Access Point Names:

Lista APN-ova će vjerovatno biti prazna, a ako i ima neki APN, izbrišite ga.

->New APN.

Podešavanja se nalaze na sljedećim screenshot-ovima. Bitno je napomenuti da zavisno od paketa u kojem ste kupili vaš broj, treba staviti drugačije nazive APN-a: (mtelfun, mtelfrend (ne friend)...).

Na drugoj slici je za APN type potrebno UKUCATI "default".

Slika Slika

Kreirani APN snimiti i ponovo izabrati "New APN" opciju.

I slično malopređašnjem postupku, unijeti podatke kao na slikama.

Slika Slika Slika.

Nakon ovoga, potreban izgled liste APN-a je sljedeći:

Slika

2. Da biste provjerili da li vam podešavanja rade, otiđite na Settings->Wireless & Networks->Mobile networks. Sljedeći izgled ekrana vam pokazuje uključen/isključen EDGE/3G i uključen prenos podataka preko mreže uopšte.

(obratiti pažnju na ikonicu u notification bar-u i na trenutno zakačene opcije u meniju)

Slika Slika Slika

Eto, pa javite onom u telekomu, pa da stvarno zaradi platu....

Pozdrav svima, nadam se da će biti korisno.

I da ....prije svega ovoga, ako ste bili u telekomu, potrebno je dezinfikovati telefon, nakon što ga je onaj držao u ustima... :confused4:

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 00:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2010, 16:56
pa ja sam sva ta podesavanja napravio u mtelu tako sto sam ih nazvao i rekao sta mi treba, oni poslali konfiguracionu poruku i to je to (kasnije sam sve to iskljucio jer je preskupo - pola igrica sa marketa ima one reklame pa brzo ode racun)

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 09:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Uh pa i meni je to non-stop isključeno (i sve sinhronizacije i background data). Zato što kad hoću da pošaljem mms, i dok uključim edge, ono sve poleti kroz vezu da se sinhronizuje (gmail, kontakti, fb..).. a žešće je skupo... Ako se koristi 3G, za 4-5 sekundi izvuče 2-3 KM sa računa..

A koji telefon imaš, pa su ti mogli poslati podešavanja ..gdje si kupio ? ..ja sam navikao da sam maler :( , pa me ne pogađa puno :mad:

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 10:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Kod Sony Ericssona X10 mini prolaze podešavanja od bilo kojeg Sony Ericssona, dok je Motorola to sve sama podesila.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 12:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Ima li sanse da neko ovako podesavanja izbaci za Blackbery. Bio bih puno zahvalan

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 00:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

m:tel OTA podešavanja imaju samo za Ericsson, Motorola, Siemens, Nokia, SonyEricsson, Panasonic, Samsung proizvođače... HTC ni u priči (mada me čudi, jer uveliko prodaju HTC telefone na postpaid-u)...

@ratko: podešavanja same mreže se ne razlikuju ni za jedan telefon... možeš vidjeti podešavanja za blackberry na nekoj stranoj mreži, pa samo primjeniš naše parametre. Ja sam se tako snašao za HTC, jer mi je onaj u telekomu bio napravio samo jedan APN tipa default, sa imenom mtelmms (gledajući prvi post)...što je potpuno pogrešno..

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 14:17 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
ratkop je napisao:
Ima li sanse da neko ovako podesavanja izbaci za Blackbery. Bio bih puno zahvalan

Jesi li skontao podesavanja mozda?

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 07:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
lemi_93 radi li tebi MMS? Da li ti je podeseno kao na slikama na pocetku teme? Meni ne radi.
Poslao sam im onaj "gprs on" sms i odgovori je da je valjda podeseno, mada to sam uradio kad sam vec rucno podesio po ovim slikama sa pocetka teme.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 15:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2010, 16:56
ne koristim mms jer nemam nikakvu potrebu za tim

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Jesi li ugasio telefon nakon ubacivanja tih podesavanja :)

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 18:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jeste telefon resetovan nakon podešavanja ali ne radi. Kod mene je kao gore na slikama s tim da je meni APN "mobisfun". Tako se to nekad zvalo. Ako stavim "mtelfun" onda uopšte nemam mobilnog intrneta.

I druga stvar koja je kod mene drugačija je što u odnosu na drugu sliku na početku teme pod "APN type" nemam "default" opciju nego imam ove tri:

internet + mms
internet
mms

i za "mobisfun" APN mora biti podešeno internet + mms da bi mi radio mobilni internet, ali ne radi mms, iako sam kreirao i ovaj drugi APN "mtelmms".

Ima li neko ideju? :)

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 19:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ne mora da znaci da je ovakvo podesavanje i sada i zavisi od tih paketa. Najbolje je da odes do m:telovih prostorija kod kafica Zurich i da ti oni tamo rucno podese... Prostorije su desno od kafica, prvo ide njihov prodajni salon i onda vrata pored imas te likove iz m:tela koji podesavaju te gluposti

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 19:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kakvi su ovi FREND paketi, jel' to prepaid? Ne vidim na njihovom sajtu nikakve podatke o ovom mobisfun kako se valjda zove ovaj prepaid koji ja imam odavno. Nema tamo cjenovnika za taj paket. Da li je on preimenovan u nešto drugo?

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 19:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Jeste telefon resetovan nakon podešavanja ali ne radi. Kod mene je kao gore na slikama s tim da je meni APN "mobisfun". Tako se to nekad zvalo. Ako stavim "mtelfun" onda uopšte nemam mobilnog intrneta.

I druga stvar koja je kod mene drugačija je što u odnosu na drugu sliku na početku teme pod "APN type" nemam "default" opciju nego imam ove tri:

internet + mms
internet
mms

i za "mobisfun" APN mora biti podešeno internet + mms da bi mi radio mobilni internet, ali ne radi mms, iako sam kreirao i ovaj drugi APN "mtelmms".

Ima li neko ideju? :)

Ja kad sam pravio ova podešavanja, za APN type, gdje piše "default" ...to mi nije bila jedna od opcija, već sam jednostavno ukucao "default". Nemam to internet+mms i ostalo..Jel možeš ti kuckati ili kreirati novi "type".

Slika

FREND paketi su prepaid paketi i mislim da su krenuli kad je mobis postao mtel, mislim da su stari mobisfun sada mtelfun nego eto ti reče da ti ne radi... :confused2:

BTW, kod mene je Froyo 2.2.1 Android ..moguće da postoje razlike ako je različita verzija (što je vjerovatno i problem ovde...). Možeš pokušati u m:tel-u ..na kraju krajeva morali bi znati podesiti, ali eto ja nisam bio te sreće :-?

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2011, 20:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kod mene se APN type mora odabrati od ona tri, ne može se ukucati ništa. Imam Froyo ali 2.2

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2011, 22:52 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 01 Jun 2011, 09:03
hvala mnogo sto ste ovo postavili,imao sam isti problem,sada sam podesio po ovim upustvima i radi sve :)))

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2011, 08:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

;-) nema na čemu, u svako doba ;-). Samo pazi da ako si na prepaid-u da isključiš 3G, jer je 1MB=1KM :confused2: , a brzina mreže je otprilike 2300/800 kbps ...pa brzo izvuče račun ;)

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2011, 23:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sad mi MMS radi kad sam na broj 065 1194 poslao "MMS on". Mada ne vidim da je u podešavanjima za APN stavio bilo šta drugo od onoga što sam ja podešavao, sa ovih slika gore. Možda pored tih podešavanja oni tamo sa svoje strane moraju da omoguće MMS.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2011, 09:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ради ли код вас нормално интернет на телефонима? Код мене од јуче поподне не ради.....

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2011, 09:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Evo sad provjerio ..radi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]