banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 06:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ulja u kuhinji
PostPoslato: 25 Maj 2011, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
chils me inspirisa za novu temu. :lol:

koja ulja koristite u kuhinji?
koja su vam najbolja?

ja se trudim da kupujem kvalitetna, hladno presana ulja.
maslinovo je obavezno, trebalo mi je malo vremena da se naviknem na ukus, ali sada ga obozavam i mogla bih ga samo piti :D
koristim jos susamovo. ono je super za przenje, a tamno susamovo (od przenog susama) je fenomelno za salate. ima jak aromatican okus.
ulje kikirikija isto koristim za przenje jer je termostabilno.
ulje semenki bundeve me odusevilo, koristi se samo hladno za prelive i salate.
ulje semenki grozdja sam par puta kupovala, ali je mnooogo skupo :(

kada bih morala da se ogranicim na dva ulja, to bi definitivno bilo maslinovo i ulje od semenki grozdja. :D

Vrh

Tema posta: Re: Ulja u kuhinji
PostPoslato: 25 Maj 2011, 20:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Kod biranja ulja glavni parametar je da nema visoki postotak visokih nezasicenih masti a vise jednostavnih nezasicenih mast i da je hladno presano. Ulje repice i maslinovo mi je najzastupljenije u kuhinji.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 21:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ulje repice?
kakvog je okusa, jel´ termostabilno?

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rapsöl je repica? :oops: Zavisi kako koje i ta sa manjim % su skuplja. 1/2l 6 Eura.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 21:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kod mene se koristi suncokretovo ulje,maslinovo samo za salate...Kontam da je kod nas najbitniji faktor kod izbora ulja njegova cijena.Desetak maraka za litru maslinovog ulja je ipak previše za naše džepove.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ja sam se u sri lanci navukao na hladno presano kokosovo ulje (totalno nestabilno al mali hdh ili neki slican klinac ) kad kazem nestabilno pravo 100 kokosovo ulje u prodavnicama ude kao svinjska mast jer cim je temp ispod 30 C ono se solidifikuje pa ga kasikom vadis
kad smo kod svinjske masti ima i ona svoje mjesto kod mene u kuhinji ne stalno ali 3-4 puta godisnje definitivno

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
sjeme grozdja?uh to nisam probala uopste...
ja bas i ne przim puno hranu,tako da ulje bas i nije zastupljeno u mojoj kuhinji,za salate uglavnom laneno ili maslinovo,uljna repica za neka jela...kao i chils,svinjska mast se koristi u kuci koliko i svinjetina,tj veoma rijetko,najcesce przim na nekoj light verziji biljne masnoce,ne mislim na onu zutu biljnu masnocu karakteristicno mirisa nego neka druga verzija koja je bijele boje,ne zato sto je zdravo nego mi povrce u voku bude fino hrskavo a ne trebam puno masnoce 8) a kokosovo,tek ponekad ,jer ga rijetko bude kod nas a divno je za thai food :D

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nedavno naletila na kokosovu mast u kockama i super je za przenje ali sto smrdiiiiiiiiii u toku pecenja:-?

_zoka je napisao:
Kod mene se koristi suncokretovo ulje,maslinovo samo za salate...Kontam da je kod nas najbitniji faktor kod izbora ulja njegova cijena.Desetak maraka za litru maslinovog ulja je ipak previše za naše džepove.

Mene je razocarala cinjenica da kod nas sem suncokretovog i maslinovog ulja drugih vrsta ni nema.. A onda sam na dijelu zdrave hrane nasla par vrsta ulja sa nenormalnim cijenama ( pola litre oko 18 km sto je za nase uslove preskupo). Ulje repice nisam nigdje vidjela kao ni kukuruzovo a ta dva bi barem trebala biti u masovnoj prodaji.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja vec duze planiram da probam tu kokosovu mast, ali se plasim da je dosta aromaticna :-?

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 22:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
kao sto rece azdajica napravi neki curry sa kokosovim mlijekom i neces ni skontati
a moze i za palacinke ;)

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 22:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
uglavnom samo sv. mast i suncokretovo ili biljno ulje
ostalih ili nema ili ih je nemoguce naci kod nas (sto je i razlog za abnormalnu cijenu)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 22:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

e vidis mogl abih za palacinke probati :D

mada, flave mi pre neki dan trazio nesto makrobioticko, kako cu mu na oci sa tanjirom palacinka? :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 22:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
ostalih ili nema ili ih je nemoguce naci kod nas (sto je i razlog za abnormalnu cijenu)

pa sada, ima i kvalitet ulogu u ceni. recimo 250ml kvalitetnog ulja semenki grozdja je oko 10eura.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ja dobijam domace m.ulje iz okoline splita i predivno je,mozes ga piti kako ima divan okus,a ostala se uglavnom mogu naci i kod nas,ok dobro ne bas sva ali bude,canola-to je uljna repica valjda ja kupujem u merkatoru ,isto tako i laneno i traju mi dugo,jer cu ja radije povrce skuvati na pari pa pokapati malo uljem i zacinima nego ga prziti ili u vok na koju kap ulja i za min dva gotovo,mislim da tu itekako igraju ulogu navike u ishrani...moja baba kojoj nije bio rucak ako supa nije ona po kojoj prst debljine masnoce pliva i ako nema brdo mesa,krompir... sve przeno ...koja se zgrazala sta mi to jedemo, navikla je jesti polusirovo povrce,kuvano na pari,salatice,zitarice i trista drugih cuda i nema ni pritiska ni holesterola...naravno da i ja povremeno pojedem sve to sto ne bih smjela od kajmaka,pecenja itd ali se drzim pravila da se super zdrav rucak moze napraviti i za 20min u pretisu ili u voku :D
stigmata,kakav ukus ima to ulje od sjemenki grozdja?jako?za sta ga koristis,kuvas na njemu ili ga "sirovo" koristis?koji brend kupujes,dolazi mi brat iz at za koji da pa bih da probam...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Od ostalih, kod nas vidjeh samo susamovo i bucino ulje, ostalo nisam vidio. U Mercatoru "cak" 2 vrste susamovog.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 23:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
stigmata,kakav ukus ima to ulje od sjemenki grozdja?jako?za sta ga koristis,kuvas na njemu ili ga "sirovo" koristis?koji brend kupujes,dolazi mi brat iz at za koji da pa bih da probam...

ulje je blago, neutralno, ima blagi nussig (na orahe) ukus. koristim ga samo sirovo, iskreno ja retko sta przim, a i zao mi je ta ulja koristiti za przenje. neka pogleda u vecem merkuru, imaju dva, ono u tamnoj bocici je kvalitetnije (i skuplje, kosta nesto manje od 10eura).

blaf77 je napisao:
U Mercatoru "cak" 2 vrste susamovog.

sto "cak"??? fakat ne kontam! :-?
koliko ja znam postoje dve vrste susamovog ulja. svetlo i tamno( od przenih semenki susama ).

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 23:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
stigmata je napisao:
BSE je napisao:

pa sada, ima i kvalitet ulogu u ceni. recimo 250ml kvalitetnog ulja semenki grozdja je oko 10eura.

super je to, ali postoji problem sto jos nisam naletio na recept u kojem da ga koristim (za razliku od susamovog npr.) i ne znam hoce li mi se ukus uopste dopasti (malo izgledno, ali ipak) :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 00:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Redovno koristim hladno cijeđeno maslinovo i ulje od bundevinih sjemenki za salate, rižoto, hladne vege čorbe i sl.
Ali, i dalje pržim hranu na običnom suncokretovom ulju.
Ponekad se zapitam koliko možemo vjerovati brendovima koji se nalaze kod nas u prodaji... čini mi se da je prošle godine procurila vijest da je neki italijanski proizvođač prodavao obično maslinovo ulje za prženje pod etiketom ekstra djevičanskog, širom EU. Ako su ga tamo plasirali - šta tek nama trpaju... :(

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 08:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
stigmata je napisao:

blaf77 je napisao:
U Mercatoru "cak" 2 vrste susamovog.

sto "cak"??? fakat ne kontam! :-?
koliko ja znam postoje dve vrste susamovog ulja. svetlo i tamno( od przenih semenki susama ).

Vjerovatno je mislio na proizvođače,ne na tip ulja....

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 11:01 
Samo hladno cijedjena ulja...maslinovo najcesce...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]