jellyfish je napisao:
Mozda nisi najbolje shvatio sta sam htio reci. Ne znam u kom smislu mislis ozbiljne, ali pojasnicu sta sam ja mislio. Recimo, u nekim evropskim naprednim zemljama jos imas kraljeve, a i to je vjerovatno ces se sloziti prilicno zastarjelo. Tako i neke druge zemlje imaju neke tradicije. Ne kazem da je to lose, ali kod nas je to vise neko "busanje u prsa" i "dokazivanje nacionalnog identiteta" nego tradicija "stara 1000 godina". Ekonomska razvijenost neke zemlje, ne znaci nuzno i savremenost, na primjer Saudijska Arabija je ekonomski razvijena, ali nije savremena po mnogim pitanjima. Isto tako ako je zemlja "moderna" ne znaci da nuzno mora biti razvijena. Npr. Ukrajina je nerazvijenija od Svedske, a republika je sto je modernije nego kraljevina. Dakle, tradicije nisu lose ako im je cilj samo tradicija, ali ako je cilj dokazivanje necega sto bi samo po sebi trebalo biti jasno onda to gubi ozbiljan smisao.
значи ти мислиш да је краљица у енглеској само традиција?
мајсторе, они су протестанти већином, њима је краљица исто што и католицима папа.
је л` схваташ ти колику моћ та жена има и дан данас? можда не што се тиче неких државних питања, спољне политике итд. (поставља се питање да ли су и у стара времена могли да одлучују сами о тим стварима), али она је и даље велики ауторитет.
а реално, ко не би пожелио живјети у великој британији?
а то за "бусање у прса".. зајеби. њима ваља монархија нама не ваља.
реалност је
ДА ОНИ ЧУВАЈУ СВОЈУ ТРАДИЦИЈУ а ми се своје одричемо.
крсне славе институција, поштара, морнара, војних одреда су постојале у краљевини прије комунизма те су самим пропастом комунизма враћене.
коме смета нек се сели у танзанију.