banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 10:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Maj 2011, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Maj 2009, 19:48
@fashion, i ne samo to ...glavna recenica poslije slave je : " a jesam se ubio sinoc, popio sam po gajbe piva i litru Stoka"

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Imamo u suprotan primjer u Montenegru ma koliko to bila smješna država, to je suvrena sekularna država koja se mješa u vjeru i pokušava da izgura svoju "crkvu".

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 21:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
"Одричеш ли се Реноа и свих других француских возила?" Реци: Одричем се!"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ma5x4qM-OEM[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
jedno je Dan neke institucije ili praznik necega, a drugo Slava nekog sveca. to neki nikako da skontaju...
i mislim, valjda je red da kad se dodje negdje na slavu da se cestita slava, KOME SE TO CESTITA SLAVA u institucijama?
Dalje, slava se prenosi sa oca na najstarijeg sina... Kako se slava prenosi u institucijama? Mislim, sve u svemu totalna glupost, malogradjanstina i krkanluk...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 01:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
_zoka je napisao:
Religija treba da ostane u okvirima crkve i privatnog života.Ne u okviru civilnih institucija.

Ukinuti vjeronauku iz škola i vrtića (primjer iz Sarajeva) i neka je održavaju u crkvama, džamijama, sinagogama i gdje već ali van škola. Meni je bilo čudno kada sam se vratio u BiH 1999. da je uopšte postojala vjeronauka kao predmet u školi na koju naravno nisam išao.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 06:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
nepokoreni je napisao:
Talija je napisao:
Svaka institucija je nekad imala svoj dan, obično su to bili dani republike, dani oslobođenja grada, oslobođenja od fašizma itd itd. Kad je došao rat samo su te dane (koji su postali prevaziđeni, imali smo jelte novi rat) prešli u vjerske datume. Meni potpuno svejedno kad je koji dan koje institucije.

To nije samo kod nas slučaj, al to su bili svjetovni a ne duhovni praznici. Ne uzimaj uzalud ime Gospoda svoga - veli Sveto Pismo, tako da je dodavanje svetaca svemu i svačemu glupost i bespotrebno.

Pa napisala sam, nakon ovog drugog tj. posljednjeg rata ti stari svjetovni datumi su postali prevaziđeni. :)
Niko ne uzima uzalud ime Boga. Prisustvovala sam slavama firme, dan prije je obično parastos za sve poginule radnike u ovom posljednjem ratu a sutradan kratka služba i to je to.
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
KOME SE TO CESTITA SLAVA u institucijama?
Dalje, slava se prenosi sa oca na najstarijeg sina... Kako se slava prenosi u institucijama?

Slava se čestita glavi kuće; u porodici ocu, u instituciji generalnom direktoru. Slava se prenosi sa oca na sina, takođe i u institucijama - sa pređašnjeg generalnog na novoizabranog generalnog direktora.

Kao što rekoh - meni potpuno svejedno da li je to slava firme ili dan firme.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija nisam znao da se direktori drzavnih institucija mijenjaju tako da na njihova mjesta dolaze njihovi sinovi.
Takodje shodno toj analogiji ispada da direktori imaju dvije slave - onu pravu porodicnu i ovu nakaradnu drzavnu.
Uostalom postoje mnogo vise odgovarajuci datumi koje bi neka institucija mogla da uzme kao svoj dan, npr. Elektrokrajina bi mogla uzeti za svoj dan 10.jul (dan rodjena Nikole Tesle)... Cak i da nismo Srbi trebali bismo taj dan slaviti kao dan elektricne energije, tj. dan koji biraju za sebe sve takve institucije.
Isto je primjenjivo na vecinu drugih oblasti, jer imamo naucnika i pametnih ljudi da se po njima slave ovi dani, a ne po nekim svecima koji veze nemaju sa datom institucijom.

PS
Sto se tice vjeronauke, to je izborni predmet, tj. nije nametnut da se slusa, a na to sve predavaci vjeronauke nisu placeni iz drzavnog budzeta, pa nemam nista protiv vjeronauke u skolama dok god se to nikome ne namece...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 12:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RS Polovino ti zaista polovično čitaš postove :D
Nisam napisala da funkcija sa generalnog direktora prelazi na njegovog sina nego na onoga koji iza njega dolazi - novoizabranog direktora. A ustanova ti je kao domaćinstvo, ima svoju "glavu porodice" da je tako nazovem.

Kao što sam već rekla, sasvim mi je svejedno (ne smeta mi) da li je taj dan firme neki običan datum ili se poklapa sa vjerskim datumom. Čak i da nema dana firme (ili bilo koje druge javne institucije) svejedno mi.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 13:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH, sveci zaštitnici pojedinih zanimanja nisu izum iz 1992.

Citiraj:
Занати

Заштитници занимања (професија) и заната:
виноградари - свети Трифун
винари - свети Трифун
морнари - свети Никола
рибари - свети Никола
сточари - свети Власије
мутавџије - свети Сава
ужари - свети Сава
опанчари - свети Сава
обућари - свети Сава

Ja bih volio da su Srbi imali Elektroprivredu 1255. i vjerujem da bi im zaštitnik bio Prorok Ilija.
800 godina poslije pojavila su se neka nova zanimanja i institucije i ljudi su išli nekom logikom, opanke smo zamjenili Rebook i NIKE patikama, ali nije pošteno da se Sveti Sava zamjeni ili ukine.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

to su zastitnici, nije svaki obucar slavio istog sveca, eto i tu ti nije dobra paralela, opet su ljudi birali slave na osnovu porodicnog izbora ili nasljedja, a ne poslovnog.

talija, ti ne citas, ja sam rekao analogija.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti samo lupiš i to je to. :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ozbiljna drzava sebi nebi trebala da dopusti mijesanje religije. Vidimo da je to dosta izrazeno u islamistickim zemljama i da nije bas pozitivno. Kod nas je to vise dokazivanje nekog identiteta, iako ozbiljne drzave i narodi nikome ne trebaju da se pravdaju i dokazuju svoj identitet nekim trivijalnim stvarima vec razvojem i dostignucima.
Iako napredujemo, jer je daleko bolje nego poslije rata kad je cijeli januar bio drzavni praznik. Sad smo ipak vise postali sekularni. Nadam se da ce razvojem i protokom vremena sekularizacija postati jos izrazenija jer to je sistem modernog doba, a mijesanje religije i drzave je vracanje u srednji vijek koji je Evropa davno prosla, a islamske zemlje (izuzev Turske) zahvaljujuci svojoj zaostalosti i religioznom naboju tek sad prolaze. Taj religijski naboj je jos dosta i kod nas izrazen najvise zbog rata i svjezih rana i negativnih dogadjaja rata, a djelimicno i nacionalizma i konstantnog pokusaja "dokazivanja" nekog nacionalnog identiteta, ali kao sto rekoh znatno je bolje nego prije 10-15 godina po ovom pitanju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2011, 19:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li su po tebi Irska i Škotska ozbiljne države?

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 00:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Mozda nisi najbolje shvatio sta sam htio reci. Ne znam u kom smislu mislis ozbiljne, ali pojasnicu sta sam ja mislio. Recimo, u nekim evropskim naprednim zemljama jos imas kraljeve, a i to je vjerovatno ces se sloziti prilicno zastarjelo. Tako i neke druge zemlje imaju neke tradicije. Ne kazem da je to lose, ali kod nas je to vise neko "busanje u prsa" i "dokazivanje nacionalnog identiteta" nego tradicija "stara 1000 godina". Ekonomska razvijenost neke zemlje, ne znaci nuzno i savremenost, na primjer Saudijska Arabija je ekonomski razvijena, ali nije savremena po mnogim pitanjima. Isto tako ako je zemlja "moderna" ne znaci da nuzno mora biti razvijena. Npr. Ukrajina je nerazvijenija od Svedske, a republika je sto je modernije nego kraljevina. Dakle, tradicije nisu lose ako im je cilj samo tradicija, ali ako je cilj dokazivanje necega sto bi samo po sebi trebalo biti jasno onda to gubi ozbiljan smisao.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
АЛЕКСАНДАР je napisao:
и немој сад да неко каже "јесам ли ја лошији србин што пишем латиницом"... није то битно..битно је да се одричеш свога.

jesam li ja losiji srbin sto pisem latinicom? :P
rukom kad pisem pisem cirilicom,na kompu mi je tastatura na latinici,a nisam toliki srbo da se patim sa cirilicom na kompu:P

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 00:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozofe, s ozbirom da sam oborio tvoju teoriju o zastitnicima, ako nemas sta pametno reci valjda je pravilo da ne oftopikujes?

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 06:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
to su zastitnici, nije svaki obucar slavio istog sveca, eto i tu ti nije dobra paralela, opet su ljudi birali slave na osnovu porodicnog izbora ili nasljedja, a ne poslovnog.

talija, ti ne citas, ja sam rekao analogija.

Citiraj:
Talija nisam znao da se direktori drzavnih institucija mijenjaju tako da na njihova mjesta dolaze njihovi sinovi.

Pa napisao si, bez analogije. :P

Nije to izmišljeno juče, svaki esnaf (bilo kog zanata) je imao svoga zaštitnika ili nešto po čemu su bili jedinstveni.
Neki gradovi su imali svog sveca zaštitnika, bez obzira što su pojedine porodice slavile nekog drugog. Da li je to ispravno ili da li ima osnova je druga stvar, nismo tu da dugogodišnje tradicije i navike mijenjamo.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 11:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
jellyfish je napisao:
Mozda nisi najbolje shvatio sta sam htio reci. Ne znam u kom smislu mislis ozbiljne, ali pojasnicu sta sam ja mislio. Recimo, u nekim evropskim naprednim zemljama jos imas kraljeve, a i to je vjerovatno ces se sloziti prilicno zastarjelo. Tako i neke druge zemlje imaju neke tradicije. Ne kazem da je to lose, ali kod nas je to vise neko "busanje u prsa" i "dokazivanje nacionalnog identiteta" nego tradicija "stara 1000 godina". Ekonomska razvijenost neke zemlje, ne znaci nuzno i savremenost, na primjer Saudijska Arabija je ekonomski razvijena, ali nije savremena po mnogim pitanjima. Isto tako ako je zemlja "moderna" ne znaci da nuzno mora biti razvijena. Npr. Ukrajina je nerazvijenija od Svedske, a republika je sto je modernije nego kraljevina. Dakle, tradicije nisu lose ako im je cilj samo tradicija, ali ako je cilj dokazivanje necega sto bi samo po sebi trebalo biti jasno onda to gubi ozbiljan smisao.

значи ти мислиш да је краљица у енглеској само традиција?
мајсторе, они су протестанти већином, њима је краљица исто што и католицима папа.
је л` схваташ ти колику моћ та жена има и дан данас? можда не што се тиче неких државних питања, спољне политике итд. (поставља се питање да ли су и у стара времена могли да одлучују сами о тим стварима), али она је и даље велики ауторитет.
а реално, ко не би пожелио живјети у великој британији?

а то за "бусање у прса".. зајеби. њима ваља монархија нама не ваља.
реалност је ДА ОНИ ЧУВАЈУ СВОЈУ ТРАДИЦИЈУ а ми се своје одричемо.
крсне славе институција, поштара, морнара, војних одреда су постојале у краљевини прије комунизма те су самим пропастом комунизма враћене.
коме смета нек се сели у танзанију.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Реално, те краљевске породице имају утицај на политику својих земаља колико и ја, изузетак није ни енглеска краљица. Добију неке паре из буџета годишње, присуствују неким церемонијама и прославама, путују по свијету.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 11:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
WinstonWolfe je napisao:
Реално, те краљевске породице имају утицај на политику својих земаља колико и ја, изузетак није ни енглеска краљица. Добију неке паре из буџета годишње, присуствују неким церемонијама и прославама, путују по свијету.

Nije to bas tako svukud...

Svedski kralj je bash ikebana, al npr. norveski je i te kako aktivan u vodjenju drzave i slicnim zaje´bancijama...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]