banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 16:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Maj 2011, 10:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Isao sam danas u Juventu na lausu, oni nemaju kaciga i nisu ih ni imali, imaju samo za rolere... Ne drze bicikla, pa nemaju ni opremu za njih... Udjoh u onu prodavnicu prekoputa borcevog stadiona i tamo ima kaciga od 21, 35, 45 i 90KM, u merkatoru ih ima i po 150KM, pa eto ko sta voli

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 11:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
Mene je zaustavio prije nekih 10-tak dana, isto zbog kacige...
Taman kad mi je krenuo pametovati da "oni to rade zbog nas" a ne zbog sebe, pored nas je sa +-100 Km/h na zadnjem tocku prosao lik na R6.
Ovaj se samo nasmijao i rekao nesto u stilu ajd' bjezi, drugi put si gotov...

Kaciga je vazna, to se slazem. Ali ne vidim smisao ako idem od centra do parka Mladen Stojanovic malo brze od pjesaka...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 19:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2010, 03:19
ova tema me podsjeca na vozace gradskih buseva koji redovno voze sa otvorenim prednjim vratima vodjeni motom "nece se nista desiti, ionako vozimo samo po gradu"

btw u evropskim metropolama je isto zabranjeno vozito po trotoarima, gdje nema biciklistickih staza vozi se po cesti

nasa policija jeste bezobrazna ali i mi smo ako nam je tesko postovati osnovna pravila

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 19:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Znaci onda bi se trebali samo vozati po Boriku gore dole?
Kakve sve budale kod nas voze auta meni se ne ide nesto po cesti osim kad bas moram.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 20:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I u svetu svaki grad ima kilometre i kilometre biciklistocke staze, a kod nas mozes od autoprevoza do rebrovca kao najduzu rutu :?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 20:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
Ako se moram voziti po cesti onda bolje da full oklop nabavim, drugacije ne moze.
Nasi vozaci i biciklisti? ne ide

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 22:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja se uvijek vozim po cesti ako nema biciklistička staza (a uglavnom nema).
Ne znam kako vi vozite po trotoarima, a većina ih je 1,20m širine. Meni bi bilo glupo i neprijatno da se neki pješak na trotoaru mora zaustaviti ili smaknuti zato što ja prolazim tuda biciklom.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
guess who je napisao:
Ja se uvijek vozim po cesti ako nema biciklistička staza (a uglavnom nema).
Ne znam kako vi vozite po trotoarima, a većina ih je 1,20m širine. Meni bi bilo glupo i neprijatno da se neki pješak na trotoaru mora zaustaviti ili smaknuti zato što ja prolazim tuda biciklom.

+1
ja kad moram na trotoar (ponekad se desi sidjem s bajka i guram ga ) kad vidim likove kako slalom udarajau po trotoaru sve i jednom bi roditeljsku razvukao

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 22:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja jos nisam video coveka koji gura bicikl po trotoaru, ali isto tako ne divljam po istom... Kada naprave staze za bicikle i ja cu voziti tuda, do tada ne pada mi na pamet da vozim ulicom, mada taj trotoar koristim jedino kroz glavnu aleju do parka jer su dovoljno siroki...

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 22:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Mene nerviraju jer idu ulicom i kad stignu na semafor onda se samo 'ladno digne na trotoar i nastavi dalje. Majku mu, ili jedno ili drugo.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 23:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

a zasto je opasno voziti po cestama?
zato sto vozaci automobila kod nas imaju isti pristup stvarima kao i biciklisti. svi su neodgovorni i misle da se nece nista desiti ako se ponekad pretice na punoj liniji i da nece nikome zasmetati ako se jednom parkira na trotoaru ili parkingu za invalide, a ako slucajno komunalna policija napise kaznu, sredice on to nekako preko veze i tako dalje. krivicemo jedni druge za jadno stanje u drzavi a nismo spremni ispostovati najjednostavnije zakone i nositi kacigu i nevoziti po trotoaru (kao ostatak civilizovanog svijeta),

sumnjam da postoji grad u potpunosti povezan biciklistickim stazama

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 23:25 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
to za trotoar ne bi raspravljao znaju se osnove saobracaja i za koga je trotoar napravljen

nego ja sam 99% na ulici na bicu (jedan posto parkic tu ne silazim ) al opet ja imam otezavajucu okolnost imam 193cm i 115 kg tako da me tatini sinovi u tatinim autima zaobilaze u sirokom luku jer ako me opale sjebat cu im audija ko sarenka

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2011, 23:50 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Citiraj:
a zasto je opasno voziti po cestama?
zato sto vozaci automobila kod nas imaju isti pristup stvarima kao i biciklisti. svi su neodgovorni i misle da se nece nista desiti ako se ponekad pretice na punoj liniji i da nece nikome zasmetati ako se jednom parkira na trotoaru ili parkingu za invalide, a ako slucajno komunalna policija napise kaznu, sredice on to nekako preko veze i tako dalje. krivicemo jedni druge za jadno stanje u drzavi a nismo spremni ispostovati najjednostavnije zakone i nositi kacigu i nevoziti po trotoaru (kao ostatak civilizovanog svijeta),

Zakoni su jedno (teorija), a ziva glava (praksa) nesto sasvim drugo.
Prije par godina sam odlucio glumiti engleza i voziti iskljucivo kolovozom, ukupno je potrajalo desetak dana. Prvo me auto udario/prignjecio i samo oborio na trotoar - skretao je desno, i potpuno ignorisao to sto se ja krecem pravolinijski paralelno sa njim, te je poceo i nastavio skretati desno preko mene zivog. Nakon par dana sam vec bio supermen koji je preletio par metara preko kolovoza na suprotnu traku - vozac je odlucio da iz zaustavne trake bez davanja signalizacije uradi polukruzno, a ko jebe biciklistu koji uredno dolazi iza njega. Oba puta su vozaci automobila bili u potpunosti i jedini krivi jer su se ponasali kao da nisam prisutan u saobracaju i time mi ugrozili zivot, automobili prosli bez ostecenja, jedan vozac se nije ni zaustavio da vidi jesam li ok. Tada sam se opametio i vidio da sa nasim narodom ne mozes kulturno i po zakonu, od tada vozim iskljucivo trotoarom ako ima saobracaja oko mene.

Naspram toga stoji sljedece.
Imam dvodecenijski staz u nogama sto se tice bicikla, presao sam po gradskim zonama blizu 100 000 kilometara, od cega 90% po trotoarima. Niti jednom nisam udario ili zakacio pjesaka. Ako se ne daj boze i desi nezgodna situacija sa pjesakom, tesko da ce proci sa necim gorim od modrice, dok ja na kolovozu imam srece ako izvucem zivu glavu. Nadjite slobodno statistiku koliko su do sada biciklisti ubili pjesaka u BIH, a koliko automobili biciklista. Slazem se da sve koji jurcaju biciklima po trotoaru i ne uvazavaju pjesake, koji su glavni na trotoaru, treba disciplinovati, na fin ili ruzan nacin. Trotoar je nesto sto smo prinudjeni pozajmiti od pjesaka, da bismo spasli zivu glavu, te se trebamo ponasati kao skromni i zahvalni gosti a ne kao bahati vozaci automobila, zbog kojih smo primorani koristiti trotoare.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 00:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ne govorim o jurcanju trotoarima već o normalnoj laganoj vožnji.
Ako dvoje ljudi jedno pored drugog hodaju trotoarom, oni se moraju smaknuti ili zastati da bi ti prošao pored njih (ma koliko ti sporo išao), pritom si ti taj koji je "pozajmio" njihovu stazu. To je po meni bezobrazluk.

Opravdanje ti je isto kao kad bih ja kao vozač automobila rekao: "Dva puta me neka budala udarila autom dok sam čekao ne semaforu, više mi nije sigurno da se vozim po kolovozu, od sad auto tjeram samo po trotoaru i travi."

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 09:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2005, 01:35
teddy picker je napisao:

Cisto da ponovim...
_Felix_Moses_ je napisao:
Slika

Citiraj:
City Hall has put energetic program to encourage bike use and establish new lanes through Paris. The city has 200 km of cycle lanes!

The Velib' Program is about thousands Bicycles available for rent on Service Points around the city. First 30 minutes are free! 1 day is 1 Euro and 7 days is 5 Euro!

Ja kazem da se organizujemo i idemo u protestne voznje bez opreme Gospodskom svaki dan dok nas sve ne pohapse. Pariz bi do sad gorio da im pokusaju uvesti zakone kojim ogranicavaju bicikle na dnevnu sobu i dvoriste (ko ga ima).

Naravno po standardu nismo ni blizu, ali zakonom napraviti situaciju takvu da je meni lakse sjesti u auto i otici negdje nego odluciti se voziti bicikl je u najmanju ruku glupo. Vecina raje vozi bicikl rekreativno, malo do parka, malo do vrbasa i smisao te voznje je opustanje. Da stignes i uzivas, zajebavas se, a ne da ides u punoj opremi ko kornjaca na utakmicu. Prije godinu, dvije sam stalno bio na biciklu, svuda isao biciklom, izbjegavao auto koliko god sam mogao, a onda sam poceo izbjegavati policiju na biciklima i sve cesce ostavljati bicikl kod kuce.
A sto se tice trotoara i ceste, bicikl vozis tamo gdje ima prostora, gdje je lakse proci. Nas grad je takav. I ako izuzmemo djecu koja se qrce i penzionere koji jednostavno ne mogu bolje, ja nisam primjetio da da bicikisti ikome smetaju. Jedino sto ce postici kad zakonom natjeraju penzionere da voze bicikle ulicom je usteda u isplati penzija.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 11:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zerocool i ja cemo za nekih pola sata ici da se vozamo biciklima, pa ako ima jos neko voljan da popunjava drzavni budzet sa nama neka se javi :D

A mozda nas i zaobidju kada vide da nas je vise :D

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 12:10 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

_Felix_Moses_ je napisao:
teddy picker je napisao:

Cisto da ponovim...

naravno da situacija nije ni slicna kao u parizu, becu ili ostalim gradovima ali opet kazem ni ti gradvi nisu u potpunosti povezani biciklistickim stazama, a gdje nema staza biciklisti voze po kolovozu.

kad vec poredis bl i pariz: u parizu se isto tako naplati kazna vozacu koji prebrzo vozi ili divlja i u nekim slucajevima mu se oduzme vozacka, a ne kao kod nas, sredi se preko veze i opet ispocetka, i zato se niko neboji zakona. zasto tu niko nema namjeru da ide u protestne voznje

Citiraj:
Vecina raje vozi bicikl rekreativno, malo do parka, malo do vrbasa i smisao te voznje je opustanje.

ja kada vozim rekreacijski izbjegavam grad i vozim po ulicama sa malo saobracaja i gdje nemoram stajati svakih 500 metara zbog semafora

Citiraj:
Da stignes i uzivas, zajebavas se, a ne da ides u punoj opremi ko kornjaca na utakmicu.

zasto je tesko staviti kacigu?

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
зато што је врућина, зато што се знојим као кер кад возим бајк љети и потпари се све под њом.. и почеће ми коса отпадати..
и зато што су кинеске.. вјероватно би ти комад пластике од те кациге пробио лобању кад би пао.. прије него што би те заштитила.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 12:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam na to i pomislio kada sam uzeo one jeftine modele u ruku... A ne pada mi na pamet da dajem 100+ KM na kacigu, pa skuplja je od bicikla...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 12:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

a kako onda ocekivati da se nesto promjeni nabolje? zasto bi imali kulturu u saobracaju kad je lakse proci kroz crveno ako nikog nema na raskrsnici, ili parkirati se na trotoaru da odemo po cigare ili voziti stare pokvarene autobuse sa otvorenim prednjim vratima

ako svabo moze voziti sa kacigom od 5 evra zasto smo mi tako uzdignuti?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]