Citiraj:
a zasto je opasno voziti po cestama?
zato sto vozaci automobila kod nas imaju isti pristup stvarima kao i biciklisti. svi su neodgovorni i misle da se nece nista desiti ako se ponekad pretice na punoj liniji i da nece nikome zasmetati ako se jednom parkira na trotoaru ili parkingu za invalide, a ako slucajno komunalna policija napise kaznu, sredice on to nekako preko veze i tako dalje. krivicemo jedni druge za jadno stanje u drzavi a nismo spremni ispostovati najjednostavnije zakone i nositi kacigu i nevoziti po trotoaru (kao ostatak civilizovanog svijeta),
sumnjam da postoji grad u potpunosti povezan biciklistickim stazama
Zakoni su jedno (teorija), a ziva glava (praksa) nesto sasvim drugo.
Prije par godina sam odlucio glumiti engleza i voziti iskljucivo kolovozom, ukupno je potrajalo desetak dana. Prvo me auto udario/prignjecio i samo oborio na trotoar - skretao je desno, i potpuno ignorisao to sto se ja krecem pravolinijski paralelno sa njim, te je poceo i nastavio skretati desno preko mene zivog. Nakon par dana sam vec bio supermen koji je preletio par metara preko kolovoza na suprotnu traku - vozac je odlucio da iz zaustavne trake bez davanja signalizacije uradi polukruzno, a ko jebe biciklistu koji uredno dolazi iza njega. Oba puta su vozaci automobila bili u potpunosti i jedini krivi jer su se ponasali kao da nisam prisutan u saobracaju i time mi ugrozili zivot, automobili prosli bez ostecenja, jedan vozac se nije ni zaustavio da vidi jesam li ok. Tada sam se opametio i vidio da sa nasim narodom ne mozes kulturno i po zakonu, od tada vozim iskljucivo trotoarom ako ima saobracaja oko mene.
Naspram toga stoji sljedece.
Imam dvodecenijski staz u nogama sto se tice bicikla, presao sam po gradskim zonama blizu 100 000 kilometara, od cega 90% po trotoarima. Niti jednom nisam udario ili zakacio pjesaka. Ako se ne daj boze i desi nezgodna situacija sa pjesakom, tesko da ce proci sa necim gorim od modrice, dok ja na kolovozu imam srece ako izvucem zivu glavu. Nadjite slobodno statistiku koliko su do sada biciklisti ubili pjesaka u BIH, a koliko automobili biciklista. Slazem se da sve koji jurcaju biciklima po trotoaru i ne uvazavaju pjesake, koji su glavni na trotoaru, treba disciplinovati, na fin ili ruzan nacin. Trotoar je nesto sto smo prinudjeni pozajmiti od pjesaka, da bismo spasli zivu glavu, te se trebamo ponasati kao skromni i zahvalni gosti a ne kao bahati vozaci automobila, zbog kojih smo primorani koristiti trotoare.