Josip321 je napisao:
Zar na silu ima smisla nekome nametati ono što mislimo da je dobro. Evo, većina nas je na ovome forumu kršćana (vjerojatno). Zar Bog ne bi mogao svakoga čovjeka učiniti po svojoj volji i da taj čovjek bude odan Bogu i da voli Boga? Moga bi. Ali to onda nije volja čovjeka nego Boga. Bog nam ostavlja slobodu, govori nam što je najbolje ali nas ne sili na to. Moramo sami to prihvatiti.
Tako je i sa narodom.
Ja osobno mislim, u biti i znam na osnovu činjenica, da nas Hrvate HDZ vodi u propast kako gospodarsku tako i etničku. Mislim da je njegov izbor na izborima loša stvar za Hrvate u BH. Ali narod je tako odlučio, neka mu bude. Je ne može se ništa na silu, treba se narod mjenjati i da mu iz guzice dođe u glavu. Ne može narodu biti bolje dok se ne promjeni, dok se ne promjeni način razmišljanja gdje političar javno može reći, odnosno odgovoriti na pitanje, kako daje proračunski novac sinu samo zato da ne bi bio drogeraš, jer bolje da ima nego da bude klošar. I narod tome daje kasnije najveću podršku.
U Švedskoj ministrica koristila službenu karticu da bebi kupi pelene. I na kraju mjeseca vraćala to. I kada je se to saznalo gotova politička karijera. E sada taj primjer usporedi sa prethodnim prijerom. I usporedi dva načina razmišljanja ljudi. Kada i mi počnemo razmišljati kao Švedi moći će mo prosperirati. A na silu se to ne može postići, ni jednostranački režim nas na silu ne bi mogao naučiti da razmišljamo kao Švedi. U tome je bit.
Josipe, slazem se s tobom da nema smisla nametati nekome ono sto mi mislimo da je dobro, covjek treba biti slobodan! Ali vidis, Tito je stvorio 2° Jugoslaviju, sto znaci da je prva postojala kao ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca (posle WWI), tako da on nije izmislio toplu vodu on je samo nastavio istu politiku koja je izrasla posle WWI i ujedinio ljude koji pricaju istim jezikom, imaju isti mentalitet, istoriju ali eto jedni klanjaju a drugi se krste, sto ovako sto onako, i na to dodao jos teritorije toj drugoj Jugoslaviji (Istra, Dalmacija i jedno vrijeme Trst)! E sada mora se uzeti u obzir i vrijeme u kojem je stvorena ta Jugoslavija! Partizani protiv nacista i fasista, Komunizam u svijetu protiv kapitalizma, 2 svijetska bloka. i normalno je da je on mogao da ujedini ovaj napaceni narod samo pod zastavom socijalizma, petokrake! Ali sloboda je postojala u toj YU, nisi mogao ici po ulici i govoriti hail Hitler ali brate to je normalno, kako ces to govoriti kad se onoliko krvi prolilo za vrijeme WWII??Kako? Sta ja imam od toga sto danas mogu velicati Drazu ili nekog drugog, a ovamo nemam ni za bureka?!?! Imamo dzep republiku koja je postala jedna obicna kolonija zapada koju svako izbjegava, evo jos malo pa i "braca" preko Drine. Uopste me nebi cudilo da jedno jutro ustanem a oni napravili kineski zid duzinom Drine!!!
Nepokoreni je spomenuo Italiju i njeno ujedinjene od strane Garibaldija, eto on je sa 1000 vojnika 1861. godine krenuo sa Sicilije i osvojio citavu Italiju sa svojom idejom ujedinjena iste! Narod koji se toliko razlikuje izmedju sjevera, centra i juga da je to cudo, vise nego Slovenac i Makedonac! Ali zajedno smo jaci! To je glavna sifra! Znas sta je problem ovog zadnjeg rata? Problem je sto je svako htjeo biti Tito!!!! Eeeee al ne ide to tako jedan je Tito!!!!