laoce je napisao:
Nestasice su bile pocetkom osamdesetih iz razloga sto se nije nista uvozilo, a sve zivo se izvozilo ( i struja, cudi me kako to ovi nenostalgicari ne pomenuse kratkotrajne restrikcije) zbog toga sto je Milka Planinc, tadasnji premijer, pokusavala na sve nacine da dodje do deviza , da bi se smanjio vanjski dug.
Kafe je bilo u BiH, ali je u Hrvatskoj bila nestasica.
Rat je zapoceo u trenutku kad su plate povecavane, dinar bio stabilan, dozvoljen uvoz, tj. smanjene su carine ( pitajte roditelje koje godine su kupili prvi VCR, a mnogi i novi Samsung televizor). Plate nisu bile na nivou Njemacke, ali nisu ni cijene, a te 1990. kad je prosjek plata bio 1000 DM u Pragu si sa 100 DM bio car.
Tako da te price da je rat poceo zbog ekonomske situacije, nemaju osnova.
A ko tvrdi da SAD nije kolonijalisticka sila, nema pojma sa istorijom.
Ја не знам како сте ви дошли до САД, али нема везе.
Причајте ви шта хоћете, али у тренутку када се дешавао распад земља је била у тешкој финансиској и економској кризи. То, срећом, нисам измислио ја, имамо и видео снимке, новинске чланке о томе и слично.
Било је чекања за кафу и у БЛ.
Citiraj:
SFRJ je imala ekonomskih problema ali niti su oni bili nerjesivi niti su bili razlog raspada, pa cak ni povod. To je samo suplja prica plasirana nekada kad je bilo potrebno da se operu neki glupi potezi nasih polupismenih wannabee vodja ...
С овим се апсолутно не слажем. Те полуписмене вође не би, уз помоћ шовинизма, повели народ за собом у рат да тај народ није био у социјалној и економској кризи. Доказано кроз историју (Мусолини, Хитлер, Лењин, Мао Це Дунг, итд.(не мислим притом уопште на идологије)).
Увлачити САД у ову причу и поредити исту са СФРЈ је јерес. Приде, многи стручњаци упозоравају да и САД због дуга и све мање функционалне привреде и производње може да доживи економски крах (ту већ имамо прве симптоме типа инфлација, непланско штампање новца, итд.). Наравно у случају САД то ће много тешко ићи јер су као земља богати и с друге стране имају јаке ресурсе као и могућност задужења.
Поређење са Грчком већ може. Грчки случај је сличан донекле СФРЈ. Задуживања кроз кредите који нису адекватнмо улагани. Прелазак на западни систем пословања али само у финансијском делу, обичаји рада (тј. нерада) су задржани и до данас.
Некакав рат у Грчкој је тешко очекив (не и немогућ) јер се ипак ради о једној национално хомогеној земљи (уз изузтке албанске националне мањине) док је СФРЈ била вишенационална држава и као таква лакше је ушла у рат.
Али ми данас у Грчкој имамо штрајкове на којима протествује десетине хиљада људи. Па имате сукобе са полицијом, паљење банака, амбасада и зграда. Терористичке акције су такође на делу. Значи ситуација није стабилна уопште како појединци желе то овде да представе. Земља је нестабилна и Грчка би без помоћи ЕУ врло брзо потонула у потпуни хаос. Ова помоћ ЕУ није гратис и цена за то ће да буде болна, у то не треба нико да сумња.
Citiraj:
Koliko kriza je prošla američka privreda?
Опет, глупо је поредити привреду САД и СФРЈ.
Имам контра питање: Ко је од ових што глорификују Тита, живео и радио (пун радни однос) у СФРЈ (било где) 1976 или 1977? Ево нека се јави, занимама ме чисто.
Вратићу се још на наше подручје. Чисто сумњам да ће на простору некадашње Југославије уопште некада у будућности бити боље. Једноставно не постоје предуслови за то. Евентуални улазак у ЕУ би могао да подигне плате и стандард (кроз директна улагања) у некој мери, али са побећањем стандарда дижу се и цене живота, што ће мање или више да се анулира. Такође, ни ментални склоп народа није позивитан. Имамо данас примере да људи дигну кредит и оду на море. Знате кад би то неки Немац или Аустријанац урадили? Никад. Значи, с обзиром на све факторе тешко да ће бити овде боље. Кривац (кривци) за то? Ја сигурно нисам. Тито и радне колеге? Врло могуће.