banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Poslednje godine XX i početak XXI vijeka su obeležile rasprave o tome kako se klima Zemlje nepobitno menja i to ne onim tokom kojim se očekivalo. Zapravo klimatske promene na zemlji su mnogo brže i idu u pravcu koji niko nije mogao ni da zamisli. O uticaju koji čovek ima na klimu se mnogo govori. Kao glavni uzrok svih promena se navodi čovek i njegovo konstantno zagađivanje planete Zemlje različitim otpadom. Kao ilustrativni primer svih tih promena i uticaj zagadjivača na svetsku klimu se upotrebljava termin “staklena bašta“, ali pored svega toga zemlja se u zadnje vrijeme suočila sa katastrofama epskih razmjera.

Slika

Pitanja:

* Sta će biti sa nama?
* Dokle ćemo ovako?
* Šta nas očekuje sutra?
* Preti li nam istrebljenje, hoće li biti smak svijeta?
* Kakvo će biti ovo i naredno ljeto i zima - hoće li temperatura rasti do kritične tačke i drastično padati?
* Šta nam je činiti da sprečimo ovakvu situaciju?
* Katastrofalne posledice u budućnosti?
* Učestali zemljotresi, cunamiji, uragani, tornada, oluje, vulkanske erupcije?

i mnoga druga..
Ovde smo da prodiskutujemo dokle ćemo ovako "gurati" i kako će živeti generacije posle nas?

Tek kad se stave u međusobni odnos možemo procijeniti veličine naše planete s obzirom na veličinu ostalih planeta u našem sunčevom sistemu a i odnos veličine našeg sunca sa ostalim zvijezdama koje smo uspjeli snimiti i izmjeriti u našoj galaksiji "Milkie Way"

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

P.S. Iako sam ovde poznat kao šaljivdžija ovu sam temu iz čiste zabrinutosti napisao potpuno ozbiljan.. Te bih molio sam ozbiljne komentare! Da čujemo vaše mišljenje__ ::::

Poslednji put menjao cobraunited89 dana 01 Maj 2011, 00:26, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
заболи ме паче шта ће бити са планетом.
више ме брине како преживјети идући мјесец.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pisao sam o ovoj temi na "Nauci". Naime, trenutno zahladnjenje je kako se pretpostavlja zbog smanjenja aktivnosti Sunca. Efekat staklene baste se jos ne osjeti jer je Sunce manje aktivno, medjutim kad se vrati na staru aktivnost moglo bi biti pogubno zbog topljenja leda i narusavanja mnogih drugih lancano povezanih procesa.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Pisao sam o ovoj temi na "Nauci". Naime, trenutno zahladnjenje je kako se pretpostavlja zbog smanjenja aktivnosti Sunca. Efekat staklene baste se jos ne osjeti jer je Sunce manje aktivno, medjutim kad se vrati na staru aktivnost moglo bi biti pogubno zbog topljenja leda i narusavanja mnogih drugih lancano povezanih procesa.

Mislis na globalno zagrijavanje, topljenje glecera na polovima usled visokih temperature.. Sto izaziva povecanje nivo-a mora sto nam govori da cemo biti potopljeni za lupam 100 - 1000 godina?

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
Dobra tema, mada mi nije jasno zašto pišeš ovolikim slovima. Jel zaboraviš naočale da staviš ili šta ? :lol:

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
"The planet is fine. The people are fucked." :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=948Nm34arfA[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

gavranpero je napisao:
Dobra tema, mada mi nije jasno zašto pišeš ovolikim slovima. Jel zaboraviš naočale da staviš ili šta ? :lol:

ma jok vec ofiram filozofa. covjek mi je uzor :D

btw.. vratimo se temi... ;)

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
Čovjek je parazit i kao takav treba da bude uništen. Planeta Zemlja se samo brani. To je moja definicija :) (planeta će da opstane, ljudi neće)

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 08:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Pa svi cemo jednog dana da odapnemo, samo zavisi od nacina crkavanja, sta se brines. Nista mi tu ne mozemo da ucinimo bar sto se tice planete, na lokalnom nivou mozes, recimo da ne bacas smece, pa da ne koristis papirne vrecice, itd. Evo kod nas recimo dole u Zaluzanima, svi maltene koji zive uz onaj mali potok su svoja vnago pustili u potok. A recimo skontaj samo koliko dnevno se ljudi pokenja. A tek kad uzmes u obzir koliko je zagadjenje recimo u Vrbasu, svi peru sudje, svi se kupaju, svi seru i pisaju i sve to ide u Vrbas. Mislim da se moze aproksimativno izracunati koja je to kolicina, ja tu ne vidim neku buducnost, bar sto se tice ekologije, jedino da pravimo ona postorjenja, al posto smo neorganizovana i prokleta bijeda, od toga tesko da bude nesto.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 09:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
cobraunited89 je napisao:
Mislis na globalno zagrijavanje, topljenje glecera na polovima usled visokih temperature.. Sto izaziva povecanje nivo-a mora sto nam govori da cemo biti potopljeni za lupam 100 - 1000 godina?

Ma to je samo jedna stvar. Sva ostrva i neki veliki gradovi kao NY, LA i mnostvo manjih ce biti potpoljeni. Problem je sto ce temperatura rasti i rasti sto ce dovesti do odumiranja odredjenih vrsta u prirodi koje sudjeluju u kruznom ciklusu razmjene, sto ce poremetiti zivot i ostalih. Dalje, mnoga nepotpljena podrucja ce se pretvoriti u pustinje, recimo pretpostavlja se da ako ovako nastavi za 200 godina Spanija ce postati kao Sahara. Pojavice se nedostatak pitke vode, mnoge rijeke i potoci presusiti itd. Posljedice su katastrofalne. Ovo govorim zaato sto se radi o blizoj buducnosti, do nekih 500 godina.
Inace, sto se tice dalje buducnosti, tu se nista ne moze uciniti jer Sunce smanjuje i povecava aktivnost svakih nekoliko hiljada godina, a znatno u milionima godina, tako da se topla i ledena doba na zemlji smjenjuju u velikim ciklusima bez obzira na uticaj covjeka. Ono na sta se svodi "globalno zagrijavanje" i uticaj covjeka se odnosi na posljedice u sljedecih 100-500 godina.

LemiGO je napisao:
Evo kod nas recimo dole u Zaluzanima, svi maltene koji zive uz onaj mali potok su svoja vnago pustili u potok. A recimo skontaj samo koliko dnevno se ljudi pokenja. A tek kad uzmes u obzir koliko je zagadjenje recimo u Vrbasu, svi peru sudje, svi se kupaju, svi seru i pisaju i sve to ide u Vrbas.

Sto se tice organskih materija, kao fekalije i slicno, one vecinom bivaju reciklirane raznim mikroorganizmima dok dodju do Save, tako da ne uticu na globalno zagadjenje, ali uticu na lokalno zagadjenje.
Ono sto je problem su industrijska ispustanja, a njih trenutno nema jer nema idustrije. Najveci izvor zagadjenja u RS su termoelektrane, zatim lozenje vatre po kucama, i treci izvor zagadjenja automobili. Obzirom na nerazvijenost industrije, ako izuzmemo termoelektranu i primitivno zagrijavanje prostorija lozenjem drva, RS je relativno mali zagadjivac jer nema puno stanovnika, kao pola nekog veceg grada, recimo BG. Ono sto utice na globalno zagadjenje najvise su velike industrijske zemlje kao Japan, SAD, Njemacka, Kina i sl.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 23:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

gavranpero je napisao:
Čovjek je parazit i kao takav treba da bude uništen. Planeta Zemlja se samo brani. To je moja definicija :) (planeta će da opstane, ljudi neće)

I Admit! :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 10:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
I meni je smiješno kad pročitam natpise "spasimo Zemlju!", Zemlja će i dalje postojati sa nama ili bez nas.

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
teorije zavjere. malo povisena temperatura u posljednjih par godina ne moze nikako da bude definitivan dokaz da su ljudi upropastili zemlju, jer sunce postoji vec 4 milijarde godina i niko ne zna kroz kakve faze ono prolazi u toku svog postojanja.
jedino sto je sigurno je da ce za 4 milijarde godina sunce da se pretvori u crvenog dzina i proguta zemlju, a da ce mnogo prije toga sav zivot na zemlji biti unisten zbog sunceve radijacije

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2011, 14:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
ups, vidim da je neko vec prije mene napisao isto. pardon

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]