banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Apr 2011, 13:45 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
I vani zavisi od firme do firme... kolko uplacuju za doprinose toliko ces i imati penziju. Ako ceo zivot uplacuju minimalno i penzija ce biti minimalac. A tu je i otpremnina, koju neki uspiju nagurati i do blizu 100 hiljada eura. U mene jedan prijatelj podigo dobru otpremninu pa prica... da vidis bato kako me sada zena ceni i deca vole :D

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 14:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
To svakako
Ja mislio na onu penziju za sve preko 65 godina koji automatski ostvaruju pravo na penziju ako su radili negdje vani
Ko je radio preko sedam godina u kontinuitetu dobija za nase uslove finu lovu, a oni koji su radili do 7 godina cini mi se minimalno oko 200 eura

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 15:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
filozof sa vrbasa je napisao:
Ne moze se krasti drzava, a ocekivati od Boga da ti baci nesto sa neba po stare dane. Ne ide to tako.

Tako je sefe. Drzava se mora postivati i voljeti. :lol: :lol: :lol:
Reci im. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 18:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Nas narod ne ocekuje SUTRA, SUTRA za njega ne postoji.

Bolje 1000 na kvarno, nego 600 na posteno.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 18:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Mene ovdje niko ne razumije...

Ko pita narod kako hoće? Misliš da radnici mogu birati, znaš li nekoga da tako radi?

Ono što znam je da radnik na crno ima istu platu kao i da je prijavljen. To ne mijenja stvar za njega, već za poslodavca i državu.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 21:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
BMary je napisao:
To ne mijenja stvar za njega, već za poslodavca i državu.

Pitace ga starost gde mu je bila mladost :D

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 21:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
i rapidno raste ta cifra

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 23:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 22:13
filozof sa vrbasa je napisao:
Nas narod ne ocekuje SUTRA, SUTRA za njega ne postoji.

Bolje 1000 na kvarno, nego 600 na posteno.

Jes vala......tako nam je i takvi smo :roll:

''Pride can stand a thousand trials, The strong will never fall.''

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
U BiH nema nezaposlenih niti nezadovoljnih radnika!

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 10:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
BMary je napisao:
Mene ovdje niko ne razumije...

Ko pita narod kako hoće? Misliš da radnici mogu birati, znaš li nekoga da tako radi?

Ono što znam je da radnik na crno ima istu platu kao i da je prijavljen. To ne mijenja stvar za njega, već za poslodavca i državu.

Kako ne mjenja?!
Znas li sta je neto a sta bruto plata?
Ali ne bitno, i da mu daje i taj dio sto bi mu trebao uplacivati za penziono, ko ce mu dati penziju kada dodje vrijeme za to?
Narod je kriv!
Kada je moja koleginica trazila posao, moj muz joj nadje i odvede je na razgovor, i kaze muz, ona tamo, kao iz topa, bez da ju je iko ista i pitao: ne morate me ni prijaviti, samo da radim :roll:

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 10:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
mnogo ih ima koji rade a sa druge strane su broj na birou - zbog zdravstvenog osiguranja. tako ni ne zele da ih poslodavac prijavi, jer im je nesigurno hoce li isti placati obaveze.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 12:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
Kako ne mjenja?!
Ali ne bitno, i da mu daje i taj dio sto bi mu trebao uplacivati za penziono, ko ce mu dati penziju kada dodje vrijeme za to?

Ma ne znam, kako bih znala pored vas tolikih stručnjaka - ekonomista. Zašto ne pitaš svog druga _zoku da ti objasni on se bavi s tim, ono, registruje preduzeća, radi biznis planove, prijavljuje i plaća ekološke takse u Laktašima... to sve kad ne radi kao trgovac i ne spamuje, ups, ne piše na forumu.

Postavljaš glupa pitanja i onda daješ isti takav odgovor. Zašto mene pitaš, a ti odgovaraš?
Nije meni nikad bio problem objasniti onome ko ne razumije a hoće da razumije, ali kad se neko pravi blesav i provocira ne zaslužuje da mu bude objašnjeno.
Citiraj:
Narod je kriv!
Kada je moja koleginica trazila posao, moj muz joj nadje i odvede je na razgovor, i kaze muz, ona tamo, kao iz topa, bez da ju je iko ista i pitao: ne morate me ni prijaviti, samo da radim :roll:

Ne treba imati u životu mnogo toga, ali dostojanstvo je jedna od stvari koju bi svaki čovjek trebao imati. Takvu osobu ne bih nikad primila na posao, daleko joj kuća. Oni što ne cijene i ne vole sebe nemaju taj osjećaj ni za druge. Više znam radnika - neradnika, bahatih i nezahvalnih nego takvih poslodavaca. Niti šta znaju niti žele da nauče.
Bennet je napisao:
mnogo ih ima koji rade a sa druge strane su broj na birou - zbog zdravstvenog osiguranja. tako ni ne zele da ih poslodavac prijavi, jer im je nesigurno hoce li isti placati obaveze.

Prava osoba za pitanje: možeš li ti uslišiti želju djevojci koja radi kod tebe da je plaćaš na crno? Bojiš li se imati takvog radnika, i da li joj je plata veća kad radi na crno nego da je prijavljena ili je ista? Ili joj plaćaš zakonom propisani iznos na račun a ostalo na ruke?

PS Znam da je malo nezgodno pitanje, pa ću razumjeti ako ne odgovoriš :)

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 13:03 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
BMary je napisao:
Citiraj:

Bennet je napisao:

Prava osoba za pitanje: možeš li ti uslišiti želju djevojci koja radi kod tebe da je plaćaš na crno? Bojiš li se imati takvog radnika, i da li joj je plata veća kad radi na crno nego da je prijavljena ili je ista? Ili joj plaćaš zakonom propisani iznos na račun a ostalo na ruke?

PS Znam da je malo nezgodno pitanje, pa ću razumjeti ako ne odgovoriš :)

Moze li ta djevojka platiti moju kaznu od 1500 KM ako je inspekcija zatekne kod mene da radi, a nije prijavljena (po - svojoj - zelji)? dakako da ne moze. dakle, ne uslisavam takve zelje.

Zakonski su odredjene minimalne plate. sve ostalo je do poslodavca, vrste rada, velicine/jacine poduzeca. Plate pustam bruto preko racuna, nakon obijenih obaveza radnica dobije neto platu. koja bi bila - isto visoka kao da i na crno radi. stim da ako na crno radi, bi ucinila meni uslugu, da ustedim tih 300 - 400 KM poreza, zdravstvenog itd. niko me nece ubjediti da ce radnik a) iz solidarnosti platiti kaznu, kojoj je sam kriv. b) da ce radnik sam placati od "viska" plate jer je na crno, svoje zdravstveno itd.

i da povezem tvoje heklanje dve teme, i dalje nisi u pravu sa podsmijavanjem _zoke, jer je on samo istinu pisao. mnogi iz FBIH su regali firme (d.o.o) van svog mjesta boravljenja (Brcko distrikt npr) samo zbog manjih troskova, manje administracije, brzeg odvijanja registracije.

stoga nista neobicno ako banjalucani regaju firme u laktasima.

Poslednji put menjao Bennet dana 01 Maj 2011, 13:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 13:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
BMary je napisao:
Ne treba imati u životu mnogo toga, ali dostojanstvo je jedna od stvari koju bi svaki čovjek trebao imati. Takvu osobu ne bih nikad primila na posao, daleko joj kuća. Oni što ne cijene i ne vole sebe nemaju taj osjećaj ni za druge.

Potpis!
Ne da takvu osobu ne bi primio da radi za mene, već bi takvu osobu pljunuo u lice.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 13:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Bennet, hvala na odgovoru.
Spoiler:
Ali još nešto da te pitam: znaš li ti možda koliko košta registracija preduzeća u Laktašima, ako ne znaš kako možeš onda komentarisati ko je u pravu a ko nije? I nije bila samo u pitanju registracija preduzeća (ko je čitao vidio bi da sam napisala da je to u BL brže)..., i niko nije napisao koliko je to jeftinije, svi znaju samo priče iz druge, treće ruke... Reći da Laktaši imaju povoljniju poresku politiku nego BL?! Važi.
Ne može se tako pisati, ne odnosi se poreska politika samo na registraciju preduzeća.
Ako _zoka piše samo istinu, to znači da ti plaćaš sve one takse koje je nabrojao i više nego što ih ima ustvari, uključujući i ekološku? Kakva je kod tebe poreska politika, jel' vam porez manji ili veći u odnosu na BL ili Laktaše, ili je isti?

Problem je što se uglavnom površno čitaju postovi i ne razumije se tematika. Ima valjda ekonomista na forumu da se uključe, s njima ću rado diskutovati, pogotovo na ovoj temi. Što se tiče ovih zvaničnih podataka o nezaposlenosti, uskoro će se taj broj smanjiti.

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
Citiraj:
Što se tiče ovih zvaničnih podataka o nezaposlenosti, uskoro će se taj broj smanjiti.

Kako?

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 21:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Jedino seobom i to masovnom!

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
BMary je napisao:
Citiraj:
Kako ne mjenja?!

Ma ne znam, kako bih znala pored vas tolikih stručnjaka - ekonomista. Zašto ne pitaš svog druga _zoku da ti objasni on se bavi s tim, ono, registruje preduzeća, radi biznis planove, prijavljuje i plaća ekološke takse u Laktašima... to sve kad ne radi kao trgovac i ne spamuje, ups, ne piše na forumu.

Postavljaš glupa pitanja i onda daješ isti takav odgovor. Zašto mene pitaš, a ti odgovaraš?
Nije meni nikad bio problem objasniti onome ko ne razumije a hoće da razumije, ali kad se neko pravi blesav i provocira ne zaslužuje da mu bude objašnjeno.
Citiraj:
Narod je kriv!

Ne treba imati u životu mnogo toga, ali dostojanstvo je jedna od stvari koju bi svaki čovjek trebao imati. Takvu osobu ne bih nikad primila na posao, daleko joj kuća. Oni što ne cijene i ne vole sebe nemaju taj osjećaj ni za druge. Više znam radnika - neradnika, bahatih i nezahvalnih nego takvih poslodavaca. Niti šta znaju niti žele da nauče.

Postavljam ne glupa, vec banalna pitanja da bi ti shvatila, ali ni to ne pomaze.
Gdje si vidjela da sam dala odgovor i jos glup?
Nisam ekonomista po struci ali i taj dio (plate, porezi,..)ulazi u opis mog radnog mjesta.
Kakve veze ima Zoka sa ovim?
Mozda Zoka nije registrovao firmu, ali ja jesam.
Po cemu si zakljucila da se ja pravim blesava?
Hoces reci da svi oni koji rade na crno nemaju dostojanstva?
Jesam li nesto pogrijesila kada sam napisala da je narod sam kriv?

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 21:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

@blackrose...opušteno :)
Ne sjećam se da sam te pitala nešto da mi objasniš, tako da... Vrati se gore pa pročitaj post od Bennet, žena sve lijepo napisala, pa s tim u vezi i od mene otrcana forumska fraza: "Ko razumije shvatiće".
WinstonWolfe je napisao:
Citiraj:
Što se tiče ovih zvaničnih podataka o nezaposlenosti, uskoro će se taj broj smanjiti.

Kako?

Na prethodnoj strani sam napisala, ali evo opet
BMary je napisao:
Sad su pooštrili i na Birou, ako se zakasni samo jedan dan, gubi se pravo na ponovno prijavljivanje na godinu dana
(bilo je toliko). Šalju na neke kurseve (tipa kako se prijaviti na posao i sl.), ko ne ode na kurs leti sa Biroa.

Zdravstvena zaštita za nezaposlene bi trebala biti besplatna. Sad je upitna i ova participacija što plaćaju osigurani preko Biroa, odnosno pod kakvim uslovima će se ostajati na Birou. Kao što su i primanja penzionera koji rade pod Ugovorom oporezovana i podliježu svim doprinosima iako su do skoro bila oslobođena doprinosa za PIO i Zdravstveno što je i logično. Zato sam napisala da će se zvaničan broj nezaposlenih smanjivati, jer će biti rigoroznije mjere na Birou.
Ionako se ne može znati prava cifra nezaposlenih, realno.
Ne znam da li bi to nešto promijenilo, ali kada bi se skupilo tih pola miliona građana da malo izađu na ulice možda bi se zapitali političari kud to sve vodi...Da makar ostane ovako, da ne bude još gore, nezaposlen bez prava na zdravstveno osiguranje....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]