banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Apr 2011, 01:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
cobraunited89 je napisao:
Japanese Rose je napisao:
Maybe that is blessing in disguise ? Da ima ljudi na drugim planetama, ovdasnji bi krenuli da ih 'osvoje'. Uh.

E lutko da ti samo nesto kazem.. Vidi se da si pametna, fina, cura, zena, djevojka.. sta god...
Ali u krivu si..

Pazi ovako jesi li se ikada zapitala? Sunce ovo nase sunce koja nas emituje svojim UV zrakama ovih dana je samo jedna zvijezda u beskrajnom svemiru! Sto znaci da maltene svaka zvezda kao sto je Sunce ima svoj sistem planeta, satelita, meteora i svakakvih sitova.. Kako mozes biti sigurna da u nekoj desetoj galaksiji na nekoj stotinupedesetoj zvijezdi na nekom drugom suncevom sistemu nepostoji najmanje jedna planeta na kojoj postoji zivot.. Mozda su tamo neki drugi ljudi , neka stvorenja, konji, ribe, patke, macke.. mozda oni uopste nelice na nas ali sam siguran da postoji jos negde u svemiru neki vid zivota.. Samo sto mi neznamo za njih kao ni oni za nas jer su milijardama svjetlosnih godina daleko!

Pa to sto mozda jos negdje postoji zivot ne porice Bozije postojanje. :) Potvrdjuje samo da mi ne znamo sve; ni o samima sebi, a kamoli Svemiru. Zivot je izmedju ostalog divan i zbog toga sto stalno nesto novo ucimo. :) Zamisli kako bi bilo dosadno da svi sve znamo. :)

I hvala ti na lijepim rijecima. :)

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 03:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Ma o kakvoj savrsenosti se ovdje prica?

Postoji mnostvo scenarija koji govore o kraju zivota na Zemlji ili o katastrofalnim posljedicama po zivi svijet, a svi scenariji ce se kad-tad obistiniti.
Hladjenje odnosno umiranje Sunca, udaljavanje Mjeseca od Zemlje, izbacivanje koronarne mase sa Sunca, rotacija Zemljinih polova (koja se desava svakih otprilike 50.000 godina), erupcija Jeloustouna itd.

Sa nase tacke gledista odnosno uzeci u obzir ovih nekoliko desetina hiljada godina koliko je covjek razumno bice, ovo sto nas okruzuje izgleda savrseno, ali kada bi posmatrali citavu istoriju nase planete, svih nekoliko milijardi godina i kada bi uzeli u obzir ovo sto nas ceka...to je daaaleko od savrsenog.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 06:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
jellyfish je napisao:

Zasto na 8 ostalih planeta u suncevom sistemu nema te uskladjenosti. Na Uranu, Neptunu i Plutonu imamo umjesto vode jezera od metana, na Jupiteru i Saturnu imamo samo tecnu i gasovitu masu, ogromnu gravitaciju, ekstremnu temperaturu, tako i na Mjesecu, Veneri i Merkuru imamo oko 500 stepeni temperaturu po danu i -150 po noci, znaci ni na jednoj od 8 planeta nema uskladjenosti osim na zemlji. Znaci neuskladjenost vodi prema uskladjenosti 8:1 samo u Suncevom sistemu.

Ovo mi nije baš jasno. Po tebi sklad znači da jedna rupa 100x100 koju mi nazovemo jezerom mora sadržavati isključivo vodu, inače govorimo o neskladu? Da bi Jupiter ili onaj planet na kraju kosmosa bio skladan, mora imati vodu, vegetaciju i gravitaciju kao Zemlja?

jellyfish je napisao:

Evo nekihh nesavrsenosti na kako to vjernici kazu najsavrsenijoj planeti za zivot u svemiru:
Glad, iako ima dovoljno hrane za sve, nedostatak energije za ljude iako na Zemlju stize sa Sunca daleko vise nego sto je potrebno, siromastvo iako u i na zemlji ima dovoljno zlata na tone za svakog stanovnika kad bi se iscrpilo iz zemlje, ratovi, i jedan od najjacih argumenata su bolesti. Kakvo je to savrseno stvaranje gdje svaki molekul u organizmu funkcionise besprijekorno dok se ne pojavi virus i unisti sve. Gdje je tu savrsenstvo?
Ili gdje je savrsenstvo u stvaranju kad lav lovi zebru? Jedno bice da bi jelo mora da drugo bice umire u najstrasnijim mukama. Kakvo je to savrsenstvo? I dzaba je uskladjen svaki atom i molekul DNK koji se savrseno replikuje i stvara savrsene kopije celija i organe u zebri kad jedan lav dodje i pojede je i sve ode u vjetar. I milioni drugih organizama predatora i zrtvi. Ili padne asteroid i ubije pola planete izmedju ostalih mnoge vrste kao dinosaurusi. Naidje zemljotres ubije milion ljudi. Pojavi se bolest ubije 2/3 populacije(kuga, kolera u srednjem vijeku) Kakva je tu savrsenost u stvaranju? Savrsenost bi bila kada bi sve funkcionisalo besprijekorno. Ovako sve vise lici na neki eksperiment gdje su neke stvari uspjele, a neke nisu.

Ovo što si napisao meni izgleda kao klasifikacija sa gledišta dobra i zla (lav lovi zebru, zebra pati, to je nesklad, jer ne smije biti smrti niti patnje). Na kraju ćemo doći do pitanja zašto postoji zlo, jer zlo je nesklad. Ali bez zla nema dobrog, jer dobro ne možeš definisati ako nisi svijestan druge krajnosti, zla. I šta znači "besprijekorno funkcionisanje"? Da nema smrti, da nas danas ima 30 milijardi i živimo od vazduha u kojem nema mikroba, da smo pošteđeni svakog fizičkog rada jer je nesklad sve što izaziva nezadovoljstvo, da jednostavno svi sjedimo zureći u neku tačku u daljini i da smo jednostavno srećni?

Ali ja ne govorim o dobru i zlu, nego o činjenici da u osnovi univerzuma postoji stvaralački potencijal u skladu sa određenim arhitektonskim planom, znači informacija. Govorim o informaciji bez moralnih klasifikacija.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Japanese_rose je napisao:
Maybe that is blessing in disguise ? Da ima ljudi na drugim planetama, ovdasnji bi krenuli da ih 'osvoje'. Uh.

Hristov je napisao:
jellyfish je napisao:

Zasto na 8 ostalih planeta u suncevom sistemu nema te uskladjenosti. Na Uranu, Neptunu i Plutonu imamo umjesto vode jezera od metana, na Jupiteru i Saturnu imamo samo tecnu i gasovitu masu, ogromnu gravitaciju, ekstremnu temperaturu, tako i na Mjesecu, Veneri i Merkuru imamo oko 500 stepeni temperaturu po danu i -150 po noci, znaci ni na jednoj od 8 planeta nema uskladjenosti osim na zemlji. Znaci neuskladjenost vodi prema uskladjenosti 8:1 samo u Suncevom sistemu.

Ovo mi nije baš jasno. Po tebi sklad znači da jedna rupa 100x100 koju mi nazovemo jezerom mora sadržavati isključivo vodu, inače govorimo o neskladu? Da bi Jupiter ili onaj planet na kraju kosmosa bio skladan, mora imati vodu, vegetaciju i gravitaciju kao Zemlja?

Hocu reci da je prilicno besmisleno stvaranje milion zvijezda i deset miliona planeta, a samo eventualno na jednoj od njih da postoje uslovi za zivot. I onda dodje i pukne asteroid i na toj jednoj i unisti sve.
Sto se tice Jupitera i ostalih planeta, to sto sam pomenuo da nemaju uslove za zivot, osnovni uslov je voda i temperatura dakle nema uslova za zivot. O ogromnim olujama i pritiscima i neprobojnosti suncevih zraka da i ne pricamo. Osim toga nepostojanje cvrste povrsine na Jupiteru. Jupiter je jedan primjer, a ima ih na milione u svemiru. Pitamo se onda zasto stvaranje milijardi planeta bez da na njima postoji zivot i zato je naucnicima logicnije da su nastale prirodnim procesima nego nekom silom. Onda ce neki reci: pa zemlja je izuzetak. Ali to podsjeca na pricu o geocentricnom sistemu kad su mislili da se sve zvijezde i svemir okrecu oko zemlje.
Najlogicniji je zakljucak da je neka inteligencija stvorila prirodne zakone i onda pustila da se sve odvija svojim tokom, tu i tamo mozda uticuci na odredjene parametre. Slicno kao kad napravimo sajt i pustimo da se cita, ali s vremena na vrijeme ga editujemo. Naravno, postoje i druge mogucnosti. Licno ne iskljucujem mogucnost i natprirodnog i iskljucivog stvaranja, ali u ovom postu opisujem argumente zasto vecina naucnika ne nalazi logicnim da se stvaraju milijarde planeta i zvijezda da bi na jednoj postojao zivot koji moze biti unisten recimo asteroidom, a i taj asteroid se tu zatekao jer je "stvoren" tu. To ne zvuci bas logicno za vecinu naucnika.

Citiraj:
I šta znači "besprijekorno funkcionisanje"? Da nema smrti, da nas danas ima 30 milijardi i živimo od vazduha u kojem nema mikroba, da smo pošteđeni svakog fizičkog rada jer je nesklad sve što izaziva nezadovoljstvo, da jednostavno svi sjedimo zureći u neku tačku u daljini i da smo jednostavno srećni?

Besprijekorno funkcionisanje bi znacilo da ako je sve stvoreno savrseno da je nemoguce da se rodi dijete sa Daunovim ili Tarnerovim sindromom jer bi proces ukrstanja hromozoma trebao biti savrseno napravljen, a cim se ove bolesti pojavljuju sa odredjenim stepenom vjerovatnoce, proces ocigledno nije savrsen. Drugi primjer sam vec spomenuo gore, stvoreni su asteroidi koji ce jednog dana pasti i unistiti sve. Kakvo je to savrsenstvo? Dalje, Sunce svakih nekoliko hiljada godina smanjuje i povecava aktivnost i zbog temperature izumru mnoge vrste na zemlji. Dakle ako iskljucimo moralne stvari, vidimo da ni mnoge prirodne ne funkcionisu besprijekorno. I to na zemlji gdje su uslovi najbolji. Na drugim planetama ne funkcionise gotovo nista potrebno za zivot. Vec sam naveo neke kao: nepostojanje atmosfere, visoke i niske temperature itd.

Citiraj:
Ali ja ne govorim o dobru i zlu, nego o činjenici da u osnovi univerzuma postoji stvaralački potencijal u skladu sa određenim arhitektonskim planom, znači informacija. Govorim o informaciji bez moralnih klasifikacija.

Da. Samo nase postojanje kao inteligentnih bica je dokaz tome. Iako svi imamo relativnu inteligenciju, moralne norme od pojedinca do pojedinca variraju. Tako i to. Svemir je stvoren tako da funkcionise. Mozda nama to ne izgleda savrseno, ali funkcionise. I vjerovatno je i stvoren tako da bi postojala vjera. Jer kad bi naucno mogli dokazati sve onda nebi bilo mogucnosti slobodnog izbora i ravnoteze.
Pomenuo sam zebru i lava u prethodnom postu. Zebra je stvorena tako da moze brzo trcati, dakle data joj je neka mogucnost odbrane od lava, a lav je stvoren da je jaci. Tako i sve ostale stvari u prirodi i svemiru su stvorene sa nekom ravnotezom, sto bi rekli Kinezi: Jing i Jang. Znaci postoji odredjeni sklad. Iako bi najveci sklad bio raj. Dakle kad bi sve i moralno i fizicki funkcionisalo. A kako nam religije kazu smisao svega ovoga na kraju i jeste upravo raj, tj. moralno i fizicko savrsenstvo svega.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Besprijekorno funkcionisanje bi znacilo da ako je sve stvoreno savrseno da je nemoguce da se rodi dijete sa Daunovim ili Tarnerovim sindromom jer bi proces ukrstanja hromozoma trebao biti savrseno napravljen, a cim se ove bolesti pojavljuju sa odredjenim stepenom vjerovatnoce, proces ocigledno nije savrsen.

Jesi li nekada upoznao savrsenog covjeka ? Nisi jer ne postoji.

Mozda su ljudi sa genetskim malformacijama tu da nas necemu poduce ? Imas mnogo onih bez genetskih malformacija a sa psihopatskim sklonostima koji svakodnevno unesrecuju okolinu, ponekada citava drustva, a u par primjera su doveli do globalnog unesrecavanja. Dakle genetske malformacije nisu kriterij kojim se treba voditi u ovim premisljanjima.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 11:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U sustini se genetske malformacije ne mogu posmatrati izolovano kao nekakav kriterij Stvaranja jellyfish.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ma to je bio samo jedan primjer kako ne funkcionise bas sve kako bi trebalo. Naveo sam i druge primjere iz svemira. Kao sto rekoh, sve to lici na jedan veliki eksperiment, kao sto ti rece "da nas necemu poduci". Ili kao sto Hristov rece "kad nebi postojalo zlo, nebi ni dobro". Dodao bih, kad nebi postojala tama nebi znali sta je svjetlost itd. To je taj princip ravnoteze jing jang i kruzenja u prirodi. Mozda je sve to stvoreno kao jedan eksperiment kako bi ljudi vidjeli nesavrsenost, da bi jednoga dana kad se nadju u raju znali cijeniti savrsenost.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 12:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Mozda je sve to stvoreno kao jedan eksperiment kako bi ljudi vidjeli nesavrsenost, da bi jednoga dana kad se nadju u raju znali cijeniti savrsenost.

Pa naravno. :) Za sve sto vrijedi se valja i pomuciti. :)

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2011, 22:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
kliber je napisao:
old fashion men je napisao:
kliber je napisao:
Ako se tvoje pitanje svodi na to otkuda prirodni zakoni, pa to je jasno - postoje oduvijek. :roll:

:lol: :lol: :lol:
Kako to kad sami naučnici tvrde da svemir ima početak, a i poznato je da je sunčev sistem skupa sa zemljom nastao da ne kažem za vas uznemirujuču činjenicu stvoren, e pa kako onda ti zakoni koje nazivaš prirodnim postoje oduvjek?

Ma, šta naučnici znaju. Ja znam bolje od njih.

Hristov je napisao:
kliber je napisao:
Ako se tvoje pitanje svodi na to otkuda prirodni zakoni, pa to je jasno - postoje oduvijek. :roll:

Informacija kliberu, odakle nastaje informacija? Ti si nastao iz informacije zapisane u DNK. Odakle potiče informacija iz koje je nastala DNK, i tako rekurzivno unazad..? Lopta kad je pustiš pada na zemlju, za to je potrebna gravitacija. Šta je potrebno da nastane kompletno ljudsko biće? Malo više od gravitacije. Odakle informacija za pravljenje kompletnog ljudskog bića? Bila je uvijek tu, kao potencijal ili kao pokretačka sila, reći ćeš. E onda priznaj da živimo u veoma inteligentnom univerzumu koji kao da se brine o svemu, skoro da čovjek pomisli da .... :D

Odgovoriću ti kasnije dok izdriblam "staromodne muškarce"...

Nema "old fashin men"... Uglavnom, htio sam da ga navedem da shvati da je u kontradikciji sam sa sobom. Gore se poziva na naučnike i na njihove zaključke, a onda kaže kako naučnici nemaju pojma i kako je teorija evolucije izmišljotina... *ebiga, ne ide tako. Naučnici znaju nešto ili ne znaju. Ne može se prihvatati samo ono što nam godi.

Što se tvog pitanja tiče, Hristov, očigledno si se obrazovao kreacionističkom literaturom. Oni su počeli sa tim "informacijama", ali ostavimo kreacioniste sad po strani...

Već sam ti ranije rekao da pojednostaviš problem. Tvoje pitanje je isto kao da pitaš: "Otkud lopti informacija da padne na zemlju", "Otkud informacija da se H veže sa O i da stvori vodu", "Otkud bari informacija o obliku rupe u kojoj se nalazi, pa da zauzme isti oblik". Kao što vjerovatno vidiš, tvoje pitanje je glupo kada se pojednostavi. Atomi i molekuli, kao i sva materija i energija, poštuju prirodne zakone, pa stvaraju složenije molekule. Te složene molekule, opet po istim prirodnim zakonima, stvaraju još složenije molekule. Priča je dosadna, sve dok ne nastane prva molekula koja ima mogućnost samoreprodukovanja - replikator. Kada nastane replikator (s tim da se ponekad dese i greške prilikom kopiranja), nastao je proces evolucije. Dalje je opet priča dosadna.

Kao što vidiš, postojanje informacije je privid, a materija se usložnjava po prirodnim zakonima.

Tvoje pitanje se može svesti na to otkuda prirodni zakoni i to je dobro pitanje. Teisti/deisti će reći da su bogovi stvorili te prirodne zakone i pustili da se sve odvija po prirodnim zakonima, ali upadaju u zamku koja je bezbroj puta u istoriji napravljena - svojim neznanjem argumentuju postojanje bogova. Ranije su munje bile gnjev bogova, danas nisu. Ranije ljudi nisu znali kako planete ne padnu na Sunce pod djelovanjem gravitacije, pa su govorili da bogovi održavaju planete u stabilnim orbitama. Kada je konačno objašnjeno kako planete održavaju stabilne orbite - po prirodnim zakonima - šta misliš da se desilo? Da su svi priznali da bogovi ne postoje? Ne. Nego su samo bogove smjestili u manji krug svog neznanja. I to se ponavlja od nastanka razumnog čovjeka do danas. I istu grešku praviš ti. To što ti ili neko drugi nešto ne zna, nije argument za postojanje bogova, jer kad-tad će biti objašnjeno otkud nam prirodni zakoni.

Kada sam rekao da prirodni zakoni postoje oduvijek zapravo sam se rugao teistima, kojima stvarno logika udari u betonski zid čim se spomenu bogovi. Prema teistima ni prirodni zakoni ne mogu postojati, jer sve mora imati neku uzrok. Prema njima su bogovi stvorili prirodne zakone, jer "prirodni zakoni ne mogu postojati sami od sebe". A kad ih pitaš ko je stvorio bogove - njihova logika bubne u betonski zid i sada više ne mora baš sve imati uzrok - i kažu da bogovi postoje oduvijek. A što ne mogu prirodni zakoni postojati oduvijek?

Još nešto... čak i da nekog uvjeriš da postoje bogovi, predstoji ti daleko veći zadatak da dokažeš da je tvoje viđenje (religija) ono ispravno.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 00:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Prema njima su bogovi stvorili prirodne zakone, jer "prirodni zakoni ne mogu postojati sami od sebe". A kad ih pitaš ko je stvorio bogove - njihova logika bubne u betonski zid i sada više ne mora baš sve imati uzrok - i kažu da bogovi postoje oduvijek. A što ne mogu prirodni zakoni postojati oduvijek?

Ovo je odlicno!

Istom logikom kojom se koristi kauzalni dokaz za postojanje boga on se moze i porusiti.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 01:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Elvis Presley je napisao:
Prema njima su bogovi stvorili prirodne zakone, jer "prirodni zakoni ne mogu postojati sami od sebe". A kad ih pitaš ko je stvorio bogove - njihova logika bubne u betonski zid i sada više ne mora baš sve imati uzrok - i kažu da bogovi postoje oduvijek. A što ne mogu prirodni zakoni postojati oduvijek?

Prirodne zakone Bogovi nikako nisu mogli stvoriti... To sto rijeka tece nekim svojim odredjenim tokom, sto je reljef i klima na nekim mestima drugacija, sto se tope gleceri na grenlandu, strujanje vjetra, zemljotresi i slične pojave uslovljene zakonima prirode je stvorila sama priroda. Bog nema nista s tim! Ja mislim.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 02:36 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
prirodni zakoni ne mogu postojati bez uzroka, rekli bi neki filozofi..naravno tu postoji problem te logike, ako sve ima uzrok svog postojanja onda i Bog bi trebao imati..jedan francuski mislilac se bavio ovim problemom " logika kosmoloskog argumenta"..uporedio je sa primjerom lanca koji ide u beskonacnosti, tipa da svaka alka je uzrokovana alkom pre nje..ta prva alka koja je uzrok postojanja drugih alki je "neophodni entitet" tj entitet koji svoje postojanje ne duguje nikome..

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 03:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se ovog pitanja tice, obican covjek je hendikepiran u smislu poimanja vremena.

Ovo pitanje uzroka i "pocetka" vremana zavisi od toga sta je to u stvari vrijeme.
Mozda samo vrijeme nije koncipirano onako kako mi mislimo da jeste, mozda je u pitanju neki sasvim deseti scenarijo koji mi ne mozemo uopste pojmiti na ovom razvoju svijesti?

Bas zbog ovakvih pitanja sam ja i postao agnostik, jer mi jednostavno nismo, ni u kojem smislu, dorasli da uopste mislimo o tome a kamoli da nesto znamo o tome.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 04:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Bog se ne dokazuje, niti pronalazi. Bog se otkriva.

Kome se čita jedan mali djelić iz knjige "Starac Pajsije - Čuvajte dušu", može da otvori spojler i da sa mirom pristupi ovim jednostavnim riječima:

Spoiler:
Dođe jedan momak onamo, u metoh Uspenja, i reče mi: "Oče, hoću da razgovaram sa tobom." Kažem mu: "Uđi." Uđe on i kaže mi: "Ja sam ateista i čuo sam da si ti obrazovan. Hoću nekakav naučni dokaz o postojanju Boga." Ja mu kažem: "Znaš li integrale?" A on odgovori: "Ne, ne znam." "Šteta, zato što znam jedan dokaz sa integralima." Integrali su jedna metodska jedinica iz matmatike. Nije shvatio zašto sam mu to rekao. Malo je pocrveneo, a ja mu rekoh: "Slušaj, reći ću ti: Bog se ne dokazuje, niti pronalazi. Bog se otkriva. Znaš li to?" "Ne, to čujem prvi put." Upitah ga: "Kako se zoveš?" "Serafim." "Ma šta kažeš! Lepo ime! Čuj, reći ću ti nešto. Imam jedan predlog za tebe. Pošto te toliko zaokuplja to što ne veruješ u Boga, i smeta ti, ne treba da dolaziš kod nas obrazovanih. Otidi kod jednog Božijeg čoveka koji se zaista odrekao ovoga sveta. Tako ćeš razumeti onaj drugi svet. Idi kod njega i kaži mu to što si meni rekao. Jesi li bio na Svetoj Gori?" "Imam u planu da odem." "Pomoću ti da odeš" "Ići ću kod nekog starca Pajsija, tako su mi rekli." "Idi i postavi mu isto to pitanje. Ali mu nemoj reći da ti da naučni dokaz, nego mu reci:"Oče, ja sam ateista, hoću, ali ne mogu da verujem i to me izjeda i muči. Čuo sam da si ti mudar čovek, pa te molim, dokaži mi da postoji Bog." "Uh", reče, "oče, ja ne mogu da idem, zato što se...bojim!" "Čega se bojiš? Da te ne pojuri? Pa i ako te pojuri, on je starčić, potrčaćeš malčice i ti, pobeći ćeš." "Ne mogu, oče." "Ne boj se, samo idi. Nisu ti ljudi takvi kako ti misliš. Ja znam zašto ti to kažem." I onda sam ga uputio kako je najbolje da se priđe starcu. I momak zaista ode. Bilo je posle podne kada je onamo stigao. Pred kućicom su bila još četvorica koji su čekali, a otac Pajsije je, u jednom ćošku, na drugoj strani dvorišta, sedeo i razgovarao sa nekim momkom. Sede on, dakle, sa onom četvoricom da pričeka. Posle nekih 10 minuta, kako mi je on sam pričao, otac Pajsije završi razgvor, pozdravi onog momka sa kojim je razgovarao, priđe im i reče: "E momci, jeste li se poslužili? Jeste li uzeli malo ratluka? Jeste li popili malo vode?" "Ne treba", rekoše, sa tipičnom konvencionalnom pristojnošću, onako kako smo mi u svetu navikli. Serafimu klimnu glavom i reče mu:"Dođi ti ovamo, momče." Pođe, tako, Serafim, nije mu se ni predstavio, a starac mu reče: "Slušaj, doneću bokal vode, ti drži ratluk i da ti nešto kažem: razumem da neko bude ateista. Ali da neko ima ime anđela i da bude ateista, to još nije bilo."
Momak se presekao. A onda reče: "Oče, mogu li nešto da vam kažem?" "Slušaj, danas imam mnogo posetilaca. Pođi gore u Kutlumuš, u manastir, da prespavaš, pa ćemo da razgovaramo. Vidiš, zima je, brzo će zaći sunce." Momak ode u Kutlumuš, ali nije mogao da se umiri. Kako je samo doznao njegovo ime? Gledao je ima i negde telefonski kabel, da mu nisam ja telefonom javio. Sledećeg dana, ustade u ranu zoru, i reče sebi: idem ponovo. Čim su otvorili manastirsku kapiju, on odmah siđe do kelije starca Pajsija. Lupao je, lupao, ali uzalud. Reče sebi: "Sačekaću još malo, pa ću ponovo da kucam." Zakuca ponovo, a onda, odozgo sa brda čuje ga starac Pajsije, koji nije bio u keliji, i, ne pogledavši ga, reče mu:"E, momče, šta radiš tu tako rano?" "Ali oče, hoću da razgovaramo." On ga upita:"Zbog čega si došao na Svetu Goru?" Na to pitanje, pričao mi je mmak aksnije, srce mu se sasvim umiri. "Zaista", pomisli u sebi, došao sam u Svetu Goru da nađem Boga. Na licu ovoga čovka otkrio sam Boga." A glasno upita starca:"Šta da radim sada?" "Idi da nađeš dobrog duhovnika i da se ispovediš i da započneš novi život." Govorio mu je starac, vičući sa brda. Tako momak ode. Ovo je, mislim, na izvestan način, voma upečatljiv primer, veoma jednostavan, ali verujem pun blagodati.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 07:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
kliber je napisao:
Nema "old fashin men"... Uglavnom, htio sam da ga navedem da shvati da je u kontradikciji sam sa sobom. Gore se poziva na naučnike i na njihove zaključke, a onda kaže kako naučnici nemaju pojma i kako je teorija evolucije izmišljotina... *ebiga, ne ide tako. Naučnici znaju nešto ili ne znaju. Ne može se prihvatati samo ono što nam godi.

Pa o ovome ti i govorim, naučnici su prihvatili teoriju iz 19 vijeka i pokušavaju da je dokažu, međutim, svi naučni dokazi su suprotni toj teorij, tj. dokazuju da je teorija evoluciju neodrživa i nije u skladu s onim što govore egzaktni naučni dokazi, danas imamo sve više naučnika koji su teoriju evolucije potpuno odbacili, ali u svijetu nauke su još moćni lobi koji zagovaraju tu teoriju, a sve one koji izlaze iz njihovog kluba nazivaju naučnim hereticima, oni se jednostavno tvrdoglavo drže krive pretpostavke iz 19 vijeka i naravno dolaze do krivog zaključka ne obazirući se na nauku i naučne dokaze.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 08:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Koliko crnih lobija ima na ovoj planeti više?!
Sve što nekom ne odgovara a još je tu, je zbog nekih lobija. Dajte ljudi više, postajete paranoični. iskreno, ne vidim veće i moćnije organizacije od Vatikana, a njima nije u interesu ne evolucija ni šta sve ne, a opet to je tu. Samim tim, Eugene ili OFM ne lupaj gluposti. Oni su glupi jer se drže predpostavke od prije stotinjak i nešto godina, a ti si pametan jer se držiš predpostavke od prije dve hiljade godina, predpostavke koja se zasniva na mašti...
S druge strane pozivaš se na nedostatak dokaza kao potvrdu pada teorije evolucije, a nedostatak dokaza religije opravdavaš sa "Nismo mi sposobni sve da uvidimo i shvatimo". Koja nauka dokazuje Boga i pobija evoluciju? Fizika? Bilogija? Kvantna fizika? Matematika? Ah da, Biblija...knjiga sa svim odgovorima...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 09:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
Što se tvog pitanja tiče, Hristov, očigledno si se obrazovao kreacionističkom literaturom.

Ma jok, čitam "Albanski telefonski imenik za Dummies" :D Ne interesuju me kreacionisti i evolucionisti.
kliber je napisao:
Već sam ti ranije rekao da pojednostaviš problem. Tvoje pitanje je isto kao da pitaš: "Otkud lopti informacija da padne na zemlju", "Otkud informacija da se H veže sa O i da stvori vodu", "Otkud bari informacija o obliku rupe u kojoj se nalazi, pa da zauzme isti oblik". Kao što vjerovatno vidiš, tvoje pitanje je glupo kada se pojednostavi. Atomi i molekuli, kao i sva materija i energija, poštuju prirodne zakone, pa stvaraju složenije molekule. Te složene molekule, opet po istim prirodnim zakonima, stvaraju još složenije molekule. Priča je dosadna, sve dok ne nastane prva molekula koja ima mogućnost samoreprodukovanja - replikator. Kada nastane replikator (s tim da se ponekad dese i greške prilikom kopiranja), nastao je proces evolucije. Dalje je opet priča dosadna.

Naravno da su u pitanju prirodni zakoni, i kad je u pitanju gravitacija, i kad je u pitanju nastanak ljudskog bića, niko ne tvrdi da je nešto drugo u pitanju. Međutim, način kako nastaje ljudsko biće je toliko neopisivo složen, da mi možemo govoriti o jednom potencijalu, imanentnoj osobini materije, da stvara ljudska bića ili još složenije konstrukcije. Znači taj potencijal za stvaranje po meni predstavlja predmet čuđenja, dokaz inteligencije, informaciju. Koliko god nauka uznapredovala u otkrivanju prauzroka, ništa neće moći učiniti trivijalnom niti "dosadnom" činjenicu da na svakom stepenu složenosti materije postoji jedna vrsta inteligencije u toj istoj materiji.
Pa ako hoćeš, nazovi to inteligencijom prirodnih zakona, potpuno svejedno, ja govorim o inteligenciji, informaciji, smislu, svrsi (kod ovog dijela se jellyfish nadovezao misleći da pričam o savršenstvu)

kliber je napisao:
Kao što vidiš, postojanje informacije je privid, a materija se usložnjava po prirodnim zakonima.

Prirodni zakoni koji stvaraju čovjeka upravo predstavljaju tu informaciju, informacija nije privid nego činjenica koja postaje očigledna onda kad u nekim svojim knjigama pročitaš da "se bubrezi razvijaju u skladu sa INFORMACIJOM 'zapisanom' u DNK".
Nadam se da je sad jasniji pojam informacije onako kako ja o tome pišem ovdje.

kliber je napisao:
Kada je konačno objašnjeno kako planete održavaju stabilne orbite - po prirodnim zakonima - šta misliš da se desilo? Da su svi priznali da bogovi ne postoje? Ne. Nego su samo bogove smjestili u manji krug svog neznanja. I to se ponavlja od nastanka razumnog čovjeka do danas. I istu grešku praviš ti. To što ti ili neko drugi nešto ne zna, nije argument za postojanje bogova, jer kad-tad će biti objašnjeno otkud nam prirodni zakoni.

A ti, pretpostavljam, znaš da to neće imati veze sa Bogom? I to ti daje ovlašćenja da zaključiš da ja upadam u zamku čineći grešku što vidim inteligenciju u svemu postojećem? Pročitaj još jednom zadnju rečenicu iz gornjeg citata, i reci mi: da li ti ovog trenutka znaš da ultimativni odgovor neće biti Bog? Ne znaš. Kako onda znaš da ja činim grešku u mojim pretpostavkama? :confused4:

kliber je napisao:
Kada sam rekao da prirodni zakoni postoje oduvijek zapravo sam se rugao teistima

Hoćeš li u slijedećem postu reći da si se rugao i kad si napisao ono iznad? :P

Poslednji put menjao Hristov dana 25 Apr 2011, 09:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 09:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
: da li ti ovog trenutka znaš da ultimativni odgovor neće biti Bog? Ne znaš.

Da li ti znaš?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 09:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Hristov je napisao:
: da li ti ovog trenutka znaš da ultimativni odgovor neće biti Bog? Ne znaš.

Da li ti znaš?

Naravno da ne znam, zato ne izigravam žirija koji ocijenjuje ko je u pravu povodom nekih stvari koje ni sam ne zna.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 09:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne izigravaš? Nigga please, što bi rekli u filmovima... Imaš običaj sve napadati i kritikovati...Pratićeš svoje ideje a druge ćeš odbacivati, al ćeš nekom mko isto radi reći "ti to radiš samo da je protiv vjere i vjernika"

Sa korita Ivanova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]