banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 12:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Japanese_rose je napisao:
Hristov je napisao:

Rose, ako moze bez ovakvih prepotentnih izjava, u zadnje vrijeme su postale ucestale. Bez ljutnje.To sto se ti necim bavis nije mjerodavno apsolutno za nista.

Drzi se teme. :wink:

Da li si primjetila koliko tim nekim svojim stavom superiornog magistra omalovazavas sagovornike? I onda ispadaju svi prema tebi losi a ti jos malo pa andjeo.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Džontra je napisao:
Talija,
Imaš li je možda?

Imam je isto kao što je i ti imaš, kao i Taško što je ima, Izard i ostali. :lol:

Spoiler:
Nemoj da si vulgaran, znaš da ovdje ima djece. :lol:

Poslednji put menjao Talija dana 20 Apr 2011, 13:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Popokatepetl je napisao:

Ali smo svjesni tih slabosti, i ne uzimamo nauku kao nepogrešivu. Sama si rekla, u nauci je dozvoljeno da pogriješiš, te ispraviš grešku.

Ovo za hipoteze je suviše pojednostavljeno, da ide u banalnost. Ne dolazi se do hipoteza tek tako, da nekom nešto padne na pamet, pa kaže, "e to je sad tako, hajd da pokušamo oboriti". I na kraju, zato i postoje razlike između aksioma, zakona, teorija.

Dozvoljeno ti je da pogrijesis i u vjeri.

Ali nije dozvoljeno da ustrajes na putu grijesenja.

Nisam govorila o otme na koji nacin dolazis do hipoteze, nego sam govorila o naucnoj metodologiji. Upravo je tako, nama koji vjerujemo dokazivanje nije potrebno.

A vi ostali izvolite dokazati da Bog ne postoji koristeci se pri tome svim najmodernijim naucnim dostignucima. Izvolite, podijum je vas.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Vidiš isto tako ja mogu reći da je nemam, kao što je ni ti ni Taško ni Vožd Jovan Pogani (danas poznatiji kao Bakinci) nemate. razlika je u tome što ja mogu da iznesem na svojim nejakim pećima i određene argumente koji se neće svesti na "ja u to vjerujem"

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Talija je napisao:
Džontra je napisao:
Talija,
Imaš li je možda?

Imam je isto kao što je i ti imaš, kao i Taško što je ima, Izard i ostali. :lol:

Spoiler:
Nemoj da si vulgaran, znaš da ovdje ima djece. :lol:

Ja nemam, ja sam svoju prodao đavolu, neću da kažem šta sam dobio zauzvrat, jer vidjeh ovaj edit u spojleru. Mislim da sam obavio dobar trejd...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Džontra je napisao:
Vidiš isto tako ja mogu reći da je nemam, kao što je ni ti ni Taško ni Vožd Jovan Pogani (danas poznatiji kao Bakinci) nemate. razlika je u tome što ja mogu da iznesem na svojim nejakim pećima i određene argumente koji se neće svesti na "ja u to vjerujem"

Nije da ne vjerujem - I know it.
A kako znam mrzi me da razglabam, jer o emotivnim stvarima ili stvarima vezanim za kognitivno teško je pisati.
Glupo je da ja tebe ubjeđujem ili ti mene, zar ne?

Izzard je napisao:
... neću da kažem šta sam dobio zauzvrat...

:roll: :D Ne vuci me za jezik. :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Glupo je da ja tebe ubjeđujem ili ti mene, zar ne?

To je ono što svo vrijeme želim da kažem. Jedni vjeruju u jedno, drugi u drugo. Nema te sile koja će ovie druge probratiti na drugu stranu.
Samim tim svaka rasprava, svaki post je nepotreban

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Sto da ne, ja sam za to da se prica, ali ako je temi sudjeno da se pretvori u "Vi ste glupi, ja sam pametniji od tebe", onda bolje da se i forum ugasi. Diskusija treba da se svodi na razmjenjivanje iskustava koliko je to moguce, a ne na rovovski rat.

Covjece pojedini pricaju jedni sa drugima kao da su krvni neprijatelji..

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Za mene postojanje Boga nije upitno.
Ali o putevima/stazama/vodjama/obicajima/vjerovanjima/... religija bi se dalo diskutovati.
O sve i jednoj religiji.
Ja se "vodim" kao Pravoslavac i Pravoslavlje mi je najblize. Ali i ono ima rupa i minusa.
Po mom misljenju, naravno.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Sto da ne, ja sam za to da se prica, ali ako je temi sudjeno da se pretvori u "Vi ste glupi, ja sam pametniji od tebe"

Tema će se prije ili kasnije pretvoriti u to...pogledaj Ružine postove...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
Džontra je napisao:
Leona, bez uvrede al priča je glupa i nema smisla...

Prica je super dobra i ima smisla, samo je treba razumiti, a kako razumiti ako mislis da si centar svijeta i da Bog treba prvi korak prema tebi da napravi. (naprimjer)

Citiraj:
Pricate o bogu, a niste ni definisali sta je on niti kako ga dozivljavate, zasto nam ne prenesete vasa iskustva da i mi osjetimo ljubav boziju, zasto smo mi hendikepirani i to ne mozemo da je osjetimo

Evo ti jedna prica iz Jevandjelja, probaj pronaci sebe:

Luka 16:19-31
Čovek neki, pak, beše bogat, koji se oblačaše u skerlet i u svilu, i življaše svaki dan gospodski i veseljaše se.
A beše jedan siromah, po imenu Lazar, koji ležaše pred njegovim vratima gnojav,
I željaše da se nasiti mrvama koje padahu s trpeze bogatog; još i psi dolažahu i lizahu gnoj njegov.
A kad umre siromah, odnesoše ga anđeli u naručje Avraamovo; a umre i bogati, i zakopaše ga.
I u paklu kad beše u mukama, podiže oči svoje i ugleda izdaleka Avraama i Lazara u naručju njegovom,
I povikavši reče: Oče Avraame! Smiluj se na me i pošlji mi Lazara neka umoči u vodu vrh od prsta svog, i da mi rashladi jezik; jer se mučim u ovom plamenu.
A Avraam reče: Sinko! Opomeni se da si ti primio dobra svoja u životu svom, i Lazar opet zla; a sad se on teši, a ti se mučiš.
I preko svega toga postavljena je među nama i vama velika propast, da ovi koji bi hteli odovud k vama preći, ne mogu, niti oni otuda k nama da prelaze.
Tada reče: Molim te dakle, oče, da ga pošalješ kući oca mog,
Jer imam pet braće: neka im posvedoči da ne bi i oni došli na ovo mesto mučenja.
Reče mu Avraam: Oni imaju Mojsija i proroke, neka njih slušaju.
A on reče: Ne, oče Avraame! Nego ako im dođe ko iz mrtvih pokajaće se.
A Avraam reče mu: Ako ne slušaju Mojsija i proroke, da ko i iz mrtvih ustane neće verova

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tesa je napisao:
Džontra je napisao:
Leona, bez uvrede al priča je glupa i nema smisla...

Prica je super dobra i ima smisla, samo je treba razumiti, a kako razumiti ako mislis da si centar svijeta i da Bog treba prvi korak prema tebi da napravi. (naprimjer)

Priča je glupa. Priča je dobra tebi, dobra je Leoni, dobra je hristovu. Dobra je onima koji već vjeruju u boga i ovo vide kao jednu priču koja potvrđuje njihovu vjeru. Onima koji ne vjeruju priča je glupa i besmislena. Podjednako koliko je tebi glupa moja priča o dugokosim ljudima.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:14 
Nista tu nije objasnjeno, ne na onaj nacin na koji sam ja to pitanje postavio...ne nalazim sebe u toj prici ni najmanje...

Citiraj:

Priča je glupa. Priča je dobra tebi, dobra je Leoni, dobra je hristovu. Dobra je onima koji već vjeruju u boga i ovo vide kao jednu priču koja potvrđuje njihovu vjeru. Onima koji ne vjeruju priča je glupa i besmislena. Podjednako koliko je tebi glupa moja priča o dugokosim ljudima.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Evo, ja sam iz ove priče naučio da su se nekad davno bolati oligarsi dogovorili: "Haj'mo smisliti gomilu nekih priča kako ćemo mi bogati poslije ovog života da se mučimo u nekom paklu, a siromasi će da uživaju i raju, pa ćemo ih tako umiriti i pripremiti za još veći kuluk." i po čemu je to siromašni Lazar zaslužio raj, samo zato što je bio siromašan?

Slažem se sa Hristovim, cilj nije ubjeđivanje u nešto, već pokušaj da jedni druge razumijemo, bar donekle. Ja to tako vidim. Nije bitno ako je nekad neko i malo oštriji u iznošenju stavova, mislim da ni određena doza provokacije ne smeta, ako nije pakosna i zlobna, odnosno dok god se poštuje sagovornik, kao osoba, biće koje razmišlja i ima razloge za određene stavove i vjerovanja.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:24 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
@Evil

pogresno si shvatio moje namjere kad sam pitao kako se prevodi il interpretira..mrzi me da kopiram tvoj post da li je sa 1 il 2 strane..znaci nije bio upucen direktno tebi na postavljanje citata sa wikice..znaci sve ok..

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
@Leona

Gore si negde napisala da je bog stvorio tebe tj da nije boga nebi ni tebe bilo...
Evo kako ja gledam na to...
Sigurno je bog stvorio coveka ovakvog kakav je po savrsenim proporcijama. sebi slicnom. svjesno razumno stvorenje... bla bla bla.... Iscupo mu jedno rebro i abrakadabra napravio zenu!

Mislim stvarno!

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
Ja nemam, ja sam svoju prodao đavolu, neću da kažem šta sam dobio zauzvrat, jer vidjeh ovaj edit u spojleru. Mislim da sam obavio dobar trejd...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:44 
staromodan
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:

spavac je napisao:
ne to Evil, vec interpretacija njegove izjave..pozitivan kontekst il negativan..

Ako gledaš Marksa u cjelini, onda ne možeš imati pozitivno mišeljenje o religiji...Jer, ne znam da li si čitao Marksa, a i ne zanima me (nit bi, uostalom, trebao, ima puno pametnijih stvari na ovome svijetu)...Ali njegovo gledanje religije dolazi direktno iz njegovog antropološkog učenje i fenomena otuđenja...Religija daje čovjeku utjehu, s jedne strane, ali produbljuje njegovo otuđenje s druge...

i ako gledas tadasnje stanje u Pruskoj i Evropi, kao i religioznu dekandeciju crkve - naravno da pojam religija je glupa za revolucionare i humaniste..kako ces natjerati narod da se pobuni protiv vladajuce klase, ako taj narod ima utjehu u opijumu..

Medjutima Marks nikad nije definisao religiju, nije nikad pokusao da objasni ne postojanje Boga (to je preuzeo od Fojerbaha)..i nastavio je sa kritikom drustva i tadasnje Crkve koja je pruzila pipke u vladajucoj klasi..po meni Marks nikad nije kritikovao religiju na ozbiljnom nivou, veca samo njenu politicku funkciju..

da ne me shvatis pogresno..slazem se da religija moze biti fatalna za drustvo, al nije do Boga vec do osobe koja se igra sa njom...vec sam naglasavao i ranije, manipulacija postoji u svakom sistemu, da li to znadi da treba reci kak je taj sistem glup..ok, ukinimo bolnice - tek tu postoji veca manipulacije negu u religiji.

Tensa je postavio odlicne slike..i sjetim se jedne radio emisije ovdje u UK..skupili katolickog popa, protestant i rabina...najveca greska je sto voditelj odlucio da prvo postavi rabinu pitanje i glasilo je "Vi ste Jevrej.Gdje je Bog bio za vrijeme desavanja u Ausvicu"..rabin mu odgovori "Gdje je covjek bio tad".. tip nije znao sta dalje da pita..

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 14:47 
staromodan
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
spavac je napisao:
kako prevodite tu cuvenu Marksovu izjavu?

Osim onoga sto je Dzontra rekao dodao bih da je ove izjava najvise povezana sa Marskovom sociologijom odnosno politickom filozofijom. A to je da u drustvu vlada nepravda uzrokovana klasnom podjelom. Ova recenica znaci da religija sluzi za otupljivanje covjeka, sluzi vodecem stalezu da i dalje manipulise i eksploatise nize staleze jer religija u sebi ne nosi duh revolucije, religija ne uci ljude da se pobune protiv sadasnjeg stanja vec ih uci da prihvataju cutke sve muke, nesrece i nepravde na ovom svijetu ali da ce zato biti nagradjeni na onom svijetul; isto kao sto i opijum otupi covjeka i odalji ga od stvarnosti, boli, patnje ili slicno. Marksu se to nije svidjelo iz prostog razloga sto je Marks jedino u revoluciji vidio izlaz iz tog ponora prouzrokovanog kapitalizmom i po meni je bio potpuno u pravu sa tog nekog politicko-socijalnog aspekta.

Druga je stvar sto taj citat mnogi tumace pogresno.

slazem se..zbog toga sam i pitao jer u skoloma smo svi ucili jedno, dok ne procitas Marksa i njegova djela..

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 15:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ovo nikako nevalja, slika sve govori :lol: :lol:

Slucajno sam pogledao nesto bizarno i privuklo mi je paznju!

Ovo nam mozda Bog nesto govori..

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]