banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 18:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2011, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
Kada neko cvrsto vjeruje u (ne)postojanje Boga ja sam poprilicno siguran da nikakva spoljasnja retorika, misionarenje i "dokazi" tu osobu ne mogu natjerati da promjene svoje misljenje. Dok oni sami u sebi ne "prelome", uticaj drugih je tu totalno minoran.

Naravno , niko ne treba da bude prisiljen da promijeni misljenje i to mi nije cilj. Mene niko nije prisilio da razmisljam na ovakav nacin na koji sad razmisljam, sama sam odabrala svoj put i to u vrlo ranim godinama. I zato ne razumijem ljude kad kazu "zasto vjerujes u ovo ili ono kad to ili ono ne postoji; a ne postoji jer ja tako kazem".

tensSa, I ove slike sto si postavio, upravo pokazuju kako izgleda svijet gdje je vecina ljudi odstupila od Boga i od vjere u Ljubav i u Dobro. Sve je to ljudskih ruku djelo. Bog sa tim nema nista. Ljudi izvrcu bozije rijeci i tumace kako im pase. Ljudi koji rade takva djela ne zive Boziju rijec. Zivjeti Boziju Rijec nije lako ali je korisno za dobrobit svih.

Poslednji put menjao Leona dana 20 Apr 2011, 12:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 11:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
Nisam neki preveliki vernik, ali postujem ljude kojima je vera potrebna da bi mogli ici napred.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Meni ove slike nikako nisu jasne... Kakve Bog ima veze sa tim sto se desilo ovoj jadnoj djeci?
Dajte neki izvor da vidim o cemu se tu radi.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:03 
Ma ok, nemojte previse bukvalno shvacati ove slike...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Leona je napisao:
Džontra je napisao:
Leona, bez uvrede al priča je glupa i nema smisla...

Isto tako kao sto nema smisla kad meni neko kaze " Bog ne postoji, svi ste u zabludi " a ja ZNAM da Bog postoji? Ko zna - zna, ko ne zna i ne zeli da zna - nece nikad ni znati.
Neki i kad vide ne vjeruju.

Ja sam se samo koncentrisao na priču jer lako i ja mogu reći
Puno ljudi duge brade i kose idu kod frizera, a frizera nema tu je sad McDonald's
Znači ljudi idu bogu a njega nema...
Glupa priča, a?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
tensSa je napisao:

Kako to mislis da "ne shvatamo bukvalno"? :oops:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Leona je napisao:
Citiraj:
tensSa, I ove slike sto si postavio, upravo pokazuju kako izgleda svijet gdje je vecina ljudi odstupila od Boga i od vjere u Ljubav i u Dobro. Sve je to ljudskih ruku djelo. Bog sa tim nema nista. Ljudi izvrcu bozije rijeci i tumace kako im pase. Ljudi koji rade takva djela ne zive Boziju rijec. Zivjeti Boziju Rijec nije lako ali je korisno za dobrobit svih.

Mislim da su rasprave oko ovih pitanja uglavnom besmislene, ali ovakav pogled mi je uvijek bio fascinantan, mislim na ovo religiozno žmirkanje. Naravno da bi bog (Bog) imao veze sa tim ako bi ga bilo. Inače, kakav bi to bezdušni idiot bio, da napravi nešto, pa se onda igra sa tim ko kakav dječarac. Naravno, tu sad slijedi gomila skolastičkih zavrzlama oko slobodne volje, iskušenja, kako život vječni treba zaslužiti i slično. No, dakle, ako takav bog-šaljivdžija postoji (a nas i našu planetu je mogao stvoriti samo jedan takav), onda će, kad dođe sudnji dan (jel ide ovdje veliko slovo?) oprostiti nama zemaljskim šaljivdžijama na skepsi. Ja mogu čak i da zamislim tu scenu, gdje mi on kaže "je li bolan, ti si ono kao nevjerovao u mene, ili me u krajnjem slučaju smatrao lakrdijašem, madafaka?", na šta bih ja odvratio "jebiga Bože, sam si kriv, napraviš pizdariju pa pobjegneš, šta sam drugo mogao da mislim?", na šta bi se on šeretski osmjehnuo i dodao "al priznaj bar da je bila dobra fora".

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ja mislim da je besmisleno ljude ubjeđivati u bilo šta, bolje ih je pustiti da žive i umru sa svojim glupim idejama.
Samo bih dodao, pošto sam slučajno odabrao Satanu, da sam u pogledu vjerovanja bliže panteizmu i da odbacujem ideju ličnog Boga. Pa da se uvede u zapisnik. Dakle, onako kako ja vidim anketu, ne...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ateisti odbacuju odredjenju IDEJU, ili koncept Boga, koliko vidm, isto kao sto teisti prihvataju odredjenu ideju ili koncept Boga. Mislim da ni jedni ni drugi nisu u pravu. Vjerovati u Boga znaci vjerovati u jednu sliku Boga, jer odgovor na pitanje vjerovanja uvijek nosi sa sobom neko obrazlozenje, neka iskustva, i sl. Medjutim vjerovati u Boga a reci da ga ne poznajes uopste, e to je vec originalna vjera.

Poslednji put menjao Hristov dana 20 Apr 2011, 12:18, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Avg 2010, 21:51
Msm da je tennsa hteo reci GDJE JE BOG KAD GA TREBAS !?!?!?

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:21 
Hristov je napisao:
tensSa je napisao:

Kako to mislis da "ne shvatamo bukvalno"? :oops:

Pa nije bas ni samo da je odgovor na naslov teme...

Sto se tice toga da su krivi ljudi,a ne bog za to sto se djecilo ovoj djeci,ali je bog taj koji je to dopustio...sta to opet govori???

Mozemo se vrzmati i govoriti milion stvari koje i imaju i nemaju smisla, sve se na kraju svodi na licno tumacenje necijih recenica i misli...

Pricate o bogu, a niste ni definisali sta je on niti kako ga dozivljavate, zasto nam ne prenesete vasa iskustva da i mi osjetimo ljubav boziju, zasto smo mi hendikepirani i to ne mozemo da je osjetimo?

Da li su one slike ono sto nas vraca u stvarnost i govore o tome sta je istina ili ne to je na vama da odlucite, ja ode popit' jednu kaficu i necu se opterecivati sa nebitnim stvarima...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Hristov je napisao:
Ateisti odbacuju odredjenju IDEJU, ili koncept Boga, koliko vidm, isto kao sto teisti prihvataju odredjenu ideju ili koncept Boga.

Само мале исправке појмова:
Атеисти не вјерују у постојање било какве трансцендентне силе, дакле Бога.
Теисти вјерују да је Бог створио свијет, али да се више не мијеша у дешавања у њему, а уједно одбацују и организовану религију.

Дакле, вјерник није исто што и теист.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam mislio na rijecniku definiciju ateiste ili teiste, nego na ove koji se javljaju na temi :)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evil_Dead je napisao:
Теисти вјерују да је Бог створио свијет, али да се више не мијеша у дешавања у њему, а уједно одбацују и организовану религију.

Дакле, вјерник није исто што и теист.

Jesi siguran baš...
Evo citat iz Dawkinskove knjige... Ček.
Citiraj:
A theist believes in a supernatural intelligence who, in addition to his main work of creating the universe in the first place, is still around to oversee and influence the subsequent fate of his initial creation.

Možda je Dawkins u krivu, a možda si ti umjesto teist mislio na deist. U suštini nebitno...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Neko fali na ovoj temi, ali imam osjecaj da ce se javiti uskoro i zagalamiti :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja se opirem satanskom iskušenju da istrollam još jednu temu i odvedem je u seksualnom pravcu. Al pošto je autor cobra koji ne pokazuje znake omiljenog mi vjerskog fanatizma još se suzdržavam.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
@Izzard
Lapsus calami. У праву си, мислио сам на деист па у журби помијешах са теист. Ееее, морам себи лектора наћи, да ми постове прегледа. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Evil_Dead je napisao:
Hristov je napisao:

Ovo su deisti, koji su takođe podvrsta teista :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
Pricate o bogu, a niste ni definisali sta je on niti kako ga dozivljavate, zasto nam ne prenesete vasa iskustva da i mi osjetimo ljubav boziju, zasto smo mi hendikepirani i to ne mozemo da je osjetimo

Definicije nema jer sve sto je definisano to je i ograniceno. A Bog nije ogranicen. Svako ima svoja iskustva sa Bogom, neko ga je uvidio kroz patnju , a neko kroz ljubav i srecu. Tako da bi bilo neozbiljno definisati tu bilo sta.
Ne kazem da je neko hendikepiran jer ne razumije zasto ja osjecam prisutnost Boga u SVoM zivotu - to si ti rekao; a isto tako ne zelim da mi neko popuje i "dokazuje" kako sam "u zabludi, vjerujem u nesto sto ne postoji, sto nije dokazano.... blabla.." Takvim izjavama se ignorise i moj zivot i moje iskustvo kroz zivot... jer, ako ne postoji Bog onda ne postojim ni ja. A ocigledno postojim, jer sam ziva i pisem ova slova koja i vi citate. Zato, ukocite malo sa svojim "dokazima" i "protivdokazima".

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 12:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona, ne uzimaj to sve k srcu previse, na neki nacin svako svakome nesto zamjera i predbacuje, tako da umjesto da govorimo drugima da zacepe gubicu, bolje je da naucimo da se ispravno postavimo prema tudjem misljenju. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]