banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: dokle vise!!!
PostPoslato: 19 Apr 2011, 11:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
_zoka je napisao:
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Cijene vec odavno nisu normalne... Ja putujem na posao 30km u jednom pravcu i troskovi za gorivo postaju polako neizdrzivi.

Ti si dobar,ja već pola godine idem busom.... :-?

A jbg...ne odgovara mi mjesecnu da uzimam jer kasnim na posao 10-15minuta i onda jos moram u polasku cekati 1h na stanici.

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 11:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
NFL fanatik je napisao:
BTW - ko nije gledao dokumentarac Vlade Divca 'Nekad braća' na FTV-u preksinoć - toplo preporučujem...

Nisam jugonostalgičar - ali prolazili su me trnci...

Gledao!! Takodje i ja preporucujem svima da pogledaju ima na jutubu!!
Jesam jugonostalgicar!!!

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Politicarima odgovara podizanje cijena. Bas gledam evo gorivo poskupilo za 5 feninga. Jer sto vece cijene, veci pdv 17%, vise ide njima.
Oni iste izdatke imaju, iste penzije, socijalna davanja, cak su i smanjili i ukinuli mnoge invalidnine. Dakle iste izdatke daju jer ne povecavaju davanja ljudima, a poskupljenjima dobijaju vise jer sto je veca cijena vecih je 17%. Tako da u sustini vlastima je u interesu da su cijene sto vece jer je veci pdv i vise ide njima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 16:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Dokle više? Dokle treba!
Hodam dignute glave uvijek i kad je teško i kad je dobro, umjesto da kukam potrudim se da promijenim to stanje ili da ponosno izdržim jer nije muka dovijeka :)
S jedne strane smo jako kukavan narod - stalno kukamo i žalimo se, otkad znam za sebe oko mene ljudi kukaju, prije rata, za vrijeme rata i poslije rata. Rijetko čujem da je nekome OK, na poslu, u životu, novčaniku... "Samo šuti, ništa me ne pitaj!"
S druge strane smo tako jaki i izdržljivi i preživljavamo sve to. Ono što mene oduševljava je da se i u najtežim i najcrnjim momentima znamo našaliti i nasmijati.
Kao što su neki napisali, nema se za gorivo - ide se busom, pa šta fali ići busom?
Nema se za markiranu garderobu - ima Rim i Zenit. Ne otvaraju se Second hand shop-ovi bezveze, narod tu kupuje.

Ne razumijem se baš u politiku, ali smatram da su naši političari samo marionete (zapada), tako da sva ova poskupljenja (i ne samo to) nemaju baš direktne veze s njima, ispravite me ako griješim. Ograničena je marža na neke prehrambene artikle, to je pozitivno još samo da se oslobode PDV-a. Za ostalo nisu krivi direktno oni, već i trgovci, ima artikala koje kupujemo sa maržama i od 300%.
Ono što ja mogu da promijenim je to da pazim gdje kupujem i šta kupujem. Nije sve iz Kine i Indije i umjesto u megamarketima, povrće od naših seljaka se može kupiti na Tržnici, prva ja to ne radim jer uvijek žurim pa mi je lakše sve kupiti na jednom mjestu nego ići na dva-tri...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 16:43 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ljudi prate trend na Zapadu...vjerovali il ne isto lazu i zapadni politicari.. .a narod nista ne poduzima..

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
BMary je napisao:
Ne razumijem se baš u politiku, ali smatram da su naši političari samo marionete (zapada), tako da sva ova poskupljenja (i ne samo to) nemaju baš direktne veze s njima, ispravite me ako griješim. Ograničena je marža na neke prehrambene artikle, to je pozitivno još samo da se oslobode PDV-a. Za ostalo nisu krivi direktno oni, već i trgovci, ima artikala koje kupujemo sa maržama i od 300%.
Ono što ja mogu da promijenim je to da pazim gdje kupujem i šta kupujem. Nije sve iz Kine i Indije i umjesto u megamarketima, povrće od naših seljaka se može kupiti na Tržnici, prva ja to ne radim jer uvijek žurim pa mi je lakše sve kupiti na jednom mjestu nego ići na dva-tri...

Na trgovce se osipa drvlje i kamenje, a istina je da oni i nemaju nekakvog uticaja na cijene. Snažni uvoznički lobiji su ti koji uz dopuštenje vlasti upravljaju stvarima. Pošto se u slobodno vrijeme pomalo bavim kalkulacijama i računovodstvom za nekoliko trgovina, nekad mi nije jasno ni kako većina uopšte uspijeva da opstane.

Naravno, dio odgovora o krivici si dala u zadnjem dijelu, ti si kriva, odnosno svi mi. Mnogo ljudi kuka kako je skupo ovo, skupo ono, a mnogo su razmaženi po pitanju kupovnih navika.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ovako i treba, samo treba još žešće, evo sad će prvi maj, u Stokholmu, Bonu, Oslu, Cirihu i ostalim vukojebinama gdje su radnici obespravljeni i gdje su im ukinuta sva prava ti radnici će kao i svake godine izaći na masovne proteste jer sa platom ne mogu kraj sa krajem, a naši zadovoljni radnici će za taj dan nasmijanih i veselih lica da roštiljaju i igraju kola uz tambure, dakle, dan kad radnici mogu trebaju da iskažu svoje nezadovoljstvo oni i iskažu, prema tome kod nas je med i mlijeko i živi se bolje nego igdje i kraj priče.
Mene zaboli qurac kad poskupi suncokretovo ulje ja pređem na maslinovo, kad poskupi puter jedem kajmak i mogu da mi šipu svi odreda, a za ovu našu fukaru me zaboli, sami su krivi i zaslužili su i gore, govna beskičmenjačka.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 17:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Snažni uvoznički lobiji su ti koji uz dopuštenje vlasti upravljaju stvarima. Pošto se u slobodno vrijeme pomalo bavim kalkulacijama i računovodstvom za nekoliko trgovina, nekad mi nije jasno ni kako većina uopšte uspijeva da opstane.

Pojasni malo detaljnije prvu rečenicu.
Trgovine opstaju zato što povećavaju cijene kad god se njima povećaju nameti, tako da na kraju to plaćaju krajnji potrošači. Reci iskreno kad već to radiš koliko puta su povećali plate radnicima u zadnjih par godina, osim ako to nije Zakonom propisano?
Prvenstveno sam mislila na veleprodaje, odnosno uvoznike. Neki kažu to je začarani krug, jedno poskupljenje uzrokuje drugo - lančano, ali ipak nije jer na kraju sve to plati krajnji kupac.

@old fashion men, tačno sam znala šta ćeš napisati :D

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:32 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Izvini BMary,kako to da si ti tako dobro upoznata sa tim šta trgovci rade?Baviš se trgovinom?
Ja se bavim.Već duže od jedne decenije.Radio sam i radim sve,od posla običnog trgovca do kalkulacija i zaduživanja robe.Kroz sav moj radni vijek jedna stvar je konstantna.Cijena se diže u onome momentu kada poraste nabavna cijena.Nabavna cijena raste onoga momenta kada država uvede neki novi namet ili kada poskupi cijena sirovine.Kad država optereti trgovca sa nabavkom fiskalne kase,on optereti kupca.Kad država uvede akcizu na naftu za pomoć željeznicama,poskupi prozivodnja,veleprodajna,a samim tim i maloprodajna cijena.Kada BL mljekara odluči da uvede novu ambalažu i cijenu tog prelaska pokrije u što bržem roku,cijena poraste.Trgovci imaju sasvim malo veze sa porastom cijena.
Još jedna stvar.Koja se to roba maržira 300%?

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
_zoka je napisao:

Heineken :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Da ali u kafani,a ni tamo nije 300%....

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
OFM krči put ka još jednoj nominaciji za Oskara. Sjećam se da je i prošle godine eugen bio nadrkan zbog prvog maja, vjerovatno ga niko nije zvao na roštilj...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ribolovacka oprema, neke igracke, razna sica...

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
OFM krči put ka još jednoj nominaciji za Oskara. Sjećam se da je i prošle godine eugen bio nadrkan zbog prvog maja, vjerovatno ga niko nije zvao na roštilj...

Isti čovjek.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:49 
Administrator
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

Sve bitne stavke.... :-?

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
_zoka je napisao:
Izzard je napisao:

Isti čovjek.

Znam... Samo sam zaboravio "kao" ispred eugen.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Dobro kaze jedna mudra zena...svi smo mi ovce,odavno nas sisaju samo fali da pocnemo da mekecemo.

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Da eos je ofm, glavom i bradom :D
Zaboli me za prvi maj, roštiljanje i te seljoberske manifestacije, jednostavno mrzim fukaru, mrzim one što na tv viču kako nisu primili platu zadnjih 58 mjeseci, a doprinosi im nisu uplaćeni zadnja 74 mjeseca, mrzim one što rade po 16 sati, a plaćeni su samo 8 s tim da rade i subote i nedelje, ustvari ne mrzim ih već prezirem i želim im da tako nastave do kraja svojih šugavih i bezvrijednih života, naravno treba ih još više jebavati i handriti jer bolje nisu ni zaslužili.
btv
Ta ista fukara će za prvi maj sa svojim krezavim osmjesima da roštilja i da nešto proslavlja, na dan kad su se krvlju prije više od sto godina ljudi sa mudima izborili za prava koja su oni pogazili i sad sretni i zadovoljni svojim bijednim životima proslavljaju svoju sreću, neka samo uživaju u proslavi onoga za što su se izborili :roll:

Poslednji put menjao old fashion men dana 19 Apr 2011, 19:00, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Izvini BMary,kako to da si ti tako dobro upoznata sa tim šta trgovci rade?Baviš se trgovinom?
Ja se bavim.Već duže od jedne decenije.Radio sam i radim sve,od posla običnog trgovca do kalkulacija i zaduživanja robe.Kroz sav moj radni vijek jedna stvar je konstantna.Cijena se diže u onome momentu kada poraste nabavna cijena.Nabavna cijena raste onoga momenta kada država uvede neki novi namet ili kada poskupi cijena sirovine.Kad država optereti trgovca sa nabavkom fiskalne kase,on optereti kupca.Kad država uvede akcizu na naftu za pomoć željeznicama,poskupi prozivodnja,veleprodajna,a samim tim i maloprodajna cijena.Kada BL mljekara odluči da uvede novu ambalažu i cijenu tog prelaska pokrije u što bržem roku,cijena poraste.Trgovci imaju sasvim malo veze sa porastom cijena.

Izvini, a zašto ne bih bila upoznata, naravno da jesam, plivam dugo u tim vodama.
Napisala sam trgovine, mislim na pravna lica ne fizička. Zar to treba posebno naglašavati?
Čija je nabavna cijena? Koliko mi to imamo proizvođača, a koliko trgovaca (pravnih lica)? Nije ista proizvođačka i trgovačka marža, što više trgovaca - od proizvođača do krajnjeg kupca veća je cijena. Nije sva roba ista, pa samim tim ni marža.
300% ima maržu hrana za pse i mačke, ne sjećam se koja marka. Slične stvari takođe, jer je politika većine preduzeća takva da je to luksuz i da onaj ko kupuje takve stvari ne pita koliko koštaju. 8)

Vrh

PostPoslato: 19 Apr 2011, 18:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
_zoka je napisao:
The_new_Statesman je napisao:

Sve bitne stavke.... :-?

Kao sto znas, zaradi se tu fina masna lova. Sto ce reci da ljudi kupuju. Eto npr. neko smece od igracki u BL kosta isto ili vise kao slicna takva igracka na Zapadu. Obe su iz Kine ali kvalitet nebo i zemlja.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]