banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 10:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Apr 2011, 20:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Milanko Djeric je napisao:

ako imas kakav posten fakultet, i ako si zavrsio sa dobrim prosjekom (cirka 8.5 ili vise), mozes da probas sa postdiplomskim studijima. svedska je sto se toga tice najbolja, jer im je skolovanje besplatno, a imaju i drzavnu stipendiju za ove iz nerazvijenih zemalja (kojima pripada i bosna). makar je tako bilo prije 4 godine kad sam ja gledo

Ma kakav fakultet... Poceo zaradjivati pare cim sam zavrsio 4ti srednje.. i sve govorim aj sledece godine cu. aj sledece i ostanem raditi.. sad sam nesto silio da upisem fax, ali ganjam nesto da radim vani da zaradim koji euro da malo stanem na noge pa da se vratim ovde i "Kupim" Diplomu ;)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2011, 08:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2011, 07:20
Zaboravi na kupovanje diplome, moj savjet.
Dat ces pare a onda ces mahati usima.
Kupi diplomu smao ako imas dobru stelu, pa da ti diploma bude pokrice da te uguraju negdje, ili ako vec imas radno mjesto pa da te s diplomom unaprijede ;)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Sve manje radnika u Nemačkoj
Pet nemačkih industrijskih fondacija osnovalo je nezavisnu grupu stručnjaka koja bi trebalo da pomogne vladi u potrazi za rešenjem problema migracije i zapošljavanja kvalifikovane radne snage iz inostranstva.
Nemačka vlada svesna je problema nedostatka kvalifikovanih stručnjaka, ali do sada nije našla odgovarajuće rešenje, preneo je Dojče vele.
Predsednik Fondacije ”Merkator” Bernhard Lorenc kaže: ”Naše društvo se smanjuje i stari, i u vremenima visoke stope nezaposlenosti, imamo ogroman nedostatak stručne snage”.
- Nadležni organi u Nemačkoj su svesni manjka stručnog kadra na tržištu. Na ovaj problem često ukazuju privredne i industrijske komore, međutim nijedna nemačka stranka, bilo u poziciji ili opoziciji, ne daje konkretne odgovore - smatra predsedavajući pomenute novooformljene grupe za visokokvalifikovane migrante, Armin Lašet.
Problem predstavlja i demografski razvoj u industrijskim zemljama. U Nemačkoj je 1964. godine rođeno milion i 300 hiljada beba, a danas oko 650.000 novorođenčadi, poredi Lašet.
- Osnovno pitanje je ko će za 15 ili 20 godina raditi i privređivati blagostanju naše zemlje. To će biti oni stranci koji već žive u našoj zemlji. Zato se bavimo integracionom politikom, zato se borimo za povećanje kvote zaposlenih žena, zato zapošljavamo i stariju generaciju, ali sve to nije dovoljno. Mi smo iseljenička, a ne useljenička zemlja - naveo je on.
Stranački protivnici u Nemačkoj, prema njegovim rečima, moraju da ostave sporenja i emocije po strani kada vode diskusije na ovu temu.

- Moraju definisati materijalni interes Nemačke bez kulturoloških predrasuda koje se često pominju tokom vodjenja debata o migraciji i potrebi dovođenja i zapošljavanja kvalifikovanog kadra iz inostranstva - komentariše Lašet.
- Ponašamo se kao da pred našim vratima čekaju milioni stručnjaka i da možemo da biramo. Oni ne žele doći samo u Nemačku. Zato nam je potrebna dobra reklama u inostranstvu da pomoću industrijskih komora i nemačkih ambasada pobedimo na ovom takmičenju. Oni mogu ići i u Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Australiju.... - naglasio je on.
Lašet je dodao da će ova konkurencija, zbog demografskih pokazatelja vremenom postajati sve veća.
- Moramo se pozdraviti sa našim stavom da će, promenom nekoliko naših zakona, sva elita sveta odjednom doći u naše gradove. To neće biti tako jednostavno - upozorio je on.

Najbolji pokazetelj da Nemačka sporo otvara granice za visokokvalifikovane stručnjake iz inostranstva je statistički podatak da je u periodu od 2007. do 2009. godine primila 363 strana stručnjaka, dok je Velika Britanija samo u prva tri kvartala 2009. godine izdala 15.530 useljeničkih viza za visokokvalifikovane stručnjake iz inostranstva.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Ја скоро сваке седмице добијем из Србије по један мејл са молбом да нађем некоме посао и слично, али чињеница је да у З. Европи за обичне раднике више нема посла, већ искључиво само за стручни кадар. Проблем РС је тај што заиста овиси од гастоса, поготово Бањалучка регија. Кад је дошла криза на Западу, видело се и код нас Бога ми, да гастоси мање троше, не граде више куће, не расипају и тако. И та криза ће још да се погорша, с обзиром да од првог маја грађани земаља које су ушле у ЕУ 01.01.2004 добијају аутоматски право на рад у земљама "старе ЕУ". Док ће рецимо наши сезонци који су радили по Аустрији сезонски већином добити шут карту тј. по закону сви који су радили мање од 5 година у Аустрији више неће моћи добити сезонске папире.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 00:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Milanko Djeric je napisao:
svedska je sto se toga tice najbolja, jer im je skolovanje besplatno, a imaju i drzavnu stipendiju za ove iz nerazvijenih zemalja (kojima pripada i bosna). makar je tako bilo prije 4 godine kad sam ja gledo

Nije im vise skolovanje besplatno od iduce skolske godine.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2011, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
Jesu samo doktorske studije.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 08:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
Bennet je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:
ја сам послао једно 30 пута пријаве за кувајт и сличне припиздине и ама баш никако да ми се јаве. :D

http://www.alhokook.com/

:)

kad sam ovdje postala o firmi alhokook, dala sam link momku svoje prijateljice koji je odmah i aplicirao na posao za administratora. sinoc je otisao za kuweit. sve se zavrsilo u roku od 14 dana.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 00:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Hmh, Banjaluko moja draga, otjera od sebe blaga...

Iskreno, u našem regionu privreda nema bistru budućnost, barem ne dok se narod promijeni pa ne glasa na izborima za onog ko im je ispekao vola ili proveo uličnu rasvjetu kroz naselje.

Sve više sumnjam i u naše fakultetske ustanove. Zato je moj plan - učiti, dokopati se stipendije i zapaliti vani na faks u potrazi za boljim životom...

Koliko je samo ljudi zaposleno u privredi - mogu reći samo veoma malo. Svi bi da budu nekakvi činovnici. Mislim da stvarno ne može više tako... Dole u Elektrodistribuciji dok ja čekam da se postave neke bandere u Motikama, 6 starih cura sjede i lakiraju nokte. Ko tu zarađuje pare za firmu, pa niko! A moje bandere koje se naravno čekaju 5 mjeseci su završile kod dragog nam Kasipovića u komšiluku...

A ovo je samo jedan primjer...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 00:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Mar 2011, 10:23
Sargas je napisao:
Hmh, Banjaluko moja draga, otjera od sebe blaga...

Iskreno, u našem regionu privreda nema bistru budućnost, barem ne dok se narod promijeni pa ne glasa na izborima za onog ko im je ispekao vola ili proveo uličnu rasvjetu kroz naselje.

Sve više sumnjam i u naše fakultetske ustanove. Zato je moj plan - učiti, dokopati se stipendije i zapaliti vani na faks u potrazi za boljim životom...

Koliko je samo ljudi zaposleno u privredi - mogu reći samo veoma malo. Svi bi da budu nekakvi činovnici. Mislim da stvarno ne može više tako... Dole u Elektrodistribuciji dok ja čekam da se postave neke bandere u Motikama, 6 starih cura sjede i lakiraju nokte. Ko tu zarađuje pare za firmu, pa niko! A moje bandere koje se naravno čekaju 5 mjeseci su završile kod dragog nam Kasipovića u komšiluku...

A ovo je samo jedan primjer...

pametna ideja sinko.. svugde je bolje no ovde a nasi fakulteti su goli Qrac

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 01:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Izgleda da nema druge... Moj brat, završio Gimnaziju sa odličnim uspjehom, završio faks vani sa prosjekom 4.0 na skali do 4 i završio prvu godinu post diplomskog takođe sa izvanrednim prosjekom, naravno nije mogao dobiti stipendiju (trenutno završava drugu odnosno poslednju godinu)...

Ali hajde, znaju ljudi u inostranstvu cijeniti ono što mi ne znamo, pa su mu ponudili stipendiju za doktorat...
Jedino što on insistira da se vrati ovde i pokuša "promijeniti situaciju" u zemlji ali bojim se da je to slaba vajda...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Људи, зна ли ко икакав начин да се побјегне одавде!!! Зна ли ико ишта? Ако знаш било шта пиши...!!!

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
nemz je napisao:
Људи, зна ли ко икакав начин да се побјегне одавде!!! Зна ли ико ишта? Ако знаш било шта пиши...!!!

Autobusom,autom,avionom... biciklom...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:34 
anoniman je napisao:
nemz je napisao:

Autobusom,autom,avionom... biciklom...

trkom.. :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ili se prosto odloguješ :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Јебајга људи. Знате на шта мислим, ако немате другог посла и не знате шта ћете, нађите нешто корисно. :-)

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
nemz je napisao:
Јебајга људи. Знате на шта мислим, ако немате другог посла и не знате шта ћете, нађите нешто корисно. :-)

E jebajga ti :D Ovo je inače u medicini poznato kao Džontrin sindrom, i dobija se od izlaganja BL forumu tokom dužeg vremena.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Popokatepetl je napisao:
Ili se prosto odloguješ :D

:lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 19:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
E nek se i po meni nešto zove...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2011, 17:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Јели побјегао ко гдје???
Да ли неко покушава да побјегне???

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2011, 19:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2011, 21:02
ja koliko znam danas nije uopste lako otici u insotranstvo kao 70-ih godina...jednio ako imate neke jake rodbine koja vas moze zavuci ili eventualno brak zbog papira...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]