banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 12:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Apr 2011, 15:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2008, 08:37
Св. Владика Николај Српски: Видовданска беседа о неутралнима
Ево нам опет Видовдана. Ево дана, када је један хришћански народ све изгубио и добио више од изгубљенога. Ево дана, који као страшни суд виси над народом истовремено благосиљајући и проклињући. Кога благосиља Видовдан? Оне, који вером Христовом живе и дишу, и за Христову веру страдају и гину. Кога проклиње? Проклиње неутралце. Потребно је ово нарочито истаћи, јер је корисно за наше дане. И сам Бог одбацио је као проклете оне, који су неутрални у пресудним борбама између Христа и антихриста.
Сведочанство о томе налазимо у последњој књизи Светога Писма, где Христос заповеда еванђелисту Јовану, да напише цркви у Лаодикији и да каже: „Знам да нијеси ни студен ни врућ. О да си студен или врућ! Но, како нијеси ни студен ни врућ, избљуваћу те.“Ни студени ни врући у Лаодикији били су они, који су се називали хришћанима, али су у исто време узимали учешћа у паганским светковинама и држали незнабожачке обичаје. Ни студени ни врући у време Косовске битке били су они Срби, који нису хтели на Косово из бојазни од мухамеданске силе. Доцније су се многи од тих неутралаца потурчили.
Господар Вук Бранковић био је типичан неутралац у то време. Ни студен ни врућ. Он је остао проклет не зато, што није дошао на Косово, нити зато што се борио уз Турке против Срба. Не! Него само зато што је остао неутралан у току битке, која је решила судбину Србије и Балкана за пола хиљаде година. Рачунао је, да ако Срби победе, он је ту с њима, као Србин и још Кнежев зет. Ако ли пак Турци победе, они ће му бити благонаклони, пошто се није борио против њих. Рачун погрешан. Ускоро после битке један турски паша рекао му је: „Када ти ниси био веран своме цару, како ћеш бити веран моме цару?“ Проклет од Срба, презрен је био од Турака. Тако је неутрални Вук изгубио оба царства, и небеско и земаљско. И остао је проклет у народу српском. То су његови потомци горко осећали и често се јадали, како их проклетство Вука ужасно погађа.
Ако сад примените косовску етику на наше поколење, видећете два супротна табора широм света. Један табор чине христоверни а други безверни. Но погледајмо неутралце, који стоје између верних и безверних, између националиста и интернационалиста, између Христа и Антихриста. Страх и рачун ствара од људи неутралце. Луд страх и погрешан рачун, као и Вуков. Лудим страхом за себе и своје сроднике и погрешним рачуном они навлаче проклетство Божје и народно на себе и на децу своју баш исто онако као и неутрални Вук Бранковић. У једном времену као што је наше, када се води гигантска светска борба између вере и безверја, и када организовани атеизам устаје свим снагама против Христа, против 10 Божјих заповести, против породице, душе и човекољубља, и то не само у комунистичким државама већ и, више или мање, у свима земљама – неутралност је издајство Христа. Јер ко може да помогне истину против лажи а не помогне је, тај помаже лаж. И ко може да помогне правду против неправде, а не помогне је, тај помаже неправду. У борби истине и лажи, и правде и неправде, неутралност значи помагање зла. Христос је као оштрим мачем поделио људе у две групе рекавши: „Ко није са мном, против мене је.“ Они, који нису ни врући ни хладни, дакле, неутрални, Њему су одвратни.
Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан, није одлика српског народа. Вековима борећи се за истину вере, за слободу и за правду, српски народ постао је веома осетљив у погледу ове три неопходности за достојанствен живот појединаца и друштва, тј. вере, слободе и правде.
Најмање приличи Србину бити неутралан у садашњости.Можда је ово последњи Видовдан, који их опомиње, да се више не колебају, него да се сврстају с браћом својом, која се боре и раде за тријумф вере, слободе и правде у свету. А вас, браћо и сестре, који сте одавно изабрали свети пут предака својих, светаца, витезова и мученика наших, нека Господ Бог троструко благослови по молитви светога кнеза Лазара и свих косовских јунака! Амин!

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 15:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Dec 2010, 14:25
Na grobu svojih rođaka...a krst koji je sakrio u džep :-?

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 16:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

М. Вујанић: Писмо Митрополиту Николају
недеља, 10 април 2011 21:44
Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском господину Николају

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Ваше високопреосвештенство,

Средства јавног информисања као и Дабар, информативна служба Митрополије дабробосанске, објавили су вијест да се и ове године одржавају тзв. „молитве за јединство хришћана“, те да у њима опет учествује и Митрополија дабробосанска. Како је у саопштењу наведено, прва таква „молитва“ ће се одржати на Крстовдан 05/18. јануара 2009. године у сарајевској католичкој Катедрали, а друга седам дана касније, на дан прослављања чудотворне иконе Млекопитатељнице, 12/25. јануара 2009. године у нашој Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.
више на http://www.eparhija-prizren.org/sr/clan ... olaju.html

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 17:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Псалом Давиду, не надписан у еврей, 1.
1. Блажен муж, иже не иде на совет нечестивых и на пути грешных не ста, и на седалищи губителей не седе,
2. но в законе Господни воля его, и в законе Его поучится день и нощь.
3. И будет яко древо, насажденное при исходищих вод, еже плод свой даст во время свое, и лист его не отпадет, и вся, елика аще творит, успеет.
4. Не тако нечестивии, не тако, но яко прах, егоже возметает ветр от лица земли.
5. Сего ради не воскреснут нечестивии на суд, ниже грешницы в совет праведных.
6. Яко весть Господь путь праведных, и путь нечестивых погибнет.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 13:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Tesa je napisao:
Људи муве и људи пчеле

Једном смо упитали старца Пајсија (Светогорца):

- Ви нам, оче, непрестано говорите да позитивно мислимо. Желели бисмо да нас посаветујете како да се суочимо са следећим проблемом. Често нам долазе људи и кажу да неки свештеници узимају много новца за вршење Светих Тајни, кажу да пуше и седе у кафанама, па чак кажу и то да су неки свештеници уплетени у неморалне радње, уопштено, жестоко их оптужују и износе доказе да би то оправдали. Шта да одговоримо људима који оптужују свештенство?

Старац је почео да нам прича:

- Из искуства знам да су људи подељени у две категорије. Трећа категорија не постоји; људи припадају или једној или другој. Први подсећају на муву. Главна особина муве је да њу привлачи нечистоћа. Када се, на пример, мува нађе у башти пуној цвећа прекрасног мириса, она га неће ни приметити и зауставиће се на некој нечистоћи коју нађе на земљи. Почеће да кружи унаоколо и осетиће се сасвим лагодно у смраду. Ако би мува могла да говори, а ви затражили да вам у башти покаже ружу, одговорила би: “Ја уопште не знам како ружа изгледа. Знам само где да нађем ђубре, тоалете и блато.” Постоје људи који подсећају на муву. Људи који припадају овој категорији навикли су да мисле негативно и у животу увек траже лоше стране, ниподаштавајући и одбијајући присуство добра.”

Друга категорија су они што подсећају на пчелу, чија је главна особина да увек трага за нечим слатким и пријатним да би на њега слетела. Када би се пчела нашла у соби препуној нечистоће, са комадићем бомбоне у углу, она би занемарила сву ону нечистоћу и слетела на бомбону. Када бисте од пчеле затражили да вам покаже где се налази баштенско ђубре, одговорила би: “Не знам. Могу ти рећи само где да нађеш цвеће, сласт, мед и шећер.” Она зна само за добре ствари у животу, док су јој оне рђаве непознате. То је друга категорија људи која има позитивне мисли и види само добру страну ствари. Они се увек труде да прикрију зло како би заштитили ближње; напротив, људи прве категорије се труде да изложе зло и да га изнесу на површину.

Odlučite se kojoj kategoriji pripadate,како би ste mogli да нађеte људе исте врсте и sa kojima će vam druženje biti - zadovoljstvo.

Ima tu istine, ALI to je ekstremizam.
Kako sad Isusa opisati koji govori jer primećuje gomilu greški kod sveštenstva i kritikuje ih teškim rečima ili Jovana koji naziva zmijskim porodom narod šta bi on bio od 2 insekta ili Ilija koji takođe kolje 450 Valovih proroka koji je on insekt?

Satana uvek laska i reći će neko :,,eno je pčela,, a ono .....

Ekstremizam u razumu je opasna stvar. Realnost i Istina ne dele na insekte već na sluge i ne poslušne.U svakoj od tih grupacija ima oba insekta jer svugde ima ekstrema.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 13:23 
Pripravnik
Pripravnik

Crvić je napisao:
8)

Baš onaj čika drži do figure (strukiran propisno) i šta je problem što mu leži nacrtna geometrija....pa ne može bez šestara to raditi niti zidati bez alata...
Mermer je inače kvalitetan.
Morao je u džep staviti teg jer bi mu da izvineš isti visio sa strane.

Danas u gradu na pijaci (sad sam kao muva) prolaze 2 sveštenika rimske crkve i jedan prodavac kaže drugom:,,vidiš li onog nižeg?,, a drugi reče: ,,Da,, i prvi će:,,on je kod nas uhvaćen sa ...u preljubi pa ga prebacili ovde,,
Nije ni njima lako taman naviknu na teren a ono prekomanda u drugi grad pa dok tamo steknu prijateljicu opet prekomanda....dokle?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 19:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

СПЦ и МАСОНИ-ФЛЕРТ СА ЂАВОЛОМ

На слици видимо митрополита Амфилохија и Теодосија на прослави масонског друшрва “Незаборавак” са Владимиром Марковићем Великим мајстором те нерегуларне и дивље masonerije.
Ова масонска организација назива себе УВЛС што значи уједињена велика ложа Србије и настала је пре свега од људи искључених из Регуларне велике ложе Србије.

Друштво “Незаборавак” је покриће за ову масонску организацију.

Амфилохију је то потпуно све једно, дај шта даш, ко подржи-подржи, његова цена је мала.. јефтино се продао и Милошевићу и папи и Милу.. да би се после одрицао од њих како којег.

Незаборавак, је у јулу претпрошле године донирао 1.170.000,00 динара Фонду Високи Дечани а намењено Центру за децу ометену у развоју у Грачаници. До дана данашњег није утврђено где су паре завршиле и наравно све мимо благослова надлежног Епископа а то је био не Теодосије (оцеубица и прељубник), већ Епископ Артемије
Prikačeni fajl:
169039_10150089593566606_93589526605_6802492_1158026_n.jpg
169039_10150089593566606_93589526605_6802492_1158026_n.jpg [ 49.01 KiB | Pogledano 535 puta ]

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 19:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pa donacija nije loša.
Jedan je svestan a drugi spava pa nije odgovoran.
Vidiš da masoni nisu jeretici već mi koji verujemo pisanoj reči u Bibliji, sad dođosmo do cilja ili opet negde pogreših?
Meni se sviđa što u Pravoslavnom kalendaru nedelja stoji kao prvi dan i to je dobar znak jer onda subota dođe kao i kod Jevreja i po Pismu sedmi dan.
Drago mi je što ubaciše i mesečeve mene čisto radi mladine, neka ide to polako ...samo mislim da su ubacili u rikverc pa će stići tamo gde svi putevi vode kako nekad neko reče.
Pozdrav prijatelju.

ps. a baš su lepo ispali, dođe mi da ih uramim pored kandila na zidu.Dobro mene nije snimio jer bi pokvario sliku ali zato jeste 800 i sad sam trenutno na paši.

Koji im ono orden visi...nije Karađorđeva...ni prvoborca...neznam, valjda nešto demokratsko?

Poslednji put menjao Soko dana 14 Apr 2011, 19:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 19:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
Citiraj:
Jednom smo upitali starca Pajsija (Svetogorca):

- Vi nam, oče, neprestano govorite da pozitivno mislimo. Želeli bismo da nas posavetujete kako da se suočimo sa sledećim problemom. Često nam dolaze ljudi i kažu da neki sveštenici uzimaju mnogo novca za vršenje Svetih Tajni, kažu da puše i sede u kafanama, pa čak kažu i to da su neki sveštenici upleteni u nemoralne radnje, uopšteno, žestoko ih optužuju i iznose dokaze da bi to opravdali. Šta da odgovorimo ljudima koji optužuju sveštenstvo?

Starac je počeo da nam priča:

- Iz iskustva znam da su ljudi podeljeni u dve kategorije. Treća kategorija ne postoji; ljudi pripadaju ili jednoj ili drugoj. Prvi podsećaju na muvu. Glavna osobina muve je da nju privlači nečistoća. Kada se, na primer, muva nađe u bašti punoj cveća prekrasnog mirisa, ona ga neće ni primetiti i zaustaviće se na nekoj nečistoći koju nađe na zemlji. Počeće da kruži unaokolo i osetiće se sasvim lagodno u smradu. Ako bi muva mogla da govori, a vi zatražili da vam u bašti pokaže ružu, odgovorila bi: “Ja uopšte ne znam kako ruža izgleda. Znam samo gde da nađem đubre, toalete i blato.” Postoje ljudi koji podsećaju na muvu. Ljudi koji pripadaju ovoj kategoriji navikli su da misle negativno i u životu uvek traže loše strane, nipodaštavajući i odbijajući prisustvo dobra.”

Druga kategorija su oni što podsećaju na pčelu, čija je glavna osobina da uvek traga za nečim slatkim i prijatnim da bi na njega sletela. Kada bi se pčela našla u sobi prepunoj nečistoće, sa komadićem bombone u uglu, ona bi zanemarila svu onu nečistoću i sletela na bombonu. Kada biste od pčele zatražili da vam pokaže gde se nalazi baštensko đubre, odgovorila bi: “Ne znam. Mogu ti reći samo gde da nađeš cveće, slast, med i šećer.” Ona zna samo za dobre stvari u životu, dok su joj one rđave nepoznate. To je druga kategorija ljudi koja ima pozitivne misli i vidi samo dobru stranu stvari. Oni se uvek trude da prikriju zlo kako bi zaštitili bližnje; naprotiv, ljudi prve kategorije se trude da izlože zlo i da ga iznesu na površinu.

Kada neko dođe kod mene i počne da optužuje druge ljude, dovede me u tešku situaciju i ja mu navedem ovaj primer. Tada mu kažem da odluči kojoj kategoriji želi da pripada, kako bi mogao da nađe ljude iste vrste i da se sa njima druži.”

(iz knjige “Suze za svet”)

@mirkobltz
kojoj ti grupi pripadaš?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 19:48 
Pripravnik
Pripravnik

Našoj. :cat:

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2011, 11:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2011, 13:16
Otac Pahomije je najbolji.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2011, 19:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Најбољи фудбалер вози најбоље ауто.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... ti&ct=clnk

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2011, 20:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Citiraj:
Амфилохију је то потпуно све једно, дај шта даш, ко подржи-подржи, његова цена је мала.. јефтино се продао и Милошевићу и папи и Милу.. да би се после одрицао од њих како којег.

Амфилохије се продао Милу?
Да јесте онда би она накарадна творевина од ЦПЦ окупирала све и један манастир и цркву у ЦГ.
За Амфилохија имам само ријечи хвале за труд и борбу коју улаже да би се православни народ у ЦГ сачувао на правом путу и у правој цркви.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2011, 20:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

А шта се у ствари дешава?!
SPC Prozelitizam ante portas
http://www.pecat.co.rs/2011/04/spc-proz ... te-portas/

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2011, 21:06 
Pripravnik
Pripravnik

Mikroblic
Imaš moju podršku , jer govoriš ni po babu ni po stričevima za sad.
Izvini ako sam te povredio, nisam te razumeo u to vreme.
pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2011, 06:59 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2011, 13:16
Slika

Samo BOG...
Super...

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2011, 19:27 
Pripravnik
Pripravnik

Patrijarh Pavle nekad Varburga a posle gradskim.

Mogu vladike i bolje nego ustručavaju se od naroda sramota ih pa zato inače....
Uvek sam se pitao ko to na sajmu pokupi najskuplja auta u kešu...pa nađe se.
Ništa za vozni park već je važnije čemu naučiše narod i kakav život vode vođe i ovce (čitaj vernike).

Tema je dobra samo mi nije jasno odkud u duhovnim osobama tolika glad za komforom i novcem a oni jeretici čitaju i ne staju i žive skromno deleći i drugima ....valjda logika?

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 14:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!!!

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 14:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ко је ко у СПЦ:
http://www.facebook.com/l.php?u=%2Fhome ... foU5HARwH5

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2011, 17:36 
Pripravnik
Pripravnik

,,1. извор. Када су мошти св. Лазара биле у Нишу а народ одајући им достојну пажњу и пошту, 12 дана и толико ноћи, даривао их новцем, владика Иринеј је увек одмах по сакупљању новца преко "својих" људи мењао динаре у девизе, али без икакве евиденције и полагања рачуна било коме. Нико од заинтересованих до данас није смео да постави питање где су те девизе и колико је пара сакупљено, а било је и превише у оно доба.,,

Za guvernera bez daljnjeg.
Nama su potrebni ljudi koji paze da dinar ne devalvira. Video je on da raja namerno daje dinare ali ,hoćeš, nije veslo samo za veslanje misli narod zaboravljajući da vladika zna za jadac.
Pokojnom i onako pare ne znače ništa ni u jednoj valuti a živa duša po vas-dan stražarila pa valjda treba i on da se ,ogreje, malo.

Što su svi protiv vladika?
PS: Jer i tamo vaskrsao? ili im svanulo?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 76 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]