banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Apr 2011, 10:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Otvaram ovu temu s namjerom da u njoj bude pokusano objasniti određena pravila Serijata...ne Serijata koji ce biti primjenjian u institucijama nego serijata koji ce biti primjenjivan u nasim kucama i u nama samima, jer BiH je zemlja s 3 naroda i nekoliko nacionalnih manjina...
Jedno jako dobro Hristovo pitanje....nakon sto odgovorim konretno, onda cu pokusati da napisem jedan uvodni dio za otvaraje razgovora, debata, razmisljanja...
Citiraj:
Hristov je napisao:
Citiraj:
Oficir s ruzom je napisao:
”Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s pravog puta.”

Vidis u tome se razlikuje vjerozakon muslimana i krscana, jer kod nas je serijat obaveza da se slijedi stroga duznost kao duznost vjerovanja u Boga, i rijetke su te stvari koje se prepustaju pojedincu a koje nisu definirane serijatom....u stvari nisam siguran da ista tako postoji a i ako postoji to je onda na pojedincu samo da odabereu izmedju 2 i vise ponudjenih serijatskih normi.

Ali vratimo se tvom konkretnom pitanju.

Citiraj:
Kako se to podnosi sa riječima "U vjeri nema prisile"? Ajde recimo da interpretiramo šerijat kao zabrinutog oca koji kaznama pokazuje brigu za sina. Ali šta onda znači "U vjeri nema prisile"?

Prva knjiga za koju ja znam koja je izazvala BUM u poslijeratnoj BiH a koja je tretila pitanja nasih "islamskih" obicaja, shvatanja, praktikovanja nosila je naziv "Shvatanja koja trebamo ispraviti"...pisac Imad-el Misri...Egipcanin koji je s tom dzepnom knjigicom pokrenuo lavinu ptanja kod mene licno a i kod mnogih muslimana u BiH, knjiga nije nista deblja od nekih 40-tak stranica plus je dzepnog izdanja...i niti ijednog muslimana ne ostavlja ravnodusnim u pogledu obredoslovlja, fikha serijata...knjga nije zagovaral serijat u BiH nego percepciju serijata u glavama muslimana u BiH i njegovu primjenu u svakodnevnom zivotu bez rusenja ili potkopavanja Pravnog Sistema BiH.

Mnogi muslimani shvataju ovaj ajet zdravo za gotovo, povod objave ovog ajeta jest i taj sto je otac dvojice sinova koji su u vrijeme Poslanika s.a.w.s. prihvatili krscanstvo pitao Poslanika s.a.w.s. da ih prisili na Islam...shodno tom događaju ajet je objavljen....dakle "Nema prisile u vjeru". Taj ajet je upucen prema toj dvojici sinova, krscanima, nemuslimanima opcenito i njih je zabranjeno silom natjeravati u Islam...ali...ajet se ne odnosi na one ljude koji su vec u Islamu.

Da pokusam objasnitivi i ovako....“Nema prisile u vjeru” (obrati paznju na rijec "VJERU"), znače da je prisiljavanje u vjeru zabranjeno i to jasno moramo odvojiti od onoga što čujemo kod nekih “nema prisile u vjeri.(obrati sad paznju na rijec "VJERI") ” Ovo su dva potpuno različita pojma.(a razlikuju se samo u jednom jedinom slovu) Po prvom, kur’anskom, se zabranjuje uvođenje nekoga u vjeru silom, a po drugom, proizvoljnom zabranjuje se prisiljavanje u vršenju vjerskih propisa, što je netačno. Kada čovjek primi islam, ili je od rođenja musliman, dužan je da se pridržava njegovih principa i izvršava vjerske propise.
Jel shvatas razliku....razliku koju mnogi muslimani ne poznaju a niko se i ne libi da pita, jer eto kao sve se zna....

Evo i npr...Ako zelim da dobrovoljno apliciram za Njemacko drzavljanstvo....i nakon svih prilozenih papira ( kroz islam nakon obavljenih formalnosti) Nejmacka vlast mi odobri Njemacki pasos...ima li smisla da prihvatim drzavljanstvo a da ne sprovodim Njemacke zakone...koji podrazumjevaju i kazne....

Dakle prihvatiti dobrovoljno Islam a ne provoditi njegove propise (Serijat-Zakon) je isto kao i prihvatiti drzavljanstvo neke drzave a oglusiti se o njene zakone ili smatrati da su njeni zakoni ostavljeni na volju pojedinca.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 10:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Oficir s ruzom je napisao:
Po prvom, kur’anskom, se zabranjuje uvođenje nekoga u vjeru silom.

Nisam citao ostatak ali ovo mi je upalo debelo u oci. Kad dodjem kuci procitacu i ostalo jer me zanima ali prva recenica me odmah podsjeca na turska osvajanja i izlamizaciju zivlja kojeg su pokorili...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 11:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Tehnički, Oficir je u pravu...Kad su Turci došli na ove prostore nisu silom pokrštavali...
Ali opet imali su takve zakone koji je tjerao ljude na promjenu vjere...
Samim tim na ovim prostorima niko nije na silu prešao na islam...ne računamo dakako djecu koja su kidnapovana i trenirana u vojnike, jer novorođena djeca tehnički nijesu religiozna...Islam je religija mira...ukoliko zaboravimo ubijanje, osvajanje, iživljavanje i sve ostalo što ide uz to...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 15:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2011, 07:20
Nemojte zaboraviti krscanske ratove, djeciji krizarski rat, kada su Krscani poslali djecu u rat, teror Richarda Lavlje srce, nad muslimanima. I samo se prisjetite kako je na sve to odgovorio Saladin (Salahudin). Mislim da je pomalo bezobrazno govoriti, da je Islam religija koja se sirila sabljom, naravno da bi se osvajale teritorije bilo je potrebno ratovati, kada se ratuje, logicno je da morate ubijati neprijatelje, ali to ne znaci da je Islam manje religija mira nego krscanstvo ili bilo koja druga religija. Dovoljno je usporediti kako se sirili krscanstvo u Bosni, a kako Islam ;)

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 15:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Aha Turci nisu silom preobraćivali u islam to su radili svi svojom voljom....možda i ne bi pralazili da nije bilo harača, kuluka, danka u krvi, zakona bračne noći i spahiluka. Ne seri matere ti!

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Aemilius_Papinianus je napisao:
Dovoljno je usporediti kako se sirili krscanstvo u Bosni, a kako Islam ;)

Како?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Imam ja jedno pitanjce.
Ako se neko rodi u muslimanskoj porodici i bez mogućnosti izbora postane musliman, pa sa nekih 18 godina skonta je*o ti ovo, nije ovo za mene i odluči da napusti... Koja bi bila preporučena kazna za napuštanje islama? I ako može citat...
Hvala.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 15:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Džontra je napisao:
Samim tim na ovim prostorima niko nije na silu prešao na islam...ne računamo dakako djecu koja su kidnapovana i trenirana u vojnike, jer novorođena djeca tehnički nijesu religiozna...Islam je religija mira...ukoliko zaboravimo ubijanje, osvajanje, iživljavanje i sve ostalo što ide uz to...

I nabijanje na kolac. To sam gledao u filmu "Vuk Karadzic".

Ali dodao bi da to nije zbog religije vec zbog drugih stvari.
Evo recimo Hrvati su "hriscani" pa su ubijali Srbe hriscane, a muslimane nisu. (kao pozadinu ovoga treba znati da je Pavelic odrastao medju muslimanima cime se moze objasniti da nije dirao muslimane u 2 sv ratu)
Ili recimo Arapi muslimani se stalno tuku medjusobno iako su muslimani. Ili recimo Kinezi su ubijali Kineze u najpoznatijem svjetskom mucenju "kapanjem vode".

Ima jos bezbroj drugih primjera iz raznih religija, naroda i kultura.
Dakle, nije toliko problem u religiji koliko u zloupotrebi i tumacenju iste kako kome odgovara.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 15:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

муслимани су били чисто топовско месо Хрватима. сваки пут. ништа више.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 17:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Što se tiče šerijatskih zakona uvjerio sam se da se dosta muslimana koje poznajem ne pridržava toga ni sekundu. Kažu da čak ni molitvu ne obavljaju više od 2-3 puta godišnje...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 17:23 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Džontra je napisao:
Kad su Turci došli na ove prostore nisu silom pokrštavali...

Ovo si u pravu...Ja čak mislim da oni nisu ni silom,ni milom.....POKRŠTAVALI....

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 17:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
, djeciji krizarski rat, kada su Krscani poslali djecu u rat.

Pogrešno si informisan.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 18:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
, djeciji krizarski rat, kada su Krscani poslali djecu u rat.

Pogrešno si informisan.

Ja te molim da mi objasnis sta se desavalo u djecijem krizarskom ratu, da ne zivim u zabludi.

Sto se tice Turaka, Vlasi(stocari), su uglavnom bili pravoslavne vjeroispovjesti, i oni su bili obavezni placati (koliko ja poznajem), 1 dukat godisnje, jer nisu imali zemljiste, i morali su placati danak u krvi jer nisu bili duzni ici u vojsku, mozda sam nesto pogrijesio jer davno sam to ucio, ali koliko se sjecam to je to.
I da placali su harac kao dokaz vjeronosti sultanu. Danak su placali svi stanovnici Osmanskog carstva, a muslimani su bili zemljoradnici i oni su imali veci danak nego vlasi(stocari).

Molio bih vas da se sluzite argumentima, a ne frazama tipa "Ne seri majke ti, i tome slicno)

Aleksandar, koliko je samo pobijeno heretika, dok nije uspostavljeno krscanstvo u srednjovjekovnoj Bosni? Znas dobro koja je borba bila za istjerivanje hereze, i kako su se ponasali Papini izaslanici u pokrstavanju Slavena. A Sultani su koristili druge metode da sire Islam, podizanjem poreza za ne muslimansko stanovnistvo, sto je opet humanije nego ubijanje.

Izzard, pokusavao sam pronaci ajete koji ukazuju na to, i uspio sam pronaci ovo:
"Onima koji su bili vjernici, i zatim postali nevjernici, pa opet postali
vjernici i ponovo postali nevjernici, i pojačli nevjerovanje, Allah doista neće
oprostiti i neće ih na pravi put izvesti." (žene, 137)

Vjerovatno si mislio na ovo:
Ikrima je prenio: ''Neki zanadiqa (nevjernici) su bili dovedeni kod Alije i on ih je spalio. Glas o tom događaju, dođe do Ibn Abbasa koji reče: 'Da sam ja bio na njegovom mjestu, ja ih ne bi spalio, jer je Allahov Poslanik to zabranio, rekavši: 'Ne kažnjavajte nikog s Allahovom kaznom (vatra)!' Ja bih ih ubio suglasno izjavi Allahovog Poslanika: 'Tko god promijeni svoju islamsku vjeru, onda ga ubij!' '' (Buhari, vol.9, knjiga 84, broj 57)(1)

Abdullah je prenio: ''Allahov Poslanik reče: 'Musliman koji ispovijeda da nitko osim Allaha nema pravo biti obožavan i da sam ja Njegov Poslanik, ne smije mu se proliti krv (ubiti) osim u tri slučaja: qisas(2) za ubojstvo, vjenčana osoba koja je izvršila nezakonito seksualno općenje (preljub) te onaj koji se okrenuo od islama i napustio muslimane.'' (Buhari, vol.9, knjiga 83, broj 17)(3)

Jako mi je drago sto si se dotakao ovog pitanje jer me serijat jako zanima, i nastojim sto vise istraziti o serijatu. Naime moras biti svjestan da je serijat pravo koje je nastalo u 7. stoljecu, tj. oko 610. godine. Pogledaj malo i ostala prava iz tog perioda i ranije, i vidjet ces za kakve je sve sitnice predvidjana smrtna kazna (npr. za kradju neke stvari iz hrama, za kradju neke drzavne stvari, za kradju po noci, za planiranje atentata na vladara...), sad usporedi te razloge sa razlogom napustanja vjere. Zamisli sta je za poslanika Muhammeda s.a.w.s. znacio jedan vjernik, kada ih je bilo jako malo. Logicno da te danas u modernim pravnim sistemima niko nece sankcionirati za napustanje vjere. Mislim da je i serijat kao i svako drugo pravo, pravo koje ima svoje nedostatke ali i pravo koje ima fenomenalne, napredne ideje. Pronadji neki tekst, koji opisuje Arabiju prije poslanika Muhammeda s.a.w.s., kada su zenska djeca odmah ubijana, jer je bilo sramota imati zensko djete, pa ce ti biti jasno zasto ovo govorim ;)

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Niko nije poslao djecu u rat, nisu bila u pitanju samo djeca iako je i njih bilo, išli su nenaoružani, i dobrovoljno su išli.

Oficire, shvatam šta želiš reći, samo mi se ideja o nenasilnom pristupu vjeri, dok se na drugoj strani apostazija kažnjava smrću, čini paradoksalnom. To je moje mišljenje, bez želje da raspravljam previše o tome.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Aleksandar, koliko je samo pobijeno heretika, dok nije uspostavljeno krscanstvo u srednjovjekovnoj Bosni? Znas dobro koja je borba bila za istjerivanje hereze, i kako su se ponasali Papini izaslanici u pokrstavanju Slavena. A Sultani su koristili druge metode da sire Islam, podizanjem poreza za ne muslimansko stanovnistvo, sto je opet humanije nego ubijanje.

Прво, те херетике су убијали њихови хришћански владари.
Што се тиче покрштавања Словена. Ако ћемо оном теоријом да долазе на Балкан у 7. вијеку они већ тада ту затичу хришћанство.
Поступак је био спор и није било никаквог силног убијања. 863. год. су дошли Ћирило и Методије, кренули да проповједају, записују књиге на славенског писму које је тада створено (глагољица) и у годинама послије тога долази до масовнијег ширења божије ријечи и примања хришћанства.

А о муслиманима и убијању немој молим те.
Набијање на колац, данак у крви и друге тортуре су само српске измишљотине је л.

Е да, та прича о Власима и како су Срби у ствари Власи.. зајеби.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Hristov je napisao:
Oficire, shvatam šta želiš reći, samo mi se ideja o nenasilnom pristupu vjeri, dok se na drugoj strani apostazija kažnjava smrću, čini paradoksalnom. To je moje mišljenje, bez želje da raspravljam previše o tome.

Da to je i moje mišljenje, pa htjedoh da priupitam da li je moguće da se ti dijelovi tumače u okviru vremenskog perioda u kom su nastali i da se ne primjenjuju baš striktno. Jer iskreno mene živo zabole šta je bilo u Arabiji prije 1500 godina. Danas takve zakoni ne bi smjeli da se primjenjuju... Nebuloza.
Al opet kontam kako možeš nešto tumačiti u okviru vremenskog perioda u kom je nastalo kad je to nešto navodno božija riječ trebalo bi da vrijedi zauvijek... Ili?
Ma nebitno samo onako sam pitao, imam sad drugih briga na pameti. Progorio sam omiljenu džezvu.

I hvala Aemilius_Papinianus na odgovoru.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 18:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
Citiraj:

Прво, те херетике су убијали њихови хришћански владари.
Што се тиче покрштавања Словена. Ако ћемо оном теоријом да долазе на Балкан у 7. вијеку они већ тада ту затичу хришћанство.
Поступак је био спор и није било никаквог силног убијања. 863. год. су дошли Ћирило и Методије, кренули да проповједају, записују књиге на славенског писму које је тада створено (глагољица) и у годинама послије тога долази до масовнијег ширења божије ријечи и примања хришћанства.

А о муслиманима и убијању немој молим те.
Набијање на колац, данак у крви и друге тортуре су само српске измишљотине је л.

Е да, та прича о Власима и како су Срби у ствари Власи.. зајеби.

Ban Kulin, i svi banovi prije njega su bili krscani?
a vec u to vrijeme pocinje strasna borba protiv heretika i hereze. Papina vojska, kao i vojska Ugarskih kraljeva su vrsili ubijanje heretika. Sta je krstaski pohod koji se dogodio 1235. ? itd.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Прво гледај `вако.
Не спорим постојање те неке "цркве босанске".
Друго, све се то дешава послије подјеле хришћанства и још је све замршено. Стране још нису одабране. Цркве се боре за превласт на овом територију а овдашњи владари то користе како им кад одговара.
Бан Борић је заједно са Угарима ратовао против Византије а онда је та Угарска вршила послије притисак и на њега и на Кулина Бана да узму католичанство.
Кулин Бан је прво припадао тој "цркви босанској" па се онда послије одрекао и прешао на католичанство.

Бан Кулин је владао до 1204 године.
38 године касније, 1242. на власти је Стефан I Котроманић који је Србин Православац.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 19:13 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Evo osporavam ja postojanje "Crkve Bosanske"....Barem u onom dijelu u kojem se govori o njenom velikom uticaju na narod u Bosni.Crkva bosanska je minorna sekta.Važnost joj je dao Benjamin fon Kalaj u pokušaju stvaranja "bosanske" nacije....Bogu hvala,sad se malo više pažnje posvećuje tome pa ćemo vidjeti za koju godinu šta su ustvari Bogumili....i koliko ih je bilo....

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2011, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па то. Не могу рећи да их није било али је њихов утицај био велик колико и данашњих суботара. :D

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]