Hristov je napisao:
Aemilius_Papinianus je napisao:
, djeciji krizarski rat, kada su Krscani poslali djecu u rat.
Pogrešno si informisan.
Ja te molim da mi objasnis sta se desavalo u djecijem krizarskom ratu, da ne zivim u zabludi.
Sto se tice Turaka, Vlasi(stocari), su uglavnom bili pravoslavne vjeroispovjesti, i oni su bili obavezni placati (koliko ja poznajem), 1 dukat godisnje, jer nisu imali zemljiste, i morali su placati danak u krvi jer nisu bili duzni ici u vojsku, mozda sam nesto pogrijesio jer davno sam to ucio, ali koliko se sjecam to je to.
I da placali su harac kao dokaz vjeronosti sultanu. Danak su placali svi stanovnici Osmanskog carstva, a muslimani su bili zemljoradnici i oni su imali veci danak nego vlasi(stocari).
Molio bih vas da se sluzite argumentima, a ne frazama tipa "Ne seri majke ti, i tome slicno)
Aleksandar, koliko je samo pobijeno heretika, dok nije uspostavljeno krscanstvo u srednjovjekovnoj Bosni? Znas dobro koja je borba bila za istjerivanje hereze, i kako su se ponasali Papini izaslanici u pokrstavanju Slavena. A Sultani su koristili druge metode da sire Islam, podizanjem poreza za ne muslimansko stanovnistvo, sto je opet humanije nego ubijanje.
Izzard, pokusavao sam pronaci ajete koji ukazuju na to, i uspio sam pronaci ovo:
"Onima koji su bili vjernici, i zatim postali nevjernici, pa opet postali
vjernici i ponovo postali nevjernici, i pojačli nevjerovanje, Allah doista neće
oprostiti i neće ih na pravi put izvesti." (žene, 137)
Vjerovatno si mislio na ovo:
Ikrima je prenio: ''Neki zanadiqa (nevjernici) su bili dovedeni kod Alije i on ih je spalio. Glas o tom događaju, dođe do Ibn Abbasa koji reče: 'Da sam ja bio na njegovom mjestu, ja ih ne bi spalio, jer je Allahov Poslanik to zabranio, rekavši: 'Ne kažnjavajte nikog s Allahovom kaznom (vatra)!' Ja bih ih ubio suglasno izjavi Allahovog Poslanika: 'Tko god promijeni svoju islamsku vjeru, onda ga ubij!' '' (Buhari, vol.9, knjiga 84, broj 57)(1)
Abdullah je prenio: ''Allahov Poslanik reče: 'Musliman koji ispovijeda da nitko osim Allaha nema pravo biti obožavan i da sam ja Njegov Poslanik, ne smije mu se proliti krv (ubiti) osim u tri slučaja: qisas(2) za ubojstvo, vjenčana osoba koja je izvršila nezakonito seksualno općenje (preljub) te onaj koji se okrenuo od islama i napustio muslimane.'' (Buhari, vol.9, knjiga 83, broj 17)(3)
Jako mi je drago sto si se dotakao ovog pitanje jer me serijat jako zanima, i nastojim sto vise istraziti o serijatu. Naime moras biti svjestan da je serijat pravo koje je nastalo u 7. stoljecu, tj. oko 610. godine. Pogledaj malo i ostala prava iz tog perioda i ranije, i vidjet ces za kakve je sve sitnice predvidjana smrtna kazna (npr. za kradju neke stvari iz hrama, za kradju neke drzavne stvari, za kradju po noci, za planiranje atentata na vladara...), sad usporedi te razloge sa razlogom napustanja vjere. Zamisli sta je za poslanika Muhammeda s.a.w.s. znacio jedan vjernik, kada ih je bilo jako malo. Logicno da te danas u modernim pravnim sistemima niko nece sankcionirati za napustanje vjere. Mislim da je i serijat kao i svako drugo pravo, pravo koje ima svoje nedostatke ali i pravo koje ima fenomenalne, napredne ideje. Pronadji neki tekst, koji opisuje Arabiju prije poslanika Muhammeda s.a.w.s., kada su zenska djeca odmah ubijana, jer je bilo sramota imati zensko djete, pa ce ti biti jasno zasto ovo govorim