banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Hijerarhija
PostPoslato: 05 Apr 2011, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Oficir s ruzom,

Ti nemas sa mnom nista, nikada nisi imao, nikada neces imati.

Gledaj svoj posao - drugi put. Kako sam ja obucena, kakva je moja vjera i sve ostalo, nije tvoj problem.

Nikada to nije bio, nikada to nece biti. Brini se za svoju vjeru, za svoje postupke, a na internetu ubuduce davi nekog drugog.

Idi i ne vracaj se vise nikada na moje postove. Meni moja vjera, tebi tvoja.

p.s. Svaki ajet koji si citirao, vec znam. I jos nesto; da vjerujem radi onih koji se nazivaju vjernicima a provociraju nepoznate osobe po netu, brinu tudje brige i nepozvani rjesavaju tudje 'probleme', nikada ne bih vjerovala.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 06:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Oficire, mislim da razumijem šta hoćeš reći i slažem se sa dosta toga što si napisao. Međutim ne razumijem kako je jedna primjedba, savjet Muhamedov, uspio naći put u šerijat koji je toliko ozloglašen zbog drakonskih kazni? Je li Muhamed ikoga dao kazniti zbog nedržanja svojih primjedbi i savjeta? Meni njegove riječi koje si citirao više liče na savjet a tangiranoj osobi prepušta odluku, međutim nema govora o reperkusijama. Vjerovatno znaš za slučaj kada su učenice jedne škole u Arabiji puštene da izgore jer im vjerska policija nije dala da izađu bez pokrivala. Šta uopšte misliš o konceptu vjerske policije? Kakav je generalno stav većine islamskih učenjaka o tome, zašto recimo nema te policije u drugim islamskim državama?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 07:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

S Oficirom sam zavrsila diskusiju, ali zbog onih koji citaju :

„O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje. - To su neki Allahovi dokazi da bi se oni opametili.” (El-´Araf, 26)

Ovaj ajet se odnosi i na zene i na muskarce i gledano hijerarhijski je najznacajniji, jer je eksplicitno receno da nema odjece koja ce pokriti grijehove duha. Onaj/a koji se obuce u odjecu cestitosti je najbolje obucen. To je u biti razlika izmedju imidza i supstance.

Osim toga, vjernicima i vjernicama je preporuceno da obore poglede ( cak i kada gledaju u pokrivene zene ). To je zbog toga sto se ljepota lica i obrisi tijela vide i kod pokrivenih zena. A svaki kontakt izmedju dvije osobe pocinje kontaktom ocima koje su otkrivene cak i kod onih koje nose niqab. Sapienti sat.

Prema tome ( za povrsne ), poenta nije u tudjoj pokrivenosti/otkrivenosti, nego u zastiti svoje vjere i brizi za vlastite misli i djela.

A vjerovati u serijat iz Svicarske je kao zustro braniti Islam od nevjernika na netu. Nije racionalno, a o tome koliko je beskorisno ne vrijedi trositi rijeci. Ne treba Islam promociju net-agitatora. Narocito ne onih koji vide truncicu u tudjem oku, a zanemaruju balvan u vlastitom.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 08:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Oficir je napisao:
Ako cednost dolazi iz nutra i samo iz nutra onda ta cednost isplivava vani i samo vani....ako je covjek obukao u dusu odjecu cestitosti onda ce obuci i na tjelo odjecu cestitosti,

Naravno. Pa sta ja i Rose govorimo cijelo vrijeme. :D :) Ko ima cestitosti unutra , to ce se ogledati i vani. Takvi ljudi ce se pokriti odnosno pokrice sto je za pokriti i bez zapovijedanja i obaveza. Dovoljno ce se pokriti da ne naskode ni sebi i nikome. To hocu da kazem. Ili ti smatras da svaka zena koja nema maramu na glavi nije cestita, samo ako je pokrivena od-do onda je cestita?! Smatras da pokrivena zena ne moze biti necestita? Necestitost ne moze nista pokriti. Ako je zena pokrivena od-do, a oci joj "na vr' glave"... o kakvoj je cestitosti tu rijec? Formalnoj? Da li je to dovoljno ?
Formalnost ne cini sustinu. Mnogi se pokrivaju reda radi, a dusa im zamagljena. Pa onda radije pokazi kakav si i na djelu nego da se maskiras iza fasade.
Sve ja razumijem i zasto takvo razmisljanje, i zasto je bolje pokriti se nego otkriti , ali nije sve ni crno ni bijelo. Solidno se obuci je dovoljno. Djela pokazuju kakva je dusa.

"Obući se u cednost" je dovoljno jasno sta to znaci... isto sto i "obući se u Pravdu", "obući se u Istinu", "Obući se u nebesko", "Obući se u duhovno", "Obući se u Ljubav", .... sve je to bazirano na duhovnom nivou, ne na materijalnom. Kako izgleda kad se covjek "obuce u Ljubav" ? Nijedna krpa ovog svijeta to ne moze docarati. :)

Nadam se da razumijes sta zelim da kazem.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 09:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Oficiru, da li si znao da se i bez marame i haljine do zemlje zena moze previse obuci? Ja sam zivi primjer. :lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 09:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Hristov (da pokusam smanjti tenzije koje su se otele kotnroli na obje strane iako je to u sustini jedna strana )...dakle da pokusam ne objasniti nego pribliziti serijatska nacela za bolje razumjevanje.

Ima s jedne strane ovo pravo kojem smo povinovani u zapadnim zemljama i istocnim u odredjenoj mjeri, to pravo je nastalo kao rezultat konstantnog ponavljanja obicaja, razvilo se iz rimskog prava, te daljnjim razvitkom definiralo norme ponasanja drustva, privatno pravo, svarno pravo...i svaka druga prava. U takvom jedno pravnom sistemu imamo sankcije,legalni aparat prisile (policiju), sudstvo, zakonodavca...

Serijat sadrzi to isto...norme, uslove, aparat prisile (koji svima bode oci iako imamo isti takav aparat i u "demokratskim" drzavama), sudstvo...Zakonodavca....itd.

Oba prava teze idealnom drustvu, razlika izmedju njih se ogleda u tome sto serijatsko pravo ima zadacu i nastoji da stvori idealno drustvo na ovom svijetu i sretnog individuu na onom svijetu...dok to kod ovog pozitivnog prava ne postoji, jer ono ne prizna Zakonodavca Boga nego zakonodavca covjeka.
E sad....
Hristov je napisao:
Međutim ne razumijem kako je jedna primjedba, savjet Muhamedov, uspio naći put u šerijat koji je toliko ozloglašen zbog drakonskih kazni?

Kazne postoje u svakom pravnom sistemu ukljucujuci i serijat, (izbacicemo pridjev "drakonske"), npr u Americi postoji smrtna kazna, cak je ona uktana (koliko znam ) i u Ustav RS...u serijatu postoji smrtna kazna za odredjene prestupe.
Napominjem da je smrtna kazna propisana od Zakonodavca i covjeka koji je prvi tumac tog Zakona.
Postoji kazna lisavanja slobode, kao i u svim normalnim drzavama svijeta.
Serijat je zasnovan na ajetima Kur'ana, hadisu Muhammeda s.a.w.s. i nema te izreke Poslanika s.a.w.s. (bar za koju ja znam) a da iz nje nije izvucena neka serijatska norma...
Analiziranje npr jednog hadisa ide od prilike ovako...Muhadisi (experrti hadisa) ocjenjuju njegov stepen autenticnosti, tacnosti gdje uzimaju u obzir raviju (prenosioca hadisa) lanac hadisa (tzv sened) stepen hadisa....itd.
Fakihi (islamski pravnici) iz tog hadisa crpe pravne norme oslanjajuci se na expertno misljenje muhadisa.
Ulema (skup islamskih experata iz akaida (dogme)), fakihi, muhadisi, hafizi itd itd. donose konsenzus te proglasavaju fettwe koje imaju obavezu za jednog muslimana (e tu gledamo podneblje i vrijeme gdje je fetva izdana i za koje doba), Misljenje uleme o ginekolozima je za ovo vrijeme i za ovo doba...i ne vidim da ce se u skoroj buducnosti takva fetwa zamjeniti nekom boljom ili staviti van snage.
Hristov je napisao:
eni njegove riječi koje si citirao više liče na savjet a tangiranoj osobi prepušta odluku, međutim nema govora o reperkusijama

Sve Poslanikove s.a.w.s rjeci su istovremeno i naredbe i savjeti i obaveze...jer "...On ne govori po hiru svome." Uzvišeni Allah strogo je naredio muslimanima da slijede Poslanika, s.a.v.s, u svemu što naređuje ili zabranjuje:
”Ono što vam Poslanik da, to uzmite, a ono što vam zabrani ostavite.”
”I pokoravajte se Allahu i Poslaniku da bi vam bila milost ukazana.”
”Onaj ko se pokorio Poslaniku on se pokorio Allahu.”
”Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!‘, a Allah prašta i samilostan je.
i naravno direktan odgovor na tvoje pitanje

”Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s pravog puta.”

Vidis u tome se razlikuje vjerozakon muslimana i krscana, jer kod nas je serijat obaveza da se slijedi stroga duznost kao duznost vjerovanja u Boga, i rijetke su te stvari koje se prepustaju pojedincu a koje nisu definirane serijatom....u stvari nisam siguran da ista tako postoji a i ako postoji to je onda na pojedincu samo da odabereu izmedju 2 i vise ponudjenih serijatskih normi.

I nista nije radi bilo koga drugog nego radi covjeka i njegove srece kako na ovom tako i na onom svijetu.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 09:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Vjerovatno znaš za slučaj kada su učenice jedne škole u Arabiji puštene da izgore jer im vjerska policija nije dala da izađu bez pokrivala.

Za ovaj slucaj prvi put cujem vidim po datumu da se desio negdje 2002 god....i mogu ti reci da to nije Islam niti Serijat...jer ako si bar preletio moje postove trebao si uociti da ja (konkretno sto se tice problema ginekologa) uvjek kazem da nuzda zakon mjenja, cak sam i dao serijatsku definiciju nuzde...i ima li smisla da serijat i ulema kazu da zena moze u nuzdi posjetiti cak i doktora nemuslimana ginekolga jer je uvrsten u serijatske odredbe, a da istovremeno taj isti serijat zabrani spasavanj 15 djevojcica samo zato sto nisu bile propisno obucene u vrijeme pozara kad se go i bos istrcava vani da bi se spasila glava...ima li to smisla Hristove? Nema.
Tu su zatajili određeni ljudi (ako se događaj desio onako kako je napisano) i krivi su oni i sigurno trebaju odgovarati za svaku kap krvi tih djevojaka ma ko da su one bile (ne samo muslimanke nego bilo koje vjere)....
Hristov je napisao:
Šta uopšte misliš o konceptu vjerske policije?

Ne razumjem pitanje, ako pitas da li ona treba da postoji...policija treba da postoji i da sprovodi zakon kako u demokratskim drzavama tako i u drzavama koji se u velikoj mjeri oslanjaju na serijatska pravila i propise.
Hristov je napisao:
Kakav je generalno stav većine islamskih učenjaka o tome, zašto recimo nema te policije u drugim islamskim državama

Ovo ne znam...doista nisam se obazirao na tu oblast.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 11:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
Još uvek bi želeo ako može da čujem gde u Kuranu piše da su žene ravnopravne sa muškarcima i da li piše da muškarac može imati više žena (ako piše) i da li i žena može imati više muškaraca ako su ravnopr. ?
Nemam Kuran zato pitam jer iz života čujem razne stvari ali bih to molio napismeno iz prve ruke. Hvala.

Talija

Jedan od mojih pseudonima je bio ,,Duga,, kao znak saveza ali pošto je reč ženskog roda odmah sam je zamenio i ti to znaš kao što znaš da sam porodičan čovek i da mrzim ono što si ti napisala za moj pseudonim na ovom forumu. Otkud ti takva nastrana ideja i hrabrost za takvo vređanje? Niko u mojoj porodici nikad nije bio ,,gej,, i stvarno mi je žao tebe i tvoje moralnosti.
Neka ti se Gospod smiluje.

Molim sve učesnike
Ako je moguće da se držimo teme jer odeća nije primarna u ovoj temi već načela vere po kojoj vidimo sebe negde na nekoj skali. Možemo mi to i bez rasprave o odeći, jednostavno pisano je i u jednoj i u drugoj knjizi o poretku pa ako ima razlike ili sličnosti da uporedimo gde je ko na lestvici i zašto?
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 11:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficire procitam malo kasnije pa ti odgovorim, hvala na odgovoru. De rijesavaj to s Rose, cuo sam da najvise voli japanske ruze.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ja vala kad sam god koristio izgovor Bog je to tako postavio dobijem ban s igrališta ako znate na šta mislim. I šta ostaje čovjeku u toj situaciji ili da se žali Bogu ili da joj ko pravi gospodin nabije šljivu ispod oka i onako onesviještenu je obljubi jer ne poštuje hijerarhiju.
Što se ovih ginekologa tiče, to su sve strogi profesionalci. Ne vidim zašto neko ne bi to mogao da posmatra kao posao, što i jeste. Većini se i ogadi pa se pale na skroz druge stvari (evo recimo jedan moj drugar ozbiljno cijeni da je pazušna jama najerotičnije mjesto u žena, a on čak i nije ginekolog nego mu je ćaća ginekolog. Šta mu je ćaći u glavi bolje da ne istražujem)
I dok kucam pade mi na pamet pjesma. Može muzički intermeco... Može. Ja b ovo ženio... :D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pOf3kYtwASo[/youtube]
Soko je napisao:
Jedan od mojih pseudonima je bio ,,Duga,,

Imam i avatar za tebe sokole...
Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 14:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Ili ti smatras da svaka zena koja nema maramu na glavi nije cestita, samo ako je pokrivena od-do onda je cestita?!

Boze mili...pa dokle da ponavljam da tako ne smatram i nikad nisam ni smtrao niti sam ikad dovodio u sumnju cestitost zene, al da ti probam ovako...dobro znas za onu definiciju presumpcije nevinosi "covjek je ne vin dok se ne dokaze suprotno" (bar mislim da tako ide), e pa eto...zena je cestita dok se ne dokaze suprotno...ali svakako mislim da one koje pokrivaju svoje tjelo ili imaju maramu na gravi bilo da se radi o muslimankama ili casnim sestrama ili kaluđericama su blize Bogu, blize Njegovoj milosti imaju vise dobrih djela i cvrsto sam ubjeđenja da imaju pokrov prvo radi Boga a onda radi crkve, dzamije, muza, drustva itd.
Leona je napisao:
Smatras da pokrivena zena ne moze biti necestita?

To nije tema, jer se cestitost kroz serijat dokazuje na skroz drugi nacin, i gotovo ju je nemoguce dokazati (ako mislimo na isto)

Odjeca (odjevni predmeti) je ta koja stiti zenin vanjski izgled i njeno tjelo od metaforicki "bolesnih srca".Odjevni predmet od materijala pokriva sram čovjeka (zene) i krasi njegovo fizičko tijelo; na taj način on pridonosi da čovjek izgleda skromno i ugodno. To je vanjska strana čovjeka. Međutim, izrazito je važna haljina poniznosti (koju ti i ruza stalno gurate u prvi plan ) koja ukrašava njegovo unutarnje biće i oplemenjuje ga duhovno i moralno.Odjeća čestitosti pokriva slabosti srca i ukrašava ga, kao što vanjska odjeća, pokriva slabosti tijela i ukrašava ga. Obje su nužne i uzajamno se dopunjuju i potpomažu. Ljudi su jedina bića kojima je propisana odjeća kojom oni pokrivaju svoja tijela i zbog toga oni treba da budu zahvalni svome Stvoritelju.
Hazreti Alija prenosi od Poslanika a. s. da je rekao:’’Hvala Allahu koji me opskrbio ukrasom kojim se mogu uljepšati među ljudima i pokriti svoj sramotni dio.’’Stoga, ko poriče obligatnost pokrivanja stidnih mjesta i uljepšavanje izgleda, skrenuo je s puta islama na put šejtana prokletnika. (ovo je propis serijata koji vazi samo za muslimane) Propisno odjevena zena bit će u društvu prepoznatljiva kao plemenita i čista osoba koja drži do svoje čednosti, morala i poštenja, a ne kao ona čije je tijelo obnaženo i koja kod pokvarenih ljudi pobuđuje pogrešna očekivanja i grešne misli.
Leona je napisao:
Mnogi se pokrivaju reda radi, a dusa im zamagljena

Leona kako tako gledas negativno, aj reci mi iskreno mozes li takve osobe nabrojati na prste jedne ruke, ali njihov iskren problem da ga kazes dobronamjerno ali ne iz ljubomore prema njima....(pricam o bilo kojim zenama koje imaju pokrov na glavi)....ja sam stava sljedeceg "Mnogi se pokrivaju iskreno, dusa im nije zamagljena osim malog borja pojedinaca" (vidis koj a je razlika u misljenju, ti ces mozda vidjeti negativnosti u toj osobi ja cu vidjeti pozitivnosti...dusa je između njih i Boga a odjeca je između njih i nas (jel uocavas razliku)?
Leona je napisao:
Pa onda radije pokazi kakav si i na djelu nego da se maskiras iza fasade

Ne, to je pogresno misljenje koje se cesto nalazi ovdje na forumu, zasto neko mora znati sta moja dusa misli o njemu...vi sudite dusu a ne vidite u nju, serijat sudi po djelima a Bog sudi po dusi...svako ce biti pitan za svoju namjeru, ako mu je namjera bila da se pokrije a ovamo da cini blud i razvrat, ja takvu zenu vidim pokrivenu a nisam je vidio u bludu...ja sudim prema vanjstini a Bog neka sudi za dusu...
Niko nema pravo da obznanjuje po danu grijeh koji je ucinio po noci...takvi su propali. Grijeh koji je u dusi je između Gospodara i covjeka, grijeh koji je u vanjstiti je između covjeka i covjeka, siguran sam da te niti ijedan muskarac nece napastvovati zato sto misli da je tvoja (ne kazem za tebe licno) dusa necestita, nego zato sto vidi vanjske znakove na tvom tjelu, izazovno oblacenje, zavođenje...isl.
Leona je napisao:
Solidno se obuci je dovoljno. Djela pokazuju kakva je dusa.
U Islamu je solidno sredina a to je marama sve ispod toga nije solidno a sve preko toga je bolje ako zena moze....kod tebe je sredina bez marame a sve ispod toga je nije i sve preko toga je previse....tvoje i Ruzino misljenje na jednu a serijat na drugu stranu...ne ide...zao mi je.

Leona je napisao:
"Obući se u cednost" je dovoljno jasno sta to znaci... isto sto i "obući se u Pravdu", "obući se u Istinu", "Obući se u nebesko", "Obući se u duhovno", "Obući se u Ljubav", .... sve je to bazirano na duhovnom nivou, ne na materijalnom. Kako izgleda kad se covjek "obuce u Ljubav" ? Nijedna krpa ovog svijeta to ne moze docarati. Nadam se da razumijes sta zelim da kazem :)

Sve je to ok. te vrline trebaju da krase svakog covjeka i zenu, ali zamisli da je ona sve tako metaforicki obucena, i dusa od zene, pravednik neviđeni, istinitija da ne moze vise biti, duhovna za prepovijed...a vamo minic, majica na bretelce, sexi rublje, stikle od 12 cm, kosa šik živi, .... et'. :)

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 14:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Oficiru, da li si znao da se i bez marame i haljine do zemlje zena moze previse obuci? Ja sam zivi primjer.

:D

Mala anegtoda....pricao mi prijatelj da je iso u Njemacku i otisao sam da sebi kupi hlace...međutim kako nije znao dobro njemacki ode na odjel i pocne birati, izabere jedne ode u kabinu proba...tjesne mu, vrati ih nazad izabere druge ode u kabinu a ono nekako stegnuto oko kukova, izabere trece...i tako njih par u međuvremenu dolazi prodavacica koja je radila na tom odjelu ali je bila ovih nasih prostora...vidi on da ona ima nase ime i veli joj na nasem :" Znate htio bih da kupim hlace , ali su mi sve nekako male i uske, kakve je ovo ovdje roba.???" Kaze onda njemu :" Ma 'ajte vi gospodine ovamo samnom da vam pokazem muski odjel.".... :D :)

Hristov je napisao:
De rijesavaj to s Rose, cuo sam da najvise voli japanske ruze

Ma Ruza je nase gore list....to je nas ljutko.... :angry4: :D

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Citajuci odredjene postove sve vise mi se cini da film "Na putu" nije samo obicna, izmisljena prica :o

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 16:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Soko je napisao:
Talija

Jedan od mojih pseudonima je bio ,,Duga,, kao znak saveza ali pošto je reč ženskog roda odmah sam je zamenio i ti to znaš kao što znaš da sam porodičan čovek i da mrzim ono što si ti napisala za moj pseudonim na ovom forumu. Otkud ti takva nastrana ideja i hrabrost za takvo vređanje? Niko u mojoj porodici nikad nije bio ,,gej,, i stvarno mi je žao tebe i tvoje moralnosti.

Pokušavam da shvatim da li je ovo provokacija da nastavim sa raspravom od koje sam odustala ili zaista tvoje viđenje/ubjeđenje???
Nije ti prvi put da me zaista neugodno iznenadiš (a nisam tako lako iznenadljiva) i da mi imputiraš izuzetno ogavne misli.
Pošto znam da ne mrdaš sa ovog podforuma, moraš znati da postoje i druge teme, druge diskusije, pa tako je postojala i kilometarska diskusija oko gej parade, gej zastava i riječi "duga" koja svakoga asocira na gej populaciju.
Poznato mi je da si imao 4-5 inkarnacija na ovom forumu, ali zaista oprosti meni zaboravnoj što ne pamtim sve tvoje nickove, pa se tako ne sjetih i jednoga u nizu tvojih nickova "duga".
Inače moja rečenica nije sadržavala paralelu: duga-lavić-peder, nego na banalnu igru riječi: umjesto duge koja po SP predstavlja savez, a po modernom žargonu gej populaciju, u znak pomirenja dugujem film (veza sa Hristovljevim rečenicama iz istog filma).
Citiraj:
Neka ti se Gospod smiluje.

Amin, neka mi Bog da ono što sam ja pomislila tebi i neka ti Bog da ono što si ti pomislio meni.

"Kakve su ti misli takav ti je i život", reče otac Tadej. :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Oficiru, da li si znao da se i bez marame i haljine do zemlje zena moze previse obuci? Ja sam zivi primjer. :lol:

Pih, i onda se žališ kako te nikad ne primjetim kad prođem pored tebe!

:lol:

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Oficire, jasno mi je šta hoćeš reći, ali ovaj dio mi bode oči:

Oficir s ruzom je napisao:
”Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahođenju postupe. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s pravog puta.”

Vidis u tome se razlikuje vjerozakon muslimana i krscana, jer kod nas je serijat obaveza da se slijedi stroga duznost kao duznost vjerovanja u Boga, i rijetke su te stvari koje se prepustaju pojedincu a koje nisu definirane serijatom....u stvari nisam siguran da ista tako postoji a i ako postoji to je onda na pojedincu samo da odabereu izmedju 2 i vise ponudjenih serijatskih normi.

Kako se to podnosi sa riječima "U vjeri nema prisile"? :-? Ajde recimo da interpretiramo šerijat kao zabrinutog oca koji kaznama pokazuje brigu za sina. Ali šta onda znači "U vjeri nema prisile"?

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 18:56 
Pripravnik
Pripravnik

Taliji

Ne pratim nikakve parade niti imena istih ali znam šta si napisala meni.
Za mene je ,,Duga,, i dalje savez sa Bogom a za koga to nije ne mora ni biti.
I u kom kontekstu uopšte tebi ideja da taj pseudonim meni prikačiš bez obzira da li se sećaš ili ne pseudonima?
U mom rečniku nema tih reči koje ti koristiš i to nije moj problem.

Glupo mi je kao neka žena da se raspravljam sa tobom zato neka svako ide svojim putem.
Meni je vera pitanje večnog života i ti si rekla svoj stav ja svoj a Bog je rekao svoj pre nas pa čekamo da vidimo da li Njegova reč stoji.

Ono što ja mislim to i govorim a što ti misliš to i govoriš.
Rekoh ti pre izvesnog vremena za post i molitvu ali nisi poslušala i to onda lagano ide nizbrdo i u rečima i u životu.
Neka te Bog bagoslovi i pomogne da hodaš putem istine. Amin.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 19:02 
Pripravnik
Pripravnik

Izzard je napisao:
Ja vala kad sam god koristio izgovor Bog je to tako postavio dobijem ban s igrališta ako znate na šta mislim. I šta ostaje čovjeku u toj situaciji ili da se žali Bogu ili da joj ko pravi gospodin nabije šljivu ispod oka i onako onesviještenu je obljubi jer ne poštuje hijerarhiju.
Što se ovih ginekologa tiče, to su sve strogi profesionalci. Ne vidim zašto neko ne bi to mogao da posmatra kao posao, što i jeste. Većini se i ogadi pa se pale na skroz druge stvari (evo recimo jedan moj drugar ozbiljno cijeni da je pazušna jama najerotičnije mjesto u žena, a on čak i nije ginekolog nego mu je ćaća ginekolog. Šta mu je ćaći u glavi bolje da ne istražujem)
I dok kucam pade mi na pamet pjesma. Može muzički intermeco... Može. Ja b ovo ženio... :D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pOf3kYtwASo[/youtube]
Soko je napisao:
Jedan od mojih pseudonima je bio ,,Duga,,

Imam i avatar za tebe sokole...
Slika

Zadrži svoj imidž slobodno.
Blago tebi bar se ne možeš sikirati.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
"Obući se u cednost" je dovoljno jasno sta to znaci... isto sto i "obući se u Pravdu", "obući se u Istinu", "Obući se u nebesko", "Obući se u duhovno", "Obući se u Ljubav", .... sve je to bazirano na duhovnom nivou, ne na materijalnom. Kako izgleda kad se covjek "obuce u Ljubav" ? Nijedna krpa ovog svijeta to ne moze docarati. :)

Nadam se da razumijes sta zelim da kazem.

Svaka rijec ti je na mjestu Leona.

Razlog sto sam se razbjesnila je taj sto se ovdje provlaci demagogija, i dira u srce onih koji iz srca vjeruju. Ovo je ljutnja koja ne prolazi, i nije na mjestu tvoj komentar Hristov, jer izmedju ostalog ne bi dozvolio da neko vaze tvoje vjerovanje.

Pored toga ( osim na forum ), ja nisam pala s Marsa. Rodjena sam u porodici u kojoj je bilo i ima dosta iskrenih vjernika. Narocito su zanimljive zene - krasi ih mudrost i ljubav, ovo sto ti kazes 'obucene u Ljubav', sto su stekle dugogodisnjim prakticiranjem vjere. Jedna ili dvije su posebne, imaju vise staza u svakodnevnim molitvama 5 puta nego sto mi imamo godina skupa. Znas sta je zanimljivo; nijedna od tih zena nikoga ne navodi na vjerovanje, nikoga ne zeli 'ispraviti' i 'preobratiti', one samo manifestuju njeznost i ljubav. I to prema svima bez razlike u svojoj okolini. Meni su pojam u ponasanju i vjeri. Svaka je obucena pristojno i skromno, nijedna ne nosi maramu stalno ( iako im je molitva draza nego tebi i meni kruh ). Nijednu nikada nisam cula da se zali na bilo sta, bilo na ljude ili dogadjaje, a zivot im nije bio lagan.

Na pamet mi pada i jedna druga zena koja u sebi ima vise jeda i losih misli nego sto neko moze iskusiti za tri zivota. Ona je vidis pokrivena, obavila je sve sto muslimanka po propisima treba obaviti, obavlja i molitvu redovno, ali uzalud. Ponasa se kao 'Kraljica', niko joj nikada nije dovoljno dobar, i svi je izbjegavaju.

Naravno da ima mnogo muslimanki koje su pokrivene i imaju osobine divnih zena koje sam pomenula u pocetnom dijelu posta, ali to nije pravilo. Danas sam u jednom restoranu gledala 'pokrivenu' muslimanku; svi obrisi tijela se vide, vidi se lice i vide se stopala koja su bila bosa, a na nogama je imala sexy papuce na stiklu. Znaci pokrivena od glave do pete, a sexy imidz. Ono sto hocu reci je da nista nije crno-bijelo, a Islam je sve samo ne povrsan iako ga neki zdusno pokusavaju predstaviti takvim.

I kada neko dodje da mi objasnjava sta je Islam koji poznajem cijeli zivot na internetu, iz svoje koze bih iskocila, vjeruj mi.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eto sad znas kako je nama kad nam dodju razni Hambli-Damblijevci.... I jos musliman hoce hriscaninu da objasnjava hriscanstvo. Ma saso bi mu i ovaj jogurt u lice, i puding, i citav frizider!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]