Od zatamnjivanja nema nista! Za sad. Ni jedan jedini dio auta ne smije se zatamniti.
Evo info iz prve ruke.
Juce su mene zaustavili zbog folija, dali mi rok da odem danas na tehnicki. Prije tehnickog, odem i skinem folije sa cijelog auta. Odem na tehnicki, i prodjem tehnicki, bez da sam platio ista. Ako je auto potpuno ispravno, MUP ti placa tehnicki, jer su te oni poslali. U suprotnom, ako ti nadju nesto, placas tehnicki 22.5 KM i mogu zvati policiju da te sprovede zbog kaznjavanja.
Sto se folija tice, i ja sam do jutros mislio da mogu zadnje bocne. Citao ZOBS, i clan 46. stav 3. kaze
Citiraj:
"(4) Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodato zatamniti:
b) bočne staklene površine motornih vozila iza leĎnog naslona sjedala vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.
Posto homologaciju kod nas ne vrsi niko, ni jedno staklo ti na tehnickom ne moze odobriti za prolaz. Kazna za folije na autu je 40 KM, i on tebe na tehnickom ne moze primorati da ih skines ako neces. Ali opet te moze uhvatiti policija, i opet postupak isti, pa ti placaj ako ti se da. Nepojavljivanje na tehnickom kaznjava se sa 50 KM.
Valjda, tako mi rekose, objavljen je tender za firme koje bi mogle vrsiti homologaciju, i do 1. juna bi trebalo biti sve zavrseno. Prije 2 dana je Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o bezbjednosti saobracaja.
Suma sumarum,
trentuno se ne smije imati na autu nista zatamnjeno.