hercegovac27 je napisao:
Imam problem sa mojim starim komjuterom (AMD Duron 1000). Naime mogu ga uključiti ali ne mogu bootati XP , na monitoru nema uopšte signala a sam kompjuter tiho zuji. Ne znam da li je krahirao HD ili je nešto drugo u pitanju.
Ako ti je monitor ispravan, kao što si rekao, ostaju dvije mogućnosti:
- riknuo procesor
- riknula matična ploča.
Ovo je zaključeno prema simptomima koje navodiš. Da je hard ili bilo šta drugo što nije direktno na ploči, tebi bi se upalio barem BIOS, odnosno ploča bi se inicijalizovala. Da su u pitanju RAM ili grafika, skoro sve i jedna ploča u tom slučaju daje neko zvučno upozorenje koje obavještava o hardware-skom problemu. Kratki i dugi "beepovi" u kombinaciji, zavisno od proizvođača i dijela koji je otkazao.
Uzećemo da je napajanje ispravno, jer i da je donekle slabo, barem bi ti se opet BIOS upalio, ako su već lampice. A ti navodiš da se upale ventilatori i lampice i to je to. S obzirom da je računar već prastar, sigurno bi čuo hard disk kako melje unutra da je došlo do boot-anja sistema, a tebi recimo ne radi grafika. Ako to samo mirno stoji, bez daljih aktivnosti, a nisi dobio nikakve "beepove", onda je kao što rekoh procesor ili ploča, odnosno najvjerovatnije kondenzatori na ploči.