banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 16 Jun 2025, 07:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 215 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Feb 2011, 11:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
:) :) :wave: da malo ozivi. Sedmicu dana nisam nista pisao.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 21:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Malo gdje povezujem naucnike osim ako ne nadjem na neki tekst gdje oni saradjuju.

Mene zanima da li su se Nikola i Albert poznavali?

Da li postoji nesto gdje su izjavili nesto jedan o drugom?

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 23:04 
Pripravnik
Pripravnik

Poznavali su se, i radili su zajedno na nekim projektima Americke vlade.
Na slici jer Anstajnova cestika Tesli za 75-ti rodjendan.
Na drugoj slici su Tesla i Anstajn zajedno, u sredini slike, obadvojica sa brkovima.
Tesla inace nije puno drzao o teoriji relativiteta i zakrivljenosti univerzuma, jednom prilikom kada su ga pitali je rekao: Njegov um je zakrivljen, a ne univerzum.

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 23:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ne znam njemacki, a ocekivao sam nesto malo drugacije.

Mislio sam da bi Tesla mogao da mu napravi masinu za putovanje kroz vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2011, 16:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
Ako se ne varam da sam čitao da je Tesla bio visok 2 metra, a sad na slici mi ne djeluje da odskače visinom u odnosu na ostale.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 00:39 
Pripravnik
Pripravnik

Istina, na slici ne djeluje bas visok, mislim da nije bio 2 metra, nema tacnih podataka, ali tada je imao 65 godina vec, sa starenjem se gubi na visini.

Poslednji put menjao Tesa dana 01 Mar 2011, 00:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 00:42 
Pripravnik
Pripravnik

Тесла и Ђоковић потиснули Цецу и Леди Гагу

Иако су претходне двије деценије, народњаци били узори младих у Српској и Србији, у посљедње вријеме ствар се полако мијења. Пјевачи народне музике гурнути су у страну, а спортисти и научници постају нови узори младих.

http://www.glassrpske.com/vijest/7/plus ... -Gagu.html

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 09:48 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Tesla Roadster - Teslin bežični elektromobil (1)

http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/1846/

(2)
http://www.udruga-kameleon.hr/tekst/1846/

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2011, 09:43 
Stara kuka
Stara kuka

˝Naš narod pokazuje toliku moralnu snagu da nam je osvjetlao obraz pred svijetom. Ono što čine naša braća u starom zavičaju, dostojno je duha koji prožima našu narodnu pjesmu. Koliko su duševne snage, čvrstine u odluci, neustrašivosti i junaštva imali oni naši još nejaki dječaci kad su pred njemačkim puškama klicali: ˝Mi smo srpska dj...eca, pucajte!˝ Kako se svi mi možemo ponositi, jer znamo da u čitavoj povijesti svijeta nema tako veličanstvenog primjera! Ovi divni mučenici živjeti će vjekovima u našoj uspomeni, oduševljavajući nas za besmrtna djela. Nemojmo dozvoliti da se ta veličina umanjuje raspirivanjem mržnje protiv svoje braće. Ma što neprijatelj pokušavao učiniti, nerazdruživa je sudbina Srba, Hrvata i Slovenaca u našoj staroj postojbini.˝

NIKOLA TESLA
(Iz proglasa Amerikancima jugoslavenskog porijekla, New York, 1941.)

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2011, 02:27 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Mar 2011, 01:52
Nikola Tesla - Zraci smrti

Film
Sergeja Karpuhina (2006)

Ova priča, koja mnogima izgleda kao zavjera protiv naučnika počela je sa njegovim dolaskom u Ameriku 1884.g .
U Teslinoj smrti kao u njegovom životu do danas je mnogo nejasanog i nerazumljivog. Isto, kao i u smrti nekih drugih naučnika.
1903. u Rusiji, Mihail Filipov, prenosi iz Peterburga bežičnim putem energiju u Carsko Selo,( upalio je luster). Nekoliko dana kasnije je bio ubijen, a sva njegova arhiva konfiskovana od strane policije.
Godine 1954, genijalni pronalazač AM i FM radia, dobitnik Nobelove nagrade Edvin Armstrong bacio se kroz prozor sa 13-og sprata.
14. maja, 2004 pronađen je ubijen sa nožem, rukovodioc privatnog američkog fond koji se bavio istraživanjima u oblasti dobijanja hladne nuklearne sinteze, Judžin Malone.
Već dva puta je pokušano ubistvo na eminentnog naučnika Lava Maksimova, pronalazača principa nove uranijum-torijum tehnologije.
I ova lista nije potpuna.
Sve ih povezuje jedno, prodor u eru nove energetike...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CBK98U2c--I[/youtube]

Ovaj film je jedan od najboljih od ovih pet ruskih filmova o Nikoli Tesli, koje sam prevela. Po meni samo je bolji "Nikola Tesla-Gospoar svijeta".

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Nikola Tesla - Gospodar svijeta (Kompletan film)

http://www.youtube.com/watch?v=ZpA-GunmlNs

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Upravo citam njegovu biografiju.

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Znamo,hvalis se na sve strane da citas knjigu :P

Vrh

PostPoslato: 18 Mar 2011, 16:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Pa nije to svaki dan :)

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2011, 00:34 
Pripravnik
Pripravnik

April 1882: Tesla preuzima posao u Parizu

Tesla i njegov dobar prijatelj Anthony Szigetyje su prihvatili posao u Continental Edison Company koja je nedavno započela u Parizu. Tesla je radio za Charles Batchelor u Ivry-sur. Njegova tvornica sijalica je instalirala sistem rasvjete u Pariskoj Operi i u Pozoristu u Bajernu. Tesla je podnio plan za poboljšanje Edisonove diname gospodinu Rau, administratoru firme. Plan je bio odobren i uskoro je Teslin automatski regulator proradio. Tesla je očekivao da će dobiti novcanu nagradu, ali je upućen u Strasbourg prije isplacivanja nagrade.

Slika

Februar 1883: Tesla popravlja sistem rasvjete u Strasbourg-u

Kao radnik Continental Edison Company, Tesla je bio poslan u Strasbourg, da popravi novi sistem rasvjete istosmjerne struje, Instaliran na njemačkoj željezničkoj stanici koja je bila tesko oštećena pri pustanju u probni rad.

Juni, 10. Tesla Pokazuje A. C. Motor
Tesla je završio svoj indukcijoni motor i pokazao ga gospodinu Bauzin, bivšem gradonačelniku u Strasbourgu, te nekolicini potencijalnih investitora. Oni su zainteresovano gledali motor, ali je očigledno bilo da nisu razumjeli vrijednost izuma.

Slika

1884 odlazi u Newyork i pocinje raditi kod Edisona.

Juni, 6 1884: stiže u New York

U proljeće, Tesla, uz materijalna sredstva koja su mu omogucili stričevi Petar i Pajo, spakovao je svoju opremu i uhvatio sljedeći brod za Ameriku. Putovanje nije krenulo bas glatko, jer su mu ulaznica, novac i neke njegovi koferi bili ukradeni. Da stvar bude gora, izbila je pobuna na brodu i Tesla je bio gotovo bačen u more. Došao je u New Yorku nekoliko sedmica kasnije s četiri centa u džepu, nekoliko pjesama i ostatka svojih stvari.

Juni, 7.1884: Tesla susreće Edisona
Edisonu ga je preporučio Charles Batchelor, raniji Teslin poslodavac u Parizu koji je Edisonu poslao pismo sledeće sadržine: „Poznajem dva velika čoveka, Vi ste jedan, a drugi je ovaj mladić sto stoji ispred vas”.

Teslin je radni dan počeo cim je stigao u New York. Poznato je da ga je Edison angazovao na licu mjesta, ali nije htio ni čuti ništa o njegovoj sistemu napajanja.(izmjenicnoj struji) Tesla je prvog dana upućen u Henry's Villard ocean liner, tamo je bio prvi brod koji je imao električnu rasvjetu. Skup dinama koji osvetljavaju brod je nakon vise neuspjesnih poravki je bio teško oštećen, a Edison je bio zadivljen kad je cuo da ih je Tesla usjesno popravio.

Mart 1885: Tesla Electric Light Company

Investitori prilaze Tesli i mole ga da se razvije (poboljšanu) lucnu lampu za sistem rasvjete. Iako ovo nije prilika kojoj se nadao, grupa je bila spremna financirati Tesla Electric Light Company u Rahway, New Jersey. Ponosni vlasnik se bacio na posao i izmislio jedinstvenu lučnu lampu sa lijepim dizajnom i dobrim stepenom učinkovitosti. Nakon završetka rada, Tesla je bio prisiljen napustiti firmu, dobio je samo bezvrijedne akcije. Tesla kasnije je to nazvao "jedan od težih udaraca" koje je dobio.

Slika

Tesla napusta Edisona

U nekom trenutku tokom Teslina rada, Edison obećava da će platiti 50.000 dolara, ako može poboljšati performanse Edisonove istosmjerne diname. Tesla uspijeva uraditi i vise od Edisonovih očekivanja, ali na kraju ne dobija obecanu nagradu. Edison je rekao Tesli, " Vi Gospodine Tesla ne razumijete naš američki humor." Tesla je podnio ostavku. Neki tvrde da je Edison kasnije nudio Tesli da ce mu platu podići, ako on predomisli, ali Tesla je odbio.

Tesline zimske patnje

Tesla je opisao zimu 1886/1887 kao vrijeme "užasne glavobolje i gorkih suza." On je bio prisiljen raditi kao gradjevinski radnik, kopao je jarke za 2 dolara na dan, a dovodi u pitanje vrijednost svog obrazovanje. Pipanjem mojih mišica su me vrijednovali kao licnost. To je bio najteži period do tada u mom zivotu

Dolaze bolji dani:
Tada upoznaje Georga Westinghausa, koji je bio zainteresovan za njegov motor na izmjenicnu struju.
Juli, 7.1885 Westinghouse okupljuje patente za izmjenicu struju:

Tesla prodaje patente za izmjeničnu struju, višefazni sistem, George Westinghouse daje 25.000 dolara po patentu, ukupno 42 patenta u gotovini, 42 x 25 000 $ = 1 050 000 Dolara. 50.000 dolara u bilješke i naknade od 2,50 dolara po konjskih snaga, za svaki motor.
Tesla je trebao dobijati 2,50 dolara po svakoj proizvedenoj konjskoj snazi.
Putuje u Pittsburgh
Slika

Tesla putuje u Westinghouse Co. u Pittsburghu za završetak ugovora za AC višefazni sistem i razvijanje svog motora. Ostaje tamo za oko godinu dana.

Slika

Pocinje " Rat Struja "
U takozvanom ratu struja su ucestvovale dve strane. Tomas Edison sa jedne i Westingause i Tesla sa druge strane.
Edison je imao nekoliko centrala za prozvodnju istosmjerne struje u New Yorku, Najveci problem istosmjerne struje je to, sto se nemoze transportovati na daljinu, Centrale su mogle samo nekoliko kilometara daleko dobaciti. Naprimjer, u Banjaluci kad bi takva stanica kod gradskog mosta bila, mogla samo do centra grada dobaciti, a i tada bi pad napona bio ogroman. Ali Edison je zaradjivao pare.

Edisonova centrala

Slika
Tesla je izumio sistem izmjenicne struje, koja se moze transportovati stotinama kilometara skoro bez gubitaka. Zato sto se transformise na visoki napon, i tako prenosi. tek kod samog korisnika se napon smanjuje na 220 volti.
Westinghause otkupljuje Teslin sistem i planira elektrifikaciju citave Amerike. To nije odgovaralo Edisonu, koji se brani svim mogucim i nemogucim sredstvima.
Edison je tvrdio da je izmjenicna struja opasna po zivot. On javno ubija zivotinje izmjenicnom strujom pokusavajuci dokazati da je opasna a istosmjerna navodno nije.
Slonica Topsy je napala svog cuvara u zooloskom vrtu, Edison ju je ubio izmjenicnom strujom,

Slika

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RkBU3aYsf0Q[/youtube]

Na slican nacin je izmisljena elektricna stolica.
Wiliam kemmler zbog ubistva je bio osudjen na smrt, Edison predlaze da se ubije Teslinom strujom.
Slika
Slika

Edison se do same smrti borio, na samrti je priznao da mu je najveca greska bila nepriznavanje izmjenicne struje.
1893 Westinghouse dobija ugovor za osvjetljavanje Svjetske izlozbe u Cikagu.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9iKWHSR-hNE[/youtube]

Prve neonske lampe, Tesla je napravio svjetlecu reklamu sa natpisom Jovan Jovanic Zmaj
Slika

Mart, 13: 1895. 5 Avenija. Laboratorija u pozaru

Požar je izbio u podrumu 33-35 Juzne 5. Avenije. (sada West Broadway) i zahvatio je cijelu strukturu zgrade, uključujući i Teslinu laboratoriju, koja je okupirala cijeli četvrti od šest spratova zgrade. Stotine njegovih izuma, modela, planova, bilješki, laboratorijskih podataka, alati, fotografije, u vrijednosti od 50.000 dolara, bili su uništeni. Tesla je citiran od strane "The New York Timesa rekao, ne znam sta mogu reći? Previše sam tuzan za razgovor.
Slika

Westinghouse je uzeo kredite da bi napravio Hidrocentrale i dalekovode za elektrifikaciju Amerike, i tu nastaje problem. Naime Banke su vidile ogromne pare u tome poslu, a Westinghouse je imao ugovor sa Teslom po kojem bi mu davao 2,50$ po konjskoj snazi. Tesla bi dobio procijenjenih 12-15 Milona Dolara u sledecih 10-20 godina. (to su bile ogromne pare 1886) To banke nisu mogle dopustiti. Dali su uslov Westinghousu da se oslobodi tog ugovora u protivnom nece dobiti pare za nastavak posla, i jos gore banke ce preuzeti firmu.
U ocaju, Westinghouse se obratio Tesli koji je nakon toga pocijepao taj ugovor.
da to nije uradio, pitanje je sta bi bilo sa izmjenicnom strujom.

Elektrifikacija Amerike
Slika

Tesla je o Westinghousu rekao:
George Westinghouse je bio po mom misljenju, jedini covjek na kugli zemaljskoj, koji je mogao da pod postojecim okolnostima preuzme moj naizmjenicni sistem i dobije rat protiv predrasuda i moci novca. Bio je pionir impozantnog stasa, jedan od istinskih svjetskih plemica kojim Amerika treba da se ponosi.

Slika
Slika

Westingause je bio ljudina, u pravom smislu rijeci, Otkupio je patente, platio je Tesli milion dolara za 42 patenta, On je razumio Tesline probleme jer je sam bio pronalazac, Zracna kocnica je njegov najveci izum. Prije toga je na svakom vagonu od voza morao biti kocnicar, kojemu su vikali zavintaaaaj :):) imao je veliku firmu, koja je na vrhuncu moci 1899 imala 50 000 zaposlenih. Sadasnja firma WABCO (Westinghouse Air Brake Company)

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2011, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka

Tesa je napisao:
Prve neonske lampe, Tesla je napravio svjetlecu reklamu sa natpisom Jovan Jovanic Zmaj

Pretpostavljam da su se Nikola Tesla i Jovan Jovanovic Zmaj poznavali? :)

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2011, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka

* Zašto je veliki naučnik iskazivao najviše simpatija za lepu pijanistkinju Margerit Merington

..........

Pošto je završena muzička numera, i drugi gosti su želeli njegovu pažnju. On je, međutim, potražio Margerit, u čijem je društvu uživao.

- Recite mi, gospođice, zašto i vi ne nosite nakit kao ostali? – upitao je ne baš sasvim taktično.

- Kod mene to nije pitanje izbora, gospodine Tesla! – uzvratila mu je smerno mlada pijanistkinja. – No kad bih imala dovoljno novaca da se natovarim dijamantima, smislila bih pametniji način da ga potrošim.

- Šta biste uradili u tom slučaju? – zapitao je Tesla još znatiželjnije.

- Najradije bih kupila kuću na selu, iako ne bih volela da se iselim iz predgrađa…

- Ah, gospođice Merington, kad počnem da zarađujem milione, rešiću vaš problem – uzvratio je slavni naučnik. – Kupiću kvart ovde u NJujorku i sagraditi vam vilu u centru a zasaditi drveće okolo. Tako ćete imati svoju seosku kuću a nećete morati da napuštate grad…

:D

Spoiler:
Ovako isto bi protekao razgovor da smo ja i Tesla razgovarali. :D Mislim da ne moram reci da najvise na svijetu zelim da naucim da sviram klavir... plus ne volim nakit, plus volim selo, plus novac bi prije ulozila u nesto pametno i korisno a ne u dijamante... :D :)
Plus, ime "Margerit" sadrzi slova mog pravog imena. :oops:

http://www.kockicica.org/blog/zalepljen ... nog-zivota

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2011, 11:23 
Stara kuka
Stara kuka

Zanimljiv tekst iz "Treceg oka"

Tesla i kraljica od Sabe
Tajni život Nikole Tesle (9)

Piše Miodrag Milanović

Živeo je u Americi, ali nije prekidao veze sa rodnim krajem, Evropom, Srbijom... Žene, i to one najbogatije i najslavnije, utrkivale su se koja će na sebe skrenuti pažnju najvećeg genija svog vremena

Rođen je na Veneri i stigao je na Zemlju ili svemirskim brodom ili na krilima belog goluba - pisali su američki novinari, između ostalog, o Nikoli Tesli, ne mogavši ničim racionalnijim da objasne sve ono što je do kraja XIX veka uspeo da učini na polju elektrotehnike i to u nepune dve decenije rada. O genija iz Smiljana su se svi naprosto otimali. Njegovi novi i sve noviji patenti sustizali su jedni druge, pozivi za predavanja takođe, a posle čuvenog izlaganja, koje je održao u Njujorku 20. maja 1891. o eksperimentima sa strujom vrlo visoke učestalosti, nekako se prirodno očekivalo da sav taj silni uspeh potvrdi i u evropskim prestonicama. Naučnici Velike Britanije i Francuske su ga naljubaznije pozivali da predstavi svoje najnovije pronalaske u Londonu, Parizu i na najčuvenijim univerzitetima - “hramovima nauke” onoga doba.

Kako svedoči Mihailo Pupin, samo jedan čovek nije delio to oduševljenje. Štaviše, on nije krio svoje antipatije i najvulgarnije oponiranje našem pronalazaču. Bio je to “čarobnjak iz Menlo parka” - Tomas Alva Edison. Tajnu ove netrpeljivosti, od koje će Tesla imati samo štete, otkriva Margaret Čejni jedna od Teslinih biografa: “U osnovi, Tesla je bio intelektualac, teoretičar i kulturan čovek, što je sve bilo sušta suprotnost Edisonu. Tesla je bio iz srpske porodice, najskromnijeg porekla i bio je šokiran kada se prvi put sreo sa Edisonom - vulgarnim galamdžijom iz Amerike. Privlačnost mladog Tesle ogledala se i u tome što je bio evropski obrazovan, što je govorio jezike, posećivao pozorišta i družio se sa glumcima i književnicima, što je bio dobar poznavalac literature, voleo muziku, pa, najzad i što je bio tako svestrano obrazovan da s njim nikom nije moglo biti dosadano. Sem toga, on je bio naučnik, jedan od najvećih.”

Božanstvena Sara

Prihvatajući poziv Kraljevskog instituta Velike Britanije da u Londonu započne svoju evropsku turneju, Tesla se parobrodom otisnuo preko Okeana početkom februara 1893. g. Tad nije ni slutio na kakav će sve veličanstven prijem naići njegovo predavanje koje je održano u prisustvu najeminentnijih engleskih naučnika. Nikolom Teslom posebno je bio impresioniran ser Džems Buer (James Bwer) koji ga je posebno molio da održi još nekoliko predavanja na prestižnim londonskim koledžima.

Razumljivo, britanska štampa nije štedela komplimente pišući prave hvalospeve. Zbog toga su ga još nestrpljivije očekivali u Parizu. Teslin autobiograf O' Nil je zapisao: “Njegova izvanredna otkrića bila su glavni predmet tadašnjih razgovora, a on središte pažnje gde god bi došao. Ovo je Tesli veoma godilo. Pre nepunih 10 godina uprava Kontinentalnog Edisonovog društva, u tom istom gradu, ne samo što je odbacila njegov sistem naizmenične struje koji joj je ponudio, već mu je zakinula i pravedno zasluženu nagradu. Sad je opet došao u taj grad, pošto je stekao priznanja i bogatstva u SAD i slavu u celom svetu. Došao je u Pariz kao heroj koji se vratio, a svet je ležao pred njegovim nogama”.

Naučnom svetu u Parizu Tesla je saopštio svoje fundamentalne pronalaske u oblasti radio tehnike. To je učinio 15 godine pre Markonija, sa kojim će oko toga voditi spor dug skoro pola veka. Francuski elektroinženjer Andre Blondel “dodeljen” je Tesli za vreme francuske turneje, da se stara o “svim sitnicama”, kako bi boravak naučnika prošao u najboljem redu. O utisku nakon Nikolinog predavanja, Blondel svedoči: “Visok, suv i otmen, nadahnuta izgleda, govoreći savršeno francuski bez akcenta, Tesla je izgledao kao pravi mađioničar koji otkriva, svojim duboko uzbuđenim slušaocima, jedan svet novih pojava o kojima dotada nisu ni slutili...”

Te godine, samo jedna osoba u Parizu mogla je po svojoj popularnosti da stane rame uz rame sa naučnikom. Bila je to jedna žena, “žena skladna i savitljiva, žena nestvarna, puna elektriciteta, božanstvena Sara Bernar”, piše o njoj Žil Lemetr (Jules le Mettre). Preko Blondela, Sara Bernar je želela da se upozna sa stamenim Ličaninom. Inženjer je umornoga naučnika uspeo biranim rečima da zainteresuje za popularnu pevačicu: “Nebo je obdario gospođicu Saru naročitim darovima: učinilo ju je neobičnom, iznenađujuće vitkom i gipkom i po njenom mršavom licu rasprostrlo je uznemirujuću ljupkost čergarke, Ciganke, Azijatkinje, nešto zbog čega se pomišljalo na Saloma, na Salambo, na kraljicu od Sabe! A Bernarova ume divno da iskoristi taj izgled princeze iz bajke, nestvarnog i dalekog bića. Uz to, ona ima glas kojim ume da se koristi sa najsrećnijom smelošću - glas koji je milovanje i kojim vas dotiče kao prstima.”

Božanstvena Sara nije bila dovoljno strpljiva da sačeka Teslin odgovor. Uputila se u hotel “De la Pe”, gde je naučnik odseo, u vreme kad je on pio kafu posle doručka. O iznenadnoj pojavi Bernarove svedoči Blondel koji je Tesli pravio društvo od jutra do mraka: “Taman smo pripalili i treću cigaretu ( Tesla je, kako navodi u svojoj autobiografiji, bio preterani uživalac ovog poroka i duvanski dim je ostavio tek nakon čvrstog zaricanja) kada je, iznenada, naišla ljupka, divno obučena mlada žena sa moderno očešljanom crvenom kosom u kojoj je Tesla nepogrešivo poznao devojku o kojoj sam mu pripovedao. Ona, znatiželjna da se suoči sa slavnim naučnikom o kome je brujao ceo Pariz, prolazila je sasvim blizu našeg stola, diskretno pogledavajući u Teslino lice. Kad je izmakla korak dva, vrlo naglašeno je ispustila malu čipkanu maramicu...”

Prekinuta turneja

Gest glavne francuske glumice bio je rafinirano provokativan. Ona je, kao i čitav Pariz, znala ko je Nikola Tesla. Htela je po svaku cenu da ga susretne i da mu skrene pažnju na sebe. Na sebi svojstven način to je i učinila. Ali, ni Tesla ne bi bio verovatno Tesla da je odgovorio drugačije - Tesla je u tren oka skočio - pisao je o tome O' Nil, dohvatio je maramicu i, držeći šešir u drugoj ruci, poklonio se duboko pružajući maramicu lepoj tragetkinji, rekavši: “Gospođice, vaša maramica!”

Potom su se predstavili jedno drugom i Bernarova je Teslu pozvala na njen koncert, koji se trebao održati u zatvorenom krugu njenih prijatelja. Posle bi usledila intimna večera. Tesla je pristao i oni u se rastali uz osmehe. Naučnik se vratio na mesto, čestitajući Blondelu “tačan opis slavne dame”. Na žalost, sled nepredviđenih događaja uticao je da napusti turneju i počasti, da brzo spakuje stvari i sedne u I razred Orijent Ekspresa. U hotel je stigla hitna depeša da mu je majka na samrti. Nikola je vozom hitao u Gospić ne bi li je, živu, video još jednom.

U svojoj autobiografiji posvetio je najlepše redove baš majci Đuki: “Moja majka je bila prvorazredni izumitelj i bila bi, verujem, postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od savremenog života i onih mnogih mogućnosti koje on pruža. Izumela je i izradila mnoge naprave. Tkala je najlepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i semenje sejala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno, od zore do kasno u noć, a veliki deo odeće koju smo nosili i nameštaja koji smo imali u kući - bilo je delo njenih ruku. Kad je prešla šezdesetu godinu, njeni prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici.”

Likovi anđela

Kad je doputovao, Nikola je majku zatekao još u životu. Iako u agoniji, prepoznala ga je čim joj se, na momenat, povratila svest. Videli su se i to je oboma bilo najvažnije. Umrla je uoči Uskrsa, na Veliku subotu, 16. aprila 1893. Tom bolnom događaju posvetio je Nikola posebnu pažnju u autobiografiji, povezujući ga sa svojim predosećanjem časa majčine smrti, čime je na svojevrstan način još više isticao svoju povezanost sa Đukom: “Bio sam potpuno iscrpljen zbog boli i dugog bdenja i, jedne noći odveli su me dve ulice dalje od naše kuće. Dok sam tako bespomoćno ležao, mislio sam da će mi majka, kad sam ja daleko od njene postelje, sigurno dati neki znak. Zaključio sam da su uslovi povezani sa zagrobnim životom veoma povoljni, jer moja majka je bila genijalna žena i osobito se isticala snažnom intuicijom. Cele noći sam napeto iščekivao, ali ništa se nije dogodilo do rana jutra kada sam zaspao, ili se onesvestio, i video kako oblak nosi anđeoske likove predivne lepote, od kojih me je jedan gledao s ljubavlju i postepeno poprimao obrise moje majke. Pojava je polako lebdela mojom sobom i nestala, a ja sam se probudio usled neopisivo slatke pesme koju je pevalo mnoštvo glasova. U tom trenutku toliko sam bio siguran da je moja majka upravo umrla da je to nemoguće izraziti rečima. I to je bila istina.”

Prijem kod Obrenovića

Posle sahrane, Tesla je još izvesno vreme proboravio u zavičaju gde je obišao i manastir Gomirje u kojem se zamonašio njegov ujak Petar Mandić, koji je to učinio da bi mogao postati vladika dobrobosanski. Potom je, preko Zagreba, otišao u Varaždin gde je obišao drugog ujaka, Paju Mandića, te otputovao prema Budimpešti. Za mađarsku prestonicu, koju je neizmerno voleo, Teslu su vezivale brojne uspomene. U telefonskoj centrali, gde je radio, on je, kao jedan od svojih prvih pronalazaka, izumeo način kako da se pojača glas u slušalici. Na istom mestu rodila mu se genijalna ideja o obrtnom magnetnom polju. Pored porodice Sigeti i brojnih prijatelja, tu se sreo i sa pesnikom Lazom Kostićem, koji je predvodio visoku srpsku delegaciju.Ona je bila zadužena da Nikoli uputi poziv da poseti Beograd, srpsku prestonicu.

Novine su pisale: “U sredu, 20. ovog meseca, u 11 sati uveče, došao je u Beograd čuveni elektrotehničar g. Nikola Tesla, Srbin građanin slobodne Amerike, naučnik svetskog glasa, čije ima danas zanima sav obrazovan svet...”
Sutradan je genije iz Smiljana bio u audijenciji kod princa Aleksandra Obrenovića, a potom ga je primio namesnik Jovan Ristić. Usledila je poseta Velikoj školi, razgledao je njene kabinete i bogate zbirke, a onda je odvezen u svečanu salu Kapetan Mišinog zdanja gde su ga oduševljeno pozdravili okupljeni profesori i studenti. Posle predavanja, u pratnji profesora, obišao je Kalemegdan. Uveče, u Teslinu čast, beogradska opština je priredila večeru u Vajfertovoj pivari na Skadarliji. Tada je pesnik Jovan Jovanović Zmaj, kažu novine, uzbuđen i drhtava glasa pročitao svoju pesmu: “Pozdrav Nikoli Tesli pri dolasku mu u Beograd”. Dirnut toplinom pesnikovih reči, Tesla je prišao Zmaju i celivao mu ruku. Zmaja je Tesla, kako smo već istakli, izuzetno cenio i rado je recitovao njegovu poeziju koju je znao napamet.

Svuda oduševljeno dočekivan i pozdravljan, napustio je Beograd 3. juna. Po povratku u Njujork, dao je Zmajeve pesme Robertu Džonsonu koji ih je, uz Nikolinu pomoć, prepevao na engleski jezik i objavio u svom “Vekovnom magazinu”. To je bio prvi prevod Zmajeve poezije na engleski.

Nesebičan i pravičan

Živeći u tuđini, Tesla nije prekidao veze sa domovinom. Prepiska sa rođacima i kolegom sa fakulteta, Kulišićem, jedan je od oblika tih kontakata. Sačuvana su takođe pisma J.J. Zmaju, istaknutom vajaru Ivanu Meštroviću i Lazi Kostiću. On se uvek rado sretao i na maternjem jeziku pričao sa zemljacima koji su, nalazeći se iz ovih ili onih razloga u Njujorku, svojom prvom dužnošću smatrali izražavanje poštovanja čoveku koji je već postao živa legenda. Tesla gotovo nikoga nije zaboravio od rodbine i često je novčanom uputnicom rešavao probleme vezane za školovanje, lečenje, nabavku odeće i obuće.

Iz njegovog zavičaja, ponosne Like, nije se u ono vreme drugačije moglo pobeći od sirotinje nego vojnom ili svešteničkom službom. Treći način bio je odlazak u nepoznato: “trbuhom za kruhom”. Desetak Teslinih najbližih rođaka bili su sveštenici. Njegov ujak Petar, u monaštvu Nikolaj, bio je mitropolit dobrobosanski. Njegov sestrić, Petronije Trbojević, sin Angeline, bio je prvi doktor teologije i iguman manastira Šišatovac na Fruškoj gori. U takvom miljeu, pored oca sveštenika, zatim dedova koji su oblačili svešteničke mantije ili monaške rize, Nikola je još u detinjstvu otkrio svet duhovnosti i knjige, svet posvećenosti i lišavanja. Posle mnogo godina, reći će O' Nil, Tesla se čudio što u tom “slobodnom svetu, velikoj Americi”, teško naći čoveka kod koga bi se, kao kod Tesle, moglo naći na jednom mestu znanje, pravičnost i nesebičnost. Nikola je bio izraziti humanista čije pravoslavno, patrijarhalno vaspitanje, beli svet i sve njegove nepravde nije moglo da uzdrma.

Pisma i uputnice

U pismu Simi Majstoroviću, sinu svoje tetke Marije (svom bratu od tetke), Tesla piše: “Dragi Simo, evo šaljem majci 60 dolara (to je bio iznos inženjerskih plata u SAD), a 60 dolara sam poslao čim sam ovamo prispeo. Još nisam čuo ni reči ni od ujaka ni od sestara kojima sam pisao. Rad sam doznati kako ste. Osobito, brinem se radi Marice, te stoga te molim javi mi se domah čim ovo pismo dobiješ. Od vina još ni trga ni glasa (Tesli su u SAD rođaci slali vino i šljivovicu), a valjda se prijatelj Gomirjac predomislio videvši koliko će koštati (transport). Posao moj vrlo povoljno ide, naskoro javiću vam novosti. Ako si otišao ili nameravaš u Primorje, kaži majci i ujaku radi onih 150 forinti, što sam ti ja obećao na tu svrhu, ja ću te novce poslati čim mi javiš da ih trebaš. Samo sticaj se i gledaj da ozdraviš. Pozdravi majku i ujake i zetove i svu ostalu rodbinu. Tvoj Nikola.”
Njegova najmlađa sestra mu piše na pansion “Astorhaus” (Astorhause): “Ja sam prilično ozdravila i ne mislim na Rijeku ići, a osim toga je ovde ove godine neobično blaga zima. Ovaj čas dobih iz Gospića od mame dar, pa baš što se nisam nadala od Sime pismo. Piše da je dobro ozdravio, a tim više mu verujem što vidim iz poziva na besedu, na Sv. Savu, da će on neki govor držati.”
Maričino pismo otpisuje sestrić Nikoladin, jer uz njega putuje preko mora i oveći paket knjiga: “Šaljem ti 8 komada knjižica, da čitaš kad se odmaraš. Osim ovih, koje su Tebi poznatije nego meni, kao: “Gorski vijenac”, “Čengić aga”, šaljem Ti nešto proze i stihova, što je naša kritika proglasila za najbolje zadnjih godina. Neki komadi Veselinovića (seoskog učitelja srbijanskog) i Lazarevića prevedeni su već na velike jezike kao što su francuski, italijanski itd. Ujedno ti šaljem po jedan broj “Branika” i “Srpskog glasa”, da vidiš kako su te prestavili srpstvu i slovenstvu. Tako su Te otprilike prikazali valjda svi i srpski i slovenski listovi, koliko sam i sam čitao i koliko sam čuo. Za naslov nemoj se ljutiti. U originalu je bilo rečeno “Srbin pronalazač iz Amerike”, ali “Branik” sam na svoju ruku promeni naslov onako kako vidiš (u ovom listu Tesla je nazvan hrvatom). Urednik mi je naročito pismom zahvalio za članak i molio me da ga o Tebi i Tvojim radovima izveštavam.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2011, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka

Teslina pesma

Iako je poznato da je Tesla pisao poeziju, sačuvana je samo jedna njegova pesma. Naime, tridesetih godina Tesla se sprijateljio sa danas zaboravljenim nemačko-američkim pesnikom Georgom Silvesterom Virekom. Dopisivali su se i razmenjivali pesme. Tesla je mladog Vireka izuzetno cenio i 31. decembra 1934. posvetio mu jednu od svojih pesama pod nazivom Delovi božanskog ogovaranja – što je i jedina sačuvana Teslina pesma. Kasnije je Virek uhapšen i osuđen kao nemački špijun.

Kroz svemirsku slušalicu
slušam zvezde šta kazuju.
Nekog novog su doveli
pa mu Olimp pokazuju.
"Eno tamo Arhimeda,
sa polugom vazda šeta,
kaže da je materija
isto što i energija,
a zakoni tvoji kruti
da su pusta ludorija."
"Al' na Zemlji ti zakoni
jošte važe i te kako,
a kad čujem sveže vesti,
uopšte mi nije lako.
Top svemirski, kažu, prave
one usijane glave."
"E moj, Njutne, ružno su se
s tvojom slavom našalili,
a nauku tvoju divnu,
naglavce su postavili.
I još neki Ajnštajn, luda,
s tobom hoće da se sprda.
Kaže da je materija
isto što i energija,
a zakoni tvoji kruti
da su pusta ludorija."
"Ja, Kelvine, ne uspevam
te finese da razumem,
makar sam se prevario,
bar sam sve od sebe dao.
Nego, popili smo kafu
i vreme je da se pođe,
a ti reci, tvoj drug Tesla,
hoće l' skoro da nam dođe?"
"Ma taj Tesla uvek kasni,
nema smisla da se čeka,
na tog zaludnog čoveka."
Tad svemirska veza puče
i iz moje slušalice,
više nisam čuo ništa
osim buke sa ulice.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2011, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka

Knjiga "Tesla- carobnjak i genije"

http://www.scribd.com/doc/2709155/Aleks ... k-i-genije

Ovo cu sad da pocnem da citam, cim ugrabim vremena. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 215 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]