paspartout je napisao:
Ova toshiba je odlicna za te pare... imam jednu toshibu 17 inca dijagonala, amd turion procesor... i sljaka bez mane, baterija moze skoro 2h izvuci... sto je super za lap te velicine... HP ni u ludilu.. imao sam jedan pavillion sa amd turion x2 i katastrofa je bio... ocaj.. .plus sto je patnja bila naci drivere za win7... tehnicka podrska im je nula bodova!
Kao prvo, taj tvoj stroj je drugačiji od ovog, druga serija, drugi sklop, tako da i nije za poređenje. Ali onako, ako bi se smjelo nešto generalno reći, Toshiba me dosad stvarno nije razočarala. Naprotiv. Izdržljive, kvalitetne, odnos uloženo-dobijeno je pri vrhu... Jedino je izgled upitan, ali to je već stvar ukusa. Znaju biti ružne brate, ali zato šljakaju.
Kao drugo, ne smiješ generalizovati HP tako. HP ima veoma širok spektar prenosivih računara od pravog smeća do vrhunskih modela, tu mu samo Acer može parirati. To što se ovdje kod nas prodaje, to je već za analizu. A što naši lihvari zarađuju na tome što je narod nepismen, ko nam je kriv?!
Evo recimo tvoj primjer. HP Pavilion serija je rađena ISKLJUČIVO za USA tržište. Apsolutno sve i jedan model koji se našao kod nas nije došao regularnim kanalima do nas. Kad kažem regularnim, mislim preko ovaleštenih EU distributera HP-a. Jer ga oni ne mogu ni distribuisati. I što je VEOMA bitno, garancija ti ne važi na teritoriji EU. To što naši prodavci daju garanciju - mačku o rep! Uvijek si ti nešto pokvario "nestručnim rukovanjem".
90% Paviliona je kupljeno preko e-baya. I što je najgore radi se često o refurbished modelima i modelima koji su bili na nečemu što bi se moglo nazvati "laptop lizing" pa su reparirani pa se preprodaju. A onda ih naši ovdje prodaju kao nove, odnosno što bi naš narod rek'o: "*uda pod bubrege". Ima ovdje na forumu dosta priče na tu temu. Pavilioni su bili skloni kvarovima, naročito serije sa AMD procesorima. Na netu ako proguglaš naćićeš more pljuvačine o tome. Ne bi čovjek povjerovao koliko ih je riknulo u prvom mjesecu nakon isteka garancije. A kod nas su se prodavali veoma jeftino u odnosu na klasu kojoj pripadaju.
S druge strane imaš nekoliko HP modela koji se mogu nabaviti kod nas koji su bili tako dobri i pouzdani da ih ljudi ne žele prodati iako ih je već pregazilo vrijeme. Čini mi se da su takvi bili recimo modeli HP 500, HP 550, HP 620 (ovaj imao više varijante, nisu sve bile baš dobre) itd.
Tu jednostvano moraš znati šta kupuješ da ne bi završio sa mačkom u vreći.