banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Mar 2011, 21:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
U cemu je problem?

Obje vjere ili da kazem sve tri vjere u BiH krscanstvo, hriscanstvo i islam zagovaraju mir, sve tri u svom dogmatskom vjerovanju sadrzavaju tu rijec hriscanstvo/krscanstvo u zakonu "ljubi bliznjeg svoga" a islam u korijenu rijec selam (mir)...obje zaziru od rata, bolesti, neimastine, obje imaju mnostvo poucnih dozivljaja naroda, ljudi, poslanika s.a.w.s. u svojim spisima...i sta je problem pa u BiH kako u Federaciji tako i u RS nemamo bar priblizno idealno stanje...
Siguran sam da se 99 % ljudi i BiH osjecaju vjernicima a u ovakvom smo stanju, onaj 1 % su vjerovatno ateisti ili agnostici, ali tim gore jer pate zajedno s nama...puna su nam usta vjere, vjerovanja, moralnosti, ali se ne micemo iz ovog vrtloga u kojem smo vec 20 godina...
Najgore je proslo, poubijali smo se koliko smo mogli, pokrali jedni od drugih koliko smo imali snage da tovarimo na ledja, iako smo se i u tim momentima osjecali "jaki vjernici"...a radili djela potpuno suprotna vrhovnim zapovjestima.
Imamo drzavu takvu - kakvu imamo, niko u njoj nije sretan osim par odabranih, realnost nam je puna emisija "u ime naroda", "ispuni mi zelju"...itd. koje pogledamo, malo uzdahnemo i presaltamo na Milan-Juventus...

Preko 600 000 ljudi nezaposleno, penzioneri gladuju, siri se kriminal, blud, narkomanija....dok mi optuzujemo jedni druge a o glavi nam se radi...vjere imaju odgovor, imaju rjesenje bez pametovanja, samo da je primjeniti prve zapovjesti....nista vise niti manje...pa sta nas sprjecava???

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Isto sto je sprecavalo ljude od nastanka svijeta. Ljudi su po prirodi skloniji zlu nego dobru. Da bi se bilo zao, ne moras nista mijenjati, a da bi bio dobar, moras se mijenjati, proci proces, a da bi uopste prosao taj proces, moras biti iskren, a time si vec presao pola puta. Zasto recimo optuzivati druge, zasto ne pogledati u sebe, analizirati sebe i vidjeti koliko ruznih misli, rijeci i djela potice iz nas, i reci sebi iskreno da smo zli mnogo puta? Kao drugo, zasto bi se mijenjali kad mozemo umiriti svoju savjest i zaboraviti sto smo uradili? Koji je to motiv zbog kojeg bi se mi mijenjali? Svi ljudi koji su se mijenjali su dozivjeli duboko duhovno iskustvo ili su jednostavno predisponirani za to od samog rodjenja, da budu idealisti i vjeruju u vise principe.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 21:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
Obje vjere ili da kazem sve tri vjere u BiH krscanstvo, hriscanstvo i islam zagovaraju mir, sve tri u svom dogmatskom vjerovanju sadrzavaju tu rijec hriscanstvo/krscanstvo u zakonu "ljubi bliznjeg svoga" a islam u korijenu rijec selam (mir)...obje zaziru od rata, bolesti, neimastine, obje imaju mnostvo poucnih dozivljaja naroda, ljudi, poslanika s.a.w.s. u svojim spisima...i sta je problem pa u BiH kako u Federaciji tako i u RS nemamo bar priblizno idealno stanje...

Znas sta je problem?! Problem je sto narod moj zna citati (ili barem neki) ali ne razumiju procitano. Problem je sto narod moj vidi slova ali ne osjeca to sto pise, a sto bi trebao da osjeca jer slova znaju biti itekako MOCNA. Narod moj je ZASLIJEPLjEN od materijalizma ("to je moj komad zemlje, m'rs tamo"), narod moj ne vidi dalje od praga crkve/dzamije jer su im srca zatvorena u zidovima i ciglama pa time im je i vjera bas takva - zaciglita i zabetonirana!
Zato Narode moj, otvori prvo oci svoje, razbistri um svoj, i konacno otvori srce svoje da bi tek onda spoznao i shvatio sta znaci "Ljubi bliznjeg svoga"! A to nista drugo ne znaci nego - ljubi Boga u drugima! Eto sta nam fali...ne fali nam mnogo, narode moj.

Za vjeru treba cisto srce i otvoren um, a to moze samo svako sebi dati. I nije komsija kriv ako ga mrzis, krivica je u tebi. Sto saljes to ce ti se i vratiti.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Najgore je proslo, poubijali smo se koliko smo mogli, pokrali jedni od drugih koliko smo imali snage da tovarimo na ledja, iako smo se i u tim momentima osjecali "jaki vjernici"...a radili djela potpuno suprotna vrhovnim zapovjestima.

Boga mi ja nikoga nisam ubila niti cu to ikada uraditi ( zastiti me Boze od svakog zla ), niti sam ikome ista ukrala, a nemam namjeru ni ukrasti. Moja djela jesu u skladu s vjerom, zato sto nikada ne prodjem ispred nekoga ko pruzi ruku a da mu ne dam sta mogu, barem osmijeh, ali obicno i osmijeh i novac, zato sto bas nikada ne prodjem pored djeteta da mu se ne osmijehnem ili ga nasmijem, zato sto u svom srcu ne hranim mrznju i nikoga ne mrzim, a svaki dan se zapitam jesam li ucinila barem nesto dobro za drugog ( bilo kog ) covjeka. Cak i kada mi neko uradi nesto lose otvoreno, ne uzvratim na isti nacin nego se zapitam kakav je to znak i sta to trebam izmijeniti u sebi.

Ako je neko od mog naroda, onda on ne ubija civile, ne cini zlo ni ljudima ni zivotinjama, ni biljkama. Postuje zivot, ljude, prirodu i same sebe. Nema rata u kome bi neko iz mog naroda ratovao jer shvata da rat nije od Boga, nego od ljudi. A zasto da covjek ratuje protiv covjeka ? Zato ? Odgovora nema, nece ga nikada biti. Zato sto ratuje ljudski Ego, ta zvijer sto bi sve progutala, a ne ljudska dusa. Jos nisam vidjela ratnicku dusu, jesi li ti ? Onaj ko vjeruje staje u zastitu ponizenog, slabog i obespravljenog, dize glas protiv nepravde u svakom trenutku i na bilo kom nivou, a ne obitava u svom 'bubble' bez kontakta sa svijetom, jer se ufurao da je mistik i poseban ( sto je opet samo ples Ega, i nema veze sa istinom i stvarnoscu ).

I eto, u moj narod spada Leona na primjer, jer ovo sto je ona napisala je manifestacija njenog dobra i dobra kome tezi ( iako se nikada necemo sloziti po pitanju tretmana homoseksualaca na primjer ).

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 23:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Ne vjerujem da je iko od nas nekog ubio, ili ukrao ..govorio sam opcenito o situaciji koja je bila proteklih 15-20 godina...znas dobro sta mislim...

Kad sam razmisljao da otvorim ovu temu, mislio sam joj dati drugi naslov ali eto ovaj se nekako cinio prikladnijim...i ne mislim da je narod proklet nego da se nekakvo prokletstvo nadvilo nad njim, iako imamo cime se oduprijeti...Bog nas nije ostavio nezasticenim i bez naputaka.

...Steta..., steta...

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2011, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Jedno od najdosadnijih mogućih pitanja koje je iko mogao postaviti, pa evo i najdosadnijeg mogućeg odgovora - ti postaneš savršen, tvoji najbliži ostaju nesavršeni :(

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 00:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Oficir s ruzom je napisao:
Ne vjerujem da je iko od nas nekog ubio, ili ukrao ..govorio sam opcenito o situaciji koja je bila proteklih 15-20 godina...znas dobro sta mislim...

A ja sam namjerno pojednostavila da bih istakla sav besmisao nacionaliz(a)ma.

Citiraj:
Kad sam razmisljao da otvorim ovu temu, mislio sam joj dati drugi naslov ali eto ovaj se nekako cinio prikladnijim...i ne mislim da je narod proklet nego da se nekakvo prokletstvo nadvilo nad njim, iako imamo cime se oduprijeti...Bog nas nije ostavio nezasticenim i bez naputaka.

...Steta..., steta...

Naravno da je steta, ali svako moze promijeniti samo sebe. A kada bi se ljudi samoincijativno i spontano izmijenili, volia - sve bi bilo prekrasno i to odmah sada.

Samo nikome ne treba ciniti sto ne zelimo dozivjeti. Zvuci tako jednostavno, ali je ipak izazov isto primjeniti u praksi.

Ako bi trebao sazeti sve Bozije osobine u jednu rijec, koja rijec bi to bila ? Mozda mrznja ? :lol: :lol: :lol:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 03:49 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
niko nista krao...sve posteno... :lol:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 10:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
U našoj prirodi je da se uvijek na nešto dijeli; po vjeri, po regionalnom položaju, po "vama" i "nama", po kvartovima u gradu, uvijek po nečemu i uvijek ima ono nesrećno "mi" i "vi". To je primjetno i u "čistim etničkim" sredinama; tamo neki potiču iz jednog kraja, a oni drugi potiču iz drugog i to je obično razlog da se napravi distanca među ljudima i ograda od riječi "mi" i "vi".

S druge strane, žalosno jeste što se u ime Boga, mira i ljubavi mnogi mrze i vode kroz istoriju ratovi. Koji paradoks? Ali srećom (ako je to uopšte sreća??), nije to samo kod nas, nego svuda u svijetu; u Hrišćanskim zemljama su ratovali Hrišćani različitih konfesija jedni protiv drugih, u islamskim zemljama isto tako, opšta pandemija poremećaja svijesti i poimanja božijeg.

Bližnji mi je onaj ko mi je blizak ili ko je u mojoj neporednoj okolini, a ne mora nužno da mi je rod.
Tako da među bližnjima imam i osobe druge vjeroispovjesti, kojima je do mene stalo i do kojih je meni mnogo stalo, tako da kroz te iste moje "bližnje" ja ne mogu da sudim pripadnike njihovog naroda kojima ja ne bih nikad mogla biti bližnja. Razni mediji pokušavaju i često uspiju da pobude u ljudima najniže osjećaje, čovjek ma kako da se trudi nekad bezvoljno potpadne pod njihov uticaj, ali prije nego mi se i javi taj negativni osjećaj tu su mi uvijek moji prijatelji kao svjetionici da me vrate na pravi kurs.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 11:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Prokletstvo sviju nas jeste u tome sto se mi pitamo stalno zasto su ljudi zli, a ne pitamo se zasto smo mi sami zli. To je jedno vrzino kolo koje se zatvara tako sto svako upire prstom u drugog. Tek onda kad ja pitanje iz teme postavim sebi kao subjektu i objektu, bez uplitanja drugih, tek onda pocinje potraga za odgovorom i to ce biti jedini iskren odgovor. Prokletstvo je u tome sto nas psihicki mehanizam samoodbrane minimizira nasa zla , stalno govoreci kako ne cinimo velika zla (kao neko tamo drugi), vec smo samo ponekad ljuti, bijesni, ljudi smo, "u stvarnom zivotu nismo takvi". A upravo to jeste najveci problem, sto posjedujemo bezbroj mehanizama kojima branimo sebe od svoje savjesti, i zlo samo u drugima vidimo. Problem nisu velika zla nego stotine malih zala koja svi cinimo.

Talija je napisao:
Bližnji mi je onaj ko mi je blizak ili ko je u mojoj neporednoj okolini, a ne mora nužno da mi je rod.
Tako da među bližnjima imam i osobe druge vjeroispovjesti, kojima je do mene stalo i do kojih je meni mnogo stalo, tako da kroz te iste moje "bližnje" ja ne mogu da sudim pripadnike njihovog naroda kojima ja ne bih nikad mogla biti bližnja. Razni mediji pokušavaju i često uspiju da pobude u ljudima najniže osjećaje, čovjek ma kako da se trudi nekad bezvoljno potpadne pod njihov uticaj, ali prije nego mi se i javi taj negativni osjećaj tu su mi uvijek moji prijatelji kao svjetionici da me vrate na pravi kurs.

Ti citavo vrijeme mislis dok citas Pismo da je bliznji onaj ko ti je blizak u nekom pogledu?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 13:00 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
E,ovdje se ptpuno slažem sa konstatacijom Talije.Odavno mi puna kapa,da ne kažem nešto ružnije,toga MI-VI,NAŠI-NJIHOVI,MOJE-TVOJE itd,Toga zloduda podjele i mržnje istraha od nekakvog gubitka,jer ako je moje,naše itd onda se mora čuvati pod svaku cijenu.Žalosno je ,ali je tako,a tako je jer se mi ne želimo mijenjati.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 13:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Prvo, shvatite jednu stvar:
Multikulturalizam jednostavno ne postoji.
Talija je dobro rekla, uvijek postoje "oni", oni drugi.

To je u nasoj prirodi i to je to.

Te dosadne religijske postapalice "moramo mijenjati sebe" bla bla nisu uopste sustina problema.
Proces globalizacije jednostavno donosi mnogo vise stete nego koristi a taj utopisticki projekat multikulturalizma je nemoguc.
Pa i kad uzmete te neke liberalnije zemlje sa mnogo imigranata, tu multikulturalizma opet nema. Dzaba cinjenica da je Amerika jedan melting pot kada su gradovi opet podijeljeni u cetvrti. Kineska cetvrt, crnacki geto itd.
Nigdje se ne radi na tome da razlicite kulture zive jedne SA drugima. Uvijek je rijec o zivotu jednih PORED drugih.
No da li je uopste i moguc sazivot dvije toliko razlicite kulture kao sto su npr. islamska i hriscanska?
Da li zabraniti muslimanima u hriscanskim zemljama da nose burke? Sa jedne strane tu je njihovo pravo da se tako oblace a sa druge strane je problem sto to predstavlja opasnost po sigurnost drugih, jer kako da neko zna ko je ispod te burke, mozda je neki terorista, ubica, kriminalac?
Jednostavno ne ide. Multikulturalizam kao zrtvu odnosi konzervativizam i tradiciju. Ljudi koji su okrenuti tradiciji i svojoj kulturi tesko da se mogu uklopiti u ovaj moderni svijet u kojem vlada globalizacija i multikulturalizam.

To je jednostavno trenutno stanje koje je posljedica mnogih drustvenih promjena i tendencija, a ne posljedica postovanja bozijih zapovjesti (da li je uospte postojao period u ljudskoj istoriji kada su se one postovale??), ljudske zlobe ili ekonomske situacije.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
a mogli smo 45 godina, a sad ne mozemo?
zasto?
dosao taj multikulturalni bjelosvjetski mirotvorac da nas podijeli?!

ako smo mogli 45 godina sto ne mozemo sada?
zato sto to tako ne odgovara.
kome? meni?
meni itekako odgovara. kome onda ne?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Oficir s ruzom, po tvome ispade da Njemci, Japanci i Kuvajcani nisu prokleti samo sto im u drzavi tece med i mlijeko.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:

Te dosadne religijske postapalice "moramo mijenjati sebe" bla bla nisu uopste sustina problema.

Je li tebi ovo urodjeno da u svakom postu moras poklopiti vjernike, ili mozes uticati na to?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:

Je li tebi ovo urodjeno da u svakom postu moras poklopiti vjernike, ili mozes uticati na to?

A je li tebi urodjeno da od tolikog posta izdvojis samo jednu recenicu i pravis frku oko toga??
Opet se vracamo na onu pricu gdje ces ti traziti postovanje, kako uvijek neko tebe dira i vrijedja a nasao si jednu recenicu (koja by the way nema nista uvrijedljivo) i hoces da povedes raspravu u tom pravcu?
Ako nemas sta pametno reci vezano za temu nemoj bezveze offtopicariti.
Meni se stvarno ne da opet ulaziti u glupe rasprave sa tobom.

@cicak
Bilo ko ko misli da je Jugoslavija bila zemlja jednakosti i pravednosti je, bez uvrede, budala.
Pa ista ta Jugoslavija je jedini i osnovni krivac za rat na ovim prostorima.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Te gluposti koje ti pises nemaju veze sa temom i nisu sustina problema :cat:

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Te gluposti koje ti pises nemaju veze sa temom i nisu sustina problema :cat:

Super. Ti mislis da nemaju ja mislim da imaju.

How hard was that?

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05

@cicak
Bilo ko ko misli da je Jugoslavija bila zemlja jednakosti i pravednosti je, bez uvrede, budala.
Pa ista ta Jugoslavija je jedini i osnovni krivac za rat na ovim prostorima.

bez uvrede, ja mozda jesam budala, ali meni je bilo dobro. pa ga tebi bilo pravo, bilo krivo. kao i 90% gradjana nase nam dicne bivse Juge. tebi ako je sad dobro, onda ili si lopov ili kriminalac ili dijete navedenih.
za rat na ovim prostorima svi znamo ko je kriv, izuzev tebe, meni se cini.

Vrh

PostPoslato: 11 Mar 2011, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Hristov je napisao:
Ti citavo vrijeme mislis dok citas Pismo da je bliznji onaj ko ti je blizak u nekom pogledu?

Znaš ti odlično na šta sam mislila, ali ti ne bi bio ti kad ne bi tražio dlaku u jajetu. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 162 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]