banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 12:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 172 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Mar 2011, 13:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
Helsinški odbor Srbije i prijatelji
Hapšenje Divjaka je skandal

Jovo Divjak je oduvek bio meta Beograda. Nisu ga hapsili u 2005. godine kada je bio u Beogradu, već je sada aktiviran slučaj kada Beograd veoma organizovano sprovodi reviziju istorije iz devedesetih. Ovakvim ponašanjem Beograd sebi gradi poziciju lidera u regionu na pogrešnim osnovama - kaže se u saopštenju nevladnih organizacija iz Srbije

Hapšenje Jovana Divjaka je samo nastavak kontraproduktivnog ponašanja Beograda kada je reč o tumačenju prošlosti iz devedestih. Nakon što su Ejup Ganić, Ilija Jurišić i nedavno Tihomir Purda hapšeni, pa oslobođeni zbog nedostatka dokaza, slučaj Divjak samo produbljuje nepoverenje u regionu prema namerama Beograda. Beograd je ovakvim ponašanjem sebe stavio u ulogu tužitenja i faktora koji definiše karakter rata, po kome je Srbija izgleda, imala najmanju ulogu.

Hapšenje Jovana Divjaka je skandal svoje vrste, jer upravo on predstavlja simbol otpora srpskoj agresiji na Bosnu. Kao srpski general on se od samog početka suprotstavio opsadi Sarajeva zbog čega uživa nepodeljeno poštovanje u BiH. Jovo Divjak je oduvek bio meta Beograda. Nisu ga hapsili u 2005. godine kada je bio u Beogradu, već je sada aktiviran slučaj kada Beograd veoma organizovano sprovodi reviziju istorije iz devedesetih. Ovakvim ponašanjem Beograd sebi gradi poziciju lidera u regionu na pogrešnim osnovama.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Žene u crnom

Fond Biljane Kovačević-Vučo

Gradjanske inicijative

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Civil Rights Defenders

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/45 ... andal.html

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 13:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
и мене то највише нервира..
значи, нашим парама ослобађају оне које су нас клали!

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
JA JEDNOSTAVNO NE MOGU DA VJERUJEM STA SU SVE NAPISALI U OVOM SAOPSTENJU. kAKVI SU TO IDIOTI!

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 14:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Kad bi mogli kako da zamjenimo ovog generala za Natasu Kandic i Biljanu Vuco.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 14:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
САРАЈЕВО, 4. МАРТА (СРНА) - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић поздравио је хапшење бившег генерала Армије БиХ Јована Дивјака у Аустрији и изразио спремност да свједочи на суду против њега.

"Поздрављам хапшење муслиманског ратног генерала Јована Дивјака које су извеле аустријске власти", рекао је Срни Јовичић, истичући да постоје необориви докази да је Дивјак одговоран за бројне злочине против српског народа у БиХ, међу којима и злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Према Јовичићевим ријечима, правосудни органи тадашње ЈНА прије рата у БиХ правоснажно су осудили Дивјака за почињена кривична дјела и злоупотребе које је починио као њен припадник.

"Бјежећи од закона и од кривичне одговорности он се приклонио муслиманској војсци Алије Изетбеговића, у којој је био један од највиших војних функционера и у којој је активно учествовао у злочинима против српског народа, поготово на подручју Сарајева", навео је Јовичић.

Он је истакао да је Дивјак испланирао многе акције у БиХ у којима је страдао огроман број Срба.

"Постоје необориви докази за стравичне злочине које је одговоран Дивјак, а споменућу само Добровољачку улицу у Сарајеву", закључио је Јовичић.

Изразивши наду да ће случај против Дивјака стићи до суда Јовичић је изразио спремност да се на том суђењу појави као свједок оптужбе.

Јован Дивјак ухапшен је синоћ на аеродрому у Бечу по Интерполовој потјерници коју је расписала Србија.

Србија терети Дивјака за ратни злочин у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године, када су у нападу на колону ЈНА која се повлачила из града убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

Ja bih prije rekao poturica, ali je valjda svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 14:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Pobogu w@ltere ti kao da si juce dosao na ovo podrucje. Svi ovi navedeni isto rade vec godinama (Vuco, Kandic isl.) A ko nas jebe sto nasi politicari ne stanu i brane svoj narod.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 14:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Kad bi mogli kako da zamjenimo ovog generala za Natasu Kandic i Biljanu Vuco.

Ova druga je pokojna već neko vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 15:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Dobro, onda za Natasu Kandic i onog Teofila Pancica.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 15:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Znam da nije pristojno baš ovako javno izjavljivati "ljubav" nekome ko i ne zna šta je ljubav. Međutim, svako pravilo ima izuzetak, pa je tako i u ovom slučaju.
Da otvorim karte do kraja. Radi se o Sonji Biserko. "Slomila" mi je srce koje godinama kuca "samo zbog nje"? Mada sam bio u dilemi, a i sad sam - jesam li "izabrao pravu", a i oženjen sam! Istina, dvoumio sam se između njih nekoliko ili nekolicine... Nataše Kandić, Staše Zajović, Biljane Kovačević-Vučo (ih, ova s dva prezimena, ma ne dolazi u obzir, ni kao rezerva!), Sonje Liht i Borke Pavičević (ostarjele su i u mladost se vraćaju isključivo kroz mlaćenje prazne slame, pritom uzimajući pare od bjelosvjetskih tajkuna i raznih antisrpskih Soroša, probisvijeta i osvjedočenih ološa koji se utrkuju da finansiraju baš takve antisrpske tzv. NVO).

http://www.24sata.info/kolumne/fatamorgana/13716-Slavko-Jovicic-Joj-joj-Sonja-bas-volim-Bez-Srba-nikada-vise-nista-nece-moci-promijeniti-BiH.html

Muško imaš čitav dijapazon ispumpanih žena, šta će ti Teo.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 15:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Zato sto sam ja dzentlmen. Ne bi mogao nikad ruku dici na zensko :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 15:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ne bi ni ja al ove bi nogama gazio! Gluvo Glamočko bi im na leđima igrao! BTW Teofil je već dobio po šišku al malo su ga peglali izgleda :angry3:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 16:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Citiraj:
PISMO JOVANA DIVJAKA PREDSJEDNIKU ALIJI IZETBEGOVICU

- Jovan Divjak -

Pismo

Jovan Divjak
Logavina 6
Sarajevo

Sarajevo, 2-12-1997

Predsedavajucem Predsednistva BiH
Gospodinu Izetbegovicu,
Obavestavam Vas da vracam cin brigadnog generala AR BiH
u koji ste me proizveli decembra 1993. godine.

Razlozi:

1.Javno iznosenje sudskih dokumenata iz kojih se vidi da su pojedini pripadnici AR BiH brutalno ubijali civilno stranovnistvo u Sarajevu, kao i svedocenje pojedinaca u zlocinima koja su vrsena u Grabovici, Uzdolu, Doljanima i dr. direktno doticu moju savest i moral.

Svedokom sam kako su vojne formacije JNA, dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore, paravojne jedinice bosanskih Srba i Vojska Republike Srpske ubijali, klali, silovali, palili i rusili sve sto nije srpsko. O genocidu nad bosnjackim narodom govorio sam na desetak medunarodnih skupova u Evropi i SAD i u preko pet stotina intervjua koje sam dao novinarima sa svih kontinenata. Kada sam govorio o blokadi Sarajeva iznosio sam podatke o poginulih oko deset hiljada i pet stotina gradana i medu njima oko hiljadu i sest stotina dece od snajperskih hitaca do granata najvecih kalibara.

Za citavo vreme agresije na Bosnu i Hercegovinu odbijao sam svaku pomisao da pripadnici AR BiH mogu uciniti zlocin. Tako ste i Vi govorili, kao i ljudi iz politickog vrha, verske zajednice, komandnog vrha i dr.

Pitam Vas, kako treba da reagujem kada npr. u sudskoj izjavi jednog od pripadnika AR BiH, koja je bila multinacionalnog i multireligijskog ustrojstva, procitam sledece: "...uveli u zemunicu snajperskog voda gdje su ih tukli nogama i rukama da bi ih nakon toga ubili tako sto je (navodi se ime) uzeo u obje ruke sablju, te je zabio u vrat Nikoloca... a zatim tijela ubijenih odvukli do ivice Kazana da bi (navodi se ime) nozem odvojio glavu Nikolicu od tijela, a potom oba tijela bacio u provaliju Kazana".

Podsecam da sam Vam uputio 27.05.1993 godine pismenu ostavku na duznost u Glavnom stabu. Oruzanih snaga zbog pojava u Sarajevu u kojima su ugrozeni zivoti njenih gradana. Izmedu ostalog iznetu su podaci o maltretiranjima i ubistvima koja su se desila u zoni odgovornosti 10.bbr. Pozvali ste me na razgovor i povodom pisma rekli da moji podaci nisu u potpunosti tacni, ali ako su se i desili zlotcini; to ce se utvrditi i poduzeti odgovarajuce mere. Nazalost do oktobra 1992. godine ne da su obustavljeni zlocini, nego su se i uvecali.

Isto tako, pismom sam reagovao zbog organizovanja dzenaze Musana Topalovica-Cace septembra 1996. godine. Tada ste odgovorili na pismo i izmedu ostalog napisali: "Ti si Cacinu dzenazu dozivio kao antisrpsku, drugi kao antivladinu manifestaciju, a bilo je ocigledno i jedno i drugo. Izgleda da to nisi zapasio". Vi tako, a ja sam tu dzenazu doziveo kao antibosanski cin.

Ako su Armija BiH i Vlada BiH skrivali, a zatim nisu na adekvatan nacin sankcionirali zlocin koji je izvrsen nad civilima u Sarajevu 1992. 1993. godine, pa i onaj u Grabovici, Uzdolu i dr., moja je moralno obaveza da se ogradim od takvog ponasanja najodgovornijih lica u drzavi BiH, a u znak protesta odricem se cina brigadnog generala Armije BiH.

2.U zadnjih nekoliko meseci proizveli ste u cin brigadnog generala jos nekoliko oficira AR BiH, odnosno Vojske Federacije BiH. Kao i u prethodnim slucajevima jedan broj oficira to nikako ne zasluzuju, jer ne poseduju vrhunske vojno strucne, moralne i ljudske kvalitete. Njihov odnos u odbrambeno-oslobodilackom ratu nije takav da ih treba nagraditi generalskim cinom. Naravno, to je samo moje misljenje. Medu njima ima i onih koji su "posedovali" privatne zatvore (treba procitati izvestaj MKCK), krsili Zenevsku konvenciju HV o zastiti zrtava rata i profitirali u ratu. Zato sam uveren da meni nije mesto na spisku sa takvim licnostima.

3. Znam da ste upoznati sa postupkom u vezi novogodisnjeg (1996/1997) penzionisanja sedam generala Armije BiH ciji ste bili Vrhovni komandant. Ali, ne znam da li Vam je jos u svezem secanju: da sam dobrovoljno pristupio TO RBiH (mislim cak i na Vas poziv!) pre mnogih koji sada rukovode Armijom; da sam bio aktivni ucesnik dogadanja u Dobrovoljackoj ulici dana 3. maja 1992. godine; da sam u najsudbonosnijim danima za odbranu Sarajeva od maja do septembra 1992. godine obilazio prve linije odbrane tri do cetiri puta i pruzao moralnu podrsku staresinama i vojnicima; da sam predstavljao trn u oku srpskim nacionalistima jer sam ostao u "Alijinoj vojsci"; da ste me vodili u Njujork septembra 1992. godine i pokazivali kao "primer" multinacionalnosti AR BiH; da sam u petnaestak zemalja sveta govorio o agresiji na BiH, o genocidu, etnocidu, urbicidu, o cemu sam govorio i pred Haskim Tribunalom, a da me niko tome nije poducavao, i tako dalje i tome slicno.

Znam da Bosnu i svoje ideale nisam izadao niti prodao.

Za sve to i drugo ocekivao sam Vas poziv - ljudsko hvala, na kraju vojnicke karijere u Armiji. Za tri i po godine zvali ste me samo dva puta da trazite moje misljenje u vezi sa odbrambeno-oslobodilackim ratom! Znate da nikada nisam adekvatno angazovan u AR BiH s obzirom na posedovanje primernih vojno strucnih kvaliteta i sposobnosti.

Ni danas nisam siguran da li ste mi ikada verovali !?

U takvim okolnostima deplasirano je nositi zvanje brigadnog generala AR BiH. Ponosan sam sto sam aprila 1992. doneo najvazniju zivotnu i jedino ispravnu odluka da se borim za Bosnu i Hercegovinu onako kako je to Platforma Predsjednistva RBiH trasirala. Za tu i takvu ideju boricu se do kraja zivota. Sebe i Bosnu nikada necu izdati.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 16:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sarajevo, 18.11.1997. godine

PS

Gospodinu Izetbegovicu,
Skoro sam bio pokoleban da odustanem od ovog pisma kada ste mi u razgovoru u Vasem kabinetu u cetvrtak, 27.11.1997. godine, a posto sam Vam predocio vracanje cina, rekli: "Razmislite, ne bih volio da mi ga posaljete!"

Medutim, Vase izlaganje na VKBI u subotu, 29.11.1997. godine, kada ste izmedu ostalog rekli: "Ja to pismo imam i u njemu se ne spominju nikakva ubistva. Spominju se maltretiranja ljudi, ali se vidi da to maltretiranje nije nikako samo nad Srbima, dakle nije na nacionalnoj osnovi, nego i nad Bosnjacima i nad Hrvatima, jer ima imena i jednih i drugih i trecih", uverava me da ne treba da odustanem od nauma da Vam vratim cin. Pa, postovani gospodine Izetbegovicu zajedno sa Vama borio sam se za Bosnu i Hercegovinu i jednako za Bosnjaka i Srbina i Hrvata, za svaciji pojedinacni zivot, za COVEKA.

Vi se pozivate na Kur'an pa kazete: "Ko ubije jednog covjeka, kao da je ubio citav svijet". Tu ste potpuno u pravu, a to su i moji zivotni principi. Ali, ne znam sta znaci Vasa misao koju ste izrekli da ta poruka znaci "da brojanja nema", a da se ipak Vi odlucujete da nabrojite cifru "do sto ludi na dusi". Za meme to znaci manipulisanje adetom iz Ku'rana. Zbog brojke, koju ste spomenuli u Vasem izlaganju, podsecam Vas da imate informaciju CSB Sarajevo iz decembra 1992. godine u kojoj se navode do tada izvrsena ubistva civila u gradu i to: 32 Srbina, 10 Bosnjaka i 5 Hrvata, kao i ranjavanje 10 gradana Sarajeva od pripadnika OS RBiH. U izvestaju u 80% slucajeva navode imena pocinioca zlocina. Zar ova brojka nije stravicna ?! Za nju se znalo decembra 1992.

Posle Vaseg izlaganja na VKBI pojaca se, nazalost, stranacko-verska propaganda protiv onih kojima je stalo do celovite Bosne i Hercegovine. A za vreme Vaseg izlaganja u vezi sa zlocinima u Sarajevu u sali je bilo komentara:

"Opet cetnici rovare medu nama !". Da li su mozda pojedinci pogresno shvatili Vase reci ? Dobro znate da za Bosnu i Hercegovinu nisu oni iz Republike Srpske i onog dela Federacije pod uticajem vlasti iz Hrvatske, a mi koji smo ostali ovde sa Bosnjacima jesmo. U to ne treba niti zelim da Vas uveravam.

Verujte, ocekivao sam da cete reci recenicu, dve da je BiH opstala i da jedino moze preziveti sa onim Bosnjacima , Srbima, Hrvatima, Jevrejima, Albancima, Romima i onima iz mesanih brakova, kojima je Bosna i Hercegovina jedna i jedina. Nazalost, u onome o cemu ste govorili i Vasim porukama nisam osetio da racunate na mene, na nas ostale.

To je jos jedan razlog vise da Vam vratim cin generala Armije Bosne i Hercegovine. Do kraja zivota ostajem veran sebi i Bosni i Hercegovini.

Moja cast je moj zivot, oboje su u jedno srasli, Uzmete li mi cast, moj zivot niste spasli.
(Shakespeare)

S postovanjem,
Jovan Divjak

link

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 16:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

U svakoj normalnoj zemlji bi ovakvu gnjidu i izdajnika svog naroda objesili o prvu lipu bez suda i presude. Da su naši pametni (a nisu) on bi već umro od "srčanog udara" :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 16:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Za citavo vreme agresije na Bosnu i Hercegovinu odbijao sam svaku pomisao da pripadnici AR BiH mogu uciniti zlocin. Tako ste i Vi govorili, kao i ljudi iz politickog vrha, verske zajednice, komandnog vrha i dr.

Citiraj:
Podsecam da sam Vam uputio 27.05.1993 godine pismenu ostavku na duznost u Glavnom stabu. Oruzanih snaga zbog pojava u Sarajevu u kojima su ugrozeni zivoti njenih gradana. Izmedu ostalog iznetu su podaci o maltretiranjima i ubistvima koja su se desila u zoni odgovornosti 10.bbr. Pozvali ste me na razgovor i povodom pisma rekli da moji podaci nisu u potpunosti tacni, ali ako su se i desili zlotcini; to ce se utvrditi i poduzeti odgovarajuce mere. Nazalost do oktobra 1992. godine ne da su obustavljeni zlocini, nego su se i uvecali.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 16:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tako nešto su govorili i nacisti u Nirnbergu. Samo su slušali naređenja o zločinima ništa nisu znali aha baš....

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

http://dalje.com/hr-svijet/ja-nisam-srb ... anac/29869

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 17:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Bolestan lik totalno... :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 17:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
nepokoreni je napisao:
Tako nešto su govorili i nacisti u Nirnbergu. Samo su slušali naređenja o zločinima ništa nisu znali aha baš....

Ma u istom pismu piše kako je odbijao svaku pomisao, i onda spominje kako su zločini do oktobra i narasli.

Nekako mi je zanimljivo da je završio Štabnu školu francuske vojske, dobio orden Legije časti, i ne mogu pronaći da je kao bosanski pisac još nešto napisao osim knjige objavljene na francuskom u Parizu, ...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2011, 17:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jovan Divjak za RSE o Dobrovoljačkoj
Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 172 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]