banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 63  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Feb 2011, 22:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 05 Dec 2010, 15:17
Nadajmo se da je Sadik u pravu................. A sto se tice 5 godina zabrane, Dante niste u pravu. Po zakonu je 10, ali se u nekim slucajevima da 5 godina umjesto 10. I niste u pravu da je zabrana samo za prestupnike i osudjivane osobe. Ako vas nadju da radite na crno i da nemate dozvolu za boravak isto vam slijedi.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2011, 22:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
U slučaju običnog prekoračenja dužine boravka? Kakve su tu posljedice i ima li konsekvenci po mog domaćina koji me je primio?

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2011, 23:01 
Početnik
Početnik

Ja pricam za Italiju jer tu radim u sudu, za ostale zemlje neznam , ali mislim da je to na evropskom nivou zakon tako da vazi za sve clanice. Kad se udje sa novim pasosom u Italiju imate 8 dana da se prijavite u policiji, ukoliko ste kod rodjaka i sl. Ako ste u hotelu , oni vas prijavljuju. Ako vas ulove da se niste prijavili, to se tretira kao lakse krivicno djelo i prema tome vode vas direktno na sud i slijedi izbacivanje i zabrana. Za stanodavca se inace ne podize optuzba jer je to samo trosak za drzavu, znaci progledaju kroz prste, ali je i to regulisano zakonom.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 00:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Jenny, je l' se to odnosi samo na krace boravke ili i se racuna i kad se trazi permesso? Znam nekoliko ljudi koji su i nakon tog roka prijavili se za permesso pa im nista nisu rekli.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 13:08 
Početnik
Početnik

Ovo se odnosi na ljude koji dodju sa novim biometriskim pasosom, jer je dozvoljen samo turisticki boravak. . Sa ovim pasosom, se nemogu traziti permessi di soggiorno na duzi period,ovo sto vam ja govorim je samo prijava da ste u zemlji i ne daje vam pravo ni na rad ni na skolovanje, jer je procedura da bi se dobila radna ili studentska viza sasvim drugacija.Od slucaja do slucaja se razmatraju ostale stvari. Ko zeli da trazi radnu ili studentsku dozvolu za boravak mora da ga trazi preko ambasade zemlje u koju zeli da ide , ali iz sopstvene drzave a ne kad vec dodje u inostranstvo. Ponavljam ja pricam za Italiju a za ostale zemlje nemogu da to tvrdim 100 %.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 17:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2004, 18:04
Jedan moj drugar je trenutno na studijama u Italiji, pa mozda budem isla da ga posetim u skorije vreme. Dolazili su mu vec prijatelji i bili 10 dana, niko se od njih nije prijavljivao u policiji( putovali su avionom iz Temisvara, pa im je Rumunija bila ulaz i izlaz iz Shengen zone). Koliko se to zaista proverava npr. na aerodromima ili granicnim prelazima da li je neko prijavio kratkotrajni boravak i da li je moguce npr. u turistickim biroima u Italiji izvrsiti prijavu umesto ici u policiju?

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 19:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Pa da, zaboravio sam da ima citava ta procedura oko ambasade. Ali opet, koliko znam, rok da se prijedaju dokumenti za permesso je 7-8 dana, ali znam nekoliko ljudi koji su to bas presisali. Sto se tice turisticke posete, i ja znam nekoliko ljudi koji su isli i nisu se prijavljivali...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 20:02 
Početnik
Početnik

Ja vam govorim sta vam je po zakonu, a ako neki imaju srecu pa ih ne zaustavi niko i niko nista ne pita ljudi se normalno vrate kucama. Nije ko u Bosni da ti traze na izlasku na granici tu prijavu. Bar koliko ja znam, ali izlazi se preko nekih drugih drzava iz unije tako da ne znam da li provjeravaju. Kazem vam da ako vas zaustave na ulici , zbog normalne kontrole , i nadju vas bez prijave istog trena vas privode i ostajete na besplatnom tretmanu cak vam i advokata drzava daje
. A sad ako vise volite da riskirate izvolite.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
jebote kakvi smo mi ljudi samo neka mucka samo se gleda kako neki picvajz napraviti samo neke prevare

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2011, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
jenny je napisao:
Kazem vam da ako vas zaustave na ulici , zbog normalne kontrole , i nadju vas bez prijave istog trena vas privode

A niko te nece zasutaviti ako nicim ne privlacis paznju, ako se ne vozis na crno, ako ne urlices ili pisas po ulici. Ako se normalno posanas, sanse da ce te zasutaviti na kontroli su jednake cinjenici da sam ja Heidi Klum :)

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 00:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ne znam kako je u Italiji, ali znam da te u Austriji sigurno niko nece tek tako legitimisati, ko st orece moja prethodnica.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 10:32 
Početnik
Početnik

Pa dobro ja nikog ne tjeram ni na sta, svako svoje zna. Ja vam samo govorim ono sto svaki dan radim, a radim i sa najnormalnijim ljudima koji dodju u posjetu rodbini koja im je napravila garanziju da ce stanovati kod njih a neznaju da se trebaju i pored toga prijaviti, i isto tako ih izbacuju, a u Italiji kontrolisu i na ulici i u autobusu i svagdje. Sad ne kazem da jure za ljudima , ali kontrola ima. Ponavljam mozda te i ne zaustave i nista se ne desi ali svako sebi treba da odluci da li ce riskirati ili ne.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U roku od koliko dana se stranac mora prijaviti?
Posto je sad EU totalno bez granica, kako neko moze znati koliko sam dugo, npr. u Italiji? Recimo da krenem posjecivati rodbinu i prijatelje po EU, a nigdje ne ostanem duze od 3 dana (cini mi se da je to zakonski rok za prijavu), pa zaredam po Sloveniji, Austriji, Njemackoj, skoknem do Francuske, Italije... Ili jednostavno dodjem nekome u posjetu u Italiju i ostanem mjesec dana, neprijavljen i onda me neko kontrolise, ja pokazem pasos da sam usao u Sloveniju prije mjesec dana i kazem da sam tek juce stigao u Italiju, a da sam prije toga lutao po EU. Sta u tom slucaju?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 13:11 
Početnik
Početnik

Imas pecat na pasosu kad si usao u EU, i negdje se moras prijaviti. naravno ako hoces

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moram se prijaviti ako ostajem koliko dugo?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 14:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
Moras se se prijaviti cim udjes u drzavu. Naravno, ti uvijek mozes reci da si danas usao u drzavu. Ali ne mozes putovati od drzave do drzave, a ne biti nigdje prijavljen. Razumijem sta hoces da kazes. Nesto u smislu putujem po Evropi, a nigdje ne ostajem vise od par dana. Mogu ti traziti da im dokazes ta putovanja. Moras se negdje prijaviti, po zakonu. Sto se mene tice i ne moras. Ne vjerujem da ce ti iko praviti probleme ako se kulturno ponasas i ne krsis zakone. Sve zavisi u kojoj si drzavi i kako je raspolozen cika milicioner.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 15:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Npr. uzmem Interrail( valjda se tako zove) i putujem mjesec dana po EU, spavam u vozu i svaki dan sam u drugom gradu - gdje se onda mogu prijaviti, kod konduktera?
Ili iznajmim kamp-kucicu i putujem, navece se parkiram, odspavam i idem dalje - kome se i gdje u tom slucaju prijaviti?
U prvom slucaju kao dokaz da sam se kretao mogu mozda pokazati kartu, ali u drugom slucaju ako ne koristim autoputeve i slicno gdje nesto moram platiti, kako dokazati da nisam duze od jednog ili tri dana u tom mjestu?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 18:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
Pokazes voznu kartu da vec mjesec dana putujes bez pravca i cilja. Mozda ti plate tretman kod nekog psihijatra. :) Salim se. Ako putujes sa kamp kucicom moras se prijaviti tamo gdje odsjednes, na mjestima predvidjena za kamp kucicu, u kampovima. Ne vjerujem da mozes sa kamp kucicom spavati gdje pozelis. Osim ako ne iznajmis kombi za spavanje. E, onda furaj po EU i nigdje se ne prijavljuj. Ali ne vise od 3 mjeseca.
Posto se ti pravis pametan, pri tom si jos i snalazljiv, ja bih te odveo u stanicu da te detaljnije ispitam i pregledam. :)Gdje si bio, sta si radio, dokle, kako i tako to? :D Naravno, da sam cika milcioner iz Luxemburga.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
U Luxemburgu nema cika pandura. Mislim, ne daju se vidjeti nigdje :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2011, 18:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Jedan je otišao na odmor, a drugi nije lud da se šeta sam po ovoj hladnoći. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1255 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 63  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]