banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 21:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Feb 2011, 12:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
I ne trebaju biti nikakvi džedaji.
Ukratko, npr. VRS u ratu (čitaj seljaci i građani u uniformama) drže neki teren recimo brdo sa dominantnom kotom tipa trebević ovde kod nas ili sl., oni se ukopavaju prave zemunice, solunari na sve strane, njihovi položaji su jasno pozicionirani i uočljivi, druga strana kad napada tačno zna šta da zaspe artiljerijom i tačno znaju u milimetar gdje da usmjere napad, seljaci koji drže te položaje čim prvi čovjek im pogine paničare, discipline nestaje i oni bježe, tako je u ratu često se dešavalo ako ne i uvijek da neki položaj koji je branilo 150 vojnika padne jer su se ovi povukli, a imali su sami jednog ili dvojicu poginulih, a kasnije su srali priče o strahovitim borbama i junaštvu.
Međutim, vojnici o kojima ja govorim položaje ili neki teren brane tako da neprijatelj ne zna ni gdje su ni ima li ih, tako da ne znaju gdje usmjeriti artiljerijsku vatru niti bilo šta, znači kreću naslijepo, vojnici profesionalci će ih na vrijeme uočiti i postaviti zasjedu nanijeti im gubitke, ovi što napadaju su isto uniformisani seljaci i nakon prvih gubitaka bježe kud koji.
Dakle profesionalni vojnici koji su istrenirani za određene načine borbe bez problema se nose sa snagama tipa onih iz proteklog rata koji su ustvari preslika onoga što je bila JNA i njihove ratne doktrine.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2011, 13:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
old fashion men je napisao:
I ne trebaju biti nikakvi džedaji.
Ukratko, npr. VRS u ratu (čitaj seljaci i građani u uniformama) drže neki teren recimo brdo sa dominantnom kotom tipa trebević ovde kod nas ili sl., oni se ukopavaju prave zemunice, solunari na sve strane, njihovi položaji su jasno pozicionirani i uočljivi, druga strana kad napada tačno zna šta da zaspe artiljerijom i tačno znaju u milimetar gdje da usmjere napad, seljaci koji drže te položaje čim prvi čovjek im pogine paničare, discipline nestaje i oni bježe, tako je u ratu često se dešavalo ako ne i uvijek da neki položaj koji je branilo 150 vojnika padne jer su se ovi povukli, a imali su sami jednog ili dvojicu poginulih, a kasnije su srali priče o strahovitim borbama i junaštvu.
Međutim, vojnici o kojima ja govorim položaje ili neki teren brane tako da neprijatelj ne zna ni gdje su ni ima li ih, tako da ne znaju gdje usmjeriti artiljerijsku vatru niti bilo šta, znači kreću naslijepo, vojnici profesionalci će ih na vrijeme uočiti i postaviti zasjedu nanijeti im gubitke, ovi što napadaju su isto uniformisani seljaci i nakon prvih gubitaka bježe kud koji.
Dakle profesionalni vojnici koji su istrenirani za određene načine borbe bez problema se nose sa snagama tipa onih iz proteklog rata koji su ustvari preslika onoga što je bila JNA i njihove ratne doktrine.

Sve što pišeš je u redu, samo mi nije jasno kako će tih 1000 vojnika da odbrani cijelu RS????
Pa u proteklom ratu nas je bilo blizu 100000 pa je bilo nedovoljno.

Obavezno mora da se vrati vojnička obuka, ali totalno različita od onog ležanja u kasarnama i zanošenja muda u krivinama raznim JNA oficirima.
Znači obavezna obuka za sve od jednog ili maximalno dva mjeseca u kojoj bi se prošla strojeva i pješadijska obuka. Za sve ostalo profesionalci! Za vrijeme obuke nikakvih sporednih zanimanja tipa dežurstava, kuvanja kafa ofirima i slično. Znači obuka obuka i samo obuka. Trenutna situacija je takva da za 20 godina neće biti vojno sposobnog Srbina, osim tih 1-3 hiljade profesionalaca. S tim da ovo što leži po kasarnama OSBiH je daleko od profi vojnika kojeg opisujete kao džedaj :).

Imao sam tu sreću ili nesreću da sam dugo i sam bio "profi vojnik" pa znam sve iz ličnog iskustva.
Dovoljno je reći da sam za 8 godina koliko sam proveo u VRS kao "profić" imao samo JEDNO bojevo gađanje. Sva usavršavanja koja sada postoje su razni kursevi po zemljama NATO pakta.

Kad već pišem o tim OSBiH ne mogu a da ne spomenem onaj prošlonedeljni montipajtonovski show pred zgradom Skupštine BiH gdje su bivši profesionalni vojnici tražili :D :D :D odlazak :D :D :D u penziju :D :D :D sa 35 godina :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2011, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
управо то..
и мој стари као бивши профи војник исто вели.
а ОСБиХ је смијурија.. код нас је главна обавеза очистит тор свињама..
а плате по 1000+ км.. њих треба укинут што прије, испразнише нам буџет!

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2011, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Džontra je napisao:
Opet, nije 1000 džedaja u pitanju...

cujemo se sa Palpatinom i dogovorimo se da se pridruzimo republici u borbi protiv separatista ako nam posalje 100 dzedaja(i po kojeg padovana),i rijesen problem....
ili ova solucija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Doomsday_device
http://en.wikipedia.org/wiki/Cobalt_bomb

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2011, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ma sto Klingonaca rjesava problem.
A za plate im napraviti dva tri legla kalifornijskih glista, bili bi presretni.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2011, 19:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Evo malo prijedloga:
- pješadija i specijalne jedinice mirnodopski sastav 3500 vojnika , bojevo stanje 30000 uz obaveznu obuku od 2 mj pa kući.
- pješadijsko naoružanje AK 74 ili M21 5,56mm, PM M84 ili FN 7.62 NATO, pištolji Glock ili Steyr 9mm, snajperi SAKO, teški mitraljezi 12,7 mm, za PO borbu RPG-7, MILAN na vozilima, ABG 30 mm.
- artiljerija haubice 122 mm NORA, VBR prenosni ili na kamionu, minobacači 60, 80, 120 mm
- PVO cijevni Bofors 40 mm uvezan sa 3D radarskim sistemom, mobilni sistemi tipa Igla i Strijela na točkašima i ručni, sistemi S-400 trijumf.
- Radarski sistemi statični na aerodromima i prenosni ili manji na strateškim lokacijama, najbolje Erissson.
- tenkovi T-84 ili T-90, samohotke 2S25 Sprut, transporteri BTR-90 i BTR-80
- kamioni Mercedes i Iveco, džipovi Mercedes ili Steyr Puch
- eskadrile SU-30M i MIG-29SM, helikopteri Mi-8, Mi-26 transportni i Mi-28 i Mi-24 borbeni
- najmoderniji sistemi trupne i štapske veze sa kriptozaštitom

Toliko od mene

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2011, 19:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Sve je to fino, samo sa kojim parama? :)

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 12:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pa dobro podrazumijeva se da imaju se pare ne može bez toga nikako. Zato i jest ŠBB KBB :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 14:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Što se tiče organizacije služenja vojnog roka po meni najbolji sistem imaju Švajcarci. Praktični i racionalni u svakom pogledu, nijedan segment ne prepuštaju slučaju.

Kod njih služenje vojnog roka traje 235 dana. 95 dana traje osnovna pješadijska obuka i specijalistička obuka, a zatim svake godine po 19 dana da bi održali isti nivo spremnosti za borbu. Na kraju kad završe obuku vojnici dobijaju pušku i metalnu konzervu sa municijom, tako da u bilo koje doba za par sati mogu izvršiti potpunu mobilizaciju svih pripadnika rezervnog sastava.

Evo šeme kako su organizovali jedinice.

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 14:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Eh da zaboravih! Što je Džontra spomenuo nabavku i logistiku, osvajanje proizvodnje rezervnih dijelova i opreme bi bio pun pogodak za privredu, podmire se potrebe i ostaje za izvoz. privreda u plusu, zapošljava se kadar, pare u budžet svima dobro! Namjenska industrija je zlatni rudnik dosta zemalja, Izrael prvi.
Nije loše Zipo sviđa mi se shema, mala zemlja a dobra organizacija vojske i odbrane. Naime Kralj Milan Obrenović je donio zakon da svaka kuća mora da posjeduje oružje i da zna da ga koristi znači ništa novo ne bi izmislili.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 14:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kralj je tu odluku jako brzo povukao jer zna se kako se prosječan Srbin ponaša prema državnoj imovini. Bilo je mnogo ubistava, a red je i da se zapuca prilokom svadbe i dobitka potomstva. Naši zaduže uniformu i kad dođu na vježbu dođu skroz pocjepani jer su je koristili kad su išli po drva u šumu, za lov, kad se ore njiva, zida kuća itd. Oni za razliku od nas su mnogo disciplinovaniji, donekle su tu zaslužne i velike kazne u slučaju da nešto što si zadužio bude oštećeno ili potrošeno. Čak i ukoliko zbog loših rezultata na strelištu rasipaju municiju moraju pravdati i nadoknaditi.

Zaboravio sam napomenuti i još jedan elemant, dosta praktičan. Švajcarci imaju i nekoliko biciklističkih bataljona. Umjesto da troše gorivo ili da vojnici bezveze pješače više kilometara koriste bicikle :wink:

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 15:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Srpska posla! Čuo sam za bicikliste, a i interesantno je da ne bacaju ništa čak su i modernizovali F-20 Tigershark (nama je nuđen pa ga odbili kreteni uzeli kantu MiG-21) a za njihove puce se ne bi ljutio:
SIG sauer 550:
Spoiler:
Slika

SiG 229:
Spoiler:
Slika

Što rekoše neki pametni ljudi: Savršen Idealan Genijalan

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 17:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
nepokoreni je napisao:
- artiljerija haubice 122 mm NORA,
Top-haubica NORA M-84 ima kalibar od 152mm.
nepokoreni je napisao:
pištolji Glock ili Steyr 9mm,

Što ne CZ99 ili modernija varijanta CZ999?Sigurno kvalitetan službeni pištolj,jefriniji od Glocka ili Steyra....

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 17:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ah da, hvala na ispravci za NORU malo sam pobrkao, nije loš prijedlog za CZ999 ili novi Scorpion dobre puce. Oni i jesu kopija SIGa ali daleko su jeftiniji za kupovinu a isto tako dobri.
A može Steyr M1:
Spoiler:
Slika

jedan od najboljih puca danas a jeftiniji od Glocka na veliko, pucao sa njim mogu reći da uprkos težini od oko 980 gr piše po meti a nišani su napravljeni za brzo pucanje.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 17:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
zipo je napisao:
Zaboravio sam napomenuti i još jedan elemant, dosta praktičan. Švajcarci imaju i nekoliko biciklističkih bataljona. Umjesto da troše gorivo ili da vojnici bezveze pješače više kilometara koriste bicikle :wink:

zaboravio si i njihovo glavno oruzije

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 17:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Slika
:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 17:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Najjače oružje koje Švajcarci posjeduju je strani kapital koji čuvaju u svojim bankama. Jedini razlog zašto mnogo ne ratuju zadnjih stotinjak godina.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 19:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
zipo, je li to znaci da svaka svajcarska kuca ima pusku?

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 20:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Istina je, svi duže oružje i nose ga kući ali kutiju sa municijom ne smiju da otvore osim u slučaju rata inače ideš u ćorziju.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2011, 20:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Uglavnom, tj oni koji žele mogu uzeti oružje i ponijeti kući. Ko ne želi (recimo nema bezbjednosne uslove) neće ni nositi. Takođe uz pušku dobijaju i municiju spakovanu u metalnu kutiju i kompletnu uniformu.
Nekidan je bio referendum da li da se zabrani noženja oružja kući (pobunile se feministkinje jer su valjda muževi u dostra ubistava koristili državnu imovinu).

Evo jedan interesantan snimak.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2yK5DH8iknQ[/youtube]

edit: nepokoreni je već rekao, pisali smo u isto vrijeme :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 71 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]