'Iduce sedmice cemo doci do godisnjeg cirkusa koji je dodjela Oskara. Radovat cemo se, nervirati, optuzivati dodjelu da je ljevicarska, desnicarska, isuvise komercijalna, isuvise glupa...a drugi ce reci kako se ne moze nagraditi umjetnost.
Vecina ce ipak gledati dodjelu, ako nista, bar da pokusaju pogoditi ko ce vise zaradjivati od ove godine... I da li nam stvarno ne bi bilo drago da nas (podcijenjeni) favorit odnese nagradu?'
Ard Vijnda ne pisemo sada sve nominacije, ko ih ne zna, moze ih pogledati
ovdje.
nagrade su za 5 dana, ajde da bacimo predvidjanja (onako kako mislimo da ce biti dodjeljene,ne onako kako bi htjeli da budu)!
NAJBOLJI FILM
The King's Speech(mislim da je na pravom mjestu u pravo vrijeme kao sto je to bio slucaj svojevremeno sa CRASHom, samo sto se ovdje radi o mnogo, mnogo, mnogo boljem filmu)
GLAVNI GLUMAC
Colin Firth(ako je vjerovati nagradama koje 'prognoziraju' oskar Firth je bez konkurencije)
SPOREDNI GLUMAC
Christian Bale(glavna borba bi trebala biti izmedju Balea i Rusha. Rush vec ima jedan kip kuci ali mislim da Bale ima ulogu po ukusu Akademije)
GLAVNA GLUMICA
Natalie Portman(ovdje bi trebala biti najmanja dilema ali nikada se ne zna)
SPOREDNA GLUMICA
Melissa Leo(za razliku od glavne zenske uloge mislim da ce ovdje biti najvise borbe. Da je pravde Jacki Weaver bi pobijedila (pogledajte ANIMAL KINGDOM pa recite da grijesim) ali ovako mislim da ce Melissa ipak uzeti iz istog razloga zbog cega i Bail.)
NAJBOLJI ANIMIRANI FILM
Toy Story(koliko god da mislim kako Sylvain Chomet zasluzuje nagradu kao sto je bio slucaj i sa 'Les Triplettes de Belleville' ipak smatram da je TOY STORY safe bet)
REZIJA
David Fincher (koliko god mislio da ga Darren zasluzuje toliko i znam da nema sanse. Problem sa Fincherom je kao i problem sa Scorseseom tj nekada su snimali filmove koji su bili 'veci od zivota',a danas snimaju nepotrebne, precijenjene filmove.)
NAJBOLJI DOKUMENTARAC
Restrepo(ovo je kategorija u kojoj se najvise nadam da cu pogrijesiti ali mislim da je sve vezano za EXIT THROUGH THE GIFT SHOP van shablona Akademije iako je Banksy nominovan (ali bili su i gej kauboji nominovani pa je Oskar otisao ogavnom CRASHu.)
nadam se da cu pogrijesiti i da ce Oskar otici nekom od pomenutih (Banksy, Aronofsky, Chomet, Weaver), nadam se da ALICE IN WONDERLAND nece dobiti nista posto je nominovan u kategorijama koje su pojele citav film (kostimi, setovi i efekti),a mozda cak i karijeru njegovog autora. Ironija kako su sa napretkom efekata dva covjeka (Burton, Gilliam) koja su citavu karijeru gradila na pricanju bajki poceli da snimaju skoro pa negledljive filmove.
nadam se da Inarritu nece dobiti nagradu za BIUTIFUL, nadam se da ce INCEPTION bar nesto osvojiti... nadam se.....