Gledao sam na History kanalu o neobičnom oružju WWII, pa sam u isto vrijeme bio i začuđen i zaprepašten ovim topovima monstruoznih karateristika. Malo sam provikipedio i proguglao.

Опште карактеристике (Тешки Густав)
Тежина топа са постољем: 1.350 t
Дужина топа: 47,3 m
Висина топа: 11,6 m
Ширина топа: 7,1 m
Дужина цеви: 32,48 m
Погон: две дизел-електричне локомотиве Д311 снаге 691 KW (ДРГ класа В188)
Максимална елевација: 48° (или 65° у зависности од извора, могуће да разлика у елевацији зависи од постоља које се користи)
Тежина погонског експлозивног пуњења: 1.134 kg из 3 дела
Брзина паљбе: 1 граната сваких 30 до 45 min или 14 граната дневно
Прецизност: 20% (10 од 48) граната је падало у пречнику од 60 m око циља. Највеће забележено одступање износило је 740 m.
Посада: 250 људи којима је требало 3 дана (54 часа) да поставе топ и да га припреме за дејство; 2.500 људи за постављање шина и изградњу заклона што је у зависности од природе и конфигурације земљишта могло да потраје између 3 и 6 недеља. Два батаљона против-ваздушне артиљерије била су задужена да штите топ од напада из ваздуха.
[уреди]Муниција
[уреди]Високо-експлозивна
Тежина пројектила: 4.8 t (4.800 kg)
Брзина пројектила (на излазу из цеви): 820 m/s
Максимални домет: 48 km
Експлозивно пуњење: 700 kg
Величина кратера: ширина 10 m, дубина 10 m
[уреди]Против-оклопна
Дужина пројектила: 3,6 m
Тежина пројектила: 7.1 t (7.100 kg)
Брзина пројектила (на излазу из цеви): 720 m/s
Максимални домет: 38 km
Експлозивно пуњење: 250 kg
Пробојна моћ: неки извори тврде да је пробојна моћ гранате била 80 m армираног бетона мада овакве тврдње делују прилично нереално зато што је граната приликом тестирања и при максималној елевацији која се није могла постићи у пољским условима пробила 7 m бетона и то уз специјално пуњење; гранате је највероватније могла да пробије оклопну плочу дебљине између 1 m и 7 m бетона.
Тело гранате било је направљено од хром-никл челика док је балистичка купа на врху гранате била направљена од легуре алуминијума.
Garnata teška 7 tona koja leti skoro kilometar u sekundi je monstruozno, a da ne spominjem da kopa 10 m u dubinu.
Čudi me da Rusi nisu potpisali kapitulaciju pri eksploziji prve takve granate. To bi meni prvo palo na pamet da sam vidio kako tone i tone zemlje leti u nebo.
Šta da je Hitler imao nekoliko takvih topova?