taksi je napisao:
Nisam uocio da ima negativan stav, jer na kraju pise da ce kritika o romanu biti naknadno napisana.
Citiraj:
У сваком случају, Угричићево писмо ће вјероватно бити памћено дуже него његово осредње романескно штиво Незнаном јунаку или пак, ни по чему спектакуларни награђени Ћирјанићкин роман Оно што одувек желиш.
Možda je mislio da nije ni po čemu spektakularno dodijeljen, uprkos nekim polemikama koje su pokrenute uoči i poslije dodjeljivanja? No, nije ni bitno..
taksi je napisao:
Citao sam prikaz "Tavanice", ali ne djelimo isto misljenje. Posebno sada, kada sam na pola "Sitnicarnice", koja je pojam knjige za "Tavanicu".
Pa da, SITNIČARNICA je za TAVANICU nenadmašna meta. Ni ja se ne slažem sa Šmuljom, iako se divim nekim stvarima koje je uočio. Ipak, jedno ostaje nejasno: u Petrovićevom djelu zaista postoji taj stalno prisutni motiv nebeskih ljestvica, Jakovljevih ljestvica, i on se u TAVANICI učitava preko reverzibilno postavljenih redova i bioskopskoj sali. To je, možda, tačno. Kažem "možda", jer ne mogu da doprem do svrhe tog motiva u romanu. Zašto je on tu? Šta je njegova funkcija? Jasno je da u OPSADI te stepenice povezuju tri vremena, četiri prozora, da omogućavaju sasvim konkretno vertikalno putovanje. Tako je i u TV filmu "Bližnji" u kojima su stepenice u jednoj običnoj zgradi predstavljene kao mehanizam nebeskih ljestvica na kojima stalno šeta, sa sprata na sprat, prosjak-beskućnik koji je, u stvari, anđeo. On je tu da poveže sudbine svih ljudi koji tu žive i oni idu "ka gore" posredstvom tih ljestvica. Ali, šta je suština tih ljestvica u TAVANICI? Ja još uvijek nisam uspio da doprem do nje. Evo jedan [url="http://www.elektrobeton.net/cement.html"]tekst[/url] koji je u nekim dijelovima i dobar i tačan, ali je u većini glup i neosnovan...
taksi je napisao:
Nikako ne mogu da povezem Basaru kad pise i Basaru kad prica.
To niko ne može
Pavković bio dobar, ali baš sam zato poželio da dođe Ugričić, pa da se vidi koliko je on u stvari na mjestu. Ovako - mnogo toga mu se mora vjerovati na riječ