banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 18:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
epek je napisao:
To je samo reda radi i uglavnom se odnosi na firme.... kako uostalom iko moze mene kontrolisati sta ja radim u svojoj kuci, sta skidam sa interneta i kako mi iko moze zabraniti da to sto skinem narezem na cd i slusam do mile volje.... pa nece mi valjda kucu pretresati :lol:

Vidi, to se rijetko radi, medjutim policija u US ima pravo da udje u kucu, pregleda tvoj comp i za sve sto imas na njemu instalirano trazi RACUNE da je to placeno. Ukoliko nisi platio, imas piratizovanog software ili crackovanog, mogu fino da te kazne , cak i zatvoru da zavrsis.
Naravno da smo mi daleko od toga, ali tim se zele zatvoriti svi oni silni pirati kod kojih sve mozes da kupis za 5KM.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 10:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
OK, svasta nesto si napisao, pa cu poolako da odgovaram.
Aleksandar je napisao:
Mislis nekog pravnika ili sl.
Pa kakve dokazi ti zelis?

"Dokazi meni trebaju, dokazi!" :) Zelim da neko, upucen u aktuelne zakone, kaze da li je zakon vazeci i sta podrazumjeva. Nisam siguran da je legalno ripanje CDova i snimanje i distribucija mp3 CDova, ustvari, uvjeren sam da nije.

Aleksandar je u bunilu je napisao:
Gramofon je bzze za DJ-a ali kako je sad to moderno pa svi prihvataju to.

:crazyeyes:
Jeste bezze za DJa, zato ga svi i koriste. :roll: Imas diskusiju o ovome na drugom podforumu, pa pogledaj.

Aleksandar je napisao:
Rad sa MP3 bazom podataka je mnogo bolji, laksi, precizniji, atraktivniji (jer mozes napraviti da svi preko projektora vide sta ti radis, sto ovaj DJ i radi-ufff kako sam zaboravio ime da ga nadjem na netu).
Ma jednom rijecju mnogo bolje. Vidjeces da ce za neko vrijeme svi poceti raditi sa MP3 (ili nekim boljim, novijim) formatom.

Jeste, laksi je, mozes bolje da se organizujes, jedan laptop radi sve,...
Eh, da li je 'shmek' da pritisnes magic i program preklopi stvar kao da si godinu dana to vjezbao? Naravno, da ne pricham o zvuku.
Kad zelis video projekciju, uzmes VJa, a ne prikazujes ljudima kako se igras na racunaru. To mi vishe zvuci kao tutorial.

Aleksandar je napisao:
Ako namjeravas biti DJ, toplo ti preporucujem da se bacis na ucenje sa MP3 ili nekim slicnim formatom jer to kod nas jos niko ne radi a kao sto i sam znas sve sto je novo to je i popularno, skupo i cijenjeno.

Ne, ne namjeravam biti DJ, radio sam sa mp3cama i rade neki ljudi. O, i nije neshto posebno placeno ako si na to mislio.

Aleksandar je napisao:
Zasto da mi objasnjava neko ko mozda zna manje od mene po tom pitanju.
Ja nisam neiskusan vec naprotiv, radio sam na nekoliko svirki i party-ja!
Nisam zelio da se afirmisem i probijam sa tim ali to ne znaci da sam amater i da pojma nemam.
A neka mi neko kaze zasto je sa gramofonom bolje raditi nego sa racunarom. Ja cu mu lijepo objasniti da sve sto imaju profesionalni gramofoni i miksete imaju i profesionalni programi i aplikacije koji kad su u kambinaciji sa ostalom profesionalnom opremom daleko bolji od gramofona koji su trebali izaci iz upotrebe prije 15 godina.
Uostalom, zivi bili pa vidjeli da ce za nekih 5 godina svi raditi na racunarima (cak ce i CD biti izbacen i preskocen).

Kako si izlozio svoj stav o plocham i mp3 formatu, mislim da bi ti imao shta objasniti.
15 godina... heh

epek je napisao:
pa nece mi valjda kucu pretresati

Smiju ti upastu kucu, ako posumnjaju da imas nelegalan software.

eto..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

langolijer je napisao:
Zelim da neko, upucen u aktuelne zakone, kaze da li je zakon vazeci i sta podrazumjeva. Nisam siguran da je legalno ripanje CDova i snimanje i distribucija mp3 CDova, ustvari, uvjeren sam da nije.

Da, mislim da smijes ripati, ali ne smijes kopirati / prodavati / iznajmljivati i javno publikovati.

Aleksandar je u bunilu je napisao:
Gramofon je bzze za DJ-a ali kako je sad to moderno pa svi prihvataju to.

dobar QUOTE :))))

langolijer je napisao:
Jeste bezze za DJa, zato ga svi i koriste. :roll: Imas diskusiju o ovome na drugom podforumu, pa pogledaj.

Juce sam citao na jednom drugom forumu diskusije o tome...
Svi teze ka laksem / brzem ali mnogi gube time onu osnovnu nit zvuka.
Ploce i magnetofnske trake imaju daleko prirodniji zvuk od CDa a ne daj boze od MP3 koji je sam po sebi kompresovan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
langolijer je napisao:
"Dokazi meni trebaju, dokazi!" :) Zelim da neko, upucen u aktuelne zakone, kaze da li je zakon vazeci i sta podrazumjeva.

SVe i jedan zakon koi je usvojila N. Skupstina ima u Sluzbenom glasniku, a ako znate datum , mogu naci glasnik,odredbe, a i tumacenje pravno pastati ovde ! :wink:

bojmen :
Citiraj:
Btw zakon je stupio na snagu jos u prvom kvartalu prosle godine...

ali ako je zakon o pirateriju stupio na snagu, a stupa objavom u Sl. Glasniku,a ako je objavljen onda inspekcijski organi koji obilaze cd shopove(trzisna,finansijska,radna i sve one druge sile inspekcije , a sve reovno obilaze, vjerujte mi :roll: :D ...) onda bi kaznile, zatvoile sve cd shopove koji prodaju piratske cd-eove, mp3, nelegalne softvere i sve slicno tome...

a to se josh nije desilo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 19:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
OK, necu vise komentarisati po ovom pitanju.
Longolijer, drzi se ti onda ploca i gramofona ako zelis i ako mislis da je to prava stvar. Tvoja stvar!
Pa i svi koji tako misle!
Zivi bili pa vidjeli za nekoliko godina!

A da ploca ima prirodniji zvuk od CD-a!!!!!!!!!!!
Pa ovo je stvarno vic!
MP3 jeste kompresovana muzika ali ti ne cujes samo ultra visoke i ultra niske tonove koje ionako ne cujes ni u muzici koja se npr. svira uzivo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 20:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
ali ako je zakon o pirateriju stupio na snagu, a stupa objavom u Sl. Glasniku,a ako je objavljen onda inspekcijski organi koji obilaze cd shopove(trzisna,finansijska,radna i sve one druge sile inspekcije , a sve reovno obilaze, vjerujte mi :roll: :D ...) onda bi kaznile, zatvoile sve cd shopove koji prodaju piratske cd-eove, mp3, nelegalne softvere i sve slicno tome...

a to se josh nije desilo...

Pazi, imas vise sluzbenih glasnika... imas li pristup arhivama Sl. listu BiH?
Zakon je donesen na BH nivou i to cini mi se prosle godine negdje oko februara-marta. Moguce je da ima nekog pomena o tome i u SL GL RS.

Sto se tice inspekcija i kaznjavanja, ja znam da su u Sarajevu radili takve stvari i ljudi odande obicno idu na Lukavicu i tamo se snabdjevaju cdovima, ako i to nije u medjuvremenu zatvoreno.
Kod nas se vlasti malo bahatije odnose. To je zbog toga sto nisu dobili dovoljno signala tj. naredjenja od stranaca, ali ne bojte se, dolazi i to pomalo na red.

Uostalom, svi znate da je jos ranije osnovana Agencija za zastitu intelektualne svojine na BH nivou i bilo je svakakvih gluposti i mucki oko toga. Da sada ne ulazim u to detaljnije, ako postoji ta agencija lako je zakljuciti i da mora da bude neki zakon u pozadini toga.

Mene licno ipak cudi zasto to kod nas nije vise zazivjelo tj. zasto malo inspekcija ne poostri kontrole i kazne...
U svakom slucaju to dolazi, a bas bih volio da vidim facu onim tipusima iz Vlade i raznih uprava kada im fino dodje M$ i ispostavi racune za koriscenje softvera. Ma racunajte samo skole, 2000 racunara, svaki ima Windows i Office...... tako im i treba kada su budale, samo steta sto ce to opet ici iz nasih dzepova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 21:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
bojmen je napisao:
Pazi, imas vise sluzbenih glasnika... imas li pristup arhivama Sl. listu BiH?
Zakon je donesen na BH nivou i to cini mi se prosle godine negdje oko februara-marta. Moguce je da ima nekog pomena o tome i u SL GL RS.

a znaci to je krovni zakon na nivou BiH....pa u principu da se potrudim mogu naci i taj SL Glasnik....alii sama cinjenica da su ga usvojili i donijeli politicari a da s ene provodi govori mnogo...a josh uz sve to ,usvojen je na nivou BiH :roll:

Znaci usvojen je da bi napravili kao pomake i zamazali oci strancima, u fazonu uvodimo red i po pitanju piraterije, ali odgadjacemo sprovodjenje, jer bi nas mnogo skupo dosla provedba zakona...

kada bi sprovodili zakon kako treba, prvo bi morlai krenuti od zvanicnih institucija....zamislite samo koliko mashina ima u Vladi u BL, pa jos da se na svaku nakaci legalan software....a gdje su sve institucije BiH...auu pa to ne bi pokrio ni nash jadni budzet.... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aleksandar u bunilu je napisao:
Pa ovo je stvarno vic!

Vidi Alex, ne znam koliko je tvoje znanje o tehnici ali sudeci po postovima veoma je minimalno.
Ajd da ti objasnim u kratko.
Kasete i ploce su ANALOGNI MEDIJI - NESAVRSENI
CD je digitalni medij - SAVRSENI.

Zvuk koji se snima na te medije je ANALOGNI - NESAVRSEN !!
Svaka konverzija ali svaka konverzija rezultuje gubicima..
Da bi snimio zvuk na CD moras da imas AD konvertor.
Da bi pustio taj zvuk sa CDa moras da imas DA konvertor
Znaci od snimanja do slusanja postoje 2 konverzije.!

Aleksandar u bunilu je napisao:
MP3 jeste kompresovana muzika ali ti ne cujes samo ultra visoke i ultra niske tonove koje ionako ne cujes ni u muzici koja se npr. svira uzivo!

MP3 je format za kucnu upotrebu. Za bilo koju vanjsku uputrebu gdje su snage u KW izrazene
itetako se osjeti razlika izmedju CDa i MP3-a.
Cak i kad je rijec o 320kbit/s kompresiji moze se primjetiti razlika izmedju CDa i MP3 kad je rijec o velikim snagama..

A sad literaturu pa citaj sta je sta ako ne kontas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 21:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Misko, ti pojma nemas. Dzaba tebi literatura!
Zasto bi konvertovao sa analognih na digitalne medije?
CD, odnosno digitalni zvuk se pravi u studiju i direktno se prebacuje na medij odnosno CD! Davno su prosla vremena kaseta i ploca. Pucketanja i sl.
Sto se tice MP3 formata, volio bih da si blize da ti pustim muziku na nekih 200-300 W najprije CD pa onda MP3 da vidim da li ces prepoznati sta je sta!
Ako bi uspio prepoznati, ti si fenomen!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aleksandar je napisao:
Zasto bi konvertovao sa analognih na digitalne medije?

Vec sam rekao 3 puta, ali ti ne kontas.. nije moj problem.
Zvuk je analogni signal ... znas li ti sta je signal uopste ? Zvucni talasi ? oblik , prostiranje ???

Aleksandar je napisao:
CD, odnosno digitalni zvuk se pravi u studiju i direktno se prebacuje na medij odnosno CD! Davno su prosla vremena kaseta i ploca. Pucketanja i sl.

U kom studiu ? Tom sto ti i kolega imate u podrumu ? :)
Joj Alex, bas si neinformisan..
Matrice se jos ne snimaju na CDove ... ali .. sta tebi objasnjavati.

Aleksandar je napisao:
Sto se tice MP3 formata, volio bih da si blize da ti pustim muziku na nekih 200-300 W najprije CD pa onda MP3 da vidim da li ces prepoznati sta je sta!

Alex, jako dugo slusam MP3, osjetim razlike.
Govorio sam o ozvucenjima reda KW = KiloWat-a .... 1000 W .... nekoliko KW - nekoliko hiljada Wat-a..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 21:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Da ima glasanje ja bi Miska predlozio za najpametnijeg na ovom forumu!
Covjek sve zna i sve moze! Totalno je fenomenalan!
Jednom rijecju biser medju nama!
Jos mi neznamo koga imamo! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To je sledeci argument ?
Alex alex ... kad ces se dozvati pameti .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2003, 00:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
:o
Da ne duzim...

Uporedicu klavir i klavijature ("sintizajzer"). Znaci, imas glomazni klavir, izmisljen daavno, a na drugoj strani postoji sint koji vjerno reprodukuje klavir, cak mozes da naribas malo automatske pratnje i zacinis sa malo efekata. I sad, zasto neko svira na klaviru kad postoje klavijature? Zasto covjek na gostovanju negdje zahtjeva klavir kad postoje klavijature koje mogu da odrade posao i koje je mogao da 'programira' i ponese od kuce sa sobom? E, Alex, kad sebi odgovoris na ta pitanja, shvatices o cemu govorim.

btw, ovo ide OT [off topic, overtime,...:]...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2003, 01:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Pa ovo je stvarno vic!

A neka mi neko kaze zasto je sa gramofonom bolje raditi nego sa racunarom. Ja cu mu lijepo objasniti da sve sto imaju profesionalni gramofoni i miksete imaju i profesionalni programi i aplikacije koji kad su u kambinaciji sa ostalom profesionalnom opremom daleko bolji od gramofona koji su trebali izaci iz upotrebe prije 15 godina.
Uostalom, zivi bili pa vidjeli da ce za nekih 5 godina svi raditi na racunarima (cak ce i CD biti izbacen i preskocen).

Joj Alex opet sebi svasta dozvoljavas.
Hazous ajd objasni coveku sa cim rade DJ-ovi
i zasto rade sa gramofonskim plocama

...znas kako cica... i ja sam tako,pretpostavljajuci da si srednjoskolac :)
mislio kad uzmes dvije memare i dobar mixer uhvatio Boga za muda. To ti isto kao kad se tuces sa covijekom koji se ne zna tuci. Najgora solucija je ta koju ti ofiras... Mislim, ako si ti takav traljav i neuk radio na nekim partijima...pozdravi raju a partije si zabi u guzicu,a sebe u kucu, kupi gramofone i nauci miksati....
Ziva je istina da se ne razlikuje gramofon,ili cd sistem od dvije kace za kupus i gitare,ako je tu ideja....samo sto se to odnosi na sviranje u zivo...
Tako si me zapetljao da cu ti sad morati letati sa jednog pojma na drugi.... bas si nevaspitan...ne treba se stidjeti pitati.
Tamo si malo baljezgao kako se ne moze cuti razlika u ultra visokim i ultra niskim zvucima kao na zivoj svirci... to ti je isto kao kad drot upadne na zurku i kaze mozete li smanjiti za OKTAVU....
Ne moze se CUTI... zasto?
Pa zato sto ljudsko uho razikuje spektar frekvencija od 20Hz do 20kHz(20.000Hz)....no u pitanju je potpuno druga stvar...
MP3 zvuk je kompresovani zvuk, koji ti dobijes ripanjem sa CD-a, ili ako si mulac sa ploce,kasete,DATa,Magnetofonske Trake....ili bilo kojeg zvucnog zapisa.... no,kako je slabiji od CD(po svim karakteristikama)...zvuk se ne moze porediti sa plocom....Zasto?
Pa uporedicu ti ovako brojevima:

CD:
prenosi frekvencijalni spektar od 20Hz do 22kHz.
prenosi tzv."dynamic range" ili dinamicki raspon od +-12dB.

Ploca:
prenosi frekvencijalni spektar od 5Hz do 25kHz
prenosi dinamicki raspon od +-96dB.

Matematicki je zato bolja....
To u pravom smislu znaci da ultra visoke(iznad20kHz)i niske(ispod20Hz) neces cuti,i naci razliku,samo sto:
ces zahvaljujuci prenosu sa plocice imati bass u plucima,a ritam sekcija ce biti "isjeckana" zahvaljujuci ultravisokim frekvencijama,
a zvucna dinamika joj nece biti izguzvana kao kod MP3 kompresije, ili kristalna kao kod CD....(zahvaljujuci 5%analogne distorzije koja se automatski dobije propustanjem kroz "TUBE")....

Zasto sad svi kupuju CD a ne Ploce.... pa da smo na zapadu.... alubum jedan(na 4ploce)bi platio 60maraka, a album na disku 30.... :)

Zato....da ne duzim....nemas pojma,i nemoj baljezgati....bez imalo sromnosti nemoj ni slusati muziku....takvi kao ti samo mozete upropastiti ono sto je neko gradio dugo dugo dugo....

U zdravlje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2003, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oki, mislim da smo napisali dovoljno sto se tiche ploca/CDova/MP3ova..
Ostavicu temu otvorenu, mozda jos neko pronadje detalje o legalnosti MP3-a

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2003, 14:44 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
Bogami ste me dobro napatili dok sam ovo sve procitao... Enivej, red bi bio da i ja ostavim kakav zapis :]

LEGALIZACIJA : Gadna tema nadasve ... U sustini pitanje je pravne prirode - Do kojih granica drzavni organi mogu da idu kada je rec o posedovanju nelegalnih kopija softvera ali i nelegalnih kopija audio cd-ova ? Praktican primer se desio pre nekoliko dana, kada je eforia (privredna inspekcija) upala u jedan lokalni internet caffe. Pored masina za gambling (koji su proglaseni nelegalnim i stavljenim van zakona - po direktivi ECC-a) detaljno je pregledan set racunara (oko 20ak komada) a za instaliranje igrice i operativni sistem (WinXP) su trazeni racuni. Sta se desilo ? Ispostavilo se da je upravnik doticnog kafea 'narezao' nekoliko kopija MS Win XP Home Ed. a igrice su poskidane sa warez sajtova na Internetu. Treba li pominjati da je kafe dobio zabranu rada u trajanju od nekih godinu-dve a da je u isto vreme pokrenuta tuzba protiv doticnog od Microsoft Hellas-a ... Naravno sudski spor tek predstoji mada sumnjam da ce vlasnik izaci kao pobednik.
Nisam upuce u Zakon koji je izglasala Skupstina RS ali verujem da se ide ka 'usaglasavanju' sa EU (pod pretpostavkom da tezimo uci u istu), kao i u Srbiji gde vise ne postoje standovi po Knez Mihajlovoj (sada se ide na Konjarnik kod dvojice tipova ali tisu-misu :]).
Gorepomenuti primer ocigledno pokazuje da su zakoni striktni ali i dalje ostaje pitanje kucnog koriscenja 'sumnjivih' diskova. Takodje, po zakonima EU, inspekcija IMA pravo da udje u neciju kucu (naravno uz prethodnu identifikaciju i predocavanje naloga o pretresu, jer se vrsljanje po HDD-u klasifikuje kao pretres) i obavi svoj posao. Verujem da se tu primenjuju isti principi kao i u slucajevima provale u racunarski sistem, jer i jedno i drugo se smatra kriminalom (oko provale je procedura malo drugacija, ko je upucen u DPA - Data Protection Act iz 89'te znace o cemu je rec, jer tu su u pitanju i neki drugi parametri ili 'olaksavajuce okolnosti' - steta koja je nanesena, motiv itd.).
Jos o mp3 formatu - NARAVNO da je mp3 sam po sebi sasvim legalan ali namenjen prvenstveno kucnoj upotrebi jer je praktican (kompresija) ali i losijeg kvaliteta (kompresija). Ono sto NIJE dozvoljeno je kopiranje takvog materijala, a pogotovo ne prodaja. Istu stvar se pojavljuje i sa pravima izvodjaca/autora u muzickoj industriji ("EULA" na pocetku filma - "Ovaj materijal podleze tim i tim zakonima i nije dozvoljen public broadcasting bla bla").

CD-VINYL-TAPE: Ovde se nema sta reci, nego da su i jedni i drugi u pravu (po mom misljenju). Zasto ? Nemojte biti toliko striktni u osudi mp3-a kao medija, jer iako gramofoni i dalje vladaju, istina je da se pojavljuje sve vise DJ-a koji svoje setove 'vrte' na racunarima, however sa niskom komprersijom kako bi se mogao izvuci sto kvalitetniji zvuk. Primer - DJ HELL (jedan od poznatijih nemackih dj-eva, izbacio novi ultrapopularan mix na dva diska priznajuci koriscenje Native Instruments Traktor 2.0 za citav mix), Miss Kittin & The Hacker (misskittin.net vol.1 i 2., opet Traktor) i tu se lista ne zavrsava. Verujem da je gramofon jos uvek standard prvenstveno zbog slobode koju pruza DJ-u ali vredi napomenuti da novi plug-inovi iz NI fabrike obecavaju nove mogucnosti u emulaciji tzv. digital scratch-a (koji je jedan od glavnih argumenata pobornika gramofonije) a i manual beat mixinga (ne sadrzi svaki softverski emulator mixera auto-mix opciju). Iako su mnogi sa pocetka 90tih i 'digitalne evolucije' predvidjali propast vinyl tehnike pokazalo se da nisu u pravu jer ce, verujem, gramofoni jos dugo vladati zurkama...
Verujem da je hazoous merodavniji da daje ocene jer se decko sa tim profesionalno bavi, ali ja kao laik ne mogu da kazem da sam na nekoj zurci (a imam ih iza sebe zaista impresivan broj) osetio nekakvu razliku u ultra/visokim/niskim zvukovima bilo da se radilo o racunaru ili gramofonu. Dosta toga lezi i na zvucnom sistemu ali za neke evente (>= 100-150 ljudi) mislim da sasvim dobar zvuk daje i laptop sa recimo extigyjem.

Sto kaze mIRkon, toliko od mene :]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Sep 2003, 15:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
"Dokazi meni trebaju, dokazi!" Zelim da neko, upucen u aktuelne zakone, kaze da li je zakon vazeci i sta podrazumjeva. Nisam siguran da je legalno ripanje CDova i snimanje i distribucija mp3 CDova, ustvari, uvjeren sam da nije.

Ah samo jos ovo da prokomentarisem dok sam tu.
Opet skrecem paznju da je 'ripanje' legalno, sve dok je u okvirima privatne upotrebe, sto samo po sebi iskljucuje distribuciju kao legalnu.
Elem, sto se tice softvera, tu su stvari iskristalisane dovoljno jasno. Svaki disk NE PODLEZE zakonu nego sadrzaj tog diska. Svaki program, aplikacija, linija koda sama po sebi podleze nekakvoj licenci. U slucaju gde to nije eksplicitno naglaseno (recimo nekakvi freeware programcici), smatra se da takav program spada pod public licencu u kojoj je sloboda kopiranja neogranicena ali u isto vreme autoru pripada intelectual property i u svakom trenutku moze takav program da izbaci pod nekakvom drugom licencom (bila ona proprietary ili open). Sada dolazi i pitanje reverznog inzenjeringa, tj. u kolikoj meri neko moze da dizasembluje kod, iskopira ga i primeni u svojoj aplikaciji ? Da budemo precizni, radi se o 30 % koda odredjenog MODULA (sekcije, funkcije, uglavnom dela koda koji radi iskljucivo jedan posao) i tu se u slucaju sudskog spora citava parnica temelji ili na kvalitetu ili na kvantitetu - stvar je domisljatih advokata. Tipican primer je spor izmedju Apple-a i Microsofta sa pocetka 90tih, gde je Apple smatrao da mu pripada ekskluzivno vlasnistvo nad elementima GUI-a (recimo drop-down lista, meniji, prozori itd.) a M$ je to implementirao u svoj Windows 3.x. Ali, presuda je donesena u korist Bilija jer Apple nije zastitio IDEJU (patentom) nego implementaciju (copyright).
Evo i jedne zanimljivosti sto se tice patenata (i koliko ustvari oni mogu biti OPASNI) - Pasta za zube TRIDENT (ili Aqua ispravite me ako gresim) ima pravo da primenjuje svoju ideju sa otvarajucim cepom na vrhu jos nekih 30 godina :]] U isto vreme NI JEDNA druga kompanija koja se bavi proizvodnjom paste za zube NE SME da ima takav poklopac na svojim proizvodima !

Imam osecaj da ce advokati na prostoru Balkana u sledecim godinama imati pune ruke posla a i dzepove :]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2003, 08:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
A jooooj sta ste napisali.... svaka vam cast...
Uglavnom: misk0 znam da imaju pravo da pretresaju ali znas li ti koliko ima racunara i kucnih korisnika u americi... kome se isplati da stalno vrsi racije po kucama? nikome ;)
Legalizacije ce biti u smislu da ce ilegalni softver i piratske kopije CD-ova biti teze nabaviti, samim tim obicni korisnici ga mozda nece ni traziti i upotrebljavati ali svi zakoni su nacinjeni da se prekrse pa prema tome i ovaj. Bez obzira na sve uvjek ce biti ljudi koji ce biti spremni da preuku ono sto im treba sa neta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2003, 10:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

epek je napisao:
Uglavnom: misk0 znam da imaju pravo da pretresaju ali znas li ti koliko ima racunara i kucnih korisnika u americi... kome se isplati da stalno vrsi racije po kucama? nikome ;)

Cudan si. Mislis da zakon ne funkcionishe nigdje kao sto ne funkcionishe u RS i BiH ?
Pa naravno da nece ici od kuce do kuce i gledati ko sta ima na racunaru, medjutim ako posumnjaju / cuju od nekoga da imas vecu kolicinu nelegalnog software-a imaju pravo da ti dodju u kucu, pretresu sve sto imas u racunaru i ako nemas racune i dokaze, mozes da zavrsis i u zatvoru. Isuvise banalizujes i mislis da zakon ne funkcionishe.
U Svici su provajderi usnifali da neki lik skida djecju pornografiju sa interneta i znas gdje je on sad ? U zatvoru.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Sep 2003, 13:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
kontam ja to al ne kontam sto vi ljudi dizete toliku prasinu oko toga. Ja kad nekom recimo iz njemacke ili svedske kazem da razmisljam da predjem na linux jer mi je windows preskup oni mi se smiju jer i oni uglavnom koriste piratske kopije, jedino ako kupujes racunar naravno dobijes i legalan OS i neke programe.
Razumijem ja da je moguce da mi neko pretrese kucu i da se to nekim ljudima desavalo ali to sigurno nisu pojedinacni, krajnji korisnici nego ljudi koji rasturaju piratski softver, lakse je uhapsiti jednog dilera i oduzeti mu opremu nego hvatati 5000 ljudi kojima je on prodao po par cd-ova.
Ma dobro, cini mi se da smo o ovome raspravljali vec jednom... nema veze ;)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]