banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 11:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419 ... 4707  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: BL/Forum kafana
PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:31 
Ja ne vjerujem u l-karnitin, po meni je to bacanje love.

Imam samo avatar sa sportskih foruma, nista vise od slika jbg..

A nisam sada u fazi skidanja kila, gdje cu u januar skidati kile. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
Japanese_rose je napisao:

Btw, ima li L-carnitin neke veze sa tim svim ? Lik mi rek'o da je sa l-carnitinom sredio tijelo, al' nije bas pouzdan, pa kontam bolje da pitam Experta. :D 8) :lol:

Spoiler:
Što je zapravo L-karnitin ?

L-karnitin je derivat tj. proizvod koji nastaje iz aminokiselina lizina i metionina. Naziv je dobio zahvaljujući činjenici da je prvi put (1905.) otkriven u mesu. Činilo se da djeluje kao vitamin u tijelu kukca brašnara pa je dobio naziv i vitamin B T. Kada se okrilo da ga ima i u ljudskom organizmu taj je naziv odbačen.

U normalnim uvjetima ljudski organizam proizvodi dovoljne količine L-karnitina, ali u nekim uvjetima tijelo ga ne može proizvesti dovoljno pa ga treba unositi izvana.

L-karnitin se proizvodi u jetri i bubrezima pa se transportira u tkiva koja koriste masne kiseline kao izvor energije, a to su prvenstveno srčani mišić i skeletni mišići (mišići sustava za kretanje). Za proizvodnju L-karnitina, osim aminokiselina lizina i metionina, potrebni su i vitamin C, vitamin B6, niacin i željezo. Ukoliko manjaka jedan od ovih sastojaka razina L-karnitina može biti niska.

U tim tkivima L-karnitin "prati" masne kiseline (mast) u mitohondrije stanica (dijelovi stanica gdje se proizvodi energija potrebna za život i funkciju stanice) gdje one bivaju iskorištene kao energija za pokretanje i rad mišića.

Uvođenje masnih kiselina u mitohondrije ne ovisi isključivo o L-karnitinu. U samom transportu sudjeluju 4 enzima koji se nalaze na membranama mitohondrija pa unos masnih kiselina ovisi i o njima.

Što se događa kada nema dovoljno L-karnitina ?

U stanjima kada nema dovoljno L-karnitina dolazi do smanjene proizvodnje energije u stanicama, posebno onima koje koriste masti. Dolazi do slabosti mišića i općenitog osjećaja slabosti.

Koja su to stanja ?

U normalnim uvjetima tijelo stvara dovoljne količine L-karnitina potrebne za život. Postoje neke bolesti jetre i bubrega koje utječu na to da se, ili ne stvara dovoljno L-karnitina, ili se on gubi iz organizma, a da se nije iskoristio. Najčešće su to genetske nasljedne bolesti. U nizu studija je utvrđena korisnost L-karnitina u poboljšanju stanja bolesnika sa tim bolestima. Novorođenčad ne može u dovoljnoj količini stvoriti L-karnitin pa ga dobiva u posebno pripremljenoj hrani.

Vodeći se logikom da je i vrhunski sport zapravo opterećenje za tijelo i da tijelo sportaša ima slične zahtjeve za prehrambene sastojke (pa tako i za L-karnitin) kao i tijelo bolesnika, farmaceutska industrija je krenula u promociju L-karnitina kao tvari čijim uzimanjem će se poboljšati rezultati sportaša.

Jedno je sigurno, a to je da uzimanje L-karnitina bez vježbanja neće donijeti nikakve rezultate. Jer može L-karnitin danima ćubiti na mitohondrijima, ako nema sile koja će pokrenuti masti s bokova, trbuha i ostalih mjesta, neće se masti iskorištavati. Treba vježbati i natjerati tijelo da ima potrebe za mastima. Onda će one doći do stanica, a L-karnitin ih odvesti u "mitohodrijsku peć".

Ako vježbate i koristite L-karnitin postoji mogućnost da L-karnitin djeluje. Sportaši s možda najviše iskustva, bilo pozitivnog bilo negativnog, s L-karnitinom su bodybuilderi. Oni mogu posvjedočiti o učinku L-karnitina ma kakav on bio.

Doze i upotreba

Ako se već odlučite za uzimanje L-karnitina treba paziti na doziranje. Intravenozni L-karnitin se upotrebljava samo kod genetskih bolesti gdje ga fali. U slobodnoj prodaji ima ga za peroralno uzimanje (na usta). Dnevna doza ne bi trebala preći 4g jer tada između ostalog koža može poprimiti neugodan "riblji" miris.

Treba paziti i u kojem obliku se uzima. Količina L-karnitina od npr. 1g se ne može staviti u dovoljnu malu tabletu da bi je čovjek mogao progutati. Jer L-karnitin treba i tvar koja će ga vezati kada je u tableti, a te tvari treba jako puno. Zato je bolje uzimati tekuće pripravke L-karnitina.

S druge strane, kupujući preparate vi nemate nikakve zakonske garancije da je u onome što kupite L-karnitin i u onoj količini koja se navodi. Imate samo riječ proizvođača, piše Adventure Sport.

Ti preparati nisu lijekovi i nisu podložni nikakvim ispitivanjima da bi zadovoljili eventualne zakonske norme (koje za te preparate ne postoje) o konretnoj tvari (to čak i piše sitnim slovima na bočicama). Čak ni u Sjedinjenim Američkim Državama ti preparati nisu podložni ispitivanjima od strane čuvene FDA-Agencije za hranu i lijekove.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Drugim rijecim nisi postigao ocekivane rezultate tensSa :D ( umalo da napisem tenaSa :lol: ).

Thx Bennet, to mi je otprilike poznato, htjela sam samo provjeriti da li se iskustva onih koji se bave bodybuildingom razlikuju od teorije o l-carnitinu, jer mislim da ga bilderi dosta koriste.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:47 
Jesam, kako nisam, ja sam zadovoljan kad pogledam unazad... :D

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
TensSa, po ko zna koji put, jest ti gadan avatar :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:49 
To ti je pimp bradr, najjaci u JAR-u. :D

Ima svega, ima zeMski. :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daj onu golemu sliku, da stavim za podlogu...
Moram priznati da sam ljubomoran sto ga ja nisam prvi otkrio...
Rekao sam da Stevana nikad necu skidati s avatara, ali zamislio bih se da sam ranije naisao na nigera :)

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:53 
Ova? 8) :lol: :lol:

Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 14:55 
Citiraj:
Thx Bennet, to mi je otprilike poznato, htjela sam samo provjeriti da li se iskustva onih koji se bave bodybuildingom razlikuju od teorije o l-carnitinu, jer mislim da ga bilderi dosta koriste.

Jok, bilderi koriste najcesce efedrin i klenbuterol od ilegalnih stvari, a komercijalni sagorjevaci su isto tako da daju kick najcesce, a l-carnitin se pokazao beznacajan i kao bacanje para u praksi. :)

Vrh

Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Evo metnuo sam Nigera na desktop... Preopasan je :lol:

Vrh

Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Vid' mu sjekutića vid' mu ogrlice? :lol: Ovako uvećano baššš se vidi. :D A cvike su prava stvar! :D

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 15:02 
Ne pratis fabulu radnje Talija, evo jednog od mojih prijasnjih postova:
Citiraj:
Jok, kajlara, oridjinale, od roga africkog nosoroga oplodjenog od strane pustinjskog skocimisa u sezoni parenja KAmbodzanske vjeverice koja je bila uplasena od strane azijskog zlatoustog poskoka kojem je mrav usao u dupe...

Edit, mrav je izbjeglica...

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 15:03 
Sto upada u oci kad se uradi "stretch" za desktop. :D

Edit

Bezze ukucam u google slike Tenssa, ajd razumijem ono meza i krmetina i pecenje, dole ona zeMska, pice, al koji djavo Milan Stankovic tu radi... 8) :confused2: :confused2: :confused3:

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 15:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
TaškoBL je napisao:
Evo metnuo sam Nigera na desktop... Preopasan je :lol:

'Metnuo' si ga !?

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 16:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Rekao sam da Stevana nikad necu skidati s avatara, ali zamislio bih se da sam ranije naisao na nigera :)

Ovo me potsjeti da bih trebala promijeniti nick; jedna zena kad me god vidi :lol: pita me jesam li kombinacija Kineskinje i Evropljanke ( ona je Kineskinja, hoce da me usvoji, sta li :lol: :lol: :lol: )

tensSa je napisao:
Jok, bilderi koriste najcesce efedrin i klenbuterol :)

Znaci nikad cula. :lol: :lol: :lol:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 16:11 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jan 2011, 13:29
definitivno severina

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 16:29 
Citiraj:
Ovo me potsjeti da bih trebala promijeniti nick; jedna zena kad me god vidi :lol: pita me jesam li kombinacija Kineskinje i Evropljanke ( ona je Kineskinja, hoce da me usvoji, sta li :lol: :lol: :lol: )

Jesi ti na avataru?

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 16:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ko i na prethodnih 67.

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 16:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Jesi ti na avataru?

Drogba. :lol:

Hocu reci jok.ba. :lol:

TaškoBL je napisao:
Ko i na prethodnih 67.

Ali zato si ti postavio svoj foto, pa imas pravo nekome nesto spocitavati. :evil:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2011, 16:40 
Ja sam Milan i volim ladnu pivu i vruce zene...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 413, 414, 415, 416, 417, 418, 419 ... 4707  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]