Vader je napisao:
Sad sam ga pogledao. Sasvim pristojan, da ne kažem dobar, tim prije što tako nešto uopšte nisam očekivao. Nema tu ništa posebno ali je dobar. Naravno, nije kao Inception, da i ja napravim to poređenje kad su ga i ostali na ovoj temi pravili, mada ne znam zašto uopšte poredite ta dva filma.
Zato što većina nas zna i vjeruje da je Inception bolji film od njega, pa naravno da čudi otkuda tolike kritičarske i ostale pohvale za film koji je isprva izgledao kao prvo osrednje Fincherovo djelo, kojeg je iz ko zna kakvih razloga snimio.
S druge strane, istina je da je Zuckenberg sa svojom pošasti jedna od najomraženijih osoba danas na svijetu, a ovo je kao film gdje ga i ne osuđuju pretjerano, samo pokazuju prevrtljive stvari u američkoj industriji, u ranijim filmovima viđane toliko i toliko puta.
Dakle, angažirani film. A Inception je vizionarski rad krcat inovativnim rediteljskim i scenarističkim rješenjima, filmskom čarolijom, sjajnom muzikom, dizajnom, efektima, odličnom glumom...
U zadnje vrijeme Oscara dobivaju mali angažirani filmovi čiju režiju potpisuju respektabilna imena, prvo Boyle sa Slumdog Millionaireom, pa Bigelow sa The Hurt Lockerom, sada će Fincher. U prva dva slučaja to je i opravdano, ali više bih volio da Fincher osvoji tog dugo priželjkivanog Oscara s nekim ''primjerenijim'' filmom.