banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 04:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jan 2011, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Glupost je zato sto to nije grijeh niti u etimoloskom niti u zdravorazumskom smislu.
Grijeh je valjda posljedica nekog smislenog cina a ne rodjenja. Nismo mi birali da budemo rodjeni.

Ko mi prijeti paklom?? Jedna knjizica koja se zove Biblija. Da, ista ona koja propagira neizmjernu i predivnu ljubav.
Ako sam UPISAO fakultet snosicu posljedice neuspjeha isto kao sto bi i hriscani koji su se OPREDJELILI za hriscanstvo trebali da snose za nepostovanje istog.
Nije stvar u tome. Stvar je u tome da se to nametanje odnosi na svakog covjeka, jer je to sustina hriscanstva, da svojata citav ljudski rod (Starti zavjet je bar onako vise sovinisticki orijentisan pa te privilegije vaze samo za Jevreje).
Stvar je u tome sto je pakao sudjen svima onima koji ne prate hriscanstvo, a ne samo onima koji ga prate pa se u medjuvremenu ogrijese od njega.
Cisto hriscanstvo jeste Novi zavjet i sve ono sto je Isus govorio.
A ako uzmemo SVE ono sto je on govorio, to definitivno nije samo ljubav.

Mozda je tebi dovoljno da smislis termin "cisto hriscantstvo" da bi opravdala i izbjegla mnoge nelogicnosti i neispravnosti u hriscanstvu, ali mene u to ubijediti neces.
Ali navikao sam na selektivno izdvajanje hriscanskih ideja.
Objektivnosti ni u prici.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 14:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Elvis Presley je napisao:
Glupost je zato sto to nije grijeh niti u etimoloskom niti u zdravorazumskom smislu.
Grijeh je valjda posljedica nekog smislenog cina a ne rodjenja. Nismo mi birali da budemo rodjeni.

Ma ti kao da namjerno izvrćeš :D Po Bibliji, lakovjernost je bila ta zbog koje su ljudi postali smrtna bića. Nekome smrtnost i nije kazna, jer se pomirio odavno s tim da sve što je rođeno će i umrijeti.

Citiraj:
Ko mi prijeti paklom?? Jedna knjizica koja se zove Biblija. Da, ista ona koja propagira neizmjernu i predivnu ljubav.
Ako sam UPISAO fakultet snosicu posljedice neuspjeha isto kao sto bi i hriscani koji su se OPREDJELILI za hriscanstvo trebali da snose za nepostovanje istog.
Nije stvar u tome. Stvar je u tome da se to nametanje odnosi na svakog covjeka, jer je to sustina hriscanstva, da svojata citav ljudski rod (Starti zavjet je bar onako vise sovinisticki orijentisan pa te privilegije vaze samo za Jevreje).
Stvar je u tome sto je pakao sudjen svima onima koji ne prate hriscanstvo, a ne samo onima koji ga prate pa se u medjuvremenu ogrijese od njega.
Cisto hriscanstvo jeste Novi zavjet i sve ono sto je Isus govorio.
A ako uzmemo SVE ono sto je on govorio, to definitivno nije samo ljubav.

Mozda je tebi dovoljno da smislis termin "cisto hriscantstvo" da bi opravdala i izbjegla mnoge nelogicnosti i neispravnosti u hriscanstvu, ali mene u to ubijediti neces.
Ali navikao sam na selektivno izdvajanje hriscanskih ideja.
Objektivnosti ni u prici.

Kao što neko jednom reče o tim stvarima (vjerovanju, duhovnom) se ne da pričati, a i nisu dodijeljenju hemisferi mozga koja je zadužena za racio.
Sve je stvar vjerovanja ili nevjerovanja. Ako ne vjeruješ kako ja mogu da te ubijedim da povjeruješ? To je tvoj lični izbor sve i da ti prostrem pred noge gole činjenice.
Ne želim da te ubjeđujem jer nema smisla, izbaci tu tenziju iz sebe i samo se opusti. Ne moraš vjerovati u Boga, vjeruj u šta hoćeš, što se više razmišlja više se udaljujemo od odgovora.
Slijedi moralne kodekse (ne moraju biti crkveni) i ne boj se nikakvog pakla.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 14:46 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
1. Ovdje smo gdje jesmo zbog najprirodnijeg cina - bioloska reprodukcija..

@Elvis

jel to znaci da smo kopije prirodnog procesa? il grijesim..

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:

@Elvis

Ako povlacis pitanje o smislu zivota...to uopste nije bila moja tema niti poenta, niti volim da pametujem i dajem neke duhovne i "pametne" doskocice o smislu zivota iz prostog razloga sto su to sve puka nagadjanja.

Mi smo produkt bioloske reprodukcije, tako smo nastali (u bioloskom smislu) a to sam rekao u kontekstu prvog grijeha koji nema veze s mozgom.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48

Samo se u toj knjizi ni u jednom trenutku, ni jednom riječi ne pominje nikakav pakao, niti bilo što što bi asociralo na bilo kakvo mučenje i kažnjavanje ljudi.
Te sadističke sklonosti zna se koje crkve i s kakvom namjerom su pripisali Bogu.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 15:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Samo se u toj knjizi ni u jednom trenutku, ni jednom riječi ne pominje nikakav pakao, niti bilo što što bi asociralo na bilo kakvo mučenje i kažnjavanje ljudi.

Jok!

Isto kao što se skuplja kukolj za spaliti ga u vatri, tako će biti na svršetku svijeta:
Sin čovjekov poslat će svoje anđele, oni će sakupiti za staviti van iz njegovog kraljevstva, sve uzroke pada i sve one koji počinjavaju nepravednosti,
i bacit će ih oni u ložište vatre; ondje bit' će plačevi i škrgutanja zubima.

Matej 13,40;41;42.

"Ako se tko pokloni zvijeri i slici njezinoj, i primi žig na čelo svoje ili na ruku svoju,
I on će piti od vina gnjeva Božjega, koje je nepomiješano utočeno u čašu gnjeva njegova, i bit će mučen ognjem i sumporom pred anđelima svetim i pred Janjetom.

Okrivenje 14,10

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 16:03 
staromodan
Korisnikov avatar

isto tako pise "ako te ruka sablaznjava odsijeci, il ako te oko sablaznjava iscupaj"..zavisno od interpetacije neko ce to uraditi..

tako je i po pitanju stihova koje ti navodis, a da se nisi osvrno na kontekst rijeci koji su upotrebljeni u grckom...da ne bi sad opet se pisalo jedno te isto sto se ranije napisalo ti idi na pretragu pa ces pronaci nesto vise o znacenju "pakla" u Biblji..

spavac je napisao:

@Elvis

Ako povlacis pitanje o smislu zivota...to uopste nije bila moja tema niti poenta, niti volim da pametujem i dajem neke duhovne i "pametne" doskocice o smislu zivota iz prostog razloga sto su to sve puka nagadjanja.

Mi smo produkt bioloske reprodukcije, tako smo nastali (u bioloskom smislu) a to sam rekao u kontekstu prvog grijeha koji nema veze s mozgom.

nemoj se ljutiti sto te pitam, jer sam ja sa biologijom raskrstio onog dana kad je stari upotrijebio kais kao edukativno sredstvo vezano sa moj socioloski opstanak...doso ja kuci i pitam jel njegov djed Petar bio majmun, jer tako uciteljica Suada rekla nama na casu..

mislis u bioloskom smislu nastali smo kao debili, bolesni, smrtni il sta vec?

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 16:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Talija je napisao:
Ako cijeniš Isusa onda treba da cijeniš i njegova djela, a njegova djela nisu govorila ništa loše, nego služe za primjer (ko želi, ko ne želi takođe mu je dozvoljena mogućnost izbora, izabereš u šta hoćeš da vjeruješ, izabereš način života i razmišljanja), zar to nije velikodušno? Niko ne nameće ništa, sve je stvar slobode izbora.

Ja cijenim Hrista, mislim da je bio osoba vrijedna divljenja. Mada, teško je razlučiti gdje završava istorijski, a počinje mitološki Hrist (teško u nekim slučajevima; u nekim je potpuno jasno). Ali Hrist, po svemu što se može vidjeti, nije bio hrišćanin. Hrist se radovao životu, nije pokušavao da ga zatre. U predgovoru Delezovog djela "Niče i filozofija", profesor Vojin Simeunović to lijepo kaže:

Citiraj:
HRIST PROTIV HRIŠĆANSTVA

Ako posmatramo Hrista kao tip ličnosti i pri tome ga odvojimo od hrišćanstva kao tipa kolektiviteta, uvidećemo do koje mere kod Hrista nema resantimana i nečiste savesti, njega definiše radosna vest, on predstavlja život koji nije hrišćanski, tako da hrišćanstvo nije Hristova religija... Hrišćanstvo nije izumio Hristos, već sveti Pavle, čovek nečiste savesti, čovek resantimana" (Delez, str. 170.) Sam Niče pak piše: "Posle radosne vesti (rođenja Hristova), odmah je stigla najgora od svih: vest svetog Pavla. Sveti Pavle je otelotvorenje tipa suprotnog radosnom vesniku (Hristu). On je genije mržnje, sa vizijom mržnje, sa neumoljivom logikom mržnje. Šta sve ovaj dizangelista nije žrtvovao mržnji! Pre svega Spasitelja: on ga je razapeo na svoj krst. Sveti Pavle je "otkrio" smisao krivice: on je Hristovu smrt protumačio "kao da je Hrist umro za naše grehe".

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 17:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
isto tako pise "ako te ruka sablaznjava odsijeci, il ako te oko sablaznjava iscupaj"..zavisno od interpetacije neko ce to uraditi..

tako je i po pitanju stihova koje ti navodis, a da se nisi osvrno na kontekst rijeci koji su upotrebljeni u grckom...da ne bi sad opet se pisalo jedno te isto sto se ranije napisalo ti idi na pretragu pa ces pronaci nesto vise o znacenju "pakla" u Biblji..

spavac je napisao:

@Elvis

nemoj se ljutiti sto te pitam, jer sam ja sa biologijom raskrstio onog dana kad je stari upotrijebio kais kao edukativno sredstvo vezano sa moj socioloski opstanak...doso ja kuci i pitam jel njegov djed Petar bio majmun, jer tako uciteljica Suada rekla nama na casu..

I sta sad, ako utvrdimo da originalno te rijeci koje su opisivale pakao nisu tako strasne (a u to ne vjerujem, dosta mi je rijecnik iz Starog zavjeta koji odgovara horor knjigama da skontam da Biblija nije tako divna i krasna), to ce da poboljsa stvari? Kontekst je jasan, e sad koji su pridjevi tu u pitanju i slicno mislim da stvarno nije bitno.

Citiraj:
mislis u bioloskom smislu nastali smo kao debili, bolesni, smrtni il sta vec?

Ja stvarno ne razumijem sta ti pricas i pitas.
Da, bioloski smo smrtni, i da neki su bioloski rodjeni bolesni ili debilni.
Samo ne znam kako se smrt novorodjenceta ili deformiteti novorodjenceta mogu pripisati milostivom i punom ljubavi Bogu...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 17:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Lavić, jel bog stvorio prvo životinje pa onda čovjeka, odnosno Adama i Evu, ili obrnuto...ili paralelno...treba mi brz odgovor bez citata i psalmova

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 22:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Džontra je napisao:
Lavić, jel bog stvorio prvo životinje pa onda čovjeka, odnosno Adama i Evu, ili obrnuto...ili paralelno...treba mi brz odgovor bez citata i psalmova

Evo ga čitam tvoje pitanje i pišem ono što znaš.
Bog je čoveka zadnjeg stvorio.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 23:39 
staromodan
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Talija je napisao:
Ako cijeniš Isusa onda treba da cijeniš i njegova djela, a njegova djela nisu govorila ništa loše, nego služe za primjer (ko želi, ko ne želi takođe mu je dozvoljena mogućnost izbora, izabereš u šta hoćeš da vjeruješ, izabereš način života i razmišljanja), zar to nije velikodušno? Niko ne nameće ništa, sve je stvar slobode izbora.

Ja cijenim Hrista, mislim da je bio osoba vrijedna divljenja. Mada, teško je razlučiti gdje završava istorijski, a počinje mitološki Hrist (teško u nekim slučajevima; u nekim je potpuno jasno). Ali Hrist, po svemu što se može vidjeti, nije bio hrišćanin. Hrist se radovao životu, nije pokušavao da ga zatre. U predgovoru Delezovog djela "Niče i filozofija", profesor Vojin Simeunović to lijepo kaže:

Citiraj:
HRIST PROTIV HRIŠĆANSTVA

Ako posmatramo Hrista kao tip ličnosti i pri tome ga odvojimo od hrišćanstva kao tipa kolektiviteta, uvidećemo do koje mere kod Hrista nema resantimana i nečiste savesti, njega definiše radosna vest, on predstavlja život koji nije hrišćanski, tako da hrišćanstvo nije Hristova religija... Hrišćanstvo nije izumio Hristos, već sveti Pavle, čovek nečiste savesti, čovek resantimana" (Delez, str. 170.) Sam Niče pak piše: "Posle radosne vesti (rođenja Hristova), odmah je stigla najgora od svih: vest svetog Pavla. Sveti Pavle je otelotvorenje tipa suprotnog radosnom vesniku (Hristu). On je genije mržnje, sa vizijom mržnje, sa neumoljivom logikom mržnje. Šta sve ovaj dizangelista nije žrtvovao mržnji! Pre svega Spasitelja: on ga je razapeo na svoj krst. Sveti Pavle je "otkrio" smisao krivice: on je Hristovu smrt protumačio "kao da je Hrist umro za naše grehe".

on je protumacio iz S.Z..nije nista izmislio...

na osnovu cega je Nice zakljucio da je Pavle genije mrznje...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2011, 20:34 
Veteran
Veteran

Deo govora patrijarha Pavla u govoru o spiritistima na kraju pravi osvrt i na slabosti u vlastitoj crkvi a to mogu samo iskreni ljudi.

,,...Osim sujete i brige za prolazno, mnogi od nas, verne koji žele puniji, intenzivniji religiozni život, prepuštamo same sebi. Završimo bogosluženje, ili drugu sveštenu radnju, na zastarelom, nerazumljivom jeziku, ne progovorivši ni reči objašnjenja pročitanog Svetog pisma, ili koga pravoslavnog učenja, povlačimo se u stan, svojoj porodici. Verni ostaje sam sa problemima svoje vere, bez evanđelskog odgovora na pitanja koja im postavljaju razni sektanti, ili ateisti. Niti ih kao dobri pastiri vodimo na dobru pašu evanđelske nauke, niti budno stražarimo nad svojom i njihovom verom da odmah primetimo dolazak neprijatelja, ukažemo na njega i njegovo krivo učenje, na šta smo se zakleli prilikom rukopoloženja. I kad nas upitaju, odgovaramo s dosadom i suvo: "Ne slušaj ih, to sujeretici, ili bezbožnici!" bez iznošenja razloga i ozbiljnijeg objašnjenja. Bez svega onoga što je vernima davao bogomoljački pokret, nije čudo da oni koje sve to ozbiljnije interesuje potraže objašnjenje od subotara, adventista, spiritista. Ili nastave da padaju sve niže i niže u najprimitivniju pobožnost, koja ne može dati odgovor ni sebi, ni drugima o svojoj veri ni na najprostija pitanja, a kamoli ona koja pronalaze i postavljaju izvežbani protivnici. Korak u bezverje odatle je kratak.

Ne zaboravimo da smo dužni da svoju veru, ne namećući je, propovedamo rečima i u vreme i nevreme, a hrišćanskim životom svagda. Jer nas Časni krst, svete Tajne i pripadnost pravoslavlju ne spasavaju mehanički. Potrebna je živa vera koja kroz ljubav dejstvuje (Gal.5,6).,,

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 08:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
profesor Vojin Simeunović to lijepo kaže:

Citiraj:
HRIST PROTIV HRIŠĆANSTVA

A šta je sa Starim Zavjetom? Mislim na tekstove i tekstove koji ukazuju na dolazak Onoga koji će zbog naših grijeha biti razapet? Hrist je nerazdvojni dio i Starog i Novog Zavjeta i ne može se odvojeno niti izdvojeno posmatrati.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 10:29 
Veteran
Veteran

Elvise, u pravu si kad govoriš da u Pismu postoji osuda pa i prokletstvo.
Pismo je praktična knjiga života po uzoru a to je savršenstvo odnosno svetost kroz poslušnost Bogu.

Ako ti ne veruješ da je kroz Adama i Evu odnosno njihov prestup stigla smrt objasni onda otkud ona?
Ako misliš da se svojim delima spašavamo objasni onda zašto svi pomreše zar niko nije činio dobro?

Pismo kaže da vera nije sviju i da ne može reč Božj stati u svakog jer duhovi pobune kradu reč iz razuma zato je potrebna molitva i post sa se osoba oslobodi tog napada i tad će joj se otvoriti razum da razume reč istine. Ljudska filozofija nema odgovor na ta pitanja i ono što nudi je jadno i stalno pada pod istinom.

Nemoj ići za čovekom i njegovim mislima jer je Božja misao jedina sveta i ne pogrešiva.

Tvoj je izbor i tvoja je odluka.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Popokatepetl je napisao:
profesor Vojin Simeunović to lijepo kaže:

Citiraj:
HRIST PROTIV HRIŠĆANSTVA

A šta je sa Starim Zavjetom? Mislim na tekstove i tekstove koji ukazuju na dolazak Onoga koji će zbog naših grijeha biti razapet? Hrist je nerazdvojni dio i Starog i Novog Zavjeta i ne može se odvojeno niti izdvojeno posmatrati.

Stari zavjet je prožet mitološkim duhom, što je i razumljivo, jer je nastajao i pod uticajem mitologija starih naroda. Ne mislim da Hrist ima bilo kakve sa Starim zavjetom. To što su ga pisci Novog zavjeta zgodno "uglavili" u neka proročanstva je druga stvar.

Hrist je bio jedan od duhovnih učitelja svog vremena. Kao što sam rekao, čovjek vrijedan divljenja, ali sa naglaskom na čovjek. Neki izvori njegovog učenja su poznati, između ostalog to su platonizam i stoicizam. Spletom istorijskih okolnosti, hrišćanstvo je od marginalne sekte postalo dominatna religija.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 21:30 
staromodan
Korisnikov avatar

pricas o demitologizaciji, Rudolf Bultman..

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2011, 01:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam čuo za njega, do sada. Ali to što sam napisao u svakom slučaju nije ništa novo ni nepoznato.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 09:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Stari zavjet je prožet mitološkim duhom, što je i razumljivo, jer je nastajao i pod uticajem mitologija starih naroda. Ne mislim da Hrist ima bilo kakve sa Starim zavjetom. To što su ga pisci Novog zavjeta zgodno "uglavili" u neka proročanstva je druga stvar.

Hrist je bio jedan od duhovnih učitelja svog vremena. Kao što sam rekao, čovjek vrijedan divljenja, ali sa naglaskom na čovjek. Neki izvori njegovog učenja su poznati, između ostalog to su platonizam i stoicizam. Spletom istorijskih okolnosti, hrišćanstvo je od marginalne sekte postalo dominatna religija.

Što kaže Sofronije "Greeešiš sinak, mnogo grešiš" :D

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2011, 11:04 
Veteran
Veteran

Tačno je da u mnogim verama postoji značajan broj mitoloških elemenata samo sad treba videti da li su to istinite poruke.
U mnogim kulturama ima svega i toliko je isprepleteno verovanje da onaj što ne krene od Vavilona da izučava istoriju svih stvari ne može se snaći i donosi slične konstatacije tvojim da je Isus samo jedna figura koja je ubačena negde...?

Grci a i ostali narodi su koristili razum kojim su želeli nešto sagledati u celini pa bi ga razdvojili do detalja i ponovo sklapali pokušavajući objasniti sebi smisao i svrhu (filozofija) ona ima i dobrih strana to je ne sporno ali u verskom pogledu ona gubi svoju težinu i uzaludan posao čini (Sizifov posao).

Erih Von Deniken kao ugostitelj počeo se baviti nekim poslom napisavši nekoliko knjižica i iznoseći činjenice gde je prepuštao čitaocu da sam dođe do odgovora i zaključka i tamo postoji par dobrih primera o istim ,,mitovima,, na različitim geografskim podnebljima a nisu se mogli desiti na 2 mesta isti događaji sa istim imenima i mesta i geografskih područja i ljudi...

Neko je kopirao nekog u verskom pogledu a jedino Istorija i Biblija mogu odgonetnuti te ne poznanice.
Isus nije lik koji se slučajno negde pojavio i nešto učio.Nemože se porediti Aristotel ili Platon sa Isusom jer su oni samo ljudi koji imaju potrebu da razmišljaju a Isus ima mnogo veću službu koja je mnogo ranije najavljena jer je nije čovek najavio već Bog preko čoveka.
Pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]