banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 21:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jan 2011, 20:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
U početku stvori Bog svu materiju i obikova je.
Stvori svu živu prirodu kao i životinje da bi na kraju načinio i čoveka po svom obličju.
Bog je prvo stvorio anđele i svu vojsku nebesku oko svog prestola. Heruvim zaklanjač se ponese u srcu svom i zaživi pobuna koja je stavljena kao potencijal.
Bog je sve dobro stvorio i anđele i čoveka i ceo univerzum ali sve stvoreno u sebi sadrži i potencijal za suprotnost samom sebi. Bog daje izbor svima kako bi se mogle uporedo pratiti obe strane i pojaviti obe strane u zavisnosti od izbora.

Veliki deo anđela je poželeo da upotrebi potencijal i mogućnost izbora druge strane koja je u to vreme stvorenjima bila nepoznata ali Bogu jeste.Umesto poslušnosti i službe izabraše ne poslušnost i samovolju ne znajući tada kraj tom putu. Bog iz ljubavi prema anđelima koji imaju život večni dok se ne nađe bezakonje na njima poželi da pokaže kuda vodi put pobune i stvara čoveka i daje mu istu mogućnost izbora kao i anđelima.

Anđeli pobune pristupiše čoveku i prevariše ga da izabere nepoznati potencijal po svom izboru i to Bog dopusti jer je i bio cilj pokazivanja posledica izabranog pravca u na zemlji. Pobuna je pre toga postojala na nebu ali nije prikazan poencijal jer mu vrata nisu bila otvorena. Smrt nema potencijal na nebu jer gde je život, tamo nema smrti kao deujuće sila (ovde mislim na presto Božji).

Pošto smrt kao kazna nije mogla biti sprovedena na nebu gde je presto života i da nebi prestup ostao u večnosti i širio se Bog je preneo na zemlju primer praktičnog delovanja i posledice izbora kao vidne.
Razlika izbora donosi i posledice izbora zato Bog izriče zabranu i saopštava posledicu prekršene zabrane koja je do tad bila samo potencijal ali onog momenta kad je čovek izabrao potencijal isti je postao realnost i više nije sve bilo dobro jer se pojavilo zlo i smrt kao plata za loš izbor.
Taj potencijal je oduvek postojao ali nije se mogao pojaviti dok mu se nije dalo usmerenje kroz zabranu i izrečenu osudu a tad po prekršaju vrata se otvaraju i potencijal postaje realnost i za ljude i za anđele. Tad je bila prilika da se pokaju anđeli jer su tad znali da sem večnog života kroz ljubav postoji i smrt za prestup iz ne poslušnosti.

Greh se ne može opravdati smrću već je večna smrt plata za prestup. Ako bi se smrću opravdavalo onda Lazar kad ga je Isus vaskrsao više nebi mogao umreti jer je platio smrću platu za greh i bio bi bez greha a kad je bez greha smrt nema vlast nad njim i smrt bi morala biti opozvana ali to nije tako.
Potencijal je postao realnost i ko će i kako potrti uzrokovanu realnost odnosno smrt?
Pokrenuta je u paksi (vidno) mašina koja je začeta u srcu lucifera i sad stoji svima vidno i ljudima i anđeima njeno delovanje i posledica tog izbora. Kako zaustaviti mašinu smrti? Pokajanjem? Umiranjem?

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011, 20:15 
Veteran
Veteran

Ako se Adam i Eva pokajaše i svi redom smrt i dalje stoji kao i krivica.
Kako prestupnika opravdati i reći da nije prestupnik? Bog je pravedan i ne može kršiti svoju pravdu zato prihvata ljudski i ađeoski izbor kao njihov i posledica izbora ide sa izborom. Bog može oprostiti ali smrt i dalje stoji. Kako vratiti predhodno stanje pre prvog izbora da bude ponovo sve dobro? Da bi se to desilo mora to biti čovekov izbor.

Bog ima rešenje za sve ali opet je dao čoveku izbor. Božja pravda kažnjava a Božja milost oprašta a šta opravdava greh?

Ako bi se greh opravdao onda se potire pravda i tad bi lucifer bio bez greha kao i svi anđeli pobune jer se greh opravda.Šta čovek može dati da bi se opravdao? Ništa, jer je u vlasti smrti zbog izbora koji izabra a posledica izbora je smrt. Koji je onda smisao života, da se rađamo da bi umirali? Ne, Bog je želeo da se pokažu oba izbora i njihov kraj ali je za čovekov izbor postavio potencijal spasenja koji se može dobiti takođe izborom.

Čovek je izabrao smrt i dobio je smrt. Da bi se potrla smrt i greh trebao je doći život i poslušnost. Postojao je život i izbor ali po izboru dođe smrt i osta potencijal za život kao što je postojao i potencijal smrti od momenta kad su se vrata za nju pojavila. Bog obećava da postoje vrata kao potencijal života i opet postoji uslov kao i u prvom slučaju gde je uslov za smrt bio prestup a sad je uslov za život vera u dati potencijal života.

U prvom slučaju nije bilo vere u Božiju reč a i u drugom slučaju je vera uslov za nalaženje potencijala života kao što se u prvom nađe potencijal smrti tako se u drugom slučaju nalazi potencijal života. Samo nalaženje potencijala života ne znači i primanje istog jer da bi potencijal postao realnost mora se primiti i prihvatiti.Kako u prvom slučaju se pojaviše vrata za dolazak potencijala zla tako i u drugom slučaju se pojavljuju vrata za dolazak potencijala života.
Pošto samo čisto može očistiti sve drugo a jedino je Bog čist zato On dade svog jedinog koji je rođen sina dok drugi nisu rođeni već stvoreni kako bi On pravednik dao sebe čistog za našu ne čistoću i da pravda potre ne pravdu i poslušnošću da potre ne poslušnost i svojom smrću koja nije zaslužena potre zasluženu smrt.

Smrt nema vlast nad bezgrešnim ali se bezgrešno dade pod smrt da namiri pravdu i uzdigne milost.Rešenje za potiranje smrti nema jer je ona plata za greh u ovom životu ali da nebi čovek trajno ostao u vlasti smrt postavlja se sud da se pokaže pravda Božja i posledica izbora stvorenih bića.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011, 20:16 
Veteran
Veteran

Ko je verom prihvatio Isusa kao čisto ima potencijal života i otvorena vrata za život, a da bi to dobio mora mu se potrti greh i dobiti nulirano stanje a to čini čistoća Isusova kad nam je u srcu i duhu po veri. Osoba sa takvim izborom dobija pri vaskrsenju ili u trenuću oka drugu strukturu i život po novom izboru koji smo imali u svom životu.

Ostao je još problem smrti materije jer je kroz anđeosku i ljudsku prirodu smrt ušla u svu tvorevinu i sve uzdiše i tuži čekajući da se ukine zlo i bude u večnost Božja volja i ljubav.Taj događaj sledi na kraju po uništenju smrti i obavljenom sudu kad se sve Božijom rečju menja jer smrti više nema ni uzroka iste a ni uzročnika greha.Kao što postoji materija tako postoji i anti materija koja će potrti određenu materiju da bi se nova rečju stvorila u tren oka po izgovorenoj reči.

Dakle da sumiramo, najlakše je rečju preobraziti univerzum i čoveka iz prah podići u život ali je najteže opravdati krivicu jer je krivica uvek krivica.Ekvivalent za težinu naše krivice je Božji jedinorođeni sin koji je jedini kao rođena reč u telu mogao izvršiti potiranje naše krivice dajući svoju pravdu za ne pravdu i primivši našu ne pravdu na svoje telo pade pod vlast smrti i nulira našu krivicu. Ali pošto On nije sagrešio smrt ga nije mogla držati i vrati se u život očistivši kroz svoju smrt našu krivicu.

Tako čovek primi smrt po pravdi a po veri oslobođenje i novo telo koje kroz oganj Duha biva pročišćeno od zlih pomisli i sećanja na iste. Kao kad kap vode zamrznemo ona i dalje ima isti oblik i dalje je kap vode samo joj je struktura promenjena odnosno agregatno stanje, tako iz zemaljskog prelazimo u nebesko telo.Bog nam je u prirodi ostavio bezbroj primera u kojima možemo videti potiranje različitih stvari počev od astronomije pa fizike do svetlosti a uslov je istovetnost potencijala i želja za tim činom (potiranjem).

Videli smo uzrok smrti i posledice osećamo a rešenje ćemo doživeti bez obzira na izbor, jedina je razlika što po izboru stižu različite stvari. Ko je izabrao pobunu ostaje u njoj a ko poslušnost ostaje u njoj i tad se potencijal briše i nema više mogućnosti za drugu opciju i novi izbor jer se oba puta otkriše i bi sud po izboru.
Pokaza se pravda i milost sa jedne strane i bezakonje i smrt sa druge i bi sud da stavi tačku na sve.

Bog vas blagoslovio.

Posvećeno Ruži da uz Božiju pomoć izvuče ako nađe nešto korisno Bogu na slavu a ako ne bar je dobronameran pokušaj ostao

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Čovjek je izabrao smrt i zato umire...
Zašto životinje, kojima nije dat taj izbor, ne umiru?

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Džontra je napisao:

Zato sto moramo biti svjesni svog izbora da bismo grijesili. Tj ako nema svijesti o grijehu, nema ni grijeha. Priznajem da ima trenutaka kada bih voljela biti nesvjesna uzgred. :oops:

Sad ce mi neko pola dodati, ne sumnjam ni trenutka u to. :D

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2011, 22:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
lavić je napisao:
Koji je onda smisao života, da se rađamo da bi umirali? Ne, Bog je želeo da se pokažu oba izbora i njihov kraj ali je za čovekov izbor postavio potencijal spasenja koji se može dobiti takođe izborom.

I zbog toga sve ovo?
Bog je stvorio citav univerzum, milijarde galaksija koje imaju milijarde zvijezda samo da bi se igrao sa sacicom covjeculjaka i njihovim izborima???

I opet ljudima nije jasno kako neki ne vjeruju u to...

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 10:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ove vjerske manjikane ne moš' ni trollovat kako treba....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 19:49 
Veteran
Veteran

Džontra je napisao:

Anđeli su veći od čoveka a čovek od životinje.
Sva tvar se raspada, sve stvoreno propada jer smrt je ušla u TVAR (to gore rekoh ali nisi pročitao) iste minute kad sam pastirao tekst si postavio pitanje a ako si za minut dva sve pročitao onda izvini.
Čovek nije izabrao smrt jer mu je smrt bila X= nepoznanica, to je bila samo reč kao potencijal ali tek po prestupu ona je ušla ne samo u čoveka već u svu materiju verovao ili ne. Ako bar malo pratiš astronomiju (ja to činim mnogo godina više nego što mnogi od vas imaju godina starosti) i ne samo astronomiju već i medicinu ali ne klasičnu već genetički i molekularni deo i da ne idemo dalje kroz druge oblasti u tome možeš saznati mnogo o čoveku i materiji.
Čovek je bio gospodar od svega na zemlji dok nije postao nadvladan i sad robuje onome ko ga nadvlada sve dok ne učini gore napisano.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 20:08 
Veteran
Veteran

Elvis Presley je napisao:
lavić je napisao:
Koji je onda smisao života, da se rađamo da bi umirali? Ne, Bog je želeo da se pokažu oba izbora i njihov kraj ali je za čovekov izbor postavio potencijal spasenja koji se može dobiti takođe izborom.

I zbog toga sve ovo?
Bog je stvorio citav univerzum, milijarde galaksija koje imaju milijarde zvijezda samo da bi se igrao sa sacicom covjeculjaka i njihovim izborima???

I opet ljudima nije jasno kako neki ne vjeruju u to...

Bog jeste stvorio mnogo više od navedenog jer to što si naveo je dimenzije mlečnog puta a gde je sve ostalo...
Bog se ne igra, Bog je suvereni Gospodar i Tvorac svega dobrog ali da bi se pokazalo šta je u kome i šta može biti u kome pa dozvoli da se to otkrije i postane vidno.
Ljubav sve voli i želi spasiti sva stvorenja od smrti ali ne silom već poukom i očišćenjem.
Ko prihvati koju ponudu time pokazuje šta je u njemu i kolika je ljubav u njemu.
Bog nas želi vratiti u život ali ne smrtni već večni ali dozvoljava izbor jer imamo razum.

Ako držiš dete stalno za ruku i vučeš ga kud ti želiš da ide ono ti je poslušno...? ili nije?
Pusti ga da ide kud želi ali mu reci šta treba a šta ne sme da čini i onda će se pokazatri da li te poštuje i sluša dete.
Da li ćeš se odreći deteta ako te ne posluša? Nećeš, već ćeš prutom pokušati usmeriti bezumlje ka poslušnosti a ako ni tad ne posluša pustićeš da ide po svom izboru stalno ga očekujući da se predomisli i vrati jer ti je žao da nastrada i čekaš ga i trpiš njegovu ne poslušnost do njegovog vremena. Tako Bog čini sa nama iz ljubavi.

Sloboda izbora je samo Božija osobina koju smo dobili kao poklon i nema veće stvari od slobode izbora.Glupo bi bilo dati slobodu izbora ne razumnom biću ali čovek je razumen i zato snosi odgovornost po izboru.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ne znam postoji li religija koja više priča o promovisanju života, a više mu se opire od hrišćanstva...

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 20:53 
Veteran
Veteran

Na primer...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2011, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Na primjer to vječito potenciranje i nametanje neučinjenog grijeha. Muka mi je od toga, jer je u potpunoj suprotnosti sa životom. I nekog čove koji je došao i preuzeo taj grijeh na sebe, pa mu sad treba da budemo zahvalni (mada Isusa izuzetno cijenim kao ličnost, i vjerujem da bi i njemu bilo muka da zna u šta su ga iskovali). Zatim kategorija "onog tamo života", i samim tim obezvređivanje jedinog istinskog života, ovog ovdje i sad. Priča o Bogu koji je dao mogućnost izbora, ali je samo jedan put "pravi", i vodi ka spasenju. Pa nije li taj Bog onda vrhunski licemjer?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 09:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Popokatepetl je napisao:
Na primjer to vječito potenciranje i nametanje neučinjenog grijeha. Muka mi je od toga, jer je u potpunoj suprotnosti sa životom. I nekog čove koji je došao i preuzeo taj grijeh na sebe, pa mu sad treba da budemo zahvalni (mada Isusa izuzetno cijenim kao ličnost, i vjerujem da bi i njemu bilo muka da zna u šta su ga iskovali). Zatim kategorija "onog tamo života", i samim tim obezvređivanje jedinog istinskog života, ovog ovdje i sad. Priča o Bogu koji je dao mogućnost izbora, ali je samo jedan put "pravi", i vodi ka spasenju. Pa nije li taj Bog onda vrhunski licemjer?

Pa ne mora se baš tako destruktivno gledati na to.
Neučinjeni grijeh, misliš na prvi grijeh? Pa ništa, nemoj misliti o tome jer si zbog toga ovdje gdje jesi. :)
Ako cijeniš Isusa onda treba da cijeniš i njegova djela, a njegova djela nisu govorila ništa loše, nego služe za primjer (ko želi, ko ne želi takođe mu je dozvoljena mogućnost izbora, izabereš u šta hoćeš da vjeruješ, izabereš način života i razmišljanja), zar to nije velikodušno? Niko ne nameće ništa, sve je stvar slobode izbora.
E sad, šta je istinski život, život u tijelu ili duhovni život. Da li si srećniji kada se npr. dobro najedeš, dobro provedeš ili kada te nešto usreći duhovno?

Šta je licemjerno? Licemjeran je onda i svaki profesor koji ne da da položiš ispit ako ne stekneš određeno znanje, ne možeš ni položiti vozački ispit dok ne savladaš vještinu, zaista licemjerno. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 09:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Džontra je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kralju.

Ja nikako ne mogu ove ljude opsjednute religijom.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Popokatepetl je napisao:

Pa ne mora se baš tako destruktivno gledati na to.
Neučinjeni grijeh, misliš na prvi grijeh? Pa ništa, nemoj misliti o tome jer si zbog toga ovdje gdje jesi. :)
Ako cijeniš Isusa onda treba da cijeniš i njegova djela, a njegova djela nisu govorila ništa loše, nego služe za primjer (ko želi, ko ne želi takođe mu je dozvoljena mogućnost izbora, izabereš u šta hoćeš da vjeruješ, izabereš način života i razmišljanja), zar to nije velikodušno? Niko ne nameće ništa, sve je stvar slobode izbora.
E sad, šta je istinski život, život u tijelu ili duhovni život. Da li si srećniji kada se npr. dobro najedeš, dobro provedeš ili kada te nešto usreći duhovno?

Šta je licemjerno? Licemjeran je onda i svaki profesor koji ne da da položiš ispit ako ne stekneš određeno znanje, ne možeš ni položiti vozački ispit dok ne savladaš vještinu, zaista licemjerno. :D

1. Ovdje smo gdje jesmo zbog najprirodnijeg cina, a ne zbog nekog grijeha i iskreno, taj prvobitni grijeh je jedna od najvecih gluposti u hriscanstvu, a ima ih mnogo.
2. Kako niko ne namece nista?? Moras pratiti Hristovo ucenje inace ides u pakao. To nije nametanje?? Ako to nije ne znam sta jeste.
3. Profesor je tu da te nauci necemu, a ne da ti zapovjedi sta ces raditi u zivotu, poredjenje nidje veze.
Poredjenje bi bilo iole smisleno da taj profesor tebi kaze da moras u zivotu i ti biti profesor, a ako to ne zelis da budes neces kod njega nikada poloziti predmet ili nesto slicno.
To je cinjenica u psihologiji, ljudi se lakse uce pokornosti ako im se utjera strah od ne cinjenja necega nego ako im se obeca nagrada za cinjenje necega.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 12:54 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
moze li koja definicija sta je to "najprirodniji cin"...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 13:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
moze li koja definicija sta je to "najprirodniji cin"...

Bioloska reprodukcija.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 13:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

1. Ovdje smo gdje jesmo zbog najprirodnijeg cina, a ne zbog nekog grijeha i iskreno, taj prvobitni grijeh je jedna od najvecih gluposti u hriscanstvu, a ima ih mnogo.
2. Kako niko ne namece nista?? Moras pratiti Hristovo ucenje inace ides u pakao. To nije nametanje?? Ako to nije ne znam sta jeste.
3. Profesor je tu da te nauci necemu, a ne da ti zapovjedi sta ces raditi u zivotu, poredjenje nidje veze.
Poredjenje bi bilo iole smisleno da taj profesor tebi kaze da moras u zivotu i ti biti profesor, a ako to ne zelis da budes neces kod njega nikada poloziti predmet ili nesto slicno.
To je cinjenica u psihologiji, ljudi se lakse uce pokornosti ako im se utjera strah od ne cinjenja necega nego ako im se obeca nagrada za cinjenje necega.

Pa i rekoh, ne treba da se brineš zbog tog prvobitnog grijeha, tu smo gdje jesmo i ništa nam ne fali. :)
Ne MORAŠ pratiti ničije učenje, gdje piše da se mora? Ne moraš ni faks upisivati ni završavati, gdje piše da se mora?
Zašto ne bi bila dobra uporedba? Radiš na svom duhovnom planu ili se obrazuješ (u školi)? Za obje stvari postoji neko pravilo kako do toga doći.
Hrišćanstvo ne propagira strah nego ljubav, takođe govori o nagradi za one koji hoće i koji žele i koji rade po tom pitanju.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa meni nista ne fali, ali piscima Biblije ocigledno nesto fali cim su i pisali tu glupost.

Da, ne moras upisati fax ali ti niko ne prijeti beskonacnom patnjom u plamenu pakla ako ga ne upises.

Hriscanstvo propagira ljubav a koristi strah da bi se sirilo i opstalo.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2011, 13:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa meni nista ne fali, ali piscima Biblije ocigledno nesto fali cim su i pisali tu glupost.
Da, ne moras upisati fax ali ti niko ne prijeti beskonacnom patnjom u plamenu pakla ako ga ne upises.
Hriscanstvo propagira ljubav a koristi strah da bi se sirilo i opstalo.

Zašto misliš da je glupost? To je samo tvoj subjektivan sud, a subjektivna mišljenja i nisu nešto relevantna (kad se o nečemu globalno polemiše, npr. da li je glupo ili nije).
Ko ti i gdje prijeti vječitim paklom/ognjem i sl? Ako si upisao a nisi završio faks tvoj pakao i oganj će biti tvoja savjest i posljedice tvoga nemara.
Nema straha, ništa što izaziva strah se ne može podvrstati pod ljubav, a izvorno, čisto Hrišćanstvo kao i sam Hrist jeste ljubav.
Mene nije strah od bilo čega, strah me je od mene i mogućnosti vlastitih grešaka.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 84 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]