@Dtb_pro
Po tvojoj priči, ispade da samo Dizni ganja profit a da sve ostale producentske kuće prave crtaće zabave radi i ne očekuju ništa od toga, a ulažu milione.

Aha, zamalo. Šrek je npr. napravljen eto čisto onako, nisu znali šta će od sebe, pa su to napravili. Naročito, nakon uspjeha svih Mrak filmova i ostalih parodija... A i "Happy Feet" i ove sove skoro što su bile i sve ostalo što prave neke druge kuće nisu napravljene zbog profita. Molim te...
Uostalom, čemu ova licemjerna priča o profitu i neprofitu. Sve u bilo kom biznisu se vrti oko profita. Vrijeme svetaca je završeno prije 2000 godina i niko ništa ne radi ako od toga nema zaradu. Ja sam završila zdravstveni fakultet i vjerovala u mnoge ideale i iluzije kojima su nas "učili". Onda, počnem da radim i shvatim da su lijekovi roba kao i svaka druga a da medicinsko osoblje za svaku intervenciju uzima novac, što je i normalno. I zdravstveni radnici moraju od nečega da žive. Isto kao što i ti koji rade na crtaćima moraju da žive od toga.
Drugo, oni crtaće ne rade direktno po bajkama već decenijama. Nakon "Snježane", ne znam da li je ijedna ekranizacija vijerna originalu.
Gdje se u bajci "Uspavana ljepotica" spominje da je ona Aurora, da su je vile uzele sebi i othranile (a da ona ni ne zna da je princeza), otkud uopšte 3 vile i gdje se u bajci spominje da se ona i princ (Filip, u bajci nema imena) sreću u šumi i zaljubljuju?
Uzmimo i primjer "Ljepotice i zvijeri". To nije Grimova bajka, kako mnogi misle, nego ruska narodna bajka koja je prerađena do neprepoznatljivosti. Ko je pročitao, zna o čemu govorim. Meni je to omiljena bajka, od svih koje sam pročitala (a pročitala sam ih mnogo tj. sve koje su bile u našoj biblioteci, a potiču iz ranih krajeva svijeta) i mrzim ekranizaciju, ali eto to mi je i omiljni crtać.
Ili crtaći o Herkulesu, Sinbadu, Robinu Hudu, Mulan, Pokahontas...
Poenta cijelog posta je to da su crtaći rađeni po uzoru na nešto, a ne samo po uništenim bajkama, kako ih ti predstavljaš. Posudili su motive, ličnosti i osnovnu ideju iz nekih bajki, mitova, legendi i to uradili na svoj način, uostalom kao i što je bilo koja ekranizacija nečega urađena.
A opet, svugdje su zadržali ono najbitnije, poruke i pouke za djecu. Neko je napisao gore da je "Tangled" tim vrijedniji jer glavni lik prolazi kroz katarzu i promjenu na kraju. Saglasna.
Ako su tvoje informacije tačne, oni su očigledno razmislili o svojoj odluci i ipak riješili da se drže svog decenijama prepoznatljivog načina rada, malo modernizovanog, zbog čega sam ja beskrajno srećna.

A to što su radili ankete i ispitivanje tržišta, to je sasvim normalna pojava za svaku ozbiljnu i uspješnu kompaniju.