banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 01:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Dec 2010, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Rocky (1976.)

Da nepoznati i u početku u Hollywoodu diskriminisani Stallone nije bio tvrdoglav ko' konj i da se nije izborio za glavnu ulogu u ''underdog'' epu nastalom po njegovom scenariju, naši roditelji i mi u svojim djetinjstvima bili bi opčinjeni nekim sasvim trećim filmovima. Producenti su za glavnu ulogu nastojali pridobiti Ryana O'Neala, Burta Reynoldsa i Jamesa Caana ( :lol: ), a u ulozi Adrian trebala se pojaviti - Bette Midler :lol:
Nekim čudom, svetogrđe je spriječeno, a budućnost je spašena.

Blade Runner (1982.)

Dustin Hoffman, možda i najveća zvijezda prve polovice 1980., koji je navodno bio glavni odabir producenata i za ulogu Ramba, odbio je ponudu Ridleyja Scotta da zaigra detektiva Richarda Deckarda u adaptaciji Dickove priče ’’Sanjaju li androidi električne ovce?’’, iz jednostavnog razloga što nije razumio scenario. Nakon njega Clint Eastwood se interesovao za projekat ali na kraju je odustao zbog nastavaka Prljavog Harryja. Poslije dužeg lobiranja (Gene Hackman, Al Pacino, Jack Nicholson...) na kraju je na glavnu ulogu pristao Harrison Ford, svjež od megauspjeha Ratova Zvijezda i Indiane Jonesa. Ostatak priče je poznat, Ford je zajedno sa Scottom, scenaristom Davidom Webbom Peoplesom i Rutgerom Hauerom najzaslužniji za bezvremensko SF remek djelo, ali danas ga se gotovo odriče :-?

Sirove Strasti (1992.)

Možete li zamisliti englesku glumačku prvakinju Emmu Thompson kao seksualnu predatoricu Catherine Trammell, kako čini da svojim ljubavnicima ponudi spektakularno svršavanje pa onda im ona sama svrši ’’ledolomkom’’? :confused2: To su bile Verhoevenove prljave maštarije tokom pretprodukcije kultnog erotskog noira koji je 1992. bio bomba u svijetu.
Srećom, Verhoeven je brzo odustao od Thompsonove koja je bila pretjerano majčinska figura za takvu vrstu uloge, pa je za nastup pozvao Sharon Stone koja je ranije sa njim glumila u Totalnom Opozivu.
A prije pristanka Michaela Douglasa, potencijalno uspješni scenario Joea Eszterhasa razmatrao je i Sylvester Stallone, koji je tek kasnije dobio priliku skinuti se pred Sharon (ridikulozna triler-akcija Specijalist čuvena najviše po scenama pod tušem :o ).

Forrest Gump (1994.)

Bill Murray žario je i palio tokom 1980-tih i na početku 1990-tih i to isključivo mračnim ali pozitivnim ulogama ciničnih likova, često luđaka i usamljenika, što ga je činilo idealnim Zemeckisovim izborom za ulogu retardiranog hroničara skorije američke istorije. Pa ipak, Murray je uvidio da nije idealan za tu čudnu ulogu zbog svoje starosti i hlandoće, pa je sledeći na listi bio John Travolta, tada još uvijek u nazadovanju karijere.
Da je Džontra (ne ’’ONAJ’’ Džontra ) prihvatio ulogu Forresta Gumpa, morao bi odbiti Pulp Fiction, a Tom Hanks ne bi dobio drugog Oscara zaredom i ne bi nas gnjavio srcedrapateljskim nastupima u sentimentalnim filmovima koji su u svoje vrijeme bili prozivani ’’remek djelima’’ (Apollo 13, Cast Away... :lol: ).
I da, Hanks i Zemeckis umalo da prije nekoliko godina pokrenu nastavak Forresta Gumpa.

Batman Forever (1995.)

Izvorni planovi za trećeg Batmana bio je povratak Tima Burtona i Michaela Keatona po poslednji put, Al Pacino u ulozi Riddlera, Ray Liotta kao Harvey Dent i Rene Russo kao romantični interes Brucea Waynea / Batmana.
Reditelj i glumac posvađali su se sa WB-om oko honorara pa je odlučeno da se serijal osvježi i kozmetizuje (relativno razumljivo nakon turobnog i nasilnog Returnsa).
Novoodabrani Joel Schumacher pozvao je, ni manje ni više nego Toma Hanksa da postane novi Batman :lol: , što danas i njemu samom zadaje napad smijehotresa, pa je na velike pare pristao onomad popularni i zgodni Val Kilmer (po mnogima jedna od najrazmaženijih i za rad najnesposobnijih zvijezda u Hollywoodu). Dalje je sve poznato.

Superman Lives (1998.)

Odbijajući režiju trećeg Batmana Tim Burton je zato pristao za Warner oživjeti serijal o najpopularnijem američkom superheroju, ali u puno mračnijem stilu nego što su to bili lepršavi Donnerovi počeci sa nesretnim Christopherom Reeveom.
Njega je u prepoznatljivom kostimu trebao naslijediti – Nicolas Cage. (Pre)cijenjeni osvajač Oscara za odlični Napuštajući Las Vegas tada je već počinjao pokazivati nezreo odabir nastupa u komercijalnim hollywoodskim smećima (Con Air, The Rock, City of Angels), pa se pokušao osramotiti i tumačenjem Supermana, svoga idola iz djetinjstva (naposlijetku, Cage je svog sinčića po rođenju nazvao Kal-El :D ).
Na svu sreću ne samo zgroženih fanova serijala već i njih dvojicu, studio Warner je ustanovio da se kocka sa nedefinisanim ulaganjima (početna cijena bila je tada nemoralnih 150 milja $), pa je spektakl predviđen za 1998. i sukob sa Ryanom, Godzillom i Armageddonom bespovratno odgođen.

Matrix (1999.)

WB i uspješni producent Joel Silver (Smrtonosno oružje, Umri muški, Predator...) ostali su impresionirani vizionarskim scenarijem dvojice braće (koja su ranije odradila scenario za loši Stalloneov Assassins i kultni sexy triler Bound), pa su brzo raspisali konkurs za potencijalno zahvalne uloge. Izbor studija za ulogu Nea bio je Will Smith (žena mu je kasnije glumila u Reloaded i Revolutions) što je on navodno odbio smatrajući da, pazite sad, Neo treba biti bijelac (!). Nakon njega izredali su se, očekivano, Tom Cruise, Brad Pitt, Nicolas Cage i Leonardo DiCaprio (o čijim je eventualnim pristancima ovisilo i povećanje budžeta) koji su svi redom odbili ponudu, da bi braća Wachowski kao svoj izbor istakla Johnnyja Deppa.
Kultni ljepuškasti glumac iskazao je interes, ali kako u to vrijeme nije bio ono što je danas producenti su ga vrlo brzo otjerali. Izbor je pao na lijepog i popularnog ali ubitačno drvenog i tupavog Keanua Reevesa, čiji je prijethodni uspjeh bio u inovativnom De Bontovom trileru Brzina.
Nakon Keanuovog pristanka, Warnerovci su za ulogu Trinity pokušali pridobiti njegovu prijateljicu i kolegicu Sandru Bullock (!), ali je na kraju odabrana manje poznata kanadska TV glumica Carrie Anne Moss.
Braća Wachowski tražili su pristanak od Garyja Oldmana da zaigra Morpheusa, ali na kraju je odabran karakterni Laurence Fishburne. Jean Reno, svjež od naganjanja sa Godzillom, trebao je postati agent Smith, ali srećom pojavio se mnogo ’’precizniji’’ Hugo Weaving.
Istorija je u vezi (prvog) Matrixa poznata, najviše ga se slavi zbog zasjenjivanja Lucasove Fantomske Prijetnje iste godine.

Lord of the Rings (2001-2003.)

Još u vrijeme produkcije Matrixa, Peter Jackson je tražio Keanua Reevesa za ulogu Aragorna, čime bi ga ponovo udružio sa Hugom Weavingom ali na strani dobra. Srećom, Aragorn je postao puno veći glumački talenat, Viggo Mortensen.

Harry Potter (2001-2011.)

Još tamo negdje 1998-99. Spielberg se pokušao dokopati nove zlatne koke, prava na adaptaciju dječjih knjiga J. K. Rowling, a u naslovnoj ulozi vidio je Haleyja Joela Osmenta, dojučerašnje čudo od djeteta i vlasika nominacije za Oscara (Šesto čulo), ’’novog Toma Hanksa’’ kako mu je tepao Steven.
Na svu sreću, Amerikanac Osment, koji je danas 10 godina kasnije zbuksan negdje u nekoj prdari za odvikavanje od droge i alkohola, bio je pametan pa je ulogu odbio, a i sam Spielberg je odustao jer je postao svjestan da te filmove neće snimati vječno (najviše je bio zainteresovan za treću, Zatvorenik Azkabana).

Spider-Man (2002.)

Nakon ultramegagiga uspjeha Titanica ovo je trebao biti sledeći projekat Jamesa Camerona, sa Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi i eventualno Schwarzeneggerom kao Dr. Octopussom. Međutim, studiji MGM i Sony Pictures smatrali su Cameronov scenarij previše nasilnim, pa su ga odbili najavivši više ’’family friendly’’ ostvarenje.
Nakon dugog traženja među rediteljima (David Fincher, Roland Emmerich...) odabran je kultni Sam Raimi, dok se za glavnu ulogu vodila velika bitka među mladim glumcima. Freddie Prinze Jr., ako ga se sjećate, bio je prvi kandidat na račun nekoliko uspješnih romantičnih komedijica, ali je na kraju izabran perspektivni Tobey Maguire (Ice Storm, Cider House Rules). Od ostalih trivijalnosti u vezi castinga, poznato je da je Raimi želio Johna Malkovicha za ulogu Green Goblina, ali pridobio je Willema Dafoea.

Daredevil (2003.)

Glavni junak popularnog Marvelovog stripa je Irac iz njujorške četvrti Hell’s Kitchen, a obzirom da je postojao dramski ton priče činjenicom da se radi o slijepcu sa nevjerovatnim sposobnostima dobijenima nakon gubitka vida, producenti su tražili odgovarajuće i jako ime. Uloga Matta Murdocka, naslovnog superheroja, očekivano je zapala Matta Damona dok je njegov romantični interes, plaćena ubica Elektra, trebala postati Penelope Cruz (oboje su zajedno igrali u neprimjećenoj drami All the Pretty Horses). Kako su njih dvoje odbili ponude radi drugih projekata, angažovan je Ben Affleck koji je, bez obzira na komercijalne uspjehe Armageddona, Pearl Harbora i The Sum of All Fears, već počeo gaziti po trnju i bivati pljuvan od kritičara. Njegova kasnija supruga Jennifer Garner postala je Elektra (uloga koja je bila ponuđena Monici Bellucci), a sve je na kraju završilo jadnim i prejadnim filmom.

The Departed (2006.)

Producent Brad Pitt otkupio je prava na Infernal Affairs tokom 2002., namjeravajući da ostvari projekat u kojem bi glavne uloge glumili on i Tom Cruise. Kada su Pokojni napokon ušli u raspored Warnerovog studija, njih su dvojica već bili prestari da bi nastupili u ulogama koje su u originalu maestralno tumačili Andy Lau (inače scenarista i reditelj) i Tony Leung, pa je Martin Scorsese angažovao svog kompanjona Leonarda DiCaprija i Matta Damona. Mel Gibson je isprva trebao tumačiti ulogu koju je kasnije odigrao Alec Baldwin, a dotad manje poznata Vera Farmiga uskočila je u ekipu kada je Scarlett Johansson odbila ulogu. Scorsese je zato otpočetka planirao angažovati svoga omiljenog glumca Jacka Nicholsona za njihovu prvu kolaboraciju, pa je Jack sam po sebi djelovao kao pola filma.

The Dark Knight (2008.)

Opravdajući se uspješnim revitaliziranjem Batman serijala sa Beginsom (2005.) i privukavši ozbiljnije kritičare Prestižom (2006.) Nolan je dobio mogućnosti raditi sa nastavkom šta mu je volja, komercijalnog je potencijala bilo a na sam pomen Batmana mnogima se dižu obrve.
Uloga Harveyja Denta isprva je bila ponuđena Mattu Damonu, što je i odbio (bio bi prevelika faca pored slavom neopterećenih karakternih glumaca), pa su nakon njega na Warnerovoj listi uslijedili Ethan Hawke i Ryan Phillippe. Nepopularni ali karakterni Aaron Eckhart skorirao je ulogu kojom se kasnije probio i u ambicioznije projekte, pa je najveća enigma ostala ko će se hrabar drznuti udariti u Jacka Nicholsona i nadmašiti ga u ulozi archnemesisa Jokera.
Prvi na listi, vjerovali ili ne, bio je šmrkavi i primireni Sean Penn :lol: koji je ponudu umišljeno odbio u namjeri da se posveti malim i ambicioznim projektima (to uvijek tvrdi). Potom je Robin Williams uletio u medije i javno istakao želju da postane Joker, da opet sarađuje sa Nolanom nakon Insomnije, ali njegovi komentari kod publike uobičajeno su dočekani sa sarkastičnim osmjesima. U konačnici, objava da je Heath Ledger, svjež od nominacije za Oscar za Brokeback Planinu, postao novi Joker naišla je na okrutan prijem. ''Kako 'gay kauboj' može biti Joker'', čak se i Ebert upitao.
Nažalost, obzirom na daljnji razvoj događaja, pitanje je kako bi TDK bio dočekan da je Ledger poživio. Ipak, treba priznati da se taj nekadašnji ljubimac mlade ženske publike (10 razloga zašto te mrzim, Patriot, A Knight's Tale...) nakon Planine počeo gledati sasvim drugim očima, pa je smatranje TDK precijenjenim ostvarenjem zbog njega ipak nepotrebno.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 20:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Zanimljivo .... Odakle si ovo pokupio?

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 20:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Što se tiče Harrisona Forda, lik je ima jako puno sreće...nakon "Američkih grafita" Lucas nije išto Forda u Star Warsima, ali je isti bio na audicijama kao "zamjena" za Soloa, dok drugi konkurišu za uloge....Na kraju najbliži je bio Kurt Rassel, ali se Lucas iz nekog razloga odlučio ipak za Forda...A Indiana Jones je u početku trebao biti niko drugi do Tom Selleck, ali on je odbio da bi glumio u glupoj seriji Magnum P.I....kako se samo zajebao tad...
Uglavnom, Ford ownao u obe uloge (osim u zdnjem I.J. al nije do njega glup je film), a nije trebao ni u jednoj....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Džontra je napisao:
A Indiana Jones je u početku trebao biti niko drugi do Tom Selleck

Haha, vec zamisljam brkatog pustolova sa kratkim sorcicem, uskom majicom, sesirom i bicem :)

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 20:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Haha, vec zamisljam brkatog pustolova sa kratkim sorcicem, uskom majicom, sesirom i bicem :)

Elvise dugo se znamo, samim tim mislim da to ovo mogu reći...Kad zamišljaš brkatog muškarca sa kratkim sorcicem, uskom majicom, sesirom i bicem sigurno si peder.... :D

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 20:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
To znas iz "licnog iskustva"? :P :D

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 20:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Buraz, gdje te nece ocarati vreli brko...
Hhaha, i sad bas nadjoh ovo:
Slika

:lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 21:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

NiZ je napisao:
To znas iz "licnog iskustva"? :P :D

Zar postoji neko drugo iskustvo? :D

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 22:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Ja kao filmofil i poznavalac filmske trivije to sve znam, i nedavno sam čitao jedan članak o svemu tome ali je bio prilično jalov, pa sam ja napisao par simpatičnih casting trenutaka u filmskoj istoriji.
Namjeravao sam napraviti specijalni tekst o Star Warsima, a evo Džontra me preduhitri.
Uostalom, nije li Ford tokom produkcije Lucasu rekao ''Ovo sranje na kome se zlopatimo ismijaće i mala djeca!'' :lol:
I Tom Selleck kao Indiana Jones, Lucasov i Spielbergov favorit, odbio ulogu zbog neke poletne TV serije (nije još bio Magnum u pitanju) :D

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Džontra je napisao:
A Indiana Jones je u početku trebao biti niko drugi do Tom Selleck, ali on je odbio da bi glumio u glupoj seriji Magnum P.I....kako se samo zajebao tad...

Magnum je kult!!!! Vanja reci im! :D

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 11:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ziri nemaš pojma...Ako Vanja kaže da Magnum valja, ni on nema pojma...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 31 Dec 2010, 11:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Tacno nemas pojma..

Vrh

PostPoslato: 03 Jan 2011, 16:47 
Veteran
Veteran