Japanese_rose je napisao:
Komuso,
Ovo si izjavio juce...
Citiraj:
Duša (duh) nije u tijelu već je tijelo u duši.
a danas izjavljujes ovo :
Citiraj:
Da li je moguće da je duhovnost samo floskula onih koji je nisu iskusili (ako postoji nešto takvo) ? Kao što su normalnost izmislili nenormalni - normalnima ne treba definicija njihovog stanja.
Ne mislis li da si malo kontradiktoran ?
Evo jos jednom : I ja smatram da je tijelo u dusi, tj da mi nismo tjelesna bica koja imaju dusu, nego duhovna bica koja posjeduju tijelo.
Prostom analogijom - duhovnost je ono sto proizilazi iz duha ( duse ). Sto si vise u kontaktu sa vlastitom dusom, to si duhovnosti opcenito gledano svjesniji. A mozes je i ignorisati, jer ponekad
boli. Neki dusu i anesteziraju, to se moze uciniti narkoticima i alkoholom npr. Ima ljudi koji izaberu da zive u zaboravu, sto dalje od vlastite duse, to bolje.
Nadam se da si isfercerao moj odgovor, i da si njime zadovoljan.

Više volim da sam kontradiktoran nego logičan

Prvo je citat koji mi se učinio simpatičan i koji nije moja izjava.Više sam ga napisao jer posjeduje nekakvu unutrašnju ljepotu (kao haiku poezija).Ne znači da ja smatram da postoji nekakva duša koja je u tijelu i vice versa.
Iza drugog stojim.I dodajem da smatram da su pojmovi duše i duha za većinu ljudi samo koncepti, ideje i pretpostavke bez stvarnog utemeljenja u životu. Po tvom pisanju zaključujem da kao i mnogi izjednačavaš dušu i emocije ( izvini ako nije tako). Odakle dolazi tvoje znanje o duši i duhovnosti ? Iz knjiga,svetih spisa,iskustva,od drugih...Po meni mudrost se stiče oduzimanjem a ne sabiranjem.