banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Jul 2025, 02:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: asketizam, da ili ne?
PostPoslato: 23 Dec 2010, 14:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Svaki covjek u vjeri ima odredjene faze ili levele do kojih dodje i onda stremi ka visima. Onako nesto razmisljam visi leveli podrazumjevaju i vise obaveze, vece nagrade, vise ulaganja vremena i truda, ali sve to covjek oet podnosi lahko, mozda iz razloga sto mu se da snaga da se nosi s tim "obavezama", mozda radost zbog toga sto moze nesto vece da ucini da se dokaze Bogu da je on taj koji pored ostalih ima sansi za boljim Onim Svijetom...

E sad u tim "levelima" dodje na red i povlacenje, osama, u drustvu s svima ali ipak sam...

Da li je to stanje koje covjek ipak treba da preskoci, da stremi dalje, da se uopste ne upusta u tu vrstu sluzenja Uzvisenom, jer koliko se upustimo u to, toliko (cini mi se) covjek postaje sebicniji, zatvoreniji, konzerviran, ne dijeli dobru rijec s drugima, ne podstice na dobro, ne ulazi u iskusenja u kojima je i veca nagrda ukoliko se prevazidju...ocekuje da onima kojima treba dobra rijec dodju po nju u manastire, tekije, kuce...

Ima jedan hadis koji govori o tome da ce doci vrijeme kad ce covjek pored sveg svijeta biti najmirniji s svojim imetkom negdje u planinama, gdje ce se kloniti zabrana i uzivati u Bozjim darovima...u osami od sviju.

I na pitanje da li asketizam ili ne...mislim da je najbolje odgovoriti "Nekad da, a nekad ne"...ali nije li to upravo stanje u kojem smo vec sad...a za odgovor "nekad da, a nekad ne" je potrebna mudrost i znanje da covjek odvagne, za sto je opet potrebna samoca i mudrost koja se stice s boljima od sebe, koje opet najvise mozemo naci u osamljenosti, povucenosti i ...asketizmu.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2010, 09:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2010, 21:11
Ne vidim da je asketizam nesto vrijedniji kod Allaha od normalnog zivljenja,Allah vrijednuje ibadet i pokornost,ne gladovanje i tome slicno

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2010, 11:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Kome jedina briga bude ahiret, Allah, dž.š., će ga poštediti drugih briga.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2010, 12:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Asketizam mogu da priušte sebi oni koji su inače sami (bez porodice prema kojoj su obavezni) a suština je ista. Može se čovjek izgraditi (duhovno uzdignuti) i u osamljenosti, a može i među ljudima.

Što se tiče imetka, s vjerskog stanovišta bitan je samo duhovni imetak, a sa duhovnim imetkom ti je svejedno gdje živiš.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 14:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Sve zavisi čime je motiviran asketizam.Ako je sam sebi svrha-a tu ima često i mazohizma-onda po meni on ne vrijedi.Nije potrebno "bježati od Svijeta",a gdje bi se moglo pobjeći.Prezreti svijet nije dobro,svijet je Božje djelo koje on posvećuje,drži upravlja,pomaže na PUTU ka savršenstvu.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2010, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Asketizam je protivan onome što je Isus naučavao i zato je za hrišćane neprihvatljiv.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 08:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Asketizam je protivan onome što je Isus naučavao i zato je za hrišćane neprihvatljiv.

Zašto je protivno i neprihvatljivo?

Poslanica Rimljanima 8

1 Nikakva dakle sad nema osuđenja onima koji su u Hristu Isusu i ne hode po tijelu nego po Duhu. Gal. 5, 16. -
2 Jer zakon duha koji oživljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grjehovnoga i smrti. Jovan 8, 36. -Rim. 3, 27. -1.Kor. 15, 45. -2.Kor. 3, 6. -Gal. 2, 18. -Gal. 2, 19. -
3 Jer što zakonu bješe nemoguće, jer bješe oslabljen tijelom, posla Bog sina svojega u obličju tijela grjehovnoga, i za grijeh osudi grijeh u tijelu, Jevr. 7, 18. -
4 Da se pravda zakona ispuni u nama koji ne živimo po tijelu nego po duhu; Jovan 4, 23. -
5 Jer koji su po tijelu tjelesno misle, a koji su po duhu duhovno misle. Luka 6, 45. -1.Kor. 2, 15. -Gal. 5, 22. -
6 Jer tjelesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir.
7 Jer tjelesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijemu niti može.
8 A koji su u tijelu ne mogu Bogu ugoditi.
9 A vi nijeste u tijelu nego u duhu; jer Duh Božij u vama živi. A ako ko nema Duha Hristova, on nije njegov. Jovan 3, 34. -1.Kor. 3, 16. -1.Pet. 1, 11. -
10 A ako je Hristos u vama, onda je tijelo mrtvo grijeha radi a Duh živ pravde radi.
11 A ako li živi u vama Duh onoga koji je vaskrsao Isusa iz mrtvijeh, onaj koji je podigao Hrista iz mrtvijeh oživljeće i vaša smrtna tjelesa Duhom svojijem koji živi u vama. Isa. 26, 19. -Rim. 6, 4. -1.Kor. 6, 14. -2.Kor. 4, 14. -Ef. 2, 5. -
12 Tako dakle, braćo, nijesmo dužni tijelu da po tijelu živimo.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 11:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Da ,ali je po Sv.Pavlu prvo tjelesno pa onda duhovno,ili "Ne razarajte tijelo jer je hram gospodnji".Dok smo na zemlji još nismo potpuno duhovni.Da tijelo nije toliko bitno ne bi se BOG U SVOJOJ LJUBAVI I MILOSTI SAMOPRIOPĆIO U TIJELU-ISUSA KRISTA.-OVO je samo MOJE razmišljašnje,prije svega u odnosu na tijelo-svijet kojeg treba pobijediti a ne pobijeći od njega.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 11:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno, tijelo i jeste hram Božiji jer mu se u sebi molimo.
Ali akcenat je na vrijednosti; tijelo (i živjeti po tijelu/za tijelo) je prolazno a duhovno je vječno.
Isus je javio u tijelu da bi se pobijedio grijeh, pobijedile tjelesne težnje (život po tijelu), da bi duhovno pobijedilo u ljudima te s tim postali Sinovi Božiji.

Može se čovjek predati Bogu u asketizmu, ali takođe može se čovjek predati Bogu i u isto vrijeme živjeti suživot sa drugim ljudima.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 11:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:
Naravno, tijelo i jeste hram Božiji jer mu se u sebi molimo.
Ali akcenat je na vrijednosti; tijelo (i živjeti po tijelu/za tijelo) je prolazno a duhovno je vječno.
Isus je javio u tijelu da bi se pobijedio grijeh, pobijedile tjelesne težnje (život po tijelu), da bi duhovno pobijedilo u ljudima te s tim postali Sinovi Božiji.

Može se čovjek predati Bogu u asketizmu, ali takođe može se čovjek predati Bogu i u isto vrijeme živjeti suživot sa drugim ljudima.

ponekad treba.
ali zivjeti tako - NE. ni slucajno. nije nas Bog stvorio radi toga.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ljubav među ljudima ima rok, Božanska ljubav nema rok.
Zašto bismo nesavršeno uzdizali iznad savršenog?
Robujući strastima živimo po tijelu, (što ne mora nužno uvijek biti grijeh), ali nema ni vrijednost.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ljubav među ljudima ima rok, Božanska ljubav nema rok.
Zašto bismo nesavršeno uzdizali iznad savršenog?
Robujući strastima živimo po tijelu, (što ne mora nužno uvijek biti grijeh), ali nema ni vrijednost.

prolaznost svega postojeceg, pa prolaznost i ljubavi?
No, cini mi se da tako nije bilo zamisljeno. Bog je iz viseg razloga stvorio musko i zensko. ne da budu bezveze i prolazni. ne da njihove duse budu bezveze i prolazne. ukoliko ne promatramo covjeka kao zivotinju, a danas se, igleda, sve svodi na to.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 13:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
prolaznost svega postojeceg, pa prolaznost i ljubavi?
No, cini mi se da tako nije bilo zamisljeno.

Citiraj:
Matej, 22
36 Učitelju! koja je zapovijest najveća u zakonu?
37 A Isus reče mu: ljubi Gospoda Boga svojega svijem srcem svojijem, i svom dušom svojom, i svom misli svojom. 5.Moj. 6, 5. -5.Moj. 10, 12. -5.Moj. 30, 6. -Prič. 23, 26. -Mat. 12, 29. -Luka 10, 27. -
38 Ovo je prva i najveća zapovijest.
39 A druga je kao i ova: ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe. 3.Moj. 19, 18. -Mar. 12, 31. -Rim. 13, 9. -Gal. 5, 14. -Jak. 2, 8. -
40 O ovima dvjema zapovijestima visi sav zakon i proroci. Mat. 7, 12. -1.Tim. 1, 5. -

Tako je zamišljeno. :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 13:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

onda, po tvom, cijeli zivot treba provesti u askezi. samo duhovna povezanost s Bogom, i dosta.
nije tako napravljeno.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisam to ni rekla (pogledaj gornji post).
Asketizam je svojevoljni izbor pojedinca, a ne jedini način.

Da se podsjetimo definicije askeze:
Citiraj:
Askeza (gr. ασκισις askezis - vežba, podvig) je način života koji se sastoji u odricanju od strasti i telesnih prohteva, kako bi se sticanjem vrlina postiglo duhovno pročišćenje, odnosno stanje bestrašća.

U širem smislu, asketizam ili podvižništvo predstavlja filozofiju koja nalaže dobrovoljno i svesno samoodricanje od materijalnih, telesnih i drugih potreba i ugodnosti zarad viših, duhovnih vrednosti. Asketizam je način života koji odbacuje "izopačenje ljudske ličnosti, bezobzirno iskorištavanje prirode i fizičke sredine i prevazilazi sebičnu težnju da se troši sve za sebe, a ne za zajednicu".

Ko se odluči da postane asketa niko mu ne brani, ko se odluči da živi porodičnim životom i uz to pridaje duhovnom značaja niko mu ne brani, kome duhovno ništa ne znači ni tome niko ne brani, sve je sloboda izbora.
Duhovno uzdizanje ne poznaje jedan put, svako ima svoj put i način, al svrha treba da je ista.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Naravno. i ne rekoh da je askeza jedini nacin, nego da je dostatna. po meni nije.

i zasto mislis da je sve kratkog daha? nije nuzno.
pa tako ni ljubav.
ako nekoga vlimo onda ga volimo za cijeli zivot, ne mora ta osoba biti tu, ona je voljena, bez obzira je tu sa mnom svaki dan ili ne (sakato, ali je tako).
ako je izgubimo, onda boli; ako boli znaci da je tu, da postoji - dakle, nije prosla.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 14:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sve ovozemaljsko prolazi pa tako i bilo kakva bol.

Jov 5

6 Jer muka ne izlazi iz praha niti nevolja iz zemlje niče.
7 Nego se čovjek rađa na nevolju, kao što iskre iz ugljevlja uzlijeću u vis. 2.Car. 19, 3. -
8 Ali ja bih Boga tražio, i pred Boga bih iznio stvar svoju, Psal. 50, 15. -
9 Koji čini stvari velike i neispitljive, divne, kojima nema broja; Jov 10, 16. -
27 Eto, razgledasmo to, tako je; poslušaj i razumij.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

volis li ti mene?

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ccc šta ti je ovaj Čičak?! :D
Evo sad glasno i jasno: Volim! :D

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2010, 16:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Talija je napisao:
Može se čovjek predati Bogu u asketizmu

Ne može, a ako ti nije jasno zašto onda pročitaj u Biblij šta Isus misli o tome.
Npr. Isusova priča o gospodaru koji je slugama razdijelio novac da trguju, a nalazi se u Matej 25:14 - 30, ovo ti je odgovor kako Isus i Bog gledaju na askete, a stavci koje si ti ostavila nemaju veze s tim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 41 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]