banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 06:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 217 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Dec 2010, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Talha je napisao:
Pozdravljam forumaša Zoku koji je okružen knjigama :)
Ako mi može odgovoriti na dva pitanja?
Koje godine je Bošnjak Muhamed Uskufi napisao prvi bosansko-turski rječnik?
Koje godine je Vuk Karadžić napisao rječnik srpskog jezika?
Baš me zanima koji je rječnik prije napisan.
Unaprijed Hvala.

a ti si taj. ovdje se jako puno raspravljalo o bosnjacima, mene mrzi da se ponavljam samo ukucaj u pretrazivac bosnjaci i citaj.

a posto je tema pitajte, evo dva pitanja za pocetak.

navedi mi bar jedan bosnjacki nacionalni simbol ili nacrtaj ili daj link ?

daj ime bar jednog bosnjackog nacionalnog ustanika?

bas me zanima sta cu procitati veceras.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 13:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Frisky_Dingo je napisao:
Talha je napisao:
Unaprijed Hvala.

a ti si taj. ovdje se jako puno raspravljalo o bosnjacima, mene mrzi da se ponavljam samo ukucaj u pretrazivac bosnjaci i citaj.

Ti si inače zapažen kao malo žešći fašista, imam spremljene neke tvoje izjave.
Dakle, samo ovaj put ću ti dati par odgovora i više ne želim komunicirati s tobom.

Bujrum pa se edukuj:

http://www.predsjednistvobih.ba/fotog/i ... 008-3v.jpg

http://www.historyarts.ro/carti/vlad_te ... 0-1500.jpg

http://www.dubrovniknet.hr/Slike1/kotromanici.jpg

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 14:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jan 2008, 14:55
Talha je napisao:
Frisky_Dingo je napisao:
Talha je napisao:
Unaprijed Hvala.

Ti si inače zapažen kao malo žešći fašista, imam spremljene neke tvoje izjave.
Dakle, samo ovaj put ću ti dati par odgovora i više ne želim komunicirati s tobom.

Bujrum pa se edukuj:

http://www.predsjednistvobih.ba/fotog/i ... 008-3v.jpg

http://www.historyarts.ro/carti/vlad_te ... 0-1500.jpg

http://www.dubrovniknet.hr/Slike1/kotromanici.jpg

valja sve ovo lijepo proučiti.....

Poslednji put menjao nova dana 27 Dec 2010, 14:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 14:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Neznam koji je tvoj nacionalni simbol. Pa eto de nas malo educiraj.

Ako živiš u BIH daj koji link o simbolima koje ti doživljavaš kao svoje.

Nemoj samo živ bio petljati nacionalne simbole iz Hrvatske i Srbije i svih ostalih okolnih država. Daj nešto izvorno BIH.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 14:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

mljo tisućljetna, na vjernost ti se kunem... Od mora do Save, od Drine do Une...!
23.02.2006.
PRVI BOSANSKI RJEČNIK

Muhamed Hevaji Uskufi je rođen 1601. u Dobrinji kod Tuzle. Obrazovanje stiče u Istanbulu, gdje biva i na dvorskoj službi. Napisao je prvi rječnik bosanskog jezika - MAQBUL-I ‘ARIF (Potur Šahidija) - 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rječnika. Prvi rječnik bosanskog jezika je napisan na arabici i u stihovima. Postoje četiri sačuvana primjerka ovog rječnika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Švedska). Zahvaljujući Bošnjaku Muhamedu Hevaiju, Bošnjaci mogu slobodno da se ponose svojim bosanskim jezikom, jer je prvi rječnik bosanskog jezika ujedno i jedan od prvih i najstarijih na Balkanskim prostorima. Pokazao se kao izvrstan znalac bosanskog , ali i turskog jezika, jer je na primjer u turskoj leksici koristio vrlo malo arapskih i perzijskih riječi. U bosankom također gotovo uopće nema turcizama iako znamo da ih je u njegovo vrijeme moralo biti. Poznati historičara Noel Malcom kaže: "Kako je bosanski jezik bio treći jezik Otomanske Carevine, nije nikakvo čudo što je i dio Otomanske književnosti napisan na tom jeziku. Mula Mustafa Šefki Bešeskija (koji je u svom ljetopisu pridodao i zbirku pjesama na bosanskom jeziku), ustvrdio je da je taj jezik mnogo bogatiji od arapskog, zato što ima 45 riječi za glagol ići." Čak je 1601 godine Marvo Orbini zapisao da "od svih naroda koji govore slavenski, Bosanci imaju najglađi i najelegantniji jezik i diče se činjenicom da jedini oni dan-danas paze na čistoću slavenskog jezika."

dEmhA

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 14:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ноел малколм :confused2:

а то што цитирате Орбина онако како вам одговара је безобразно.
прочитај Краљевество Словена па ћеш видјет шта он говори о Босни и њеним владарима.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 14:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
U Hilandaru je osnovana biblioteka 1198. godine. Knjige sigurno nisu bile pisane klinastim pismom.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 14:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Srpski rječnik

Prvo izdanje „Rječnika“ izašlo je 1818. godine i sadrži u sebi 26.270 riječi koje je Vuk čuo u narodnom govoru. Vuk je građu za ovaj rječnik počeo da skuplja još 1815. godine na nagovor Jerneja Kopitara. Ne zna se tačno kada se rodila namjera za stvaranjem ovog djela, jer je on sam rekao da je još dok je radio na sudu u Srbiji znao da zapiše poneku riječ koja mu se učinila zanimljivom. „Rječnik“ je bio jedan od najvažnijih koraka u borbi za jezik jer je postavljao za osnovu književnog jezika čisti narodni jezik, a uz njega je dolazilo i drugo izdanje gramatike. U „Rječniku“ su prvi put ispoštovane glasovne promjene, a priključena mu je i „Gramatika srpskoga jezika“ koju je 1824. godine na nemački jezik preveo Jakob Grim.

Reči u rječniku bile su akcentovane, a pravila po kojima su akcentovana nešto se razlikuju od današnjih. Riječi je na latinski i njemački jezik preveo slovenački slavista i lingvista Jernej Kopitar.

Zanimljivo je da je rječnik završen čak dvije godine prije nego što je objavljen. Dva glavna razloga tog kašnjenja su bili nedostatak sredstava kao i mitropolit Stevan Stratimirović. U Vuku je vidio neprijatelja srpske crkve i države koji je imao namjeru da preko reforme pravopisa započne unijaćenje Srba.

Vuk u jednom pismu Mušickom na pitanje kako napreduje izdavanje „Rječnika“ odgovara: „Ne da se. Ali će se dati!“. Vuk u „Rječnik“ uvodi šest slova: J iz latinice (koje se u latinici obilježavalo kao ï), Lj, Nj, Đ, Ć i Dž. U ovom izdanju „Rječnika“ nema slova H. Vuk je bio za to da se ono izbaci iz azbuke jer je tvrdio da se ono i ne pojavljuje u srpskom jeziku. Ali, na insistiranje Mušickog i Solarića unio je H i F, i to kako kaže, samo za tuđe riječi. U Rječniku nema slova H, ali su neke riječi napisane sa H (arhimandrit, arhiđakon, zahvaliti, zahvatiti...)
[uredi] Predgovor

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 14:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
nova je napisao:
Prvi rječnik bosanskog jezika je napisan na arabici i u stihovima.

Aaa, pa fino, lijepo jos i priznajete da je to Turski jezik :)

Ne vidim cemu dilema i diskusija??

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 15:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
nova je napisao:
Prvi rječnik bosanskog jezika je napisan na arabici i u stihovima.

Aaa, pa fino, lijepo jos i priznajete da je to Turski jezik :)

Ne vidim cemu dilema i diskusija??

Malo si se zeznuo to je čisti srpski jezik, haj malo čitaj :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 17:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
@nova i talha....Jeste vi glupi ili se samo pravite?Ogromna je razlika između riječnika bosanskog jezika i bosansko-turskog riječnika....Koje godine je izdan prvi riječnik bosanskog jezika?Ne bosansko-"nešto",ne riječnik koji prevodi riječi na strani jezik,nego baš nešto kao taj Vukov riječnik?Znači,riječ "kuća" pa onda objašnjenje na istom jeziku šta taj pojam znači...

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 18:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
@nova i talha....Jeste vi glupi ili se samo pravite?Ogromna je razlika između riječnika bosanskog jezika i bosansko-turskog riječnika....Koje godine je izdan prvi riječnik bosanskog jezika?Ne bosansko-"nešto",ne riječnik koji prevodi riječi na strani jezik,nego baš nešto kao taj Vukov riječnik?Znači,riječ "kuća" pa onda objašnjenje na istom jeziku šta taj pojam znači...

Zoka ljudino to ti je ono šta je starije il jaje il kokoš, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 18:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
_zoka je napisao:
@nova i talha....Jeste vi glupi ili se samo pravite?

Ne prave se...

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 18:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Vidim i ja....

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 18:36 
Administrator
Korisnikov avatar

nova je napisao:
_zoka je napisao:

Zoka ljudino to ti je ono šta je starije il jaje il kokoš, :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ne kontaš ti ili si samo bezobrazan....Riječnik bosansko-turski je mogao napraviti svako ko govori ta dva jezika.Riječnik bosanskog mora napraviti dobar lingvista i on pokazuje da postoji jezički standard.Koji ne postoji za "bosanski" jezik....

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 18:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
_zoka je napisao:
@nova i talha....Jeste vi glupi ili se samo pravite?

Ne prave se...

ja bi malo da se pravim :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2010, 21:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
ovde nije postojao nikakav bosnjacki identitet cak ni kao pokusaj, pa cak i kad su ugari na silu nametali. bosanskim muslimanima je to bilo strano.

ove tri slicice nemaju veze sa mojim pitanjem. bosnjaci nemaju svoje nacionalne simbole i to je valjda jedini narod (na valjda, vec sigurno) u evropi bez simbola. dio motiva grba kotromanica se koristio kao bosanska zastava (slika br. dva) u ratu a ne kao bosnjacki jer su ljiljani br.1 hriscanski simbol. na trecoj slici je mitomanska loza kotromanica gdje je 1/3 likova izmisljana a radio je enver imamovic koji nije istoricar i koji u sarajevu sluzi za sprdnju.
znaci nema simbola, nema ustanika, nema nista...

prica o bosanskom jeziku je poseban apsurd a evo mali primjer.
1878. kada je kalaj postavljen za upravnika bosne prvi casopis koji su poceli da izdaju je bio Bosnjak. problem je sto ga niko nije kupovao iz prostog razloga sto u ciljanoj grupi (muslimani i turci) niko nije znao da cita latinicu. citali su nesto malo arapski i cirilica. a to sto je u 17.v bio neki turcin pa otisao u carigrad i napisao pjesmicu na srpski a oni upisali bosanski ne pomaze vam da bilo sta dokazete. ako nadjete i jednog ligvistu iz 18.19. ili 20. vijeka koji spominje bosnjacki jezik onda svaka cast, ali toga nema.

problem je u sledecem. ove rasprave se vode iskljucivo na forumima gdje kompleksasi nekakvim kvaziargumentima skupljenim po netu izmisljenim citatima i glupostima pokusavaju da zbune ljude koji mozda ne poznaju previse materiju.
ne postoji ni jedna naucna rasprava koja dolazi iz sarajeva sa temama tipa,"bosnjaci najstariji" "srbi izmisljeni" i sl.a znate zasto??? zato sto bi istoricar koji bi napisao tako nesto zavrsilo svoju naucnu karijeru i niko ga ne bi vise smatrao ozbiljnim.

@tahla
kako mogu biti fasista kad afirmisem vasu ideju genocida. jevreji su vam podvalili da vas je u srebrenici ubijeno samo 8.000. radi se o 800.000.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 217 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Sva vremena su u UTC [ DST ]