banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 16:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Dec 2010, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Можда је ово тема за Језик и књижевност, али ето написаћу овдје, јер је све ово више некако политички обојено.

Гледам данас на БХТ-у репризу емисије "Црта" и говоре о томе како су у БиХ званична писма ћирилица и латиница, али да огроман број људи не зна и не користи ћирилицу.

У складу са тим, једна професорица на постдипломским(мастер) студијама на Политичким наукама у Сарајеву, дала је мали тест у којем су сви требали написати неколико реченица на ћирилици. Резултати су били више него поражавајући. Већина није имала појма. Касније су ови са БХТ-а показивали студентима папир на којем пише писаним словима ћирилице "да ли знате да читате и пишете ћирилицу?", и наравно већина није имала појма шта пише. онако набадају неко слово.
Већина средњошколаца у Федерацији не зна да чита ћирилицу и избјегавају је, мада су приказали клинце који су основна школа и они нормално читају и пишу ћирилицу. Само је питање да ли ће за 10 година и они бити као старији вршњаци или ће знати нешто.

Али ту није крај. Сад слиједи нешто што би могло да се отвори као нова тема. Јест да се о "босанском" језику причало на неколико тема, али стварно не би било лоше да се баш започне расправа само о томе. Па ако модерација нема ништа против могло би се ово питање босанског језика отворити као нова тема!
Углавном, у другом дијелу емисије прича неки професор са Сарајевског факултета и говори прво како су се у босанском језику прије користили и латиница и ћирилица и да се не треба одрицати ћирилице ни под разно, али да то није ова наша ћирилица, него нека западњачка, коју су они назвали босанчица, а ова наша ћирилица је источна.
и док он то прича у позадини стоји неколико зелених књига и пише БОСАНСКИ ЈЕЗИК или ПРАВОПИС БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА 1,2 и 3, не сјећам се тачно, углавном босански језик :roll:

док сам гледао све ово прво сам се чудио, а онда одвалио смијати

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 13:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
sto rece boris dezulovic u jednom svom tekstu "iako je jezik sredstvo komunikacije, nama jezik ne sluzi da se RAZUMIJEMO nego da se NE RAZUMIJEMO".

jbt, jednu ameriku nije sramota da im zvanicni jezik bude engleski (iako se americki engleski i engleski engleski razlikuju mnogo vise nego srpski-hrvatski-bosanski-crnogorski), a BiH i crna gora, kao "velike drzave i nacije", moraju da izmisljaju svoje jezike. pa to je da se covjek krsti i lijevom i desnom nogom

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 14:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Slušam sinoć cara Incka Ćelavog na ATV kaže on iako je studirao u Gracu srpsko-hrvatski on ne zna kako se ispravno kaže ministarstvo vanjskih ili spoljnih ili inostranih poslova, a ni sam ne zna kojim jezikom govori.

Bošnjaci i Hrvati svoju nepismenost mogu da opravdaju sa milion razloga, Srbi s druge strane moraju znati latinicu zbog milion drugih stvari.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 14:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
E, zaboli me za Federaciju i znaju li tamo ćirilicu. Posmatram ih kao drugu državu. Što odvojeniji, to bolje (ne u nekom nacionalno-šovinističkom smislu, već jednostavno većina prema sebi treba da postavlja pravila, pri čemu ne smije ugrožavati prava ostalih, pa mi ovdje, oni tamo).

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Baš tako Milanko Đerić ( :lol: :lol: :lol: :lol: kakav nick)

Zar jedne USA briga da li govore engleskim ili ''američkim'' jezikom a ovi naši počinju izmišljati kojekave bosanske jezike.

Svi (ja sigurno) od prijeratnih generacija su učili srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik.
Pisalo se jedene sedmice ćirilica a druge latinica.

Čak i to nisu mogli izbaciti iz okvira politike, nego se javljaju kojekakvi ''reformatori'' koji su završili književnost na nekom od Univerziteta u Bilješevu ili magistrirali na Univerzitetu u Brnjacima :roll:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
A kako sam se ja sokirao ovdje u Austriji na univerzitetima. Gledas ove relativno mladje i nove klince koji su dosli iz Federacije studiraju, ne znaju cirilicno pismo. Dosta puta sam zestoko isprozivao ljude u diskusiji, kad se o tome povela rasprava. To su za mene polupismeni ljudi.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 22:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Mene je jednom izbilo što žena neće da kupi knjigu jer je na ekavici,latinična....Opet,ima nindži koji neće da kupe knjigu ako je sarajevski prevod....

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 22:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
Svi (ja sigurno) od prijeratnih generacija su učili srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik.
Pisalo se jedene sedmice ćirilica a druge latinica.

Čak i to nisu mogli izbaciti iz okvira politike, nego se javljaju kojekakvi ''reformatori'' koji su završili književnost na nekom od Univerziteta u Bilješevu ili magistrirali na Univerzitetu u Brnjacima

Potpis svaka zlatna! Nek idu u svoje pripizdine pa nek pričaju svoje dijalekte dok sviraju u frulu kraj stada.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
_zoka je napisao:
Mene je jednom izbilo što žena neće da kupi knjigu jer je na ekavici,latinična....Opet,ima nindži koji neće da kupe knjigu ako je sarajevski prevod....

Nemoj se cuditi - ja mislim da ne bi mogao svariti Alan Forda na ekavici. :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 23:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Opet,ima nindži koji neće da kupe knjigu ako je sarajevski prevod....

Zato što imaju slovo H i gdje treba i gdje ne treba.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 00:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
filozof sa vrbasa je napisao:
_zoka je napisao:
Opet,ima nindži koji neće da kupe knjigu ako je sarajevski prevod....

Zato što imaju slovo H i gdje treba i gdje ne treba.

Pa zašto bi i kupili ako već imaju mogućnost da biraju i pronađu što žele?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Citiraj:
и док он то прича у позадини стоји неколико зелених књига и пише БОСАНСКИ ЈЕЗИК или ПРАВОПИС БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА 1,2 и 3, не сјећам се тачно, углавном босански језик :roll:

босански или бошњачки? ни они не могу да се одлуче..
неки дан причам са једном дјевојком, муслиманком.. и она рече неку турску ријеч, заборавих сад која је у питању..
небитно, углавном ја реагујем и кажем да је то турцизам а она каже не, то је разлика између српског и бошњачког?!
да ли то значи да су они узели турцизме и да их воде под свој језик?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čini mi se da u njihovom jeziku nema turcizama, sve je to bosanski jezik.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 13:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika
Citiraj:
MOСТАР - На већини саобраћајних знакова у Федерацији БиХ обрисани су натписи на ћирилици, а на немалом броју исписани су увредљиви написи према Србима.

Натписи на ћирилици нестали су одмах након што су постављени, па их тако нема на улазима у градове попут Сарајева, Мостара, Посушја, Ливна, Томиславграда, Зенице.

Након што су поново постављени "спорни натписи" су опет избрисани, а полиција ни у једном случају није пронашла починитеље.

Ћирилични натписи у ФБиХ остају само ако су високо па их противници ћирилице нису могли уклонити.

Правилником о саобраћајним знаковима у БиХ, који је ступио на снагу прије четири године, утврђена је двојезичност свих ознака с именима градова. Двојезични натписи постављени су тек 2009. године.

У Федерацији БиХ натписи су исписани прво латиницом, а затим ћирилицом, док је у Републици Српској обрнуто. Међутим, на простору Српске латинични натписи нису избрисани.

Да се о језицима не брину ни они који се заклињу у бригу о БиХ, говори и податак да ОХР на службеним страницама често занемарује хрватски и српски језик, те ћирилично писмо, преносе федерални медији.

(Срна/Фронтал)

Da budem iskren od Mostara preko Jablanice, Rame, Uskoplja, Bugojna, Srbobrana, do Jajca nigdje nisam vidio da su putokazi na ćirilici prešvrljani.

Međutim vidio sam da je neko crvenom selotejp trakom precrtao putokaze za Sarajevo i Zenicu u Bugojnu i Srbobranu. Zna li neko šta je razlog?

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 17:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
laoce je napisao:
_zoka je napisao:

Nemoj se cuditi - ja mislim da ne bi mogao svariti Alan Forda na ekavici. :wink:

Da, Zagor, Mister No, Teks, Miki, Blek se cita na ekavici, a Alan Ford na ijekavici. Ali to je samo stvar navike jer su ranije izdanja bila u tim oblicima :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 17:37 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Stvar je humora.Čovjek koji je prije rata prevodio Alana Forda je to uradio maestralno....Ovi sada nisu ni do koljena.Ni na ijekavici,ni na ekavici....

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 17:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Nenad Briksi je prevodio Alan Forda čini mi se, čitao sam u skoro vrijeme neko naše izdanje ali bez zli dječače, upopće, stanoviti nije to to....

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 21:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Dobro da je neko iskomenatarisao, makar i nakon 9 mjeseci :D .

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Spoiler:
filozof sa vrbasa je napisao:
Slika
Citiraj:
MOСТАР - На већини саобраћајних знакова у Федерацији БиХ обрисани су натписи на ћирилици, а на немалом броју исписани су увредљиви написи према Србима.

Натписи на ћирилици нестали су одмах након што су постављени, па их тако нема на улазима у градове попут Сарајева, Мостара, Посушја, Ливна, Томиславграда, Зенице.

Након што су поново постављени "спорни натписи" су опет избрисани, а полиција ни у једном случају није пронашла починитеље.

Ћирилични натписи у ФБиХ остају само ако су високо па их противници ћирилице нису могли уклонити.

Правилником о саобраћајним знаковима у БиХ, који је ступио на снагу прије четири године, утврђена је двојезичност свих ознака с именима градова. Двојезични натписи постављени су тек 2009. године.

У Федерацији БиХ натписи су исписани прво латиницом, а затим ћирилицом, док је у Републици Српској обрнуто. Међутим, на простору Српске латинични натписи нису избрисани.

Да се о језицима не брину ни они који се заклињу у бригу о БиХ, говори и податак да ОХР на службеним страницама често занемарује хрватски и српски језик, те ћирилично писмо, преносе федерални медији.

(Срна/Фронтал)

Da budem iskren od Mostara preko Jablanice, Rame, Uskoplja, Bugojna, Srbobrana, do Jajca nigdje nisam vidio da su putokazi na ćirilici prešvrljani.

Međutim vidio sam da je neko crvenom selotejp trakom precrtao putokaze za Sarajevo i Zenicu u Bugojnu i Srbobranu. Zna li neko šta je razlog?

Prije jedno 15 dana sam prošao kroz Hercegovinu i ne sjećam se da sam vidio tablu na kojoj je natpis na ćirilici ostao netaknut! Odvratno!

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 21:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sada kada znamo da im to toliko bode oci, treba raditi u inat. Drugo je biti analfabeta, a trece svrljati samo sto to ne volis.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]