Leona je napisao:
Ja imam "Drvo Zivota" u kuci, skoro sam ga uzela, ali se pocinje susiti, rubovi listova se suse. Ne znam sta mu je. Slicno je ovom

Hm... Prvo, gdje ga držiš? Drugo, kako ga zalivaš? Treće, koliko ti je blizu izvor toplote? Ovo su generalno najčešći problemi.
Sad nemam pojma šta će ti u cvjećari reći, kako i gdje da držiš koji cvijet u zavisnosti od svjetla. Ko bi to popamtio, s vremenom shvatiš šta ćeš gdje da staviš.

Ono što je empirija dokazala kod nas u kući

je to da je cvijeće nekako najbolje držati na istočnom dijelu kuće i na direktnoj svjetlosti, čak i one biljke koje kao vole polusjenu. (Pokušali smo sa par biljki i bile su šmrljave dok ne dođoše na svjetlo). Zašto istok? Cijeli dan ima sunca, ujutru nije prejako kada je direktno pa ne suši biljku. Može i zimi na zapadu, jer popodne sunce ne bude jako. Mada, drvo života, pogotovo ako je već malo starije, može i da bude u polusjeni, najbolje pored prozora ili balkonskih vrata ali malo sklonjeno u stranu.
Voda. Redovno zalivanje, po zemlji se primjeti koliko puta sedmično, najčešće 1-2. Ovoj biljci na slici fali tanjirić ispod saksije. Ako si početnik u gajenju cvijeća, najbolji pokazatelj kad da ponovo zaliješ cvijeće je kad ti ono upije svu vodu iz tanjirića. Neki savjetuju da se biljke zalivaju odozgo, preko zemlje a neki samo u saksiju jer ako se previše zaliva odozgo, biljka može da istruli. Šta znam, ja nekako kombinujem oba metoda-malo odozgo da zemlja ne bude skroz suva, a onda ostatak u tanjirić. Voda ti ne smije biti hladna nego mlakasta, ali opet ne ni topla.
Cvijeće ne smije da bude direktno pored radijatora i izvora toplote. Većini kućnog cvijeća odgovara sobna temperatura.
Valjda sam ti bar malo pomogla.