banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Jul 2025, 23:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 278 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Dec 2010, 02:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Eto onda :D

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 07:43 
ljudiiiii, jedan stiker kost 39 KM.. ebo ih stiker... 2 cvijeta...cccccc
guess baci na papir racunicu i javi... ako moze jeftinije kupujem vise..

krme, kad si u BL.. meni to treba uskoro, ne mogu docekati da sredjujem opet zidove, znas mene.. hehehe.. javi krme za koliko ces mi to uraditi... hocu na zid, na sto, na dio ormara da stavim.. treba mi bar 5 i to moze neke grane, lisce, one vijugave neke linije, i ako moze neke konture grada kao sto si stavila na linku..
javljajte mi, sad sam nestrpljiva da realizujem svoju ideju..
btw, u loftu u merkatoru nemaju kariranu tapetu koju sam zeljela, zato cu pokusati jos na par mijesta....

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 15:10 
ne znam da li sam odgovorila hristovu za onaj radijator..
ja citav zivot susim ves na radijatoru, i farbam ga svake 3/4 godine, ne zbog hrdje vec estetski, vremenom tamne a ja volim kad su bijeli.. i u tom periodu od 3/4 godine, koliko god vesa susila na njemu nikad se nije javila hrdja

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Odgovorila sam ti na pp. Mogu ti uraditi i konture grada u photoshopu, imam taman neke dobre brusheve.. Dogovorićemo se kad dođem, ne 'itaj :D

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 16:51 
jedva cekaaaaaaam

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 20:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Leona je napisao:
Ja imam "Drvo Zivota" u kuci, skoro sam ga uzela, ali se pocinje susiti, rubovi listova se suse. Ne znam sta mu je. Slicno je ovom

Slika

Hm... Prvo, gdje ga držiš? Drugo, kako ga zalivaš? Treće, koliko ti je blizu izvor toplote? Ovo su generalno najčešći problemi.

Sad nemam pojma šta će ti u cvjećari reći, kako i gdje da držiš koji cvijet u zavisnosti od svjetla. Ko bi to popamtio, s vremenom shvatiš šta ćeš gdje da staviš. :wink: Ono što je empirija dokazala kod nas u kući :wink: je to da je cvijeće nekako najbolje držati na istočnom dijelu kuće i na direktnoj svjetlosti, čak i one biljke koje kao vole polusjenu. (Pokušali smo sa par biljki i bile su šmrljave dok ne dođoše na svjetlo). Zašto istok? Cijeli dan ima sunca, ujutru nije prejako kada je direktno pa ne suši biljku. Može i zimi na zapadu, jer popodne sunce ne bude jako. Mada, drvo života, pogotovo ako je već malo starije, može i da bude u polusjeni, najbolje pored prozora ili balkonskih vrata ali malo sklonjeno u stranu.

Voda. Redovno zalivanje, po zemlji se primjeti koliko puta sedmično, najčešće 1-2. Ovoj biljci na slici fali tanjirić ispod saksije. Ako si početnik u gajenju cvijeća, najbolji pokazatelj kad da ponovo zaliješ cvijeće je kad ti ono upije svu vodu iz tanjirića. Neki savjetuju da se biljke zalivaju odozgo, preko zemlje a neki samo u saksiju jer ako se previše zaliva odozgo, biljka može da istruli. Šta znam, ja nekako kombinujem oba metoda-malo odozgo da zemlja ne bude skroz suva, a onda ostatak u tanjirić. Voda ti ne smije biti hladna nego mlakasta, ali opet ne ni topla.

Cvijeće ne smije da bude direktno pored radijatora i izvora toplote. Većini kućnog cvijeća odgovara sobna temperatura.

Valjda sam ti bar malo pomogla. :wink:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 20:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zaboravih ovo... Većina cvijeća mora da se adaptira na kućne uslove. To je sve cvijeće iz uvoza, i svugdje je druga klima. Nakon kupovine cvijeća, često dolazi do sušenja listova, opadanja isl. u prvih nekoliko mjeseci pa čak i duže vremena. Nakon toga, lijepo se oporavi ako se za to vrijeme o njemu vodi računa.

Ako nastavi i dalje da se suši, gledaj da mu kupiš možda neki rastvor za prihranu. I na proljeće ga obavezno presadi u veću saksiju. Možda je u tome i problem, možda je istrošio svu zemlju i saksija mu je premala, ali sad nije vrijeme za presađivanje cvijeća, zakasnila si. :-?

Mi smo imali šareni fikus koji nikako nije htio da napreduje, skoro da se skroz bio osušio. A onda se nekako "očeličio", sad ide k'o iz vode, ima mu preko 1,5 m. :lol: Cvijeće napadaaaa... :lol:

Samo nemoj da prestaneš da čačkaš oko Drveta. Inače, meni vrlo draga biljka. <3 Što više nešto raduckaš oko biljaka, bolje napreduju. Moja mama se kune i u taktiku pričanja sa cvijećem. :lol: (Negjde je čitala da i biljke osjećaju dobru energiju i ljubav. :lol:)

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 22:05 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
wow...Phoenix, hvala na opsirnom odgovoru . Pravi si doktor za biljke. :D :)

Citiraj:
Hm... Prvo, gdje ga držiš? Drugo, kako ga zalivaš? Treće, koliko ti je blizu izvor toplote? Ovo su generalno najčešći problemi.

Uh.... postavicu sutra sliku. Drvo se nalazi "u cosku " izmedju dvosjeda i trosjeda, ima i neki regalcic pored. Soba jeste svjetlosna, po citav dan imamo sunca (sad manje, jer je zima :D ) , grijanje je podno, nemamo radijatore, zalivam ga jednom sedmicno, ali sam primjetila da se hvata budja na zemlji, vjerovatno previse vode. :-? Skoro sam ga uzela, u Ikei sam ga kupila... mada se ja slabo razumijem u biljke. Kad sam bila u starom stanu, imali smo jedan fikus, slabo je napredovao, pa sam mislila da je to zbog prostora jer je stan bio dosta mali a i bilo je uvijek vruce i suv vazduh. Tako da mi nijedna biljka nije opstajala. SVe se brzo susilo i opadali listovi.
Vidjecu da zemlju promijenim pa da umjesto zemlje stavim one kuglice (kako se to zove, nemam pojma ) .

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 23:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Misliš na one glinene kuglice što se dodaju? Znaš kako, mi smo nešto čitale o tome, ali neki kažu da to treba staviti na dno saksije, neki na sredinu, neki da se ne miješa sa zemljom, neki da se miješa... Jasno ti je.

Mi stavimo malo šljunka i pijeska na dno saksije, i izmiješamo otprilike u jednakom odnosu obično zemljište iz dvorišta sa kupljenom zemljom za cvijeće. Potom preko tog pijeska stavimo jedan red te izmiješane zemlje i na sredinu biljku a onda je zatrpamo. Malo se pritisne odozgo. I zalije na kraju. I to je to.

Za biljke cvjetnice se dodaje neka prihrana. Najčešće je to rastvor koji se pomiješa sa vodom u određenoj razmjeri i zaliva jednom do 2 puta mjesečno. Kada se kupi u cvjećari, piše i razmjer i koliko često se zaliva. Zavisi od proizvođača.

Možda si mogla da podigneš tvoje Drvo sa poda na nešto, da ti ne stoji direktno na grijanju? AKo imaš neki stalak za cvijeće, ukrasni sto ili stočić, neku kutiju koju isto možeš da prefarbaš, ukrasiš, škrinju isl. ili ako je manje drvo, možda čak i na prozorski sims?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 15:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
@Leona, daj sliku tog svog cveca, jer nisi sigurna je li u pitanju yucca ili dracaena,a vrlo su slicne, pa cu ti potraziti u mojoj "bibliji" konkretna uputstva za uzgoj i odrzavanje te vrste. Ja imam jednu dracaenu koju sam kupila u OBI-ju, snizenu, u fazi propadanja i super se oporavila. :)
Spoiler:
Phoenix je napisao:
Leona je napisao:
Ja imam "Drvo Zivota" u kuci, skoro sam ga uzela, ali se pocinje susiti, rubovi listova se suse. Ne znam sta mu je. Slicno je ovom http://www.limundo.com/slika-yuka-drvo- ... 32x640.jpg
To su kljucni problemi kad cvece krene da propada. Vlaznost, temperatura i polozaj. Previse vode, premalo, hlor, temperatura vode, niska ili previsoka temperatura prostorije, nepovoljan polozaj, promaja, zadimljene prostorije...
Spoiler:
Citiraj:
Ako si početnik u gajenju cvijeća, najbolji pokazatelj kad da ponovo zaliješ cvijeće je kad ti ono upije svu vodu iz tanjirića. Neki savjetuju da se biljke zalivaju odozgo, preko zemlje a neki samo u saksiju jer ako se previše zaliva odozgo, biljka može da istruli. Šta znam, ja nekako kombinujem oba metoda-malo odozgo da zemlja ne bude skroz suva, a onda ostatak u tanjirić. Voda ti ne smije biti hladna nego mlakasta, ali opet ne ni topla.

Nikako ne ostavljati vodu u tanjiricu do sledeceg zalivanja, istrulice ti korenje. Veoma mali broj biljaka voli konstantnu vlagu supstrata. Sve zavisi od vrste cveca, ali najbolje ti je drzati se nekih opstih smernica o vlazenju za tu vrstu, i malo baciti oko ispod saksije da li je vlazno na dnu ili zabosti prst u zemlju, pa proceniti. :)
Neke biljke se zalivaju samo odozgo, a neke samo potapanjem i obavezno posle ~20 minuta odstraniti visak vode iz posudice ili ostaviti da se ocedi pre nego vratis na podmetac, ako si zalivala potapanjem.
Najbolje da drzis u nekim flasama vodu za zalivanje cveca, jer tako ce biti sobne temperature i isparice hlor
Spoiler:
Phoenix je napisao:
Zaboravih ovo... Većina cvijeća mora da se adaptira na kućne uslove. To je sve cvijeće iz uvoza, i svugdje je druga klima. Nakon kupovine cvijeća, često dolazi do sušenja listova, opadanja isl. u prvih nekoliko mjeseci pa čak i duže vremena. Nakon toga, lijepo se oporavi ako se za to vrijeme o njemu vodi računa.
Tacno. To cvece se uzgajalo u posebnim uslovima u plasteniku, koji se puno razlikuju od kucnih uslova. Jako je bitno da pazis da ga adekvatno zastitis pre nego izadjes iz radnje i kako ga transportujes do kuce. Tu najcesce dodje do tog soka, narocito za ove bozicne zvezde i ciklame, koje se kupuju zimi.

Citiraj:
Možda je u tome i problem, možda je istrošio svu zemlju i saksija mu je premala, ali sad nije vrijeme za presađivanje cvijeća, zakasnila si. :-?
Mislim da je najbolje ne dirati cvece iz originalne saksije minimalno pola godine, ako ne i godinu. Ja sam nekada pre znala zeznuti sa tom zeljom da mu promenim zemlju i dam vise prostora i onda mi krepa. Oni njemu vec prilagode velicinu saksije za narednih godinuu dana, tako da ne trebas dirati osim ako nisu neki nametnici u pitanju, pa da moras menjati zemlju.
Spoiler:
Citiraj:
Samo nemoj da prestaneš da čačkaš oko Drveta. Inače, meni vrlo draga biljka. <3 Što više nešto raduckaš oko biljaka, bolje napreduju. Moja mama se kune i u taktiku pričanja sa cvijećem. :lol: (Negjde je čitala da i biljke osjećaju dobru energiju i ljubav. :lol:)

Nemoj puno cackati, doslovno cackati, jer nije dobro stalno nesto mrdati ni korenje a ni polozaj saksije. Veruj mi. :D
To sto mama kaze, potpuno je pravu, cvece voli da mu se prica i da ga se pohvali. Navodno voli i neku lepu muziku. Nisam probala tu terapiju. :)
Moje orhideje obozavaju kada im tepam, a ja se tako uzivim i odusevim kad vidim kako lepo napreduju.
Znala sam im uz tepanje maziti listove i davati im puse. :lol: :sajko:
Spoiler:
Phoenix je napisao:
Misliš na one glinene kuglice što se dodaju? Znaš kako, mi smo nešto čitale o tome, ali neki kažu da to treba staviti na dno saksije, neki na sredinu, neki da se ne miješa sa zemljom, neki da se miješa...

Glinene kuglice se mogu staviti na dno saksije, radi drenaze. Mogu se stvaiti ispod saksije, pa ih natopiti vodom radi odrzavanja vlage. Ne mesam ih sa zemljom, radije ubacim kuglice stiropora za protok vazduha i stavim malo peska da supstrat bude rastresit i da voda lakse prolazi. Mozes ih staviti i na gornji sloj, isto zadrzava vlagu, ali za tu namenu mozes upotrebiti i koru drveta. Meni lepo izgledaju kuglice u saksiji sa kaktusima, ja imam jednu siroku, glinenu, saksiju sa razlicitim sukulentima, super izgleda. :)

Phoenix je dosta toga napisala, ja sam samo dodala koju. ;)

@majlili, jedva cekam slike tog kutka u kuhinji. :D
Ostala si nam duzna slike prstenova za salvete od Uskrsa! Naravno da nismo zaboravili na to. Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 15:54 
e jbg, slike prstenja cu okaciti, a ovaj kutak tek kad negdje u ovom debilnom gradu nabavim kariranu tapetu!!!! ccccccc
vjerovatno cu odustati debelo razocarana, pa umjesto te karirane naci neku isto sarenu sa tim bojama..., ako i to bude..

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

KArirana tapeta :D
Pa u najgorem slučaju možeš naručiti s neta...

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ih bre Hugolina, ti si gora od mene! :lol:

Što se zalivanja tiče, ja sam navela onaj dio vezan za tanjirić i ostalo jer ove standardne biljke vole takav režim, meni bar nijedna nikad nije istrulila niti sam imala ikakav problem zbog takvog zalivanja jer nemam baš vremena svaki da da gledam koliko gdje treba da zalijem. Ovako bniljka vuče onoliko vode koliko joj treba. Baš zato se stavlja pijesak i šljunak na dno, da korijenje ne istruli. :wink: Ima naravno nekih posebnih, npr. orhideje, koje zahtjevaju specifičan režim zalivanja i ostalog, ali to je već malo napredniji stepen. :wink:

Što se hlora i vode tiče, i mi smo to radile jedno vrijeme. Empirija je dokazala da biljke ništa bolje ne napreduju ako je voda ostavljena da odstoji niti propadaju ako nije. Tako da smo odustale od toga.

U vezi presađivanja, u jednom smislu imaš pravo, ni mi ne volimo odmah da ih presadimo. Ali griješiš ako kažeš da su sve biljke u njima odgovarajućim saksijama jer nisu. X puta smo kupili ili dobili cvijeće u tako malim saksijama da su se prevrtale jer nisu mogle da izdrže veličinu biljke a da ne spominjem da su u saksiji bili samo izmotani korijeni, skoro da nije bilo zemlje. Sve zavisi.

Pod čeprkanjem nisam mislila samo oko zemlje mada i nju treba s vremena na vrijeme dopuniti. Mislila sam i na brisanje listova, "tuširanje" biljke, okretabje biljke u zavisnosti od svjetla i uopšte, poklanjanje pažnje biljci. :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 13:56 
Stara kuka
Stara kuka

Evo obecane slike, ja mislim da je yucca u pitanju

Spoiler:
Slika

Slika

Biljka se nalazi u plastinoj saksiji gdje imaju rupe na dnu , u onoj u kojoj je bila i u prodavnici, ja sam samo dodala i ovu vecu posudu, stavila sam biljku sa plasticnom saksijom u ovu keramicku.

Spoiler:
Hristov ce nam usi izvuci sto mu kvarimo temu. 8-[

Poslednji put menjao Leona dana 09 Dec 2010, 14:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jok, to ti je dracaena masangena. :D

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 14:10 
Stara kuka
Stara kuka

HugoLina je napisao:

Aaa vidi, u pravu si. Ne znam sto mi je ostalo ono "yucca" u sjecanju. Cini mi se da je pisalo yucca palme na etiketi koju sam bacila a koja je bila na saksiji. :oops:

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
HugoLina je napisao:
Aaa vidi, u pravu si. Ne znam sto mi je ostalo ono "yucca" u sjecanju. Cini mi se da je pisalo yucca palme na etiketi koju sam bacila a koja je bila na saksiji. :oops:

Slika
Evo ti stranica iz Larousse enciklopedije, tu imas sve ukratko, da ne trazis i iscitavas po netu za sve posebno.

Za to susenje listova na krajevima, uglavnom su uzroci suv vazduh, hlor i temperatura vode.
Po toj slici, cini mi se da je ta saksija premala za toliku biljku, jer ima veliko drvenasto stablo, sacekaj prolece, pa je prebaci u 2 cm siru saksiju.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 16:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Saglasna sa HL. Samo leona, miči biljku iz tog ćoška, malo blize svjetlosti. Inače, ne izgleda ti toliko loše, mislila sam da je u mnogo gorem stanju. :wink: Dešava se da se zimi malo listovi suše zbog suvog vazduha u kući i grijanja.

Hugolina, mrzim te zbog te enciklopedije. :-P :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 15:07 
e ovako, u debilnom gradu nema definitivno karirane tapete koju trazim, tj. sa bojama koje mi odgovaraju..
nadjoh neku sa bijelo krem pozadinom i po njoj neke divne izvijene grane i cvijece u crvenoj boji., nesto kao stikeri oni koje trazim.

vrlo vjerovatno, kupicu tu, jer su police, lampa, stolic vec kupljeni.. ocekujte slike do ng

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Sto ne pogledas po netu ima li sta pa ti donesem za 10ak dana?

http://stores.ebay.de/STENDENBACH-ONLIN ... 3aSTQQtZkm

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 278 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]