Da si neuk, to si sam rekao, a evo i par činjenica koje to i dokazuju:
Ali prvo uopšteno o LNB-ovima
-LNB (Low Noise Amplifier - Block Downconverter) je niskošumo pojačalo i konverter koji pretvara cijeli frekv. pojas odnosno frekvencijski "blok" na niži frekv. pojas. Satelitski signal sa transpondera koji se prima na satelitskoj anteni izrazito je slabe snage (niske amplitude). Refleksijom sa satelitske antene signal se usmjerava u LNB koji taj primljeni signal pojačava i pretvara na niži frekvencijski pojas spreman za daljnu obradu u satelitskom prijemniku. U današnje vrijeme analogni LNB zamijenio je univerzalni LNB koji radi na dva pojasa (nižem i višem). Univerzalni (analogno/digitalni) LNB ima dva lokalna oscilatora na 9.75GHz i 10.6GHz i služi za primanje signala na nižem i višem frekvencijskom pojasu dok se preklapanje lokalnog oscilatora vrši naponom od 0.5Vp-p na 22kHz. Niži frekvencijski prijemni pojas je od 10.70 do 11.70 GHz dok je viši od 11.70 do 12.75 GHz. Ulazni prijemni frekvencijski signal LNB pojačava i konvertira ga u niži (950 do 1.100 MHz) i viši (1.100 do 2.150 MHz) frekvencijski pojas koji je takav spreman za slanje po koaksijalnom kablu do prijemnog satelitskog uredaja. Osim preklapanja L.O. preko kabla šalje se i napon sa prijemnika od 12.5-14.5V (vertikalna) i 15.5-18V (horizontalna) za izbor polarizacije.
- Za razliku od univerzalnog LNB-a digitalni lnb ima bolje karakteristike " odsjecanja " filtera propusnika opsega učestanosti, na frekv. spektru 0,9 GHz do 2,1 GHz , i na SHF spektru a to je 9,7GHz do 12,7 Ghz, i pretežno je obrada signala vršena u smd ic kolima u koje je smještano i ulazno kolo i mikser i lokalni oscilator, neretko i izlazno pojačalo na 0,9-2,1GHz. U tim istim kolima postoji i naponska kontrola oscilatora - ( sprega ) između ulaznog kola i lokalnog oscilatora, radi što bolje stabilnosti signala ( frekv. ) koji se od lnb-a upućuje ka resiveru, kao i ARP tog istog signala.
Ima toga još, ali se bojim da nerazumiješ tehnički jezik, tipa odnos signal/šum, izlazni nivo, slabljenje u samom talasovodu lnb-a, distorzija miksera.. , pa je sav moj trud oko ovog pisanja uzaludan.
A evo nešto sa neta i mislim da je korisno za tebe:
http://www.youtips.nl/sat/content/view/ ... ang,bs_BA/ Tu procitaj samo prvi pasus, ostalo sigurno neceš razumijeti. I prikazana je opšta šema LNB-a.
http://www.novisf.com/wbb3/digitalna-te ... iverzalni/Prakticno pitanje i praktican odgovor.
Nemam ništa na racunaru od slika lnb-ova, ali ako uhvatim vremena postaviti cu ovde, gdje lnb-ovi osim u boji, razlikuju se i u fizickom izgledu i veličini, a nelezi vraže i u elektronskim karakteristikama.
Izvinjavam se moderatoru, znam da odoh u OFF, ali ...