ATP: Nadal - Mari meč godine Zvanični sajt profesionalnih tenisera (ATP) objavio je listu od pet najboljih mečeva 2010. godine.
Čak tri od pet mečeva su sa poslednja dva turnira, a drugo mesto na listi zauzela je pobeda Novaka Đokovića nad Rodžerom Federerom na US openu.
Prvo mesto pripada pobedi Rafaela Nadala nad Endijem Marijem na završnom Mastersu, treći je najduži meč u istoriji tenisa između Džona Iznera i Nikole Maua, četvrto mesto zauzima duel Soderlinga i Ljodre u Parizu, a peto meč Monfisa i Federera na istom turniru.
1. Rafael Nadal – Endi Mari 7:6, 3:6, 7:6 (polufinale završnog Mastersa u Londonu)
“Ovo danas je razlog zbog kojeg igram tenis”, rekao je Endi Mari nakon poraza od Nadala u polufinalu završnog Mastersa u Londonu.
Oba tenisera u ovaj duel su ušla sa velikim motivima. Mariju bi pobeda donela treće mesto na kraju godine i priliku da osvoji najveći trofej u karijeri, dok je Nadal jurio jedini trofej koji mu nedostaje, nakon neverovatne godine u kojoj je osvojio tri Gren slema.
Mari je tokom tri sata i 11 minuta pred 17 i po hiljada gledalaca u ‘O2’ areni prikazao bolji tenis, ali je na kraju ipak poražen. Škotlanđanin je gubio sa 5:3 u trećem setu, vodio je 4-1 u taj-brejku istog seta, ali ni to nije slomilo Nadala koji je na kraju uspeo da pobedi.
“Bio je to fantastičan meč. Veoma sam srećan što sam pobedio velikog šampiona kao što je Endi.”
2. Novak Đoković – Rodžer Federer 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5 (polufinale US opena)
Novak Đoković nije osvojio US open ove godine, ali je svakako ostavio veliki utisak pred Njujorškom publikom nakon što je spasao dve meč lopte i na kraju pobedio Federera, sprečivši tako Švajcarca da stigne do svog sedmog uzastopnog finala na US openu.
Đoković je u meč ušao nakon što je u prethodne tri godine na US openu poražen upravo od Federera.
“Znao sam da moram da budem strpljiv i da ne gubim emocije previše, jer je to bio slučaj u prošlosti. On koristi tu nervozu protivnika, on to može da oseti.”
Srbin je u petom setu pokazao da ima čelične živce kada je gubio sa 4:5 i 15:40. Spasao je dve meč lopte drajv volejom i forhend vinerom, dobio je poslednja tri gema i dobio meč poenom koji je trajao 22 udarca. Duel je trajao tri sata i 44 minuta.
Đoković je tako sprečio finale Federer – Nadal, o kojem su svi pričali u ‘velikoj jabuci’.
“Bilo bi sjajno da sam igrao protiv Nadala ovde. Ja sam u poslednjih šest godina igrao finale ovde, ali on nažalost nije. Sada sam bio na poen od tog meča. Sigurno je da sam razočaran”, rekao je Federer.
3. Džon Izner – Nikola Mau 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68 (prvo kolo Vimbldona)
Ovaj meč možda nije imao fantastične relije ili briljantne udarce kao preostala četiri, ali je svakako bio sjajno izdanje servisa i izdržljivosti, a zbog konačnog ishoda duel Džon Izner – Nikola Mau ušao je u istoriju pa tako i na Top5 listu.
Izner i Mau su posetu kraljice Elizabete druge Vimbldonu posle dugo godine bacili u drugi plan pošto su na terenu broj 18 odigrali meč za pamćenje. Ovaj duel je najduži u istoriji tenisa, a trajao je 11 sati i pet minuta, i protegao se na tri dana. Konačno, meč je završen tako što je Izner ispalio bekend što je bio njegov 246. viner na meču.
Sam peti set trajao je osam sati i 11 minuta što je 98 minuta uže nego bilo koji meč u istoriji.
“Momak je apsolutni ratnik. Stvarno je bezveze što je neko morao da pobedi”, rekao je Izner nakon pobede nad Mauom.
Izner je na kraju imao 113, a Mau 103 as udarca.
4. Robin Soderling – Majkl Ljodra 6:7, 7:5, 7:6 (polufinale turnira serije 1000 u Parizu)
Francuz Majkl Ljodra je oduševio parisku publiku tokom nedelje pobedivši Davidenka i Đokovića, i uspeo je da stigne do svog prvog polufinala na nekom turniru serije 1000.
Imao je Francuz dobijen meč protiv Robina Soderlinga, ali onda se bajka Parižanina završila. Ljodra je podsetio sve na neka stara dobra vremena kada se uglavnom igrao servis-volej, ali je na kraju popustio.
U odlučujućem setu vratio se od 1:4, imao je tri meč lopte u 12. gemu, ali se Soderling izvukao i na kraju je posle dva sata i 49 minuta trijumfovao u taj-brejku.
“Ovo danas je bio sjajan meč. Možda nije bio lep, ali ja sam uspeo da trijumfujem na kraju”, rekao je Soderling nakon duela.
Ipak, ovaj poraz nije bio najbolniji za Francuza u 2010. godini. Svi znamo koji jeste...
5. Gael Monfis – Rodžer Federer 7:6, 6:7, 7:6 (polufinale turnira serije 1000 u Parizu)
Navijači koji su bili u dvorani na polufinalnim duelima u Parizu imali su očigledno zlatne ulaznice, pošto su bili svedoci dva od pet najboljih mečeva godine. Nakon što je publika bila razočarana porazom Ljodre u prvom polufinalu, usledilo je drugo gde je ponovo igrao jedan rođeni Parižanin – Gael Monfis.
Monfis je podigao ‘Bersi’ na noge spasavši pet meč lopti protiv Federera. Francuz je pre tog 12. gema gubio sa 4:1 u odlučujućem setu. Na kraju, Monfis je posle dva sata i 41 minuta pobedio u taj-brejku.
“Srećan sam jer sam pobedio Rodža. On je neko kome se divim. On je legenda tenisa. Pamtiću ovaj dan do kraja života”, rekao je Mo0nfis nakon prve pobede nad Švajcarcem.
|